Terugblik 2024: mijn jaar in bier

Wat is jou bijgebleven van het jaar dat we bijna achter ons laten? De twaalf dagen van kerstmis zijn halverwege. Op TV en sociale kanalen komen de jaarterugblikken langs. Onder de kerstboom, nippend aan een mooi bier mijmerde ik wat van 2024 is beklijfd. Als culinair journalist en biersommelier beperk ik me tot dat wat mijn verblijf in de ‘bierscene’ voor blijvende indrukken heeft nagelaten. Een terugblik op 2024: mijn jaar in bier.

Terugblik 2024: mijn jaar in bier

In dit artikel een beknopte wrap-up van de (nagenoeg) voorbije 366 dagen. Je vindt een bloemlezing van de content die ik maakte, in geschreven en gesproken woord. En ontmoetingen op inspirerende bier-gerelateerde evenementen: symposia en bierfestivals. Krijg ook een indruk van het betaalde werk dat ik 2024 voor diverse opdrachtgevers heb afgeleverd. En ontdek hoe mijn eigen bierbeleving zich in het jaar dat achter ons ligt, heeft ontwikkeld. Een impressie van wat weer een bierjaar werd dat zeer de moeite waard was.

Terugblik 2024: mijn jaar in bier | Impressie van een bierjaar met talloze boeiende impressies en mooie resultaten.

Veel gelezen blogartikelen




Goed beluisterde podcasts


Luister op Spotify naar de aflevering met Marc Janssen van Grolsch >>

Beluister op Spotify de aflevering met ‘lambiekmannen’ Yves Paneels en Gert Christiaens bij brouwerij Oud Beersel >>

Beluister op Spotify de aflevering met Nina Adolfse bij de Muifel-brouwerij >>

Beluister op Spotify de aflevering met Willem van Waesbergh van Heineken >>

Inspirerende evenementen

Dutch Craft Beer Conference | ‘s-Hertogenbosch (NL)

Craft college | Amersfoort (NL)

Jureren bij de Dutch Beer Challenge | Rotterdam (NL)

Lustrumsymposium StiBON | Utrecht (NL)

European Brewers Convention/Brewers Forum | Lille (F)

Bierfestivals

Het Nederlands Bierproef Festival | Den Haag (NL)

Fränkisches Bierfest | Neurenberg (D)

Belgian Beer Weekend | Brussel (B)

OBER Kerstbier Festival | Essen (B)

Vijfde editie van de Nederlandse Bierkalender

Bestel nog een exemplaar bij uitgeverij Edicola – op = op >>

Commercieel werk in marketing en communicatie

Nederlandse website testmybeer.com

Blogartikelen voor Beer-o-Meter

BlijBier: website voor collega-biersommelier Ithar da Costa


Mijn bierbeleving

Weg van het ‘speciaalbier’ richting de meesterlijke eenvoud van ambachtelijk lagerbier, liefst van onafhankelijke brouwers.

Als liefhebber ben ik ‘grootgebracht’ met een zeker dedain voor ondergistend bier: pils & Co. Dát dronk je als bierbewust persoon niet. Maar al drinkendeweg heb ik juist dit bier meer en meer in mijn hart gesloten. De klassieken van het Belgische biererfgoed houd ik in ere, af en toe een kneiterverse IPA of aanverwanten kan ik ook zeker appreciëren. Maar 2024 markeert toch vooral mijn bestendigde liefde voor ambachtelijk lagerbier en niet in het minst van Duitse microbrouwers.


Bauhaus

In Nederland kom je ambachtelijk (Duits) lager steeds iets vaker tegen in de betere cafés en bierslijterijen. Pure geuren en smaken, süffig en meestal van onberispelijke kwaliteit. Bauhaus, geen Disneyland of barok. Helles, Kellerbier, Pils, Wiener Lager, Münchener Dunkel, Schwarzbier, Rotbier, Festbier, Märzen of (Doppel)Bock – wie zegt dat Duits bier niet divers is? Sinds enkele jaren zie je ook dat steeds meer onafhankelijke brouwers in Nederland zich aan deze stijlen wagen. Deze trend juich ik toe. Ik spreek de wens uit dat ze doorzet. En dat het niet blijft bij one off-bieren, maar dat brouwers hun ondergisters perfectioneren.

Een voorbeeld kunnen ze nemen aan de Gooische Bierbrouwerij. Hun red lager Gooisch Rood gooide hoge ogen bij de meest recente editie van de prestigieuze Brussel Beer Challenge.


Vooruitkijken naar het nieuwe jaar

Ook voor 2025 staan er spannende nieuwe dingen op het programma. Zo ondertekende ik afgelopen najaar het contract voor een nieuw bierboek. Houd mijn sociale kanalen in de gaten als je nieuwsgierig bent om daar meer over te weten te komen.

Verder lezen of luisteren

Externe links:

Biersommelier Henri Reuchlin blikt in zijn blog terug op een korzelig jaar.

Luister naar de podcast Gewoon Bier, waar biersommelier Frits Dunnink te gast was om te spreken over bier aan de kersttafel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *