Als er een Europese hoofdstad is met bier in haar DNA, dan is het Brussel wel. Ook het aantal plekken waar je bier kunt drinken of kopen in de Belgische hoofdstad is onvoorstelbaar groot. Maar waar moet je als bierliefhebber naartoe als je op zoek bent naar een authentieke bierbeleving? Biersommelier en smaakenthousiast Frits Dunnink ging voor je op onderzoek uit en kwam terug met een heel pak tips voor artisanale brouwerijen, boeiende biercafés en bierwinkels die aanbeveling verdienen. Ga op ontdekkingstocht met de Bierschrijvers gids voor alles (of in elk geval veel) wat je wilt weten over bier drinken in Brussel.
Bier drinken in Brussel
In dit blogartikel neem ik je mee op een bierige ontdekkingstocht door Brussel. Historisch gezien is het misschien wel dé metropool van de Lage Landen. Veel gebeurtenissen die van belang waren in de geschiedenis van wat we heden ten dage kennen als Nederland en België namen hier hun loop. Daarnaast kent Brussel een bijzonder rijke bierhistorie die ouder is dan het land zelf waar het sinds 1830 hoofdstad van is. Mijn ontdekkingstocht gaat langs plekken die in het verleden en heden van de Brusselse biercultuur relevant zijn.
Als volger van Bierschrijver ben je allicht bekend met het stramien van artikelen die ik publiceer als gids voor bierige ontdekkingen in diverse steden of streken in de Lage Landen en daar buiten. In de reeks ‘Bier drinken in…’ vind je ook artikelen gewijd aan bijvoorbeeld Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Antwerpen, Neurenberg of Praag.
Heden en verleden
Zelf vind ik het altijd interessant me eerst eens te verdiepen in het verleden van de stad waar ik op bezoek ga. Waarom is deze geworden zoals ze is geworden? Daarom lees je ook in dit artikel weer een beknopte uiteenzetting van de geschiedenis van Brussel. Er is ook een hoofdstuk dat ingaat op specifieke ontwikkelingen in Brussel op het gebied van bier.
Maar wellicht zijn voor jou de aanbevelingen het meest interessant die mijn artikel in petto heeft voor bijzondere, onafhankelijke brouwerijen, aanbevolen biercafés en goed gesorteerde winkels waar je bier kunt kopen om thuis te proeven.
Inhoud
Dit artikel bestaat uit de volgende hoofdstukken:
Dit is Brussel: van moeras tot ‘hoofdstad’ van Europa
Bijzondere Brusselse brouwerijen
1.
Het verhaal van Brussel
Van moeras tot hoofdstad van Europa
Van meetropool in de Lage Landen tot hoofdstad van Europa: Brussel boogt op een rijke historie. De stad zelf is het hartvormige gebied rondom de Grote Markt: de vijfhoek begrensd door de R20, die ook wel bekend staat als de Kleine Ring. Hier verliep de stadswal uit de late Middeleeuwen die in tweede helft 19e eeuw plaatsmaakte voor brede boulevards. Daar omheen dijde de stedelijke bebouwing steeds verder uit tot de agglomeratie Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Naast de kernstad Brussel zelf omvat het nog 18 stadsdelen en zelfstandige deelgemeenten. In een aantal daarvan zijn plekken te vinden die voor jou als bierliefhebber interessant zijn.
Maar het verhaal begint een stuk minder luisterrijk. De stad Brussel vindt zijn oorsprong in het moerassige gebied waar in het begin van de Middeleeuwen de handelsweg van Brugge naar Keulen het riviertje de Zenne kruist. Hier ontstaat een marktplaatsje dat rond het jaar 1000 bekend is als Broekzele. Die naam is samengesteld uit de woorden ‘brouc’ (= moeras) en ‘zele’ (= verblijfplaats). De ligging van het plaatsje aan de Zenne zal op biercultureel gebied van belang blijken te worden.
Kiemcel
Broekzele is gelegen in de Brabantgouw. Stadsrechten krijgt het in 1089. In die tijd komt het in bezit van de graven van Leuven die een kasteel bouwen op de Koudenberg. Dit is de verhoging aan de voet waarvan heden ten dage de Brusselse Grote Markt ligt. Dit kasteel wordt de kiemcel voor het gezag van de Lage Landen. Tegenwoordig vind je op deze plek het Koningsplein met daarachter het Koninklijk Paleis.
Als residentie van de hertogen van Brabant groeit het kasteel uit tot een heus paleis: als tentoonspreiding van macht in zijn luister indrukwekkender dan het Binnenhof in Den Haag. Het maakt Brussel in de loop van de Middeleeuwen praktisch tot de hoofdstad van de Lage Landen.
Door vererving wordt rond 1500 de hertog van Brabant Philips de Schone ook koning van Spanje. En het geval wil dat deze Philips (net als zijn voorouders) staatshoofd is van onder meer Vlaanderen, Holland en Zeeland, Henegouwen, Namen, Limburg en Luxemburg. Deze gebieden vormen met Utrecht (dat indertijd Overijssel en Drenthe bestiert), Gelderland, Friesland en Groningen een geheel. Dat maakt volgens de uit Friesland afkomstige rechtsgeleerde Viglius van Aytta in zijn advies aan keizer Karel V als Nederlanden deel uit van het Duits rijk. Karel is op zijn beurt de zoon van Philips de Schone.
Afzweren
Hun gezag in de Nederlanden laten de Spaanse koningen in Brussel vertegenwoordigen door landvoogden. De elite van de Nederlanden, telgen van invloedrijke adellijke families uiten hun ongenoegen over de gang van zaken in de Nederlanden bij de landvoogden in het Koudenberg-paleis. Met het Plakkaat van Verlatinge zweren de Verenigde Nederlanden in 1581 de Spaanse koning af als hun rechtmatig vorst. Het wordt ook ondertekend door vertegenwoordigers van de gewesten Brabant en Vlaanderen. Deze onafhankelijkheidsverklaring zet het conflict verder op scherp dat de geschiedenisboeken ingaat als de Tachtigjarige Oorlog. Het eindigt in 1648 met de erkenning van wat we heden ten dage kennen als Nederland.
De zuidelijke Nederlanden blijven bestuurd worden vanuit Brussel door Spanje en vanaf 1713 door Oostenrijk. In die Spaanse tijd valt een gebeurtenis die het stadsbeeld van Brussel ingrijpend verandert. Marketeers van AB InBev pikten deze episode enkele jaren geleden op voor het merkverhaal van een van hun bieren. Heb je wel eens gekeken op het etiket van het sterk blonde bier ‘Victoria’? Daar staat het jaartal 1695. In dat jaar bombardeerde de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV de stad Brussel. Ze ging voor een goed deel in vlammen op: ook volgens de normen van die tijd een oorlogsmisdaad. Als je eens in Brussel op de Grote Markt bent, ga dan eens op zoek naar de jaartallen op de gevels van de statige panden die het plein omringen. Ze dateren allemaal van na 1695.
Als de Oostenrijkers het gezag over Brussel en de overige zuidelijke Nederlanden krijgen, vindt er nog een noodlottige gebeurtenis plaats die sporen nalaat in het stadsbeeld. In 1731 brandt het paleis op de Koudenberg af. Landvoogdes Maria Elisabeth van Oostenrijk kan zich ter nauwer nood redden uit de vlammen. In 1794 worden de zuidelijke Nederlanden Frans. Frankrijk lijft enkele jaren later ook de noordelijke Nederlanden in. Aan deze situatie komt een eind als in 1815 Napoleon zijn Waterloo vindt, vlak onder Brussel.
Verenigd koninkrijk
Er komt een nieuwe staatstructuur. Die voegt de zuidelijke Nederlanden samen met de noordelijke provincies. De koning van dit nieuwe land is een afstammeling van de familie die in het noorden het hoogste gezag vertegenwoordigt: Oranje-Nassau. Hij regeert vanuit maar liefst twee hoofdsteden: Den Haag en Brussel. De Oranjes verblijven bij voorkeur in het mondainere Brussel. Een lang leven is dit staatkundige construct niet beschoren. De inwoners van de zuidelijke gebieden voelen zich ondergeschikt in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.
Hoewel qua bevolkingsaantal in de meerderheid, zijn de zuidelijke Nederlanders in het parlement in Den Haag ondervertegenwoordigd. De meeste overheidsdiensten zijn gevestigd in het noorden en ook wat betreft hoge bestuursposten zijn noorderlingen dominant. Er broeit een conflict dat ook te maken heeft met godsdienst. Het overwegend katholieke zuiden heeft weinig op met een protestants staatshoofd en dito bestuurlijke elite.
In 1830 barst te Brussel de revolutie uit, een gebeurtenis die voortleeft in het bier ‘Jambe de Bois’ van de Brusselse Zennebrouwerij. De opstand resulteert in de onafhankelijkheid van de zuidelijke Nederlanden. Het nieuwe land heet België en krijgt Brussel als hoofdstad. Het staatshoofd koning Leopold I neemt zijn intrek in het paleis dat zijn voorganger Willem I heeft laten bouwen op de Koudenberg.
Taalontwikkeling
In 1830 is Brussel nog een Brabantse stad met Nederlands als voertaal, in de vorm van een Brabants dialect. Maar met de uitbouw van de nieuwe staat doet de Franse taal haar intrede: er komen veel Waalse bestuurders naar Brussel. Voor de lokale elite was Frans al sinds generaties in de mode. De verfransing had invloed op de spreektaal van de gewone Brusselaars: Brabants doorspekt met Franse woorden en uitdrukkingen. Een uitvloeisel ervan vind je nog terug in de hedendaagse Brusselse biercultuur. Verderop in dit artikel maak je kennis met brouwerij En Stoemelings. Wat deze naam betekent en hoe ze zich verhoudt tot het Brusselse dialect, kom je daar ook te weten.
Brussel groeit in de loop van 19e eeuw explosief en slokt gemeenten op die dan nog kleine dorpen zijn. Schaarbeek (bekend van de krieken), Anderlecht, Elsene, Etterbeek, Vorst, Jette: de hele omgeving van de oude stad Brussel verstedelijkt. Rondom het hart legt het stadsbestuur de brede boulevards die Brussel de uitstraling geven zoals we die ook tegenwoordig nog kennen. In 1855 vindt er op de Grote Markt een waarachtig bieroproer plaats.
Vanwege zijn centrale ligging in het noordwesten van het continent ontwikkelt Brussel zich in de twintigste eeuw tot de informele hoofdstad van Europa. Dat is mede te danken aan de vestiging van belangrijke instituties van de Europese Unie en de NAVO. Toeristen uit alle windstreken weten de stad te vinden. En ook voor bierliefhebbers is Brussel een buitengewoon aantrekkelijke bestemming, niet in de laatste plaats uit Nederland. Alleen jammer dat de laatste trein noordwaarts er al voor 21.00 uur vertrekt.
2.
Brussel: trends in bier
De Belgische hoofdstad heeft van oudsher bier in het DNA. Als je het hebt over oude traditie, dan gaat het over het bier van spontane gisting: lambiek. En sinds pakweg 2010 zijn er talloze nieuwe microbrouwerijen opgericht door enthousiaste mensen geïnspireerd door ambacht en trends in de wereldwijde biercultuur. Die zich ook laten inspireren door de traditie van lambiek, ook al is dat misschien niet de commercieel meest voor de hand liggende keuze.
Het verhaal van lambiek: wilde gisten en oude tradities
In het hart van het Pajottenland, ten zuidoosten van Brussel, ontstond eeuwen geleden een unieke biercultuur. Daar, in de Zennevallei, werd een bier gebrouwen dat zijn karakter dankt aan de wilde gisten die in voorkomen in het milieu in en om de brouwerij: ‘beestjes uit de lucht’. Dit bier, de lambiek, is een van de oudste en meest karakteristieke bierstijlen ter wereld.
Lambiek wordt gebrouwen met een mengsel van gemoute gerst en ongemoute tarwe. Na het koken koelt de brouwer het wort in een open kuip, koelschip geheten. Hier komen de wilde gisten in contact met de suikers in het wort en beginnen ze aan een spontane gisting. Dit proces is afhankelijk van het seizoen, de temperatuur en de specifieke micro-organismen die in de lucht aanwezig zijn. Het resultaat is een bier met een complexe smaak, waarin fruitige, zure en soms ook funky aroma’s samenkomen.
Kriek en geuze
Om het zure, soms wat weerbarstige karakter ervan wat vriendelijker te maken deden brouwers experimenten met lambiek. Zo ontstond de kriek, door lambiek te laten macereren op zure kersen. De kersen dragen bij aan een fruitige en lichtzoete smaak. Een andere variant is de geuze. Geuze wordt gemaakt door jonge en oude lambiek te mengen en op fles te laten hergisten. Hiervoor gebruiken producenten eenzelfde methode als bij champagne. Op deze manier ontstaat een levendig en sprankelend bier met een uitgesproken zuurheid.
Door de jaren heen is de productie van lambiek, kriek en geuze sterk veranderd. Veel kleine brouwerijen zijn verdwenen en de productie raakte geconcentreerd bij een aantal grote spelers. Toch zijn er ook veel ambachtelijke brouwerijen die de traditie in ere houden en proberen nieuwe en innovatieve bieren te maken op basis van lambiek. Lambiek, kriek en geuze groeiden uit tot een belangrijk bestanddeel van het Belgische biererfgoed. Ze zijn zeker geen allemansvrienden, maar kunnen niettemin bogen op een grote schare toegewijde liefhebbers van over de hele wereld.
Ben je nieuwsgierig naar het complete verhaal over deze unieke Belgische biertraditie? Lees dan mijn artikel ‘Vijf dingen die je als liefhebber wilt weten over Geuze Lambiek’. Of luister naar de podcast die we maakten met lambiekbrouwer Gert Christiaens van Oud Beersel.
‘Craft’ ontwikkeling sinds 2010
In de historie van de stad Brussel heeft bier altijd een voorname rol gespeeld. Vanaf halverwege de jaren 1980 bloeide de liefde van de Belgen voor hun biercultuur weer op. Waar jarenlang voornamelijk brouwerijen met een rijke traditie sloten, keerde het tij. Sindsdien zit het aantal brouwerijen weer in de lift. Ingegeven door de craft beweging in de Verenigde Staten en de inspiratie die dit gaf aan zowel liefhebbers als brouwers om nieuwe wegen in te slaan, versnelde deze trend in jaren 2010. Maar aan de stad Brussel leek deze ontwikkeling een beetje voorbij te gaan.
Een blijvende exponent van de boven omschreven bier-renaissance is de Zennebrouwerij. Die ging van start in december 2010. Brussel Beer Project zag 2013 het levenslicht. Daarnaast kende de ontwikkeling van nieuwe brouwerijen in vergelijking tot andere regio’s een slepend verloop. Anno 2024 hebben Brussel en alle deelgemeenten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest evenwel een flinke inhaalslag gemaakt. Volgens de Belgische federatie van bierconsumenten Zythos zijn er in de regio 19 brouwerijen met een eigen installatie gevestigd en 12 huurbrouwers, in België bierfirma genoemd.
3.
Bijzondere brouwerijen
Najaar 2024 telt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 31 ondernemingen die zich bezighouden met het ontwikkelen van smaak in bier, het brouwen en verkocht krijgen ervan. Daarvan beschikken er 19 over een eigen brouwhuis. Sommige van deze brouwerijen zijn inmiddels doorgedrongen tot de gevestigde orde van het Belgische brouwwezen. Andere zijn kleinschaliger, maar niet minder gedreven en kwalitatief van hoog niveau. Met vijftien Brusselse brouwerijen maak je in dit artikel nader kennis.
Zennebrouwerij/Brasserie de la Senne
Mijn eerste kennismaking met deze op en top Brusselse brouwerij was ooit haar tripel ‘Jambe de Bois’. Dat moet zo’n jaar of tien geleden zijn. Het verhaal achter dit bier is gesitueerd tijdens de Brusselse Opstand, waarmee in 1830 de Belgen zich begonnen los te maken van de Nederlandse overheersing. Waarbij Yvan De Baets en Bernard Leboucq wensten te benadrukken dat er bij de totstandkoming van hun bier geen ‘Ollander schade, leed of ander ongemak was toegebracht. Prima tripel overigens, ‘Jambe de Bois’, van harte aanbevolen.
Inmiddels is de Zennebrouwerij doorgedrongen tot het establishment van het Belgische brouwwezen. Ze dankt haar naam aan het riviertje waaraan Brussel is ontsproten. De stad die de oprichters diep in hun hart dragen. De Baets deed ervaring op als brouwer bij De Ranke in Dottignies. December 2010 zetten Leboucq en hij hun lippen aan het eerste bier gebrouwen in hun eigen brouwerij, aan de Gentsesteenweg in Molenbeek
Smaken die er altijd zijn geweest
In de brouwstijl van De La Senne herken je dat bitter een van de oorspronkelijke basissmaken is van bier. Bitter als fundament voor karaktervolle en evenwichtige bieren. Naar eigen zeggen vinden de Zenne-brouwers niks nieuws uit, maar voegen ze aan het hedendaagse smaakpallet weer smaken toe, die er altijd al zijn geweest. En die we via onze grootouders hebben leren kennen maar bijna in vergetelheid zijn geraakt.
In 2016 ruilde de brouwerij haar oude locatie in voor een nieuwe site op het terrein van Thurn & Taxis. Hier was tot 1994 een enorm goederenstation met aangrenzende pakhuizen. Je kunt er bier proeven en aangenaam verpozen in de Zennebar, de taproom van Brasserie de la Senne.
Over het algemeen zijn de bieren die je in het gamma vindt, bescheiden in alcohol, maar altijd biologisch en hergist op fles of fust. Iconische bieren van Brasserie De La Senne zijn het pale ale »Zinnebir« en het met nobele hoppen gebrouwen blonde sessionbier »Taras Boulba«. Het artwork van de etiketten is geïnspireerd op de beeldtaal van de nostalgische jaren 1950. Ook hebben ze een vette knipoog naar de traditie van het beeldverhaal die in Brussel wordt gecultiveerd.
Zennebrouwerij
Anna Bochdreef 19/20
1000 Brussel
» website «
La Source Beer Co.
Als er een branche is in de Lage Landen waar zij-instromers goed vertegenwoordigd zijn, dan is het wel die van de artisanale brouwerijen. Bewijs nodig van die bewering? Ga dan eens kijken in de Brusselse Dieudonné Lefèvrestraat. Daar vind je microbrouwerij La Source. Dit is het creatieve bierproject van de jonge dertigers Nina Carleers en Matthieu Huygens: ze maakten 2018 de sprong van grafisch ontwerpers naar brouwers.
Volgens insiders is La Source Beer Co. een van de beste brouwerijen die je op het moment in België vinden kunt. Zeker binnen het segment van internationaal en eigentijds geïnspireerde brouwers. Het gamma van Carleers en Huygens is uitgekiend samengesteld uit IPA’s, zure en wilde bieren, barrel aged en seizoensbieren, en gemoderniseerde traditionele stijlen. De grondstoffen daarvoor betrekken ze liefst uit België of de rest van Europa.
Inspiratie voor biernamen vinden de brouwers van La Source in het dierenrijk. In alle bieren herken je het vakmanschap dat brouwer Mathieu zich in de loop der jaren zelf eigen maakte als thuisbrouwer.
Korte keten
De bieren van La Source worden afgevuld op blik. Maar omdat de brouwers in hun bedrijf alles liefst via een zo kort mogelijke keten willen laten verlopen, hebben ze het liefst dat je van hun bieren geniet in het proeflokaal bij de brouwerij. Daarvoor vonden ze een plek in het duurzame dorp BE-HERE, aan de rand van de Thurn & Taxis-wijk. Het proeflokaal is woensdag tot en met zondag geopend. Er vinden regelmatig proeverijen of gratis toegankelijke concerten plaats. Het merendeel van hun bieren is namelijk vers het allerlekkerst, direct van de bron. Jazeker, daar komt ‘ie vandaan: de naam La Source…
La Source Beer Co.
Dieudonné Lefèvrestraat 4
1020 Brussel
» website «
En Stoemelings
Niet Vlaams en evenmin Franstalig is de ‘Brusseleir’ een entiteit op zichzelf. Al moet worden gezegd: een uitstervende soort. Conservatie ervan in het eigen biotoop wordt evenwel met verve aangepakt, al was het maar door deze eigenwijze brouwerij. Luisterend naar de naam ‘En Stoemelings’, een uitdrukking uit het oude Brusselse dialect. Je herkent erin een samentrekking van iets Frans en iets Vlaams. En voor het geval je het jezelf afvraagt: betekenen doet het ‘stilletjes’, zonder ergens ruchtbaarheid aan te geven.
En Stoemelings is tegenwoordig te vinden in het stadsdeel Gansoren in het uiterste noordwesten van Brussel. Ooit bezocht ik de brouwerij op de oude locatie in de Dieudonné Lefèvrestraat in de Thurn & Taxis-wijk. Maar daar was de brouwerij toen al uit de jas gegroeid. De bieren die En Stoemelings brouwt, kun je typeren als modern Belgisch. Maar wel zo dat je bonma/bonpa ze ook lekker vinden. Je kunt ze proeven in de taproom bij de brouwerij. Bier kopen voor thuis kan er natuurlijk ook, of anders heeft En Stoemling daarvoor een webshop.
Bij de Brusselse brouwerij zijn ze fervent supporter van de voetbalclub Royal Union Saint-Gilloise. Union werd voor WO II maar liefst elf keer kampioen, maar zakte daarna diep weg in de anonieme krochten van het Belgisch voetbal. Na 48 jaar promoveerde RUSG 2021 weer naar het hoogste niveau en eindigde daar bij haar terugkeer op een haar na weer bovenaan Eerste Klasse. Hoe duurzaam het verblijf in de top van het Belgische clubvoetbal van Union is, zal de toekomst uitwijzen. En Stoemelings brouwt hoe dan ook het officiële bier voor deze cultclub.
En Stoemelings
Avenue de Rusatira 3
1083 Brussel/Gansoren
» website «
Brussels Beer Project
Zoals je inmiddels kon lezen zit bij weinig wereldsteden bier zo diep in de historie verankerd als Brussel. Op de Grote Markt vind je het statige gildehuis van de Belgische Brouwers. Slechts een kilometer, maar tegelijkertijd gevoeld lichtjaren, daar vandaan resoneert de vibe van het eigentijdse, door craft brewing geïnspireerde bieruniversum. In de Dansaertwijk ben je welkom in het proeflokaal van Brussel Beer Project, in alle opzichten een brouwerij van de moderne tijd.
Progressief heeft de brouwerij van Olivier De Brauwere en Sébastien Morvan zichzelf een plek verworven in het Belgische en internationale bierlandschap. Opgericht 2013 via crowdfunding richtten ze zich ook bij de keuze van welke bieren er op de markt gebracht werden, rechtstreeks tot de bierliefhebber. Vier eigen ontwikkelde recepten testten ze in de Brusselse cafés. Als meest overtuigend kwam »Delta« uit dat parcours, een IPA met saisongist en veel verse Citra en Mosaic.
Brood en speculaas
De bieren van Brussel Beer Project zijn stuk voor stuk een amalgaam van internationale, dikwijls trendy biercultuur en traditionele Belgische brouwinspiratie. Daarbij is ook duurzaamheid van groot belang. Zo ontwikkelden de Brusselaars een nieuw type bier: Bread IPA. Ze brouwen het met vers brood dat bij een grote Belgische supermarktketen onverkocht blijft. En je kunt het proeven onder de naam »Babylone«.
Daarnaast is de collab met patisserie Maison Dandoy een sprekend voorbeeld: »Tough Cookie«. In deze Speculoos Stout stoppen de brouwers gebroken koekjes van de bakker, die op zijn beurt van bostel uit de brouwerij nieuwe koekjes bakt. Super duurzaam is ook de fonkelnieuwe brouwerij die Brussels Beer Project begin 2022 opende bij Port Sud.
Brussels Beer Project
Antoine Dansaertstraat 188
1000 Brussel
» website «
Brasserie Surrealiste
Verrukkelijke hopbommen of delicate zachtzure Goose – de gebroeders Grison verwennen de Brusselse bierwereld met spot-on creaties. Voor hun bieren en het genot ervan vonden ze een werkelijk spectaculair kader. In 1932 werd het pand waar ze hun intrek namen, in gebruik genomen als bananenpakhuis. Christophe Coppens schiep er een flamboyant podium voor zijn werk. Nadat deze modeontwerper en hoedenmeester het noodgedwongen had moeten ruimen, nam uiteindelijk Brasserie Surréaliste haar intrek aan de Nieuwe Graanmarkt.
In de kelder van dit iconische pand vond Edouard Grison ruimte voor zijn brouwerij. Broer Charles tekende voor de inrichting voor het proeflokaal annex restaurant: geïnspireerd door architect Horta ademt de zaak surreële klasse. Volstrekt passend in de omgeving: de Dansaertwijk waar Brasserie Surréaliste geworteld is, staat bekend als een van de hipste stadsdelen van Brussel.
Brasserie Surrealiste
Nieuwe Graanmarkt 23
1000 Brussel
» website «
Cantillon
Je hebt de moderne brouwerijen met hun blinkende RVS. Je hebt klassieke waar spitstechnologie van vroeger voornaam koperkleurig blinkt. En je vindt her en der een relict vanuit andere tijden die een rustiekere indruk wekt. Met aandrijfriemen die door openingen uit het plafond reiken naar brouwapparatuur uit vervlogen tijd. Met een koelschip van koper onder spanten van doorgewinterd hout, en bovenal: de geur van geschiedenis.
Op sommige van die plekken met zulk patina wordt zelfs nog gewerkt. Sterker nog: in een levend museum klopt het hart van een van ’s werelds meest beroemde brouwerijen. Ga er maar eens kijken, bij Cantillon.
Hier kun je zelf rondstappen tussen de begin 20ste-eeuwse brouwapparatuur. En de stapels nog uit te vouwen dozen waarin straks geuze, kriek of faro naar alle windstreken wordt verscheept. Of de rust ademende eiken fusten waarin het lambiekbier ruim de tijd krijgt om zijn smaak te ontwikkelen. Hier ruik je het het best: een beetje muf, azijnachtig, het hout met toetsen die ik ook van sherry ken. Een geur die voor mij altijd iets geruststellends heeft, van een plek waar de tijd zijn eigen werkelijkheid volgt.
Proeflokaal
Zo’n rondgang door de oude brouwerij, langs onmetelijke stapels flessen van dik groen glas bij de afvullijn, eindigt steevast aan de toog van het proeflokaal. Waar je naast ruiken ook kunt proeven: onversneden lambiek, gemengd tot elegante geuze en ambachtelijke kriek. Slokjes geschiedenis, in het hart gesloten door bierliefhebbers wereldwijd in tegenwoordige tijd. Gelukkig dat dit er nog is en ook nog wel een poosje blijft.
Brasserie Cantillon
Gheudestraat 56
1070 Anderlecht
» website «
L’Ermitage
Anderlecht heeft niet alleen vanuit de gloriedagen van de voetbalclub met de paarse shirts een connectie met bier. Veel verder terug in de tijd reikt de traditie van Cantillon. En sinds enkele jaren zit bij die vermaarde producent van geuze lambiek om de hoek nog een ter zake doende brouwerij. Maak kennis met nanobrouwerij L’Ermitage.
Het verhaal van L’Ermitage begint in 2017 als drie bevriende studenten serieus werk beginnen te maken van een uit de hand gelopen hobby. Inmiddels is de taproom van hun brouwerij een gekend etappepunt voor biergeeks op hun wandeling door Brussel: op weg naar het geuzemuseum Cantillon ook even langs bij Nacim, Henri, François en hun team bij L’Ermitage.
Daar kun je bieren proeven die niet per se worden gebrouwen volgens modetrends. De brouwers hebben in de loop der tijd een voorliefde ontwikkeld voor bieren van lage en spontane gisting. Sinds 2019 baat L’Ermitage ook een bar uit in Sint-Gillis. Geen slechte ontwikkeling die deze zelfbenoemde ‘bierkluizenaars’ hebben doorgemaakt.
Ermitage Nanobrasserie
Lambert Crickxstraat 26
1070 Anderlecht
» website «
CoHop
Wordt dit de toekomst van de microbrouwerij? Kleine ambachtelijke brouwers die samen een brouwhuis delen, plus aanpalende faciliteiten zoals een gezellig proeflokaal. Als het aan de oprichters van CoHop ligt: voor hen wel. Als je je begeeft naar deze jonge beerspot in de Brusselse deelgemeente Etterbeek, krijg je vier brouwerijen in een keer. Op deze plek kun je kennismaken met Brasserie Witloof, DrinkThatBeer, Janine en 1Bière2Tartines. Onder de naam CoHop Breweries brouwen ze ook gezamenlijke bieren.
Als je aan de Waverse Steenweg uit de tram stapt, stuit op een soort modernere variant op een Romeins fort: hekken, baksteen, torens, muren met kantelen. Geen industrieel maar militair erfgoed: tot 1976 was hier het voertuigenarsenaal van de Belgische krijgsmacht gevestigd. Gelukkig staan alle slagbomen op het terrein tegenwoordig nonchalant open. Het loont de moeite ze te passeren. Want CoHop combineert een gastvrij hart met een ruime keuze aan kwalitatief prima bier van de tap of uit blik, eenvoudige happen en gezelligheid.
Witloof
Brasserie Witloof bestaat sinds 2015. Begonnen als huisbrouwer in de Brusselse deelgemeente Evere verwijst de naam naar waar deze plaats oorspronkelijk in heel België beroemd naar was: witlof. De overeenkomst van deze groente met bier? Beide bitter. Van deze brouwerij moet je beslist het rye ale ‘Boentje’ eens proberen.
Janine
‘Waar de brouwer zit heeft de bakker niks te zoeken.’ Kent u die uitdrukking? Maar er zijn ondernemers die deze oude wijsheid lochenstraffen. Janine combineert de twee granige ambachten zo oud als de mensheid: bakken en brouwen. Bierbostel verwerkt deze 2020 opgerichte brouwerij in brood, onverkocht brood upcyclet ze in bier. Het populairste is de American pale ale “Rock’n’Carol”. Hoe circulair wil je het hebben?
DrinkThatBeer
Vriendschap en spontane vrolijkheid zijn wezenlijke ingrediënten bij de in 2017 gestarte brouwerij DrinkThatBeer. Opgericht door drie vrienden kwamen de eerste serieuze bieren van deze brouwerij uit de ketels bij het bevriende Jandrain-Jandrenouille. Maar zelf brouwen bij CoHop geeft betere mogelijkheden om te brouwen op constanter kwaliteitsniveau en bovendien meer ecologisch te werken. Een goed beoordeeld bier van DrinkThatBeer is de fruited sour ‘Frambo’.
1Bière2Tartines
Ook in België is het een oude wijsheid: een glas bier heeft de voedingswaarde van twee boterhammen. Voilá, nu weet je meteen de betekenis van de naam van deze brouwerij: 1Bière2Tartines. Oorspronkelijk werkte de oprichter als bio-ingenieur in Afrika. Sinds 2014 brouwde hij als ‘gypsy brewer’ bij bevriende brouwerijen totdat hij een vaste plek vond als coöperatielid bij CoHop. Op het moment maakt 1Bière2Tartines naam met een anti-imperial stout “Tsar’Ace Putin’ – het artwork op het etiket maakt onmiskenbaar duidelijk voor wie deze Brusselse craftbrouwer partij kiest. Op de Russische autocraat heeft hij het duidelijk niet.
CoHop Brussels Cooperative Brewpub
Waverse Steenweg 950
1040 Etterbeek
» website «
Tipsy Tribe
De Brusselse deelgemeente Koekelberg kun je kennen van de basiliek. Die heeft ook een plek gekregen op de etiketten van brouwerij Tipsy Tribe. Vrij traditioneel zou je zeggen, maar daar houdt de overlap met Belgische bierclichés ook abrupt op.
Tipsy Tribe is aan de bierliefde ontsproten van het koppel Aylin en Daniel Fastenau. Naar eigen zeggen immigranten uit de eerste generatie uit Turkije en de VS. Hun brouwerij kreeg een plek in een voormalige (illegale) canabisplantage. Mevrouw en meneer Fastenau zijn absoluut toegewijd aan kwaliteit. Hun brouwhuis annex distilleerderij is zelfvoorzienend qua energie.
Bier om te drinken van Tipsy Tribe. ‘Ümlaüts Ünleashed’ is buitengewoon verdienstelijk in de stijl van Kölsch. Het Belgisch pale ale ‘The Koekelbeer’ de zelfverklaarde ‘dorpsdorstlesser’. Of wat dacht je van een tripel van amper 6%? De brouwerij is elke donder- en zaterdag in de middag open. En anders mag je best een afspraak maken om te komen kennismaken en proeven.
Tipsy Tribe Brewery
Jetsesteenweg 374
1081 Koekelberg/Brussel
» website «
Brasserie Taymans Brouwerij
In de Brusselse deelgemeente Jette wekt een oude bierdynastie haar geschiedenis weer tot leven. Die begon ooit aan het begin van de 20ste eeuw wanneer brouwer Adolphe-Philippe Taymans met zijn schoonvader (en bierhandelaar) Brasserie-Malterie Taymans opent. Het bier werd er gebrouwen en in het koelschip over nacht gekoeld. Om ’s anderendaags in houten vaten naar het pakhuis aan de overkant van de straat te worden gerold.
Brouwerij Taymans overleefde twee wereldoorlogen. Maar ze zou stoppen toen de zoon van de oprichter in 1970 met pensioen ging. Dat was de ‘bonpa’ van de generatie Taymansen die 2022 de familietraditie nieuw leven inbliezen. Zes kleinkinderen die in een deel van de oude brouwerij een installatie in gebruik hebben genomen, die 1/12 aankan van de productie uit 1970.
Op dit moment kun je van Taymans een Belgische IPA en een saison proeven. Het is de bedoeling om in later stadium ook geuze lambiek en kriek te produceren volgens de traditionele methode.
Brasserie Taymans Brouwerij
Van Bortonnestraat 46
1090 Jette
» website «
Brasserie Illegal
Hoe creëer je als brouwerij een plek als de markt aan het verzadigen is. Bij Brasserie Illegaal weten ze het antwoord. Je brouwt ter zake doend bier en je brengt leven in de brouwerij. Letterlijk. Bij Illegaal, gesitueerd in de rafelranden van Brussel, verandert de brouwerij ieder weekeinde in een feestzaal. Op het programma underground muziek, de bandbreedte varieert van punk tot global sounds.
Van buiten ruw, maar met het hart op de goede plaats. Brasserie Illegaal brengt een stuk Berlijn naar het anders zo keurige Vorst. De brouwerij heeft geen buren. Achter de bar glimmen de vergistingstanks. En het gaat er niet alleen maar luidruchtig aan toe. Ook beeldende kunst en film hebben een plek in het programma: brewing for culture.
En er is ook nog iets met bier. Veel gedronken wordt ‘Illegaal’, een Golden IPA met bloemige toetsen. ‘Sociaal’ is een pittig hoppy lager. En voor op het gehaakte kleedje is tot slot ‘Echt Belgian Blonde’.
Brasserie Illegaal
Rue Bollinckx 300
1190 Vorst/Brussel
» website «
Brasserie de la Mule
Op het moment dat ik dit artikel maak, is de taproom van deze brouwerij gesloten. Er komt een nieuwe bar en daar kunnen naar verwachting in de loop van het najaar 2024 bierliefhebbers weer bestellen. Bij mijn bezoek aan Brussel onlangs had ik er graag een kijkje willen nemen. Of misschien nog wel belangrijker: een slokje willen proeven. Het team van De la Mule en ik delen namelijk iets wat betreft onze voorkeur: onze liefde voor bier uit de Duitse brouwtraditie.
Schaarbeek is in de geschiedenis van het Nederbelgische bier geen onbeschreven blad. Deze Brusselse deelgemeente kreeg bekendheid als leverancier van zure kersen aan geuzebrouwers: krieken. De vruchten brachten de Schaarsbeekse kriekentelers op ezels naar de markt in het naburige Brussel. Daaraan dankt Schaarbeek zijn geuzennaam: de ezelgemeente. Als de kriekverkopers toekwamen, riepen de Brusselaars volgens de legende: “Ha, daar zijn die ezels van Schaarbeek!”
Sinds 2021 heeft Schaarbeek weer een eigen brouwerij. Nu je de lokale legende kent, verbaast het je niet welke naam die heeft gekregen. Juist: La Mule. In de voormalige paardenstallen van het tramdepot richtte Joël Galy deze microbrouwerij op, compleet met proeflokaal.
Bier van Duitse signatuur en lambiek
De focus van La Mule ligt op lokale productie. In eerste instantie van bieren van Duitse signatuur: meesterlijke eenvoud met aromatische complexiteit. Nu al kun je kennismaken met het Helles, Hefeweizen, Berliner Weisse, Kölsch of Schwarzbier afkomstig uit Schaarbeek. Voor de toekomst staat ook kriek lambiek op het programma. Maar eer geuze lambiek klaar is voor verdere verwerking: daar gaan wel twee tot drie jaar overheen.
Brasserie de la Mule
Rubensstraat 95
1030 Schaarbeek
» website «
Vijftien grotere en kleinere microbrouwerijen uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest passeerden de revue. Uiteraard is deze lijst niet compleet. Als we kijken naar brouwerijen met een zekere reputatie, nodigen deze drie ook wel uit tot nadere verkenning. Ken jij ze wellicht? Wat kun je erover vertellen? En zijn er nog andere brouwerijen in en rond de Belgische hoofdstad die de moeite waard zijn? Houd je kennis niet voor jezelf en deel. Het commentaarveld onder dit artikel staat tot je beschikking.
- Beerstorming
- L’Annexe
- La Jungle
Het verhaal van bier in België
Mensen drinken als sinds het begin van onze jaartelling bier in wat we tegenwoordig kennen en hebben leren liefhebben als België. Inderdaad: bij onze zuiderburen is de liefde voor het gerstenat oneindig veel ouder dan hun land zélf. Ben je nieuwsgierig naar de complete historie van het Belgische bier en het waarom, wat en hoe van de biercultuur van België? Ontdek het in Belgian Beer World, de multimediale experience in het voormalige beursgebouw vlakbij de Grote Markt. Je bezoek daar besluit je met een lekker proefglas bier van een van de talrijke Belgische familiebrouwerijen in de rooftopbar.
4.
Aanbevolen biercafés
Waar dorstige toeristen, studenten en Brusseleirs elkaars pad kruisen is er aan biercafés geen gebrek. Maar welke zijn echt de moeite waard? In dit hoofdstuk van mijn artikel ‘Bier drinken in Brussel’ stel ik enkele plekken nader aan je voor die ik zelf de moeite waard vind. Je leest ook een paar suggesties voor restaurants met een warm hart voor bier. Een kleine wenk tot slot: veel van de brouwerijen die in het voorgaande hoofdstuk aan bod komen, hebben ook een proeflokaal dat uitnodigt om te genieten van een goed glas bier.
Moeder Lambic
In de Brusselse deelgemeente Sint-Gillis vind je het ‘moederschip’ van wat is uitgegroeid tot een (bescheiden) keten van kwalitatief goede biercafés: Moeder Lambic. Op het Fontainasplein, nabij Manneken Pis vind je een tweede ‘filiaal’. Handig voor als je een beetje in het centrum van Brussel wilt blijven.
“Mooi bier voor mooie mensen”- voeren ze die merkbelofte nog? Ik kom in ieder geval graag bij Moeder Lambic. Vanwege de liefdevol getapte en geschonken bieren van kleinere, maar relevante Belgische brouwerijen. Vanwege de lekkere happen die het sympathieke en deskundige personeel erbij serveert.
Ooit maakte ik bij Moeder Lambic aan de Savoiestraat tijdens een heuse bierbrunch kennis met ‘pottekeis’ van geuzebrouwer Cantillon. Dit is een lokale specialiteit op basis van Brusselse kaas, die in rijpe vorm qua geur zeer ‘aanwezig’ is. Aangemaakt met kwark, een fijngesnipperde sjalot, een scheut oude geuze en een flinke kledder mosterd. Gegarneerd met pijpajuin ofwel bieslook en vers gemalen zwarte peper. Zeer smakelijk bij een glas geuze lambiek en daarom warm aanbevolen aan iedere liefhebber van authentieke smaken uit de lokale volkskeuken.
Moeder Lambic
Savoiestraat 68 1060 Sint-Gillis | Fontainasplein 8 1000 Brussel |
» website «
Dynamo – Bar de Soif
Van harte aanbevolen voor liefhebbers van modern bier is dit café in Sint-Gillis. Het etablissement bestaat sinds 2015 en legt in zijn assortiment de nadruk op onafhankelijke brouwerijen uit België en Groot-Brittannië. Er zijn 18 tapkranen en een uitgebreid gamma bieren op fles of blik. Standaard in het aanbod de moderne klassieker ‘Manchester Bitter’ van Marble Beers. Ook Thornbridge kun je tegenkomen in het regelmatig wisselende assortiment. Dynamo houdt regelmatig tap-take overs, waarbij je de kans krijgt een gevarieerd assortiment te ontdekken van een gastbrouwerij.
Dynamo – Bar de Soif
Alsembergsesteenweg 130
1060 Sint-Gillis
» bekijk de video op de website van Bruzz «
GIST
Goed bier valt er in de Belgische hoofdstad sinds jaar en dag te drinken. Vol overgave bezongen, zelfs inclusief de katers bij het ontbijt. Door Jacques Brel onder meer. En pal tegenover diens standbeeld zit een biercafé dat er voor mij uitspringt. Mesdames et messieurs, schuift aan bij de toog van biercafé GIST!
Ooit was dit pand een postkantoor. De gevel is een herinnering aan de grandeur die in vroeger tijden de hele Brusselse binnenstad eigen is geweest. Deze plek hebben Jody Lecieux en Jenlain Delcourt bezield met hun enthousiasme voor onafhankelijke gebrouwen bier van de moderne tijd. Want die gaat zeker niet voorbij aan het conservatieve bierland België.
Als je benieuwd bent naar wat lokale brouwers te bieden hebben in het gamma ‘craft & Co’, ga op ontdekkingsreis in dit charmante bierhuis. Wat mij trof, is dat je op dit adres een prachtige indruk krijgt van wat brouwers van de nieuwe generatie uit Franstalig België in hun mars hebben.
GIST
Oud Koornhuis 30
1000 Brussel
Á la Becasse
Als de neonreclame je niet ostentatief de richting had voorgegeven, was je er zo aan voorbij gelopen: het steegje dat tussen een wafelbakker en een chocoladewinkel door leidt naar deze ouderwetse bierzaal. Vlak om de hoek bij de Beurs in downtown Brussel zit deze verborgen parel er al sinds 1877. Waarom dit etablissement indertijd van de oprichters zijn naam krijgt die verwijst naar een houtsnip, zal altijd een mysterie blijven. Want dat is wat ‘becasse’ in het Frans betekent.
Verwacht geen ellenlange bierkaart bij À la Becasse. De voornaamste attractie voor bierliefhebber is naast de unieke ambiance de lambiek. Geschonken in aardewerken kruikjes en zonder koolzuur. Want vergeet niet dat lambiek het moederbier is van Oude Geuze. Bubbels krijgt het bier pas weer wanneer het met de champagne-methode hergist op fles. De lambiek komt van brouwerij Timmermans. Een leuke ontdekkingstocht is het proefplankje dat je bij À la Becasse kunt bestellen: maak kennis met zoet en witte lambiek, Timmermans Kriek en Bourgogne de Flandres. Is ‘zuur’ niet je ding? De bierkaart biedt keus uit een aantal degelijke klassiekers van het Belgisch brouwerserfgoed.
Á la Becasse
Taborastraat 11
1000 Brussel
» website «
Koninklijk Theater van Toone
Nog een tot de verbeelding sprekende bierspot die je bereikt door een onooglijk steegje. Niettegenstaande de grootse naam: om in het Koninklijk Theater van Toone te komen schuif je door de Sint Petronellasteeg. Je betreedt ook hier een soort tijdcapsule. Naar verluidt dateert dit etablissement uit 1830. Het is niet alleen een plek om te genieten van een mooi glas Belgisch bier. er staan ook marionettentheater-voorstellingen op het programma.
De huidige creatief leider van het Koninklijk Theater van Toone is een afstammeling van de oprichter in de achtste generatie. De poppen die in de voorstellingen hun opwachting maken, zijn nog ouder. Ze dateren uit de 17e eeuw toen het Spaanse gezag theater verbood als potentiële broeihaarden van subversieve denkbeelden en actief verzet. De Brusselaars vonden er iets op. Toneelspelers van vlees en bloed vervingen ze in clandestiene theaterjes door ‘poesjenellen’: marionetten. Sinds die tijd zijn ze bewaard gebleven als theater voor het ‘gewone’ volk.
Het Koninklijk Theater van Toone moet je niet verwarren met de ‘Poesjenellenkelder’ zuidelijk van de Grote Markt.
Koninklijk Theater van Toone
Grasmarkt 66
1000 Brussel
» website «
À la Morte Subite
Van alle plekken waar je in Brussel kunt genieten van een goed glas bier, is dit zonder meer een van de fraaiste. Ooit opgericht in 1910 door brouwer Théophile Vossen, wiens naam ook nog vermeld staat boven de ingang, is het interieur sedert ruim een eeuw nooit veranderd.
In de begintijd was dit etablissement, gelegen om de hoek van de Nationale Bank, een geliefde pleisterplaats voor kantoormedewerkers tijdens hun lunchpauze. Daarbij speelden ze het populaire Vlaamse dobbelspel ‘pietjesbak’. Als de pauze tegen het einde liep, moesten ze het spel beëindigen met een laatste worp: de Mort Subite (= plotselinge dood). Deze naam raakte ingeburgerd bij de habitués: zodanig dat uitbater Vossen besloot zijn zaak de hernoemen. La Court Royale werd À la Mort Subite, heden ten dage nog in het bezit van de achterkleinzoons van de oprichter Bernard en Olivier Vossen.
Eigen geuzestekerij
Het café vlak achter de Hubertusgalerij in het stadshart van Brussel beschikte over een eigen geuzestekerij. In 1970 kwam deze in het bezit van brouwerij De Keersmaker in Kobbegem. Sinds dat jaar kwamen Oude Geuze en Oude Kriek op de markt onder de naam Mort Subite. Het merk is sinds 2000 eigendom van brouwerij Alken-Maes.
Anno 2024 is deze prachtige gelegenheid een van de vele in de wijde bierwereld, waarbij je de vraag kunt stellen of ze nog relevant is voor de mensen die er in de buurt wonen. Of dat ze haar bestaansrecht vooral ontleent aan haar attractiviteit voor toeristen. Mijn advies: ga er vooral zelf eens naartoe om te ontdekken hoe het zit voor jou. Ik vind de Belle-époque-charme van À la Mort Subite heerlijk.
À la Morte Subite
Warmoesberg 7
1000 Brussel
» website «
In ‘t Spinnekopke
Ben je bekend met het fenomeen ‘estaminet’? Daaronder verstaan we een traditioneel Belgisch café, vaak met een historische uitstraling. Je kunt er terecht voor een lokaal biertje, een hartige maaltijd en een gezellige babbel. Het is een plek waar de tijd lijkt stil te staan en waar de lokale bevolking al generaties lang samenkomt om te genieten van de eenvoudige genoegens van het leven. Een van mijn persoonlijke favorieten is het estaminet In ’t Spinnekopke, verscholen in het hart van Brussel, op het Bloementuinplein. Het heeft al sinds 1762 zijn deuren geopend en is meer dan alleen een restaurant. Het is een tijdcapsule die je meeneemt naar het Brussel van weleer.
Ooit een herberg voor vermoeide reizigers, is In ’t Spinnekopke nu een oase van rust midden in de stad voor iedereen die wil genieten van de authentieke Brusselse keuken en een uitgebreide bierkaart. De houten panelen, de lage balkenplafonds en de scheve vloeren creëren een intieme sfeer die je het gevoel geeft dat de tijd hier heeft stilgestaan.
Stierenkloten
Mensen komen naar In ’t Spinnekopke voor de combinatie van geschiedenis, sfeer en smaak. De keuken is traditioneel Brussels, met een focus op verse, lokale ingrediënten. Je vindt er klassieke gerechten zoals stoofvlees, waterzooi en carbonade, maar ook seizoensgebonden specialiteiten. De porties zijn royaal en de prijzen zijn eerlijk. Op woensdag staat er choesels op het menu. Een iconisch Brussels gerecht: in vroegere, armere tijden vooral in de buurt van slachthuizen populair. Voor dit stoofgerecht heb je namelijk veel orgaanvlees nodig: kalfszwezeriken, pancreas, niertjes én natuurlijk de ‘choesels’ oftewel stierenkloten zelf. Allicht niet voor gelijk eenieder een voor de hand liggende keuze, maar als hardcore liefhebber van authentieke volkskeuken beslist een interessante optie.
Daarbij is In ’t Spinnekopke niet alleen een goed adres om te eten, het is ook een paradijs voor bierliefhebbers. De uitgebreide bierkaart biedt een selectie van zowel bekende als minder bekende Belgische bieren. Of je nu een liefhebber bent van geuze, lambiek of tripel, hier vind je gegarandeerd een bier naar jouw smaak. ook als je voorkeur uitgaat naar (Brusselse) microbrouwers die geïnspireerd zijn door moderne trends in de bierwereld.
Estaminet In ’t Spinnekopke
Bloemenhofplein 1
1000 Brussel
» website «
Nüetnigenug
Een ander restaurant in de Brusselse binnenstad waar in de bierwereld goede verhalen over rondgaan, is Nüetnigenough aan de Lombardstraat nabij de Grote Markt. Qua setting is het een charmant restaurant dat een mooie, regelmatig wisselende bierkaart combineert met vers gemaakte gerechten geënt op de Belgische keuken. Het is klein en je kunt er niet reserveren. Je moet geluk hebben om er een terecht te kunnen. Zeker voor grotere groepen levert dat dikwijls problemen op. Ik heb er een keer uitstekend gedineerd, alleen en op een vroeg tijdstip.
Toen ik er evenwel een volgende keer naartoe wilde vergezeld van een goede vriend, werden we op een vrij vervelende manier weggestuurd omdat er geen plek was. En de bediening ook niet wenste te vertellen wanneer we wel aan tafel zouden kunnen. In de reviews kom je deze feedback vaker tegen.
Onafhankelijk gebrouwen bier
Wanneer het je wel lukt om een tafeltje te bemachtigen in Nüetnigenough, duik je onder in een warme sfeer met de uitnodigende charme van Belgische Art Nouveau-knusheid. De gerechten op de kaart zijn bereid met ingrediënten van lokale, ambachtelijke producenten. Artisanaal, onafhankelijk gebrouwen zijn ook de bieren waaruit je kan kiezen. Een groot aantal nieuwere brouwerijen kom je tegen op de bierkaart, die off the beaten track gaan in het Belgische brouwpatrimonium. Maar zonder meer van onbesproken kwaliteit. Nüetnigenough houdt er een mooi assortiment Oude Geuze en Oude Kriek op na.
Restaurant Nüetnigenough
Lombardstraat 25
1000 Brussel
Op café in België
Wil je nog meer suggesties voor leuke plekken om in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op café te gaan. Blader eens door het monumentale boek van biersommelier Sofie Vanrafeghem. ‘Het Groot Caféboek België‘ beschrijft goede biercafés in Vlaanderen en Wallonië.
5.
Goed gesorteerde bierwinkels
Bij de brouwerijen of in de cafés: je kunt in Brussel nooit alles proeven waar je nieuwsgierig naar bent. Daarom doe ik je tot slot nog een paar tips aan de hand waar je bier kunt kopen om thuis eens op je gemak te proeven. Stelregel: doe dat niet in de winkels in het toeristische centrum van Brussel rond de Grote Markt. Waarom niet? Loop er eens naar binnen en kijk wat je er moet betalen voor een flesje Duvel. Dat is mijn eigen bierige variant van de Big Mac-index, een informele graadmeter voor economen om vast te stellen wat het prijspeil ergens is. Bovendien is het aanbod op die locaties niet het meest interessante. En dat is dan weer een argument als prijspeil voor jou een minder doorslaggevend argument is.
Malt Attacks
Malt Attacks biedt je een ruim, gevarieerd en origineel aanbod aan Belgische en buitenlandse ambachtelijke bieren. Er is ook een assortiment biologische en natuurwijnen, ambachtelijke ciders en sterke dranken van onafhankelijke distilleerderijen. Naast de pak ‘m beet 600 opties in flessen en blikjes kun je er ook terecht voor een growler: een grote herbruikbare fles van 1L of 2L, ter plekke gevuld met tapbier.
Malt Attacks
Jean Volderslaan 18
1060 Sint-Gillis
» website «
Comptoir Belge
Een eindje verderop in de Jean Volderslaan is in de schaduw van de kerk sinds 2015 deze delicatessenwinkel te vinden. Comptoir Belge is een saluut aan de kruidenierswinkel van vervlogen tijden, zeg maar: van voor de supermarkt. In het assortiment allemaal lekkere dingen van Belgische producenten. Dat betekent ook: bier van microbrouwers uit de wijde omgeving.
Comptoir Belge
Jean Volderslaan 72
1060 Sint-Gillis
» website «
Barboteur
Voor een ontdekkingstocht langs uitstekende maar minder bekende brouwerijen uit België en daarbuiten kun je prima terecht bij de bottleshop Barboteur. Deze vind je in Schaarbeek, een eindje ten noorden van de Brusselse binnenstad. De naam verwijst naar het Franse woord voor ‘waterslot’. Naast bier kopen in nog gesloten flesjes of blikken kun je bij Barboteur ook bieren proeven aan de toch. Het is namelijk niet alleen slijterij maar ook café. In België is er geen specifieke wetgeving die deze combinatie verbiedt.
Barboteur
Louis Bertrandlaan 23
1030 Schaarbeek
» website «
Belgo Pop
Voor een mooi en verrassend assortiment bieren van Belgische craftbrouwers kun je in het noordwesten van Brussel terecht bij Belgo Pop. Er staat daar niet alleen bier in de rekken, maar allerlei lekkere dingen van ambachtelijke producten. De rode lijn: 100% van bij ons.
Belgo Pop
Lakenselaan 25
1090 Jette
» website «
Schoentjes
Hier ga je niet heen voor de ambiance, maar voor het assortiment. Want dat is bij deze Prik & Tik-vestiging in Sint-Pieters-Leeuw ronduit indrukwekkend. Omdat je niet betaalt voor de schone schijn, zijn de prijzen democratisch. Prima bereikbaar als je met de auto komt.
Schoentjes Drankenservice
Bergensesteenweg 747
1600 Sint-Pieters-Leeuw
» website «
Heb jij nog suggesties?
Net als bij alle andere artikelen in de reeks ‘De smaak van de Stad’ pretendeer ik ook bij deze aflevering over Brussel geen volledigheid. Dus weet jij nog brouwers, cafés of bierwinkels in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die de moeite waard zijn? Deel je tips via het reactieformulier onderaan dit artikel.
Leestips
Op bezoek in Antwerpen? Ga mee op ontdekking in de bierwereld van deze bruisende havenstad aan de Schelde.
Voel jij je vrij om onbekommerd te genieten van een goed glas bier? Ik vind dat de focus op gezondheid wel erg ver aan het doorschieten is.