Nieuwe podcast met Rudi Ghequire van brouwerij Rodenbach

Bier is zoveel meer dan ‘gewoon’ een koolzuurhoudend drankje waar ook alcohol in zit. Bier is ambacht, cultuur, historie. Het is beleving: kleur, geur en smaak. Al die rijkdom komt tot uiting in de talloze verhalen die te vinden zijn in de wereld van ons bier. En om die verhalen gaat het in de podcast “Bierschrijver spreekt…!” Voor de tweede pilotaflevering toog bierschrijver Frits Dunnink naar West-Vlaanderen. Daar was hij te gast bij een van de oudste brouwerijen van de streek. Luister naar zijn nieuwe podcast, met als gast Rudi Ghequire van brouwerij Rodenbach.

Nieuwe podcast met Rudi Ghequire van brouwerij Rodenbach

De tweede aflevering van mijn podcast “Bierschrijver spreekt…!” is een feit. Aan de microfoon komt niemand minder dan Rudi Ghequire, als brouwmeester verantwoordelijk voor de prachtige bieren van brouwerij Rodenbach te Roeselare. Je kunt deze podcast wederom gratis beluisteren op Soundcloud.


Beluister de nieuwe podcast met Rudi Ghequire van brouwerij Rodenbach | De brouwmeester van de traditierijke brouwerij bij een van de vele eikenhouten foeders.

Bierschrijver spreekt…! volgen

Je kunt mijn podcast Bierschrijver spreekt…! volgen via een groot aantal platformen waar podcasts te beluisteren zijn. Vanzelfsprekend breiden we het aantal platformen waar je terecht kunt, de komende tijd verder uit. Abonneren kan via:

SpotifyiTunesSoundCloudCastBoxPocketCastsTuneInGoogle PodcastsAmazon Music

Luister en win

We vinden het leuk dat je luistert. En om het voor jou nog extra leuk te maken, luisteren wij de podcast op met een winactie. In de pilotaflevering zit een quizvraag verstopt van onze gast Rudi Ghequire. Weet jij het goede antwoord? Mail het dan via podcast@bierschrijver.nl Onder de inzenders verloot ik een bijzonder cadeau: het kleurrijke standaardwerk over het verhaal van brouwerij Rodenbach, geschreven door de brouwer zelf in samenwerking met bierauteur Eric Verdonck. »Rodenbach schenkt en schrijft geschiedenis« verscheen ter ere van het 200 jarige jubileum van de vermaarde brouwerij.


Over Brouwerij Rodenbach

In de wereld van het bier vind je weinig brouwerijen die zo excentriek zijn als deze in Roeselare. Rodenbach werd opgericht in 1821. De familie van de brouwers heeft een stevige vinger in de pap in de geschiedenis van de onafhankelijkheid van België. Zo schreef Constantijn Rodenbach de tekst van het Belgische volkslied.

Met hun bier bouwt de familie Rodenbach voort op een oude lokale traditie, bedoeld om bier langer te kunnen bewaren. Die traditie schreef voor dat brouwers een deel van hun bier lieten verzuren in rechtopstaande tonnen van eikenhout, foeders geheten. Dit zure bier mengden ze met jong bier. Zo ontstond een bier met een mild zoetzure smaak.

Beluister de nieuwe podcast met Rudi Ghequire van brouwerij Rodenbach | De brouwmeester in zijn bureel.

Anno 2023 bestaat brouwerij Rodenbach nog steeds. Sinds een aantal jaren vaart ze een eigen koers onder de vlag van het bierconcern Royal Swinkels Family Brewers in het Nederlandse Lieshout. Bij de eerbiedwaardige brouwerij uit West-Vlaanderen zwaait Rudi Ghequire al sedert 1982 de plak. In de tweede podcast uit de serie “Bierschrijver spreekt…!” vertelt hij zijn verhaal over een biertraditie die in de wereld haar gelijke niet kent.

Nieuwsgierig naar het bier van Rodenbach?

Een kennismakingspakket met vier verschillende bieren uit de foeders van Rodenbach bestel je bij Dare To Drink Different. Proef bier zoals je het nog nooit hebt geproefd: fris, mild en zacht zoetzuur. Bier in de stijl Vlaams Oud Rood, als kenner moet je dat een keer hebben geprobeerd.

Meer weten over het Rodenbach bierpakket >>

Over de podcast ‘Bierschrijver spreekt…!’

Het blog Bierschrijver heb je inmiddels leren kennen als een plek waar het gaat om de inhoud. Geen snelle soundbites, geen gelikt gestylede, biergerelateerde uiterlijkheden die verder niks om het lijf hebben. Voor de artikelen van Bierschrijver ga je even zitten, net als voor een mooi glas bier. Je neemt de tijd.

De makers van de podcast ‘Bierschrijver spreekt…!’ biersommelier Frits Dunnink (rechts) en Friso Gosliga.

Die lijn trek ik door in mijn podcast. Luisteren naar ‘Bierschrijver spreekt…!’ is als een bezoek aan goed bruin café, waar ze hart hebben voor ter zake doend bier. Verwacht niet het laatste nieuws, heet van de naald, de nieuwste trends, the next big thing en weer doorrrrr… Voor een met vakmanschap gebrouwen bier neem je echt even de tijd om ervan te genieten. Zo doe je ook met de verhalen die we je brengen. Met aflevering die zo’n 45 tot 60 minuten duren.

Auteur, biersommelier en smaakenthousiast Frits Dunnink en stemacteur Friso Gosliga zijn de makers van de podcast ‘Bierschrijver spreekt…!’

Wat vond je van onze tweede pilotaflevering?

We zijn benieuwd naar je feedback. Zelf vinden we ‘m best leuk, maar we zien ook wel duidelijke verbeterpunten. Laat je horen in het commentaarveld onderaan deze pagina.

Verder lezen of luisteren

Heb je pilotaflevering I als gehoord met Ronald Mengerink, van brouwerij De Dochter van de Korenaar?

Rodenbach is een van de vlaggenschepen van de brouwerijen in West-Vlaanderen. Maar er zijn er nog veel meer. Ontdek de verhalen van zes andere boeiende brouwers in de Leiestreek.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *