Nieuwe podcast met Gert Christiaens

Van alle bierstijlen staat geuze lambiek waarschijnlijk het verste af van wat mensen over het algemeen verstaan onder ‘bier’. In de biercultuur van de Lage Landen is er geen biertype te vinden dat authentieker is én ouder. En inmiddels heeft dit mildzure, complexe bier toegewijde fans over de hele bierwereld. We hebben het over geuze lambiek. Toch is er een tijd geweest dat deze klassieker van het Belgische biererfgoed op sterven na dood was. Over dit en meer gaat het in de achtste aflevering van de podcast ‘Bierschrijver spreekt…!’ Aan het woord komt een man die de handen uit de mouwen heeft gestoken om zijn favoriete bier te redden. Hij sprong in de bres voor lambiekbrouwerij en geuzestekerij Oud Beersel. Je hoort het uitgebreide verhaal in onze nieuwe podcast met Gert Christiaens.

Luister nu naar de podcast met lambiekbrouwer Gert Christiaens

De achtste aflevering van de podcast ‘Bierschrijver spreekt…!’ staat in het teken van allicht de meest authentieke bierstijl van de Lage Landen: geuze lambiek. We zijn te gast bij een van de fakkeldragers van dit wereldwijd unieke bier: brouwerij en stekerij Oud Beersel. Achter de microfoon neemt brouwer en eigenaar Gert Christiaens plaats. Hij is tevens voorzitter van de Hoge Raad voor de Ambachtelijke Lambiek (HORAL). Deze organisatie heeft als doel geuze lambiek bij liefhebbers in de hele wereld te promoten. Ook Yves Paneels, bestuurslid PR & Communicatie van HORAL komt aan het woord.


Luister naar de podcast met lambiekbrouwer Gert Christiaens | De heren die in aflevering VIII van de podcast ‘Bierschrijver spreekt…!’ aan het woord komen: Yves Paneels, Gert Christiaens, gastheer Friso Gosliga en Bierschrijver Frits Dunnink.

Luister en win
Ook in de achtste aflevering van onze podcast ‘Bierschrijver spreekt…!’ hebben we weer een quizvraag verwerkt. Weet je het goede antwoord? Dan ding je mee voor de prijs: een fles van de HORAL Megablend. Die mogen we niet gratis weggegeven, want zo zijn de regels rondom reclame voor alcoholische drankjes. Als je wint, betaal je alleen een symbolisch bedrag voor de verzendkosten van €1,– Stuur je antwoord naar podcast@bierschrijver.nl De winnaar wordt getrokken op het moment dat podcastaflevering IX online komt.


Zet jouw bierbedrijf in de spotlights

Wil jij promotie voor je brouwerij, release van een nieuw bier, bottleshop of slijterij, of biercafé? Met de podcast ‘Bierschrijver spreekt…!’ krijgt jouw verhaal alle ruimte. Neem contact op als het je interessant lijkt om de mogelijkheden van een podcast op maat te bespreken.

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek >>


Over Gert Christiaens

Zodra hij 2002 hoort dat Oud Beersel dreigt te sluiten, neemt hij een kloek besluit: de brouwerij redden. Hij neemt haar samen met een goede vriend over. Zelf brouwen leert hij ook. Zo ontpopt Gert Christiaens zich tot  de redder van geuzestekerij en brouwerij Oud Beersel.

Het verhaal van Oud Beersel begint in 1882 als de brouwerijarbeider Henricus Vandervelden besluit voor zichzelf te gaan beginnen. Op de huidige plek vestigt de brouwerij zich in 1922. De merknaam Oud Beersel bestaat sinds de jaren 1950. Oud Beersel heeft ook een proeflokaal: Bierhuis Oud Beersel. Het opende in 1934 voor de eerste keer zijn deuren toen de toenmalige eigenaar de boerderij die oorspronkelijk bij de brouwerij hoorde, en het karhuis omvormden tot een café. Je kunt er een breed assortiment van Oud Beersel-bieren kan proeven.

Luister naar de podcast met lambiekbrouwer Gert Christiaens | Rondleiding door de brouwerij Oud Beersel.

Tot in de jaren 1990 is Oud Beersel een familiebedrijf in bezit van nazaten van de oprichter. De vierde generatie besluit 2002 de brouwerij en het café te sluiten. Dat café wordt een bloemenwinkel. De brouwerij draait dan al een aantal jaren op een laag pitje. Ze is technisch verouderd, want er is al lang niet meer in geïnvesteerd. Het doek dreigt definitief te vallen voor Oud Beersel. Redding komt uit onverwachte hoek, in de persoon van Gert Christiaens.

Ontdek het complete verhaal van brouwerij en stekerij Oud Beersel >>


Over geuze lambiek

Er is waarschijnlijk geen biertype dat verder afstaat van wat de meeste mensen verstaan onder ‘bier’ dan Oude Geuze. Van het rijke brouwerserfgoed van België is dit allicht de oudste nog bestaande bierstijl. Niettemin was in de jaren 1990 geuze lambiek op sterven na dood. Toen kwam er een herwaardering voor dit eeuwenoude bier. Amerikaanse bierliefhebbers ontdekten het en door hun ogen konden Belgische bierliefhebbers ook herkennen hoe uniek en waardevol de geuzetraditie eigenlijk was. Ook de geuzeproducenten gaven haar een impuls met de oprichting van de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL). Gert Christiaens is sinds 2019 de voorzitter. Een van de evenementen om geuze lambiek bij het publiek te promoten is de razend populaire Toer de Geuze.

Een achtergrondverhaal over geuze lambiek lees je hier.

Luister naar de podcast met lambiekbrouwer Gert Christiaens | Impressie van een oude traditie: geuze lambiek.

Volg onze podcast ‘Bierschrijver spreekt…!’

Alle afleveringen van ‘Bierschrijver spreekt…!’ vind je op Spotify, iTunes, Google Podcasts en een aantal andere relevante podcast-podia. Daar kun je je ook abonneren zodat je nooit meer een nieuwe aflevering hoeft te missen.

SpotifyiTunesSoundCloudCastBoxPocketCastsTuneInGoogle PodcastsAmazon Music

Liever lezen dan luisteren?

Als Bierschrijver vier ik dit jaar mijn tienjarige jubileum. Ontdek wat me blijft fascineren aan bier en (op dit moment) mijn favoriete bierstijl is.

Verbreding van je bierbeleving of juist beperking: bierbeoordelings-app Untappd scheidt de geesten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *