Bier drinken in Groningen

Groningen – metropool van het Noorden, gelegen op het noordelijke uiteinde van de Hondsrug. Bekend van de Martinitoren, het Peerd van Ome Loeks, het Groninger Museum en de universiteit. Met duizenden dorstige studenten is het bier in deze stad nooit ver weg. Maar waar kun je als liefhebber terecht als je in Groningen een authentieke bierbeleving zoekt. Biersommelier, auteur en smaakenthousiast Frits Dunnink neemt je mee op ontdekkingstocht: in en buiten de stad. Langs spraakmakende brouwerijen, bijzondere biercafés en goed gesorteerde slijterijen. Alles (of in elk geval: veul…) wat je wilt weten over bier drinken in Groningen.

Bier drinken in Groningen

In dit blogartikel neem ik je mee op ontdekkingstocht door de bierwereld in de stad Groningen en haar wijde omgeving. Er zijn goede redenen om de metropool van het Noorden eens met een bezoek te vereren. Ook al voelen stad en streek in het uiterste noordoosten van de Lage Landen misschien ver weg. Als eerste wijd ik er dadelijk enkele alinea’s aan die je een indruk te geven wat stad en provincie Groningen in mijn ogen de moeite waard maken. Dan laat ik je kennismaken met een groot aantal lokale MKB-brouwerijen in en rond de stad. Ik neem je mee naar enkele biercafés die de moeite waard zijn. Tot slot zet ik je op het spoor van enkele goed gesorteerde bierwinkels.

Inhoud

Dit is Groningen: portret van Stad

Groningen: trends in bier

Brouwerijen uit stad en streek

Bijzondere biercafés

Goed gesorteerde bierwinkels

Bier drinken in Groningen | Impressie van wat stad en provincie Groningen bierliefhebbers te bieden hebben.

Dit is Groningen: portret van ‘Stad en Ommeland’

Het is allicht een van de diepst ingesleten slogans bedacht om een stad of streek te verankeren in het bewustzijn van Nederland: “Er gaat niks boven Groningen.” Laten we niet willen discussiëren over feiten. Als je op de kaart kijkt en je blik boven Groningens noordkust omhoog laat glijden, dan is er hoofdzakelijk… niks. Over de figuurlijke betekenis van die vijf woorden kun je natuurlijk wel een boom opzetten. Ik tendeer dan ernaar ze te onderschrijven. Maar ik ben dan ook bevooroordeeld. Een kleine twintig jaar heb ik in Groningen gewoond en bewaar mooie herinneringen aan de stad, het land en de mensen.

Authentieke Groningers stug? Tja, ze kruipen niet meteen bij je op schoot. Ze doen eerst onderzoek naar wat ze aan je hebben. Maar als ze hebben besloten dat ze je willen toelaten om wie je bent, dan is het contact ook echt en onvoorwaardelijk. Zuinig op hun woorden zijn ze wel. De inwoners refereren eenlettergrepig aan hun stad: Grunn. En in de hele provincie zijn ze het erover eens: wie Groningen bedoelt, zegt eenvoudigweg ‘Stad’.

Weidsheid

Er schuilt , als je het mij vraagt, schoonheid in het landschap dat de stad Groningen omringt. Op het eerste gezicht wellicht weinig spectaculair, een acquired taste. Maar: die weidsheid… Verstilde eeuwenoude dorpen rond pronte kerken in het groene land onder de hoge lucht, in Middag-Humsterland of op het Hoge Land. Of de uitgestrekte akkers van het Oldamt: onbegroeid als een deinende zee, of vol wuivend graan onder de zomerzon. Heb je wel eens de geur geroken van die vette klei daar waar de boer de ploeg door trekt? Aards, primitief, prikkelend. Menig kunstenaar liet zich door dit land inspireren. En ook mijn hart gaat nog altijd open wanneer ik de gelegenheid neem om er rond te struinen, te voet of op de fiets.

In de stad zelf heb ik geleerd. In de collegebanken, maar misschien nog wel het meeste van en voor het leven. Het was de tijd waarin het café een soort natuurlijke extensie was van mijn kamer. Plekken als een geriefelijke wollen trui, waarvan nu alleen nog de dierbare herinneringen resten.

Bier drinken in Groningen | Aan de Hoge der Aa in de Groninger binnenstad waren ooit veel brouwerijen gevestigd.

Tot struinen nodigt ook het hart uit van de universiteitsstad Groningen. Dwaal door de kromme straatjes van de oude binnenstad, richting Lage en Hoge der Aa. Hier waren vroeger talloze brouwerijen gevestigd. Vervolg je weg langs de diepenring en strijk neer op het drijvende terras op het oude binnenvaartschip Ludina. Het behoort toe aan een van de betere biercafés in de stad, De Toeter. Als je op krachten bent gekomen, neem even een kijkje in de Prinsentuin aan de andere kant van de gracht. Via het Martinikerkhof slenter je verder langs het trotse stadhuis naar de Vismarkt. En mocht je nog twijfelen of er in de stad Groningen voor bierliefhebbers iets te beleven valt? Lees eens na wat Sjors Kassing te vertellen heeft in zijn inspirerende boek Bierwandelen in Nederland en België.


Groningen: trends in bier

Bier kent in de stad Groningen en de omliggende regio een traditie die eeuwen teruggaat. Rond 1300 voerden de bewoners voornamelijk bier in, vanuit Bremen en Hamburg. Dat was mogelijk omdat brouwers in het noorden van Duitsland al gebruik maakten van hop. Daardoor was hun bier geschikt als handelswaar. In de loop van de Middeleeuwen ontstonden er ook in de stad Groningen zelf steeds meer brouwerijen, nadat in het naburige Peize hopteelt tot ontwikkeling kwam. In het jaar 1424 was er in Groningen een brouwersgilde met 273 leden.

Cluyn

Groningen kende ook een eigen biertype: cluyn. Je komt het ook tegen onder de namen kluin of kluun. Het was een donker bier waarvan de moutstorting voor een kleine 40% uit haver bestond. Voor het overige kwam er gerst aan te pas dat in de omgeving van de stad van oudsher royaal voor handen was. Naar verluidt was de kooktijd van het cluynbier 24 uur. De receptuur kende een omvangrijke hopgift. Het resultaat was een krachtig, zoet bier met een alcoholgehalte van 9%. Het geheim van cluyn was onder meer de prima kwaliteit die de brouwers in Groningen konden garanderen. Dit was een gunstig bijeffect van een beperking die ze zichzelf oplegden: brouwgraan mocht alleen gemout worden tussen 8 september en 30 april. Anders was het te warm en daardoor meer risico op schimmelinfecties bij het mouten.

Meer dan vierhonderd jaar was cluyn een van de belangrijkste biertypen die in Nederland te vinden waren. Maar in de loop van de 19e eeuw legde cluyn (net als alle andere regionaal gebrouwen bierstijlen) het meer en meer af tegen de ‘Beijersche’ bieren: het ondergistende lagerbier. In het begin van de 20ste eeuw verdwenen kleine, bovengistend brouwende bierproducenten van de Groningse biermarkt. Omdat ze te laat overstapten op de productie van het ondergistende bier. Of simpelweg omdat ze de investeringen niet konden opbrengen voor de koeltechniek die je nodig hebt om ondergistend te kunnen brouwen. Uiteindelijk bleef er in de stad nog een grote brouwerij over van lagerbier: Barbarossa. Opgericht in 1756 ging Barbarossa in 1964 op in de Oranjeboom Brouwerij. Het laatste bier van Groningse bodem kwam een jaar later uit de ketels. De nieuwe eigenaar ontmantelde de brouwerij.

Bier drinken in Groningen | Oude reclameplaat van ’s lands grootste brouwer, geïnspireerd op de stad Groningen.

Opnieuw in de belangstelling

Het zou zo’n tachtig jaar duren voordat het cluyn weer aan een voorzichtige revival begon. Het was Ronald Mengerink die met zijn toenmalige brouwerij De Noorderzon het historische bier weer aan de vergetelheid trachtte te ontrukken. De brouwer die je tegenwoordig kent van De Dochter van de Korenaar brouwde eenmalig een batch cluyn. In 1992 kwam er een volgende opleving van Groningens historische stadsbier, ditmaal uit de ketels van brouwerij Sint Martinus (niet te verwarren met de huidige stadsbrouwerij met die naam…) Ter gelegenheid van het befaamde Bierfestival Groningen bracht een groep samenwerkende brouwers uit de stad in 2020 het cluynbier eens te meer in de belangstelling. Op het moment is brouwer en geuzesteker Toon van den Broek de enige die het cluynbier nog regelmatig brouwt.

Anno 2024

Er zijn weinig regio’s te vinden in de Lage Landen waarvan heden en verleden van de bierwereld zo goed zijn gedocumenteerd als de stad Groningen en haar Ommelanden. Dat is de verdienste van Harry Pinkster (1960). Wil je het complete verhaal van bier in Stad en Lande, neem dan zeker ook eens een kijkje op zijn website.

Op basis van Harry’s documentatie weten we dat er op het ogenblik in en om de stad Groningen 24 brouwerijen zijn. Daarvan beschikken 15 over eigen ketels, qua capaciteit variërend van 50 tot 2000 liter. Er zijn ook 9 brouwerijhuurders die hun eigen bierrecepten laten produceren bij bevriende brouwerijen: in stad, provincie of overige delen van Nederland.

Bierdrinken in Groningen | Welkom in kleurrijk ‘050’.

Brouwerijen uit stad en streek

Als eerste maken we een rondje langs enkele goede onafhankelijke brouwerijen die zijn gevestigd in de stad Groningen. Vervolgens kun je korte impressies lezen van brouwerijen die te vinden zijn in de provincie, de Ommelanden. Van brouwerijen met een proeflokaal, die je kunt bezoeken, staat het adres aangegeven.

Stad

Groningse Bierbrouwerij

De oudste, nog actieve brouwerij van de stad en de historie leest als een waar filmscenario: vol hoogte- en dieptepunten. De Groningse Stadsbrouwerij is het project van Jaap van der Weide. Inspiratie om zelf te gaan brouwen vindt hij in het Münchener Hofbräuhaus. Zijn plannen krijgen in 1998 gestalte met een brouwerij op het eiland Texel. Van der Weide verkast naar Groningen. Daar kan het publiek voorjaar 2000 voor het eerst kennismaken met zijn bier ter gelegenheid van het Groninger Bierfestival.

Sinds 2012 kennen we de brouwerij onder zijn huidige naam. Geïnspireerd door het succes ging oprichter Van der Weide de jaren daarvoor op zoek naar een eigen plek. Een episode met een eigen locatie met proeflokaal bij stadion Euroborg in 2006 kostte de onderneming bijna de kop. Maar de Groningse Bierbrouwerij kwam deze zware periode te boven. Anno 2024 brouwt ze onder eigen vlag onder meer ‘Grunn Hoagelwit’, naar verluidt het eerste in Nederland gebrouwen Weizenbier. Daarnaast is de Groningse Bierbrouwerij verantwoordelijk voor de productie van de biermerken Hanzebier, Hunebed, Brandaris, Kruisheren en Dominicaner Kloosterbier. Gebrouwen wordt bij bevriende brouwerijen in Nederland, België en Duitsland.

website


Stadsbrouwerij Martinus

Een van de leukste brouwerijen in de stad Groningen vind ik Martinus. Naast dat ze bijzonder verdienstelijk bier brouwen, vind ik hun verhaal heel mooi. Martinus is een echt familiebedrijf, gerund door vader, moeder en zoon.

Lange tijd was er op dit adres in de binnenstad van Groningen de drukkerij gevestigd van de firma Swierstra. Maar een onderneming is natuurlijk altijd in ontwikkeling. Op een gegeven moment begon vader Albert-Jan na te denken hoe de firma ook voor zijn zoon een goede bron van bestaan kon blijven. Heeft een drukkerij bestaansrecht in een steeds digitaler wordende wereld? Beide Zwierstra’s hadden veel interesse in bier. Dat leidde tot een ferm besluit: drukpersen eruit, brouwinstallatie erin.

Bier drinken in Groningen | Brouwer Martijn Swierstra van Stadsbrouwerij Martinus.

De brouwerij werd najaar 2015 een feit. Martijn, Swierstra junior was op dat moment bezig zijn opleiding aan de brouwuniversiteit van Gent af te ronden. In de voormalige drukkerij in het smalle straatje vlak achter het hoofdbureau van politie is er ook een gemoedelijk proeflokaal ontstaan. Je kunt er tijdens uitgaansavonden ook terecht om een hapje te eten. Moeder Henriëtte Tukker is ook actief in brouwerij Martinus. Zij verzorgt ook de contacten met de lokale horeca.

Aanbevolen bieren van Stadsbrouwerij Martinus zijn imperial stout ‘Calmix’, ‘Smoked Porter’ of de pale ale ‘Nuchter’.

Kostersgang 32-34 | Groningen
website


Baxbier

Het verhaal van deze brouwerij begint op een zolderkamer in de binnenstad van Groningen, in een gezellig straatje achter de schouwburg. Het is de liefhebberij van twee studenten die elkaar kennen van de wielervereniging. Een van hen is de naamgever: Jeroen Bax. De ster van deze craft brouwers rijst als ze bij de Brussels Beer Challenge medailles winnen met pale ale ‘Kon Minder’ en smoked porter ‘Koud Vuur’. Dan hebben we het over het jaar 2015. Een jaar later neemt Baxbier een eigen brouwerij in gebruik aan de Friesestraatweg, uiteraard met proeflokaal.

Bier drinken in Groningen | De ontdekkingsreiziger Abel Tasman is een inspiratiebron voor de brouwers van Baxbier.

Inmiddels is er veel veranderd. Terwijl de brouwerij gestaag groeide tot een bedrijf met 15 medewerkers, sloegen de oorspronkelijke oprichters andere wegen in. Het accent is meer op hopforward bieren komen te liggen, met een kleine core range en veel wisselende nieuwe bieren in een beperkte oplage. Veel aandacht besteden de brouwers aan het afvullen van hun product. Dat gebeurt anno 2024 in blik met de eigen afvulinstallatie.

Wat door de jaren heen steeds hetzelfde bleef, is het sterk ontwikkelde sociale hart van de Groninger brouwerij. Dat kreeg vorm in het project ‘Toentje’: een stadstuin waar naast hop ook groente, fruit en kruiden worden verbouwd. Dat gebeurt samen met mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Veel van de producten worden geleverd aan de lokale voedselbank. Met de bij ‘Toentje’ verbouwde Cascade-hop brouwt Baxbier jaarlijks een special. De opbrengst ervan wordt weer geïnvesteerd in het tuinproject.

Friesestraatweg 201-2A | Groningen
website


Folkingebrew

Surfend op de populariteit van hopforward bier in de Lage Landen, reikt deze huurbrouwerij tot grote hoogten. De wortels ervan liggen in de oude binnenstad van Groningen, in de Folkingestraat. Daar exploiteert Justin van Akkeren zijn bierwinkel Just In Beer. Achter dit pand is de locatie gesitueerd waar hij met vier mede-beergeeks de eerste brouwexperimenten uitvoert. Ze zijn waarachtige hopheads, wat nog steeds terug te proeven is in de bieren van Folkingebrew: groots en meeslepend, niet zuinig met zelfbewuste aroma’s en smaken van (Amerikaanse) hop.

De signatuur van Folkingebrew is een once in a lifetime experience. Sinds 2019 zijn er meer dan vijftig unieke bieren op de markt gebracht. Is een batch uitverkocht, dan komt het bier in zijn specifieke hoedanigheid ook niet meer terug. Brouwen doen Van Akkeren c.s. bij Baxbier of Rocking Ludina in de stad, of bij Rock City Brewing in Amersfoort. Ook zijn er collabs met gerenommeerde brouwerijen zoals Frontaal of De Moersleutel, of buitenlandse namen als Arpus (Letland) of Blechbrut (Duitsland).

website


Rockin’ Ludina

De wieg van deze brouwerij staat in de noordelijke binnenstad van Groningen. Loop vanaf de Martinitoren omlaag door de Oude Ebbingestraat. Ga de brug over en sla direct rechtsaf. Dan kom je al snel bij het vermaarde café De Toeter. Rocking Ludina is de liefdesbaby van Sjoerd Tjio en Devin Ummels, indertijd werkzaam bij dit vermaarde café. Hun eerste brouwsels fabriceren ze aan boord van een uit 1910 stammende tjalk, een binnenvaartschip gedoopt op de naam Ludina. We schrijven het jaar 2015.

Bij het ontstaan van het eerste commerciële brouwsel heeft Steve Gammage een stevige vinger in de pap. Dat is niet gek, als je bedenkt dat ‘First Mate’ bij hem is gebrouwen in de ketels van de Bronckhorster Brewing Company. Tegenwoordig is de microbrouwerij het scheepsruim al lang ontgroeid. Rockin’ Ludina beschikt over een eigen brouwerij op het bedrijventerrein oostelijk van de stad. De oprichters zijn vervangen door Jurgen Verver en Maik van Heerd. Bieren van Rockin’ Ludina zijn nog steeds te proeven aan de toog van De Toeter, daaraan is in de loop van de jaren nog niks veranderd.

websiteOmmelanden

Ook buiten de stad Groningen zijn er interessante brouwerijen actief. Een aantal ervan stel ik graag aan je voor.

Vrolijcke Joncker

Eerst werden ze verliefd op elkaar. En na verloop van tijd werden ze samen verliefd op het brouwen. Die tweede verliefdheid van Jacob en Gea van der Werk resulteerde in een eigen brouwerij: Vrolijcke Joncker. Sinds 2016 is die gestadig uitgegroeid tot een (parttime) familiebedrijf. Daar steken ook de drie kinderen (met aanhang) de handen uit de mouwen.

Bier drinken in Groningen | De plek waar brouwerij Vrolijcke Joncker haar bieren ontwikkelt. (foto Harry Pinkster, mei 2017)

Hun brouwerij is thuis in het Westerkwartier: de streek ten westen van Stad Groningen, nabij de grens met Friesland en Drenthe. De bieren van de Vrolijcke Joncker zijn niet alleen lekker maar vertellen vaak ook een bijzonder verhaal. Daarnaast zijn Jacob en Gea in gesprek met de gemeente om een plek te vinden voor hun brouwerij, in combinatie met een proeflokaal.

Veel gedronken bieren van deze brouwerij zijn de tripel ‘Malle Joncker’, het blonde bier ‘Marumer Non’ of het robuuste bruine bier ‘Ot en Sien Dubbel’.

website


Brouwerij en stekerij Van den Broek

Lambiek made in Groningen. Al vanaf de jaren 1970 is Toon van den Broek gefascineerd door de geuren en smaken van geuze. Sinds 2014 maakt hij dit soort bieren zelf in zijn eigen ambachtelijke brouwerij en stekerij in het West-Groningse Midwolde. Handcrafted, in een houtgestookte koperen ketel. Brouwer Toon neemt voor zijn bieren de tijd: rijping is een cruciaal aspect. Naast brouwsels in de geuzestijl (Watergeus) brouwt hij nog in de traditie van Vlaams Bruin en het Groningse haverbier Cluyn.

Bier drinken in Groningen | De zelfgebouwde brouwinstallatie van Toon van de Broek (foto Harry Pinkster, maart 2016)

Bij echte bierkenners vindt het werk van Toon van den Broek grote erkenning. Februari 2022 ontving hij de Bier Arend, een prijs uitgereikt voor bijzondere verdiensten voor het Nederlandse bier door café Arendsnest in Amsterdam. Onder meer daar kun je de bieren ook proeven. In Groningen zijn de Watergeus en trawanten verkrijgbaar bij de cafés Mout en De Koffer. Brouwerij en stekerij Van den Broek kun je als liefhebbers niet bezoeken.

PS Als je nog kennis wilt maken met deze unieke brouwerij, in je glas of anderszins: wacht niet te lang! Brouwer Toon van den Broek is bezig met plannen om het platteland van het Westerkwartier in te ruilen voor Spanje.

website


Dollard Brewing/Eggens Craft Beer

Met zijn onmetelijke akkers vol wuivende halmen op de vruchtbare kleigrond werd het oostelijk deel van de provincie Groningen ook wel de ‘Graanrepubliek’ genoemd. Die historie komt weer tot leven in Nieuweschans. Daar heeft een coöperatie haar intrek genomen in een liefdevol gerestaureerde tramremise. Haar doel: graan verbouwen, maar dan op een gezonde bodem en met zo rijk mogelijke smaak. Ze kreeg de naam Graanrepubliek.

Boeren uit de streek telen onder meer brouwgerst. Dat laten ze vermouten om het aan te leveren bij de brouwerij die in gebruik is genomen in de Graanrepubliek. Die kreeg de naam Dollard Brewing. Ze wordt sinds afgelopen zomer bestierd door Hans Noorman, die voordien naam maakte bij Brouwerij Avereest in Dedemsvaart.

Bier drinken in Groningen | De ketels van Dollard Brewery in de Graanrepubliek te Bad Nieuweschans.

In de ketels van Dollard Brewing laat brouwer Martijn Eggens zijn bieren vervaardigen. Mout heeft Eggens altijd gefascineerd. Dat herken je in zijn bieren met vaak een stevig alcoholpercentage. Ze lenen zich bij uitstek om hun smaak met vatrijping verder tot bloei te laten komen. Zo is Eggens bezig zichzelf een naam te verwerven in de Nederlandse bierwereld. Zijn verhaal horen en zijn bieren proeven kan als je in Nieuweschans de Graanrepubliek bezoekt.

Oudezijl 1 | Bad Nieuweschans
website:
Eggens Craft Beer | Graanrepubliek


Brouwerij Westerwolde

Westerwolde is de meest oostelijke streek van de provincie Groningen, vlak tegen de Duitse grens. Bekend is hier het vestingplaatsje Bourtange. Daar niet ver vandaan ligt Vlagtwedde. In dit streekdorp aan de Ruiten Aa heeft de familie Verweij een boerenbedrijf.

Op het erf begonnen Harm Verweij en zijn zoon Thijs in 2017 een brouwerij, in de stal waar opa ooit varkens hield. Brouwen was altijd al een hobby: met zorg en aandacht van water, gerst, hop en gist mooie smaken creëren in bier. Steeds nieuwe recepten proberen en die dan altijd weer beter maken.

Bier drinken in Groningen | Ambachtelijk bier uit het uiterste oosten van de provincie Groningen. (foto Harry Pinkster, oktober 2022).

Daarbij gaan ze met hun Brouwerij Westerwolde niet voor half werk. Thijs Verweij rondde vier jaar geleden zijn Lentiz-brouwopleiding af. Op dat moment was hij de jongste brouwer van Nederland. De brouwerij heeft een eigen proeflokaal. Wat ook kan, is blijven logeren: de familie Verweij biedt op hun erf een accommodatie aan voor 14 personen.

Burgemeester Buiskoolweg 35 | Vlagtwedde
website


Het Zotte Kalf

Klaas-Jan Huisman en Freddy Venhuizen brouwen bier zodat jij dat niet hoeft te doen. Vooralsnog naast hun ‘echte’ baan, dus in de brouwerij zijn ze alleen in het weekeinde te vinden. Gebrouwen wordt er op zaterdag bij deze brouwerij met de opvallende naam: Het Zotte Kalf.

Sinds de oprichting in 2018 vinden de bieren van deze brouwerij midden tussen de Groninger weilanden steeds meer aftrek. Om de vraag bij de kunnen benen, maken Huisman en Venhuizen inmiddels gebruik van een installatie met een capaciteit van 500 liter. Mooie ambachtelijke bieren, die ze afvullen op blik.

Bier drinken in Groningen | Plattelandsbrouwerij Het Zotte Kalf (foto Harry Pinkster, juli 2021)

Hun bieren vernoemen ze bij Het Zotte Kalf naar koeienrassen. Veel gedronken worden het blonde bier ‘Barrosã’, de tripel ‘Salorn’ of de porter ‘Galloway’. De brouwerij aan de weg naar het naburige Winsum is niet toegankelijk voor bezoek. In het weekeinde kun je er wel bieren kopen. Tenminste: als de vlag buiten staat.

Trekweg naar Onderdendam 46 | Winsum
website


Brouwhotel Parkzicht/Bogdike

Ooit eens nachtje willen slapen in een brouwerij in Nederland? Dan moet je in Veendam zijn. Daar vind je namelijk Brouwhotel Parkzicht: een comfortabel familiehotel met een traditie die teruggaat tot 1931. Maar naast een gerieflijk bed en een lekkere maaltijd biedt de gastvrijheid van Parkzicht nog iets anders: een inpandige brouwerij.

Bier drinken in Groningen | Het brouwhuis in Brouwhotel Parkzicht is uniek in Nederland (foto Harry Pinkster juni 2018).

Gasten van het grand-café in het hotel hebben er direct zicht op alles wat er gebeurt in het brouwhuis van brouwerij Bogdike. Het warme hart van de in 2018 opgerichte brouwerij is een brouwinstallatie met ketels van glas en koper – de enige in zijn soort in de Benelux. De transparantie zorgt ervoor dat je stap voor stap het brouwproces kunt bekijken. De ketel met een capaciteit van 1000 liter wordt met stoom verhit. Dat maakt Bogdike dus een echte stoombrouwerij – uniek in Nederland!

Alle bieren van Bogdike kun je proeven bij Parkhotel Parkzicht: toegankelijk, robuust van smaak en met liefde gebrouwen. Leuk voor thuis: alle bieren kun je ook meenemen in een dubbelwandig koperen thuisvaatje, verkrijgbaar bij de slijterij die ook onderdeel is van Parkzicht.

Museumplein 3 | Veendam
website


Lekker bij het bier

Unieke Groningse specialiteit: de eierbal

Bier drinken in Groningen | Impressie van het Eierbal Festival in Groningen.

Een gekookt ei in een jasje van hartige ragout, door de panade gerold en zachtjes gefrituurd. Zet je tanden eens in een unieke lekkernij: de eierbal. Het lijkt op de klassieke Britse snack Scotch Egg, met dat verschil dat ze daarbij het ei omringen met worstdeeg. Naar verluidt dateert de introductie van de eierbal uit 1951, toen Automatiek Sloots er in de stad Groningen als eerste mee adverteerde. In Nederland komt alleen het frietei in de buurt van de eierbal. Deze snack is populair in Venlo en omgeving. Maar daar moeten liefhebbers het doen met een half ei. Zo zie je maar: ook op dit gebied geldt ‘Er gaat niks boven Groningen’…


Bijzondere biercafés

Ter zake doende biercafés kent Groningen zeer zeker. Onderstaand vind je mijn aanraders. Maar vooralsnog beperkt die kroegentocht zich tot de stad. Voor tips inzake goede biercafés in de Ommelanden houd ik me ten zeerste aanbevolen.

Proeflokaal MOUT

In een voormalige cafetaria aan het Zuiderdiep realiseerde Susan Huitenga tien jaar geleden haar droom: een authentiek café exclusief gewijd aan bier van Nederlandse bodem. Proeflokaal MOUT was daarmee het tweede van Nederland. Waar het in de sfeer van de jaren 1920-1930 gerieflijk toeven is en de crème de la crème van onafhankelijk brouwend Nederland op een voetstuk staat. Maallust, Baxbier, Kaapse Brouwers, Muifel, SNAB, Walhalla, Rock City, Kompaan…

Bier drinken in Groningen | Impressie van proeflokaal MOUT.

De bierkaart bij MOUT is uitgebreid en verrassend. Het advies aan wie erin zijn weg zoekt, even vakbekwaam als enthousiast. Dat maakt het proeflokaal voor de waarachtige bierliefhebber in de Groninger binnenstad een prima plek.

Gedempt Zuiderdiep 43 | Groningen
website


Bierlokaal Café De Koffer

Voor een echte bierliefhebber is dit café echt de korte omweg vanuit de Groninger binnenstad waard. In een knusse sfeer geniet je van tien bieren van de tap en een mooie collectie van meer dan 200 bieren afgevuld op fles of blik. Speciaalbiercafé De Koffer is aangesloten bij de Alliantie van Biertapperijen, wat in mijn ogen echt een kwaliteitskeurmerk is.

Nieuwe Blekerstraat 1 | Groningen
website

Bier drinken in Groningen | Bierlokaal Café De Koffer op vrijdagmiddag.

Meesterschenkerij De Singelier

Vlak ten zuiden van de ringweg ligt de wijk Helpman. Ooit was dit een zelfstandig dorp op de weg richting Haren. Hoewel al lang geleden ingelijfd door Groningen heeft Helpman daardoor nog steeds een eigen karakter. Met De Singelier kent de buurt een interessant café voor liefhebbers van ambachtelijk bier en jenever. Eigenaar Felix Huisken is niet alleen biersommelier maar ook gediplomeerd liquorist. De Singelier heeft een plek gevonden vlakbij waar ooit de grootste brouwerij van Groningen gevestigd was: Barbarossa.

Coendersweg 44 | Groningen
website

Bier drinken in Groningen | Meesterschenkerij De Singelier op zondagmiddag, vlak na opening.

Café De Toeter

Vlak ten noorden van de Grote Markt, de brug over rechtsaf is een adres te vinden waar zowel bier- als whiskyliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Welkom bij café De Toeter: met 17 bieren op tap en meer dan honderd om van te genieten uit fles of blik. Eigenaar van dit befaamde biercafé is Maik van Heerd, tevens bekend als organisator van het uit zijn jas gegroeide bierfestival in de Martinikerk. De Toeter is een van de plekken in de stad die als locatie wordt gebruikt voor bieropleiding StiBON. Ook de lokale microbrouwerij Rockin’ Ludina is eraan gelieerd.

Turfsingel 6 | Groningen
website

Bier drinken in Groningen | De tjalk Ludina ligt aangemeerd voor café De Toeter en fungeert als drijvend terras. (foto Harry Pinkster, juli 2016)

Goed gesorteerde bierwinkels

Tot slot nog een overzicht van bierwinkels in en rond Groningen waar ze een groot hart hebben voor bier, uit de eigen regio en de rest van de wereld.

Van Erp Dranken

Misschien moet je voor de best gesorteerde bierwinkel van Groningen wel in Drenthe wezen. Het verhaal ervan begint namelijk ruim honderd jaar geleden en een kleine 20 kilometer verderop: in het hart van stad Groningen. We schrijven het jaar 1920. Dan neemt apotheker Hermannus van Erp de slijterij over van de firma Hooghoudt, die zich voortaan toelegt op de distilleerderij. Vanaf de jaren 1980 is de winkel aan de Grote Kromme Elleboog een van de topadressen in Noord-Nederland voor ‘speciaalbier’. Slijterij Van Erp breidt in 2010 uit met een vestiging in Roden.

Daar wordt sinds de sluiting van de winkel in Groningen de traditie van de familie Van Erp voortgezet. Op dit adres is er op het assortiment bier absoluut niet beknibbeld. Je vindt er een mooie collectie van bekende en onbekende brouwerijen uit de drie noordelijke provincies. Ook toonaangevende onafhankelijke brouwers uit de rest van Nederland zijn ruim vertegenwoordigd. Maar je kunt in je bierglas ook echt ver op reis: met bieren afkomstig uit heel Europa, Azië en de Amerika’s.

Raadhuisstraat 11 | Roden
website


Just-in Beer

Folkingestraat 18 | Groningen
website


Slijterij Groningen

Vismarkt 36 | Groningen
website


Deel jouw tips

Deze rondleiding door de bieren in Stad en Ommeland van Groningen is natuurlijk niet compleet. Bovendien is de bierwereld altijd in beweging. Heb jij tips voor aanvullingen? Laat van je horen in het commentaarveld onder dit bericht. En heb jij een lievelingsbier van een brouwerij uit stad of provincie Groningen waarvan je vindt dat we dat zeker moeten proeven? Deel ze met ons!

Verder lezen of luisteren

De smaak van de stad: hier moet je zijn voor een authentieke bierbeleving in Amsterdam

Ontdek mijn podcast ‘Bierschrijver spreekt…!‘ met iedere maand een nieuwe gast uit de bierwereld van Nederland of Vlaanderen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *