afbeelding van het virus dat de ziekte covid-19 veroorzaakt

Covid-19 en de Nederlandse brouwers

In de loop van de winter in het jaar 2020 raakte de wereld in de greep van een ongekend virus. Dit corona of covid-19 genoemde virus verspreidde zich vanuit China over alle continenten behalve Antarctica. Na de carnavalsperiode sloeg het ook in Nederland toe: vanuit het zuiden verspreidde het zich vervolgens in het gebied noordelijk van de grote rivieren. In de provincies Zeeland, Drenthe, Groningen en Friesland was de impact het geringst. Covid-19 had grote gevolgen voor iedereen dus ook voor de Nederlandse brouwers.

Covid-19 en de Nederlandse brouwers

Om het covid 19-virus in bedwang te houden nam de regering in Nederland ongekende maatregelen. Een van de ingrijpendste was de directe sluiting van de horeca op zondag 15 maart om 18.00 uur. Over de gevolgen van deze maatregelen voor brouwers en horecaondernemers startte biersommerlier Frits Dunnink een reeks artikelen. Tezamen vormen ze de kroniek van een ongekende tijd. Een overzicht van de gepubliceerde blogs vind je op deze pagina.

23 maart 2020
Covid-19 en de gevolgen voor kleine brouwers
Met medewerking van Rick Kempen, Henri Reuchlin, Peter Rouwen, Ramses Snoeij, Uwe Kalms en Frans Filius.

31 maart 2020
Covid-19 houdt brouwers in onzekerheid
Met medewerking van Raymond van der Laan, Carina Kelder, Arjanneke van den Berg en Raymon Gammage.

8 april 2020
Covid-19: kleine brouwers tussen hoop en vrees
Met medewerking van Fedor Vogel, Jet van de Griendt, Jens van Stee, Rob van den Meijdenberg.

16 april 2020
Covid-19: brouwers op weg naar de 1,5 meter-horeca
Met medewerking van Michel Ordeman en Lucie Wigboldus.

22 april 2019
Wat biersommeliers merken van Covid-19
Met medewerking van Bas Schampers, Arvid Bergström, Yu Mey Kwee en Jan Nota.

29 april 2020
Impact brouwers covid-19 steeds meer bekend
Resultaten impactanalyse brancheorganisatie voor onafhankelijke brouwerijen CRAFT en een vergelijking met Duitsland en de VS.

6 mei 2020
Horeca en covid-19: het wachten op heropening
Met medewerking van Sjors de Jongh en Rob Alphenaar.

13 mei 2020
Covid-19: brouwers kijken voorzichtig vooruit
Met medewerking van Paul Warmenbol en Jan Willem Kramer.

20 mei 2020
Covid-19: mythen over het virus en het bier
Bierconsumptie en gezondheid: met medewerking van Michelle Beerstra.

27 mei 2020
Covid-19: aftellen naar de horeca heropening
Met medewerking van Gert Hoff en Jan Albert van der Veen.