Ontdek de nieuwe podcast van Bierschrijver

Het bruist en gist in de bierwereld van Nederland en België. Want achter al die mooie bieren die er te vinden zijn, gaan de meest fascinerende verhalen schuil. Bier is zoveel meer dan een koolzuur- en alcoholhoudend drankje. Bier is vooral smaak, vakmanschap en historie. Daarover gaan de verhalen van Bierschrijver. Je kunt ze lezen, maar voortaan krijgen ze nog een andere dimensie. Met trots presenteren we je ‘Bierschrijver spreekt…!’, een podcast over bier, brouwers en biercultuur met maandelijks een nieuwe aflevering. Luister naar de pilot aflevering van deze splinternieuwe bierpodcast, met als gast Ronald Mengerink van De Dochter van de Korenaar. Ontdek de nieuwe podcast van Bierschrijver.

Ontdek de nieuwe podcast van Bierschrijver

Je houdt van bier en mooie verhalen. Je bent nieuwsgierig naar de achtergronden van bierstijlen, brouwen en de mensen die bier maken. Wat maakt dat brouwers hebben gekozen om hun leven te wijden aan het bier? Hoe zijn ze begonnen, wat bezielt hen? Welke dingen komen ze tegen in de dagelijkse praktijk van hun brouwerij? Voortaan kun je die verhalen ook beluisteren in de podcast ‘Bierschrijver spreekt…!’ Per aflevering schuift een bijzondere gast aan. Dat kan een brouwer zijn, een biersommelier of iemand anders met een interessant, biergerelateerd verhaal.

Ontdek de nieuwe podcast van Bierschrijver | Opname van de eerste pilotaflevering van de bierpodcast ‘Bierschrijver spreekt…!’. (foto Jules van Iperen)

Luister naar de bierpodcast met Ronald Mengerink

In onze eerste, extralange pilotaflevering kun je (gratis) luisteren naar het verhaal van Ronald Mengerink. Samen met zijn vrouw Monique heeft hij de brouwerij De Dochter van de Korenaar.


Luister en win

We vinden het leuk dat je luistert. En om het voor jou nog extra leuk te maken, luisteren wij de podcast op met een winactie. In de pilotaflevering zit een quizvraag verstopt van onze gast Ronald Mengerink. Weet jij het goede antwoord? Mail het dan via podcast@bierschrijver.nl Onder de inzenders verloot ik een gratis exemplaar van Het Grote Bierboek. Als extraatje maak je ook kans op een van de splinternieuwe Bierschrijver jaarkalenders 2024.

Ontdek de nieuwe podcast van Bierschrijver | Als je meedoet aan de quiz, maak je kans op een gratis exemplaar van Het Grote Bierboek. (foto Jules van Iperen)

Over brouwerij De Dochter van de Korenaar

Als je mij vraagt een top-10 te maken van de beste brouwerijen van Nederland en België, dan komt ze daar zeker in voor: De Dochter van de Korenaar. Wist je dat ze het geesteskind is van een Nederlander? Gevestigd is de brouwerij van Monique en Roland Mengerink in Baarle-Hertog, provincie Antwerpen. Dit is de plek waar de grenzen van Nederland en België letterlijk het meest diffuus zijn.

De bieren van De Dochter van de Korenaar genieten populariteit over de hele wereld. Meerdere keren werd de brouwerij onderscheiden met de consumentenprijs van de Belgische vereniging van bierliefhebbers Zythos. Op de wereldwijde bier-community Ratebeer werd de gerstenwijn »L’ensemble« uitgeroepen tot ’s wereld beste bier in 2019.

Een specialiteit zijn de barrel aged bieren. Brouwer Mengerink bewijst met zijn expertise dat vatrijping niet alleen maar zorgt voor heavy metal in je glas, maar zeker ook elegante kamermuziek.

BAARLE-HERTOG – 20230619 – Foto door: Jules van Iperen Podcast Bier Opname Bierpodcast bij de Dochter van de Korenaar. Frits Dunnink Friso Gosliga

Persoonlijke favorieten uit het assortiment van Dochter van de Korenaar zijn de Belgische IPA ‘Belle Fleur’, de imperial stout ‘Sans Pardon’ en het sterk Belgisch donker ‘Embrasse’.

De Dochter van de Korenaar is geopend voor rondleidingen. Iedere vrijdag en zaterdag zijn hiervoor mogelijkheden voor een spontaan bezoek. De rest van de week kan een afspraak worden gemaakt. De brouwerij heeft een proeflokaal waar je ook bier kunt kopen om mee te nemen voor thuis. Ook hiervoor geldt: open op vrijdag en zaterdag.

Bezoek de website van brouwerij De Dochter van de Korenaar >>Over de podcast ‘Bierschrijver spreekt…!’

Al heel lang interview ik persoonlijkheden uit de bierwereld voor mijn werk. Dat leverde prachtige verhalen op, die je hier op deze webpagina’s van Bierschrijver.nl met plezier leest. Maar bij die interviews bleef bij mij ook altijd een onbevredigend gevoel achter. Zoveel mooie dingen die ter sprake kwamen, maar die het niet haalden in een blogartikel. Van daaruit groeide mijn wens om verhalen over bier, brouwen en biercultuur ook te gieten in een andere vorm: een podcast.

Onthaasten

Het blog Bierschrijver heb je inmiddels leren kennen als een plek waar het gaat om de inhoud. Geen snelle soundbites, geen gelikt gestylede, biergerelateerde uiterlijkheden die verder niks om het lijf hebben. Voor de artikelen van Bierschrijver ga je even zitten, net als voor een mooi glas bier. Je neemt de tijd.

Die lijn trek ik door in mijn podcast. Luisteren naar ‘Bierschrijver spreekt…!’ is als een bezoek aan goed bruin café, waar ze hart hebben voor ter zake doend bier. Verwacht niet het laatste nieuws, heet van de naald, de nieuwste trends, the next big thing en weer doorrrrr… Voor een met vakmanschap gebrouwen bier neem je echt even de tijd om ervan te genieten. Zo doe je ook met de verhalen die we je brengen. Met aflevering die zo’n 45 tot 60 minuten duren.

Ontdek de nieuwe podcast van Bierschrijver | Proosten op het een heel eind in de richting komen van een jongensdroom. (foto Jules van Iperen)

Jongensdroom

Mijn podcast ‘Bierschrijver spreekt…!’ maak ik samen met Friso Gosliga. Hij is mijn oudste en beste vriend. We kennen elkaar al sinds de tweede klas van het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden. Als jongens van respectievelijk 13 en 14 hadden we al een droom: ooit eens een radioprogramma te maken, geïnspireerd door de show op vrijdagavond van Curry & Van Inkel. Met onze podcast is het gelukt om toch een heel eind in de richting te komen, om die droom werkelijkheid te maken.

Een blik vooruit

Het is de bedoeling om voortaan maandelijks een nieuwe aflevering de presenteren van ‘Bierschrijver spreekt…!’ In onze tweede pilot kun je het verhaal beluisteren van niemand minder dan Rudi Ghequire, directeur en hoofdbrouwer van Rodenbach.

Bierschrijver spreekt…! volgen

Je kunt mijn podcast Bierschrijver spreekt…! volgen via een groot aantal platformen waar podcasts te beluisteren zijn. Vanzelfsprekend breiden we het aantal platformen waar je terecht kunt, de komende tijd verder uit. Abonneren kan via:

SpotifyiTunesSoundCloudCastBoxPocketCastsTuneInAmazon Music

Wat vond je van onze eerste pilot-aflevering?

We zijn benieuwd naar je feedback. Zelf vinden we ‘m best leuk, maar we zien ook wel duidelijke verbeterpunten. Laat je horen in het commentaarveld onderaan deze pagina.

Leestips

Hoe werken foodpairings met bier? Lees mijn inleiding over bier combineren met de smaak van eten.

Zundert 4 refterbier: introductie van een nieuwe trappist

2 gedachten over “Ontdek de nieuwe podcast van Bierschrijver

  1. Komt deze pilot en de overige podcast ook beschikbaar via Apple podcasts ? Want dan kan ik hem met mijn podcastapp luisteren, anders is het meer gedoe 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *