Drie dingen die je wilt weten over Belgian Beer World

Bier is in onze wereld alom tegenwoordig. Het is er altijd geweest en je kunt het op ontzettend veel plekken kopen of drinken. Zo alledaags dat je vaak vergeet hoe bijzonder bier eigenlijk is. Maar bier is ook een ambachtelijk product met een rijke historie, gemaakt met waarachtig vakmanschap. Het brengt de mensen bij elkaar, in een vriendschappelijke atmosfeer. En niet te vergeten: het is lekker. Daarom kunnen er niet genoeg mooie verhalen worden verteld over bier. Een bijdrage hieraan leveren de brouwers van België in Brussel, in de vorm van Belgian Beer World. Bierschrijver Frits Dunnink ging er op bezoek. In dit artikel deelt hij zijn bevindingen met je. Drie dingen die je wilt weten over Belgian Beer World.

Drie dingen die je wilt weten over Belgian Beer World

Als sommelier ben ik niet alleen geïnteresseerd in de smaken die ik ontdek in een mooi glas met vakmanschap gebrouwen bier. Ook de biercultuur heeft mijn warme belangstelling. De authentieke gebruiken rondom ons geliefde gerstenat en de historische achtergronden over hoe de bierwereld geworden is zoals ze is. Om die reden spitste ik mijn oren, toen ik hoorde dat deze zomer (eindelijk) in Brussel Belgian Beer World zijn deuren opende: een permanente tentoonstelling die de Belgische biercultuur belicht in al haar glorie. Toen ik onlangs in de buurt was, nam ik de gelegenheid te baat er een kijkje te nemen. In dit artikel lees je mijn indrukken. Een ding kan ik alvast verklappen: ik had het erg naar mijn zin.

Inhoud

In dit artikel over Belgian Beer World in Brussel vind je antwoord op de volgende vragen:

Wat is Belgian Beer World?

Hoe wordt het verhaal van Belgisch bier er verteld?

Is een bezoek de moeite waard?

Drie dingen die je wilt weten over Belgian Beer World | Impressie van mijn bezoek aan de nieuwe ‘biertempel’ in het hart van Brussel.

1.

Wat is Belgian Beer World?

Maar dan honderd jaar werden er achter de neoklassieke zuilen aandelen verhandeld. Maar sinds deze zomer is in het voormalige beursgebouw in het hart van Brussel een bijzondere flonkering te bewonderen van het wereldvermaarde Belgische biererfgoed. Belgian Beer World is een ode aan het bier en de brouwers van België: mogelijk gemaakt door de stad Brussel, de vijf grootste Belgische brouwerijen. Maar ook meer dan honderd kleinere, veelal familiale brouwerijen stapten in het project.

Interactief belevenisparcours

De voormalige aandelenbeurs van architect Léon Suys kreeg een plek aan de Anspachlaan, vlakbij de Grote Markt van Brussel. Het eclectische gebouw uit 1873 is UNESCO-werelderfgoed en werd grondig verbouwd. Op de tweede en derde etage heeft Belgian Beer World zijn intrek genomen: een “interactief belevenisparcours” dat tal van aspecten belicht van het Belgische bier. Je ontdekt (onvertelde) verhalen over de geschiedenis van bier en brouwen bij onze zuiderburen: over het brouwproces en de ingrediënten van bier, maar ook over de rijkgeschakeerde Belgische biercultuur. Daarbij gaat het niet alleen om kennisoverdracht, maar ook om zelf je smaak te ontdekken in bier, en proeven. Niet onbelangrijk om te weten: die biercultuur zelf heeft inmiddels ook een plek verworven op de lijst van (immaterieel) werelderfgoed. Belgian Beer World opende op 1 juli 2023.

Drie dingen die je wilt weten over Belgian Beer World | Het oude beursgebouw van Brussel biedt nu onderdak aan een verrukkelijke tentoonstelling over Belgisch bier in al zijn glorie.


2.

Hoe wordt het verhaal van Belgisch bier verteld?

De makers van Belgian Beer World hebben voor het Belgisch biererfgoed een aansprekend en speels kader neergezet. Dat hebben ze evenwel gedaan zonder te beknibbelen op de kwaliteit van de gepresenteerde informatie. Her en der kiezen ze voor een verrassend perspectief: hoe zou de bierwereld er bijvoorbeeld uitzien door de ogen van een gistcelletje als het praten kon? Daarnaast is het verhaal over Belgisch bier leuk interactief geworden. Je wordt uitgenodigd om zelf in het hoofd van de brouwer te kruipen. Daarnaast kun je op een interactieve manier je eigen smaak ontdekken in de wereld van het Belgische bier.

Het verhaal over bier en hoe het tot stand komt, is natuurlijk overal ter wereld precies hetzelfde. Maar voor de Nederlandse bierliefhebber zijn er interessante dingen te leren in Belgian Beer World over het waarom, hoe en wat van bier en biercultuur made in Belgium. Of je nu bier net hebt ontdekt of jezelf een geharnast bierkenner noemt: je vindt er iets van je gading. Ook ik als biersommelier nam er weer nieuwe dingen mee, ja écht! Want wist je bijvoorbeeld dat er een duidelijk historisch aanwijsbare reden is, dat zich juist in West-Vlaanderen bierstijlen als Oud Rood en Bruin hebben ontwikkeld?

Drie dingen die je wilt weten over Belgian Beer World | Hier begint het verhaal van het Belgische bier.

Gezond chauvinisme

Hun bier is erkend Werelderfgoed. Je kunt je voorstellen dat Belgische brouwers trots zijn op hun product. Wat mij opvalt is dat ze die trots desondanks maar mondjesmaat actief uitspreken. Zelfs menig Belgische brouwer vraagt zich af waarom zijn collega’s niet wat meer chauvinisme of gezond zelfbewustzijn aan de dag leggen voor hun bier. In dat licht bezien verrast Belgian Beer World werkelijk positief. Nu kunnen de “’Ollanders” eens een voorbeeld nemen aan hun zuiderburen waar het gaat om de zorg en het uitdragen van hun bierige cultuurgoed.

Drie dingen die je wilt weten over Belgian Beer World | Het verhaal van België en haar rijke biercultuur op een speelse manier verteld.

3.

Is een bezoek aan Belgian Beer World de moeite waard?

Als je oprecht geïnteresseerd bent in bier en er echt van houdt, is het antwoord op die vraag: volmondig ‘Ja!’ Ik werd echt heel blij van de manier waarop Belgian Beer World me door de eeuwenoude traditie van bier uit België loodste. Inspiratie voor bier, brouwen en biercultuur top je af met een proefglas Belgisch bier in de rooftopbar. Wanneer de tentoonstelling zelf gesloten is, kun je daar nog terecht om het glas te heffen. En te genieten van het uitzicht, want ik ken weinig plekken in de Lage Landen waar je bij je bier zo’n tof uitzicht krijgt.

Drie dingen die je wilt weten over Belgian Beer World | Dompel jezelf onder in het rijke verleden van het Belgische bier.

Tickets kun je kopen aan de receptie op de eerste verdieping van het eerbiedwaardige, voormalige beursgebouw in het hart van Brussel. Daarnaast geeft Belgian Beer World de mogelijkheid om online je bezoek te plannen, en tickets te reserveren voor het door jou gewenste tijdslot. Maar hoe internationaal ze zich ook presenteren, die optie is effectief alleen voor bezoekers met een Belgische bankrekening beschikbaar.

Draag bij aan de biercultuur

Als volwassene betaal je voor je bezoek €17. Dat is wel aan te prijs. Maar zie het als jouw bijdrage aan een sterke biercultuur in de Lage Landen. Uiteindelijk gaat het er niet om dat wat je ervaart, goedkoop is maar de moeite waard. En voor iedereen die bier een warm hart toedraagt, is Belgian Beer World van harte aanbevolen.

Openingstijden en adres

Je kunt alle dagen van het jaar bij Belgian Beer World terecht van 10.00 tot 17.30 uur, behalve op Nieuwjaarsdag.

Belgian Beer World
Anspachlaan 80
B-1000 Brussel
www.belgianbeerworld.be

Drie dingen die je wilt weten over Belgian Beer World | Bij de toegangsprijs inbegrepen een mooi glas Belgisch bier en een tof uitzicht.

Leestips

Wandelen of fietsen door de biercultuur in West-Vlaanderen: een ontdekkingstocht langs zeven bijzondere brouwerijen in de Leiestreek.

Bierwandelen in de Lage Landen: heb jij het boek al van Sjors Kassing met 25 routes door het bierlandschap in Nederland en België?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *