Drie alcoholvrije lagerbieren geproefd en beoordeeld

Bewust met alcohol omgaan is altijd een goed idee: tijdens Dry January maar ook de rest van het jaar. Natuurlijk kun je bier met alcohol prima combineren met een verstandige leefstijl. Maar daarbij past net zo goed om je alcoholconsumptie op gezette tijdens eens een poos op pauze te zetten. Gelukkig hoef je dan niet zonder bier. Er zijn steeds meer bieren (vrijwel) zonder alcohol die je drinkt voor je plezier. Ook in het segment van lagerbieren (‘pils & Co’) groeit het aanbod. Om de vinger aan de pols te houden bij recente ontwikkelingen op dit vlak, probeerde biersommelier en auteur Frits Dunnink er een paar. Drie alcoholvrije lagerbieren geproefd en beoordeeld.

Drie alcoholvrije lagerbieren geproefd en beoordeeld

Wat is jouw reden om nieuwsgierig te zijn naar non alcoholic bier? Jaarlijks is er natuurlijk een impuls tijdens Dry January wat de belangstelling betreft voor bier dat tenminste voor 99,5% vrij is van alcohol. Maar ook de rest van het jaar is het de moeite waard om rustig aan te doen met alcohol. Bier (vrijwel) zonder alcohol is een mooie aanvulling voor elke bierliefhebber. Er komen nog steeds meer bieren in deze categorie die je drinkt voor je plezier. Zo kun je echt zelf bepalen wat je wanneer wilt drinken. Als je het mij vraagt: alcoholvrij bier is geen beperking van je genot maar iets dat vrijheid geeft. Want bier waar je geen kater krijgt, is natuurlijk geenszins bedoeld als vervanger voor het bier zoals we dat al sinds mensenheugenis kennen.

Al vanaf het moment dat ik mijn werk startte als ‘officieel’ biersommelier heb ik een fascinatie voor laag en non alcoholisch bier. Onder meer omdat het het aller moeilijkst is voor brouwers om voor liefhebbers een alcoholvrij bier te maken dat ze graag drinken. Die fascinatie culmineerde in mijn boek ‘0.0 – alcoholvrij bier in Lage Landen’, wereldwijd het eerste dat exclusief aan dit thema is gewijd. Nog steeds volg ik de ontwikkelingen rondom non alcoholic bier met grote belangstelling. Daarbij vind ik een categorie het meest spannend: lagerbier, vrij van alcohol gemaakte versies van ondergistend bier. Dus pils & Co. Waarom? Omdat dit ook in de oorspronkelijke versie, dus mét alcohol, by far het moeilijkste bier is om te brouwen. Vanwege de pure, cleane smaak die geen enkele brouwer ruimte geeft om zich ergens achter te verstoppen als er iets fout gaat.

The next big thing

In de wereld van alcoholvrije en laag alcoholische lagerbieren zijn interessante ontwikkelingen. Zo werd ik recentelijk door een van ’s lands best geïnformeerde experts op het gebied van non alcoholic drankjes getipt over the next big thing op het vlak van laag alcoholisch lagerbier in Groot-Brittannië. Toen Mariëlle Timmermans van Amavine me erover vertelde, spitste ik direct mijn oren: ‘Lucky Saint’. Hoe goed een bier is, kun je in mijn ogen het best bepalen als je het vergelijkt met andere, erop gelijkende bieren. Dat bracht me op het idee om het in de pubs van Londen razend populaire ongefilterde lagerbier eens te proeven naast enkele concurrenten.

Inhoud

In dit blogartikel vind je proefnotities van drie in Duitsland gebrouwen alcoholvrije en laag alcoholische lagerbieren. Ze voldoen alle drie aan de voorwaarden om ze in hun thuisland te mogen verkopen als ‘Alkoholfrei’. Als afsluiting lees je wat ik van de bieren vond, en welk van het drietal ik dronk met het meeste plezier.

Bitburger 0,0% Herb

Lucky Saint Unfiltered Lager

Warsteiner Alkoholfrei Herb

Drie alcoholvrije lagerbieren geproefd en beoordeeld | Deze drie lagerbieren (vrijwel) zonder alcohol proefde biersommelier Frits Dunnink.

Bitburger 0,0% Herb

Bitburger Brauerei

ABV 0,0%
Adviesprijs €1,75
Beoordeling op Untappd  2,75/5 (2,8K beoordelingen)

Proefnotitie – Brouwmeester Johann Peter Wallenborn zou allicht zijn ogen niet geloven wanneer hij nu zou rondkijken op het terrein van de Bitburger Brauerei. Want hij is het die in 1817 voor een van de poorten van zijn geboortestad in de zuidelijke Eifel (West-Duitsland) op 33-jarige leeftijd een eigen brouwerij begint. Goed twee eeuwen later is die uitgegroeid tot een van de allergrootste in de wereld: in het rijtje van de veertig wereldwijd meest producerende brouwerijen van hopgroothandel Barth Haas staat Bitburger op 30. Het merk is een van de allerbekendste op de Duitse en buitenlandse markt. Naast de Bitburger-bieren is het brouwconcern ook eigenaar van König Pilsener, Köstritzer en Licher. Voor witbierbrouwerij Benediktiner verzorgt Bitburger de distributie.

Drie alcoholvrije lagerbieren geproefd en beoordeeld | Bitburger 0,0% Herb.

Zonder suiker en isotoon

Meeliftend op de trend van bitter, Duits hoppig introduceerde de Bitburger Brauerei najaar 2022 haar 0,0% Herb. Als bijzondere kenmerk benadrukken de brouwers dat het zonder suiker is en isotoon. In het glas maakt Bitburger 0,0% Herb in elk geval een goede indruk. Het schuim is fijn, wit van kleur. Als het zakt en wegtrekt, blijft er een dun randje over bovenop het bier dat stabiel blijft. Het bier zelf is mooi donker goudkleurig en helder. Vanaf de bodem stijgen subtiel belletjes koolzuur op. Wat geur betreft voldoet Bitburger 0,0% Herb aan wat je verwacht: indrukken van onvergiste wort vallen op, het herinnert in de verte aan popcorn. Je zou willen dat er ook wat frisse, kruidige hoparoma’s waarneembaar zijn. Ook in de smaak vallen wortachtige smaken als eerste op. Verder doet het bier wat het belooft. Herb = bitter. De bitterheid komt door met een vrij wrang, samentrekkend karakter. De afdronk is zuiver, met een bitter randje. Maar er zit ook iets metaligs aan.

Nieuwsgierig naar Bitburger 0,0% Herb?

Bestellen kun je dit bier online bij waarschijnlijk Europa’s best gesorteerde speciaalzaak van non alcoholic bier OnderNulPuntVijf.


Lucky Saint Unfiltered Lager

Lucky Saint

ABV 0,5%
Adviesprijs €3,–
Beoordeling op Untappd  2,93/5 (8,5K beoordelingen)

Proefnotitie – Van alles wat ik eet en drink vind ik het interessant om te weten waar het precies vandaan komt. Wat die nieuwsgierigheid betreft, scoort dit laag alcoholische bier slecht. Want strikt genomen is het een etiketbier waarvan de precieze herkomst in nevelen is gehuld. Als je het verhaal op de website van het merk mag geloven, stamt het uit de ketels van een brouwerij in het noorden van Beieren. Voor gevorderde bierliefhebbers zou dat ontegenzeggelijk een pre zijn. Want dit gebied (Noord-Franken) heeft op het gebied van ambachtelijk brouwen een legendarische reputatie. Lucky Saint heeft de harten van Britse bierliefhebbers inmiddels veroverd. In de omgeving van Londen is Lucky Saint op verbazingwekkend veel plekken verkrijgbaar. In de Engelse hoofdstad zelf beschikt het zelfs over een eigen proeflokaal: de liefdevol gerestaureerde pub The Lucky Saint vlakbij Regent’s Park. Interessant detail: op al deze plekken is Lucky Saint verkrijgbaar op tap.

Drie alcoholvrije lagerbieren geproefd en beoordeeld | Lucky Saint Unfiltered Lager.

Hallertauer hop

Wat kun je van Lucky Saint verwachten in je glas? Het bier is licht goudgeel met tweeschijn, precies zoals je van een ongefilterd lagerbier mag verwachten. Het wordt afgetopt met mousse-achtig, wegtrekkend schuim. Als je goed kijkt in het bier, ontwaar je subtiele belletjes koolzuur. Qua geur vallen er in Lucky Saint subtiele aardse toetsen te ontdekken. Ze zijn fris en herinneren in de verte aan appel. Er is in de geur ook een randje van onvergiste wort. En er zijn wat vage indrukken die doen denken aan stijfsel, wat ik vaak terugvindt in laag alcoholische bieren vergist met saccharomyces ludovigii. Dit is een speciale biergist die vrijwel geen alcohol aanmaakt. Met deze gist kunnen ook kleinere brouwerijen een goed non alcoholic bier maken. In de smaak van Lucky Saint is de grondtoon bitterzoet. De kruidig, grassige smaak van edele Hallertauer hop komt duidelijk door. Als het wat langer in het glas is, ontwikkelt zich ook iets boterachtigs – zeker niet onprettig. Het bier heeft in de mond ook iets hartigs, met een prettige, lichte pareling. De afdronk is zuiver en mild, met een klein bittertje. Dit maakt Lucky Saint uitermate doordrinkbaar.

Nieuwsgierig naar Lucky Saint Unfiltered Lager?

Ook in Nederland zie je dit prettig doordrinkbare laag-alcoholische lagerbier steeds meer. Je kunt het online onder meer bestellen bij Amavine.


Warsteiner Alkoholfrei Herb

Warsteiner Brauerei Haus Cramer

ABV <0,5%
Adviesprijs €1,75
Beoordeling op Untappd  2,85 (6,5K beoordelingen)

Proefnotitie – De oudste sporen van deze brouwerij uit het tegen het Sauerland aangelegen stadje Warstein dateren uit 1753. Uit dat jaar is een document bewaard gebleven waarin vermeld staat dat een boer genaamd Antonius Cramer voor zijn zelf gebrouwen en verkochte bier belasting dient af te dragen. Anno 2024 is de brouwerij nog steeds in handen van de familie Cramer. Het zou tot 1960 duren voordat Warsteiner doordrong tot de illustere elite der ‘Großbrauereien’: bierbedrijven met een jaarlijkse productie van meer dan 250.000 hectoliter. Die productie is sindsdien vrijwel vertienvoudigd. Naast de Warsteiner-bieren bestaat het portfolio nog uit onder meer Frankenheim Alt en König Ludwig Weizen. Sinds 2006 staat voor het eerst in de roemruchte geschiedenis van het bedrijf een vrouw aan het roer: Catharina Cramer.

Drie alcoholvrije lagerbieren geproefd en beoordeeld | Warsteiner Alkoholfrei Herb.

Groen gras en kruiden

Waar de reguliere Warsteiner Alkoholfrei sinds 2011 echt 0,0% is, is het Alkoholfrei Herb een bier met minder dan 0,5% alcohol. Het dankt zijn karakter aan een dubbele dosis hop. Warsteiner Alkoholfrei Herb vloeit feestelijk licht goudkleurig en helder in het glas. Het schuim is mousse-achtig en wegtrekkend maar behoudt wel een fijn laagje als het was langer staat. In de geur vallen tonen op van Duitse hop. Dus niet in your face citrusachtig of tropisch, maar eerder fris, van groen gras en kruiden. Het aromaspel is subtiel en op de achtergrond spelen indrukken van onvergiste mout mee. Zoals je het sommeliers soms hoort zeggen: de smaak volgt de neus. In de smaak valt het pittige bitter op dat pilsliefhebbers prettig vinden: Duitse nobele hop, met frisse kruidige accenten. De bitter wordt gebalanceerd door een zoetje met een hint van onvergiste wort. Het mondgevoel is dankzij actief maar niet opdringerig koolzuur mousserend. Warsteiner Alkoholfrei Herb kent een zuivere, fris bittere afdronk. Heel in de verte is er nog wat wort waarneembaar. Maar dat doet niks af aan het reinigende effect wat dit bier heeft voor het gehemelte.

Nieuwsgierig naar Warsteiner Alkoholfrei Herb

Ook dit bier kun je online bestellen bij OnderNulPuntVijf.


Wat vond ik ervan?

Drie bieren met als grote gemene deler dat het lagerbieren zijn die volgens de normen in het land waar ze gebrouwen werden, kunnen doorgaan als alcoholvrij. Maar misschien heb ik voor dit artikel toch appels met peren vergeleken. Het lijkt niks, maar ook in dit geval blijkt eens te meer: al zit er maar 0,5% alcohol in het bier, dan maakt het voor je beleving wel degelijk verschil. Hoe ik een bier, zonder of mét alcohol, beoordeel, hangt voor mij ook af van de vraag: wil ik dit nog wel een keer drinken? Van het Bitburger 0,0% Herb was ik na het kritisch keuren van de inhoud van mijn proefglaasje niet van de oorzaak doordrongen dat ik de rest van het flesje ook nog moest opdrinken. Van Lucky Saint en Warsteiner Alkoholfrei Herb heb ik na mijn proefsessie evenwel nog wel degelijk plezier gehad.

Bij Untappd heb ik de bieren al volgt beoordeeld:

  • Warsteiner Alkoholfrei Herb 3,8/5
  • Lucky Saint Unfiltered Lager 3,7/5
  • Bitburger 0,0% Herb 3,0/5

Meer inspiratie voor Dry January

Wil je meer informatie lezen over bier met smaak en (vrijwel) zonder alcohol? Op deze website vind je uiteenlopende artikelen over het onderwerp. Daarnaast vind je bij Biernet een keur aan links naar achtergrondverhalen en leuke weetjes over non alcoholic bier. Precies wat je wilt om Dry January vol te houden.

Ontdek de podcast Bierschrijver spreekt…!

Luisteren naar mooie verhalen over bier? Maandelijks komen interessante gasten uit de bierwereld van Nederland en Vlaanderen aan het woord in mijn bierpodcast ‘Bierschrijver spreekt…!’ Te beluisteren op jouw favoriete podcastplatform.

OPINIE: de ongemakkelijke waarheid achter bier in de aanbieding.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *