Nieuwe podcast met Sofie Vanrafelghem

Ook al werd ze niet als bierliefhebber geboren (of misschien juist ook wel), ze heeft zich ontpopt als een van de meest prominente pleitbezorgers van de biercultuur in de Lage Landen. Ze inspireert over de hele wereld mensen om van ambachtelijke gebrouwen gerstenat te genieten. En zorgt er al doende ook voor dat ook de mensen in haar eigen land België weer bewust worden van hun liefde voor bier. In het bijzonder zet ze de mensen op een voetstuk die ons in staat stellen om buiten de deur te genieten van bier: de uitbaters van talloze prachtige biercafés in Vlaanderen en Wallonië. Ze nam met ons uitgebreid te tijd om haar verhaal te vertellen. Luister naar de nieuwe podcast met Sofie Vanrafelghem.

Nieuwe podcast met Sofie Vanrafelghem

Er zijn in de Lage Landen gelukkig heel wat mensen die met kennis van zaken de biercultuur positief onder de aandacht brengen. Van deze persoonlijkheden is de gast in onze zevende aflevering van ‘Bierschrijver spreekt…!’ een van de meest prominente. We hadden de eer en het genoegen het glas te mogen heffen en van gedachten te wisselen met Sofie Vanrafelghem. Het gesprek liet genieten van bier voor ons mannelijke liefhebbers zien vanuit een verrassend perspectief. We bespraken de schoonheid maar ook het belang van het café bij het genieten van ons geliefde gerstenat. En we laafden ons aan tal van prachtige anekdotes die ‘la’ Vanrafelghem voor ons in petto had. Het werd dan ook een ‘keilange’ aflevering.

Voor de opname van deze podcast waren we te gast bij Herberg De Avonden in het Vlaamse Machelen aan de Leie.


Nieuwe podcast met Sofie Vanrafelghem | Een middag op café met een van warmste pleitbezorgers van bier-, brouw- en cafécultuur in de Lage Landen.

Volg ‘Bierschrijver spreekt…!’

Schrijven over bier is een genot. Maar al te vaak bekruipt me het gevoel dat in mijn verhalen hier op Bierschrijver veel dingen ongezegd blijven. Dat is een van de redenen dat we zijn begonnen met onze podcast. Maandelijkse hebben we een nieuwe aflevering waarin je kunt luisteren naar de verhalen van persoonlijkheden uit de rijke bierwereld van de Lage Landen. De podcast ‘Bierschrijver spreekt…!’ beluister je op alle belangrijke platforms voor het medium.

SpotifyiTunesSoundCloudCastBoxPocketCastsTuneInGoogle PodcastsAmazon Music

Luister en win Sofie Vanrafelghems nieuwe boek
De winactie in onze nieuwste podcast-aflevering heeft een bijzondere prijs. Op het spel staat niks meer of minder een exemplaar van het nieuwste boek uit de pen van Sofie Vanrafelghem: ‘Het groot caféboek België’. Deze schitterende hardcoveruitgave van Lannoo geeft 800 pagina’s inspiratie voor Vlaamse en Waalse cafécultuur. Om in aanmerking te komen voor deze prijs kun je jouw antwoord insturen op de quizvraag van Sofie Vanrafelghem in aflevering VII van onze podcast. Meedoen? Stuur je antwoord in via podcast@bierschrijver.nl


Over Sofie Vanrafelghem

Aan tafel in ons knusse hoekje van Herberg De Avonden schuift een van de meest prominente ambassadeurs aan van ambachtelijk bier in de Lage Landen. Bekend uit de krant, van radio en TV. Geboren in Brugge promoot ze ons geliefde gerstenat over de hele wereld, naar verluidt tot in Dubai aan toe. Als bierliefhebster werd ze niet geboren. Zoals ze het zelf verwoordt, maakte ze in haar leven een belangrijke ontwikkeling door: van WWW tot Biermadam. Onder zo’n WWW verstaat ze het type vrouw dat enkel witte wijn drinkt en bier zonder meer terzijde schuift.

Nieuwe podcast met Sofie Vanrafelghem | Onze pop-up studio in een knus hoekje van café Herberg De Avonden in het Vlaamse Machelen.

Bier ontdekte ze tijdens een project voor haar studie. Er ging een wereld voor haar open. Ze ontwikkelde zich onder meer tot getraind sommelier en zytholoog. Als verdienste voor de promotie van het bier is ze als ereridder opgenomen in het Genootschap van de Roerstok. Daarnaast viel haar zelfs al de eer te beurt om te worden verkozen tot de beste Culinaire Ambassadeur van Vlaanderen.

Ontdek het werk van Sofie Vanrafelghem >>


Ontdek voorgaande afleveringen van onze podcast

De podcast ‘Bierschrijver spreekt…!’ is het project van biersommelier Frits Dunnink en stemacteur Friso Gosliga. Ze kennen elkaar sinds hun jeugd. Als leerlingen van het gymnasium in Leeuwarden begaven ze zich samen onder meer op een ontdekkingstocht in het universum van de kleuren, geuren en smaken van het betere bier. Een overzicht van hun uitgebrachte podcasts vind je hier.


Zet jóuw bierbedrijf in de spotlights

Aandacht voor jouw brouwerij, nieuwe release, biercafé of bottleshop. Op een van de toonaangevende online platforms in de bierwereld van Nederland en Vlaanderen: bierschrijver.nl. Wil je dat? We zijn geïnteresseerd in jouw verhaal: voor een mooie podcast en een pakkend artikel. Neem contact op met dé Bierschrijver om de mogelijkheden te bespreken.

Ja, ik wil mijn bierbedrijf in de spotlights >>

Liever lezen over bier?

Biersommelier Ithar da Costa haalde de Spectrum Bieratlas uit 1977 uit zijn boekenkast en bladerde in de recente bierhistorie.

Hazy, West Coast, Cold, Milkshake, Imperial, Triple, New England, Juicy, American: wat je als liefhebber wilt weten over de bierstijl IPA.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *