Wat je als liefhebber wilt weten over IPA

Zo’n veertig jaar geleden beklaagde menig liefhebber zich dat het bierlandschap zo eentonig was. Het was alleen maar pils dat de klok sloeg. Tegenwoordig gaan er soortgelijke stemmen op. Maar nu omdat liefhebbers mopperen over de alomtegenwoordigheid van een bierstijl die een resultaat is van de craft revolutie. Dat maakt dat gevoeld al het bier bitterzoet is en ruikt en smaakt naar citrusfruit. Sterk gehopte bieren zijn de norm. Soms lijkt het alsof al het ‘speciaalbier’ is verworden tot IPA. Dat neemt niet weg dat een met vakkennis gebrouwen, vers glas IPA zeker niet te versmaden is. In dit artikel maak je kennis met de achtergronden van de India Pale Ale. En kom je te weten waarom dit een revolutionair bier is. Alles wat je als liefhebber wilt weten over IPA.

Wat je als liefhebber wilt weten over IPA

“Maar man… Dat was iets, zoiets had je nog nooit gedronken…! Ik ben tien dagen in New York geweest. Maar hoe kort die periode misschien ook was, het was genoeg om een IPA-verslaving te ontwikkelen.”

Ronald Giphart

Aan het woord is Ronald Giphart die herinneringen ophaalt van omstreeks 1995. De romancier uit Utrecht moet een van de eerste liefhebbers uit Nederland zijn geweest, die bewust een IPA heeft geproefd.

In Vlaanderen behoort Marc Struyf tot de bierenthousiasten die al in een heel vroeg stadium kennis maken met de stijl die de bierwereld op haar grondvesten heeft doen schudden. Door familiecontacten in de VS bezoekt hij in de jaren 1990 regelmatig Californië. Daar raakt hij geïmponeerd door ongekende smaken van het plaatselijke bier. Dat die tonen van citrus, perzik of grapefruit afkomstig zijn van hop, leert hij als hij kennismaakt met lokale brouwers. Er gaat een wereld voor hem open. Het inspireert Struyf om ook zelf weer te gaan brouwen. Tegenwoordig doet hij dat met zijn eigen microbrouwerij Den Triest.

Revolutionair bier

Er zijn een aantal bierstijlen die, in de achteruitkijkspiegel van de historie beschouwd, van revolutionaire betekenis zijn geweest. Eerst was er het porter. Dat werd door veranderingen in de maatschappij en vergrote technologische mogelijkheden ’s werelds eerste bier dat brouwers op industriële schaal produceerden. Vervolgens het pilsener: dat ontketende wereldwijd bij bierliefhebbers de fascinatie voor goudkleurig, helder en vriendschappelijk en fris bier. En kon door nieuwe technologische verworvenheden overal en naar believen in wat voor groot volume ook gebrouwen worden.

Wat je als liefhebber wilt weten over IPA | Volgens de brouwers het bier waarmee het in Europa allemaal begon met de IPA.

Het derde ‘revolutionaire’ bier in de geschiedenis van onze bierliefde is de IPA. En dan met name de renaissance ervan in het staartje van de vorige eeuw. Ambachtelijke brouwers sloegen nieuwe wegen in door traditionele receptuur te combineren met lokale hop die ongekende aroma’s en smaken introduceerde in de bierwereld. Zo zorgden ze ervoor dat overal ter wereld liefhebbers weer opnieuw verliefd werden op bier. En al werkende weg wonnen die Amerikaanse craft brewers ontelbare nieuwe harten voor het bier.

Inhoud

In dit artikel kun je nader kennis maken met het verhaal achter de revolutionaire bierstijl IPA. Ik neem je kort mee in de geschiedenis voor een antwoord op de vraag hoe de IPA is ontstaan. Ook stel ik acht subcategorieën uit de ‘vergaarbak’ IPA nader aan je voor. Zo raak je vertrouwd met het diverse karakter van de IPA in zoveel mogelijk facetten. Als uitsmijter in dit artikel heb ik nog een paar tips voor je hoe je echt kunt genieten van een mooie craft IPA. Maar om te beginnen aan drieledig antwoord op een basale vraag: wat onderscheidt de IPA van andere bierstijlen?

Wat is een IPA?

De geschiedenis van de bierstijl IPA

Karakteristieken en biertips van acht soorten IPA

Tips om extra van IPA’s te genieten

Wat je als liefhebber wilt weten over IPA | Kenmerkend voor de stijl IPA zijn de talrijke subcategorieën.

Wat is een IPA?

Voor een antwoord op de vraag naar het onderscheidende karakter van de bierstijl IPA zijn er drie aspecten bepalend: het zijn ‘hopforward’ bieren, die relatief hoog in alcohol zijn vergeleken met andere stijlen en IPA’s komen in een groot aantal subcategoriëen.

Hopdominantie

Een van de meest opvallende kenmerken van een IPA is de uitgesproken hopdominantie. Hiervoor hoor je ook vaak de term ‘hopforward’. Dit betekent dat IPA’s een sterke aroma’s en geuren van hop bezitten. Die indrukken variëren van bloemig en citrusachtig tot dennenachtig en kruidig. De hopbitters zijn ook merkbaar en zorgen voor een karakteristiek bittere nasmaak. Deze hopdominantie is wat IPA’s onderscheidt van andere bierstijlen en heeft bijgedragen aan hun populariteit bij liefhebbers van ambachtelijk bier.

Hoger alcoholgehalte

IPA’s hebben over het algemeen een hoger alcoholgehalte dan veel andere bierstijlen. Dit hogere alcoholpercentage kan variëren, maar het ligt meestal tussen 6% en 7,5%. (Hoewel er ook Imperial, Tripel of zelfs Quadrupel IPA’s zijn met aanzienlijk hogere alcoholgehaltes.) Dit verhoogde alcoholgehalte draagt bij aan de volheid van de smaak en het mondgevoel van het bier, zodat menig liefhebber IPA’s als krachtig en bevredigend ervaart.

Diverse subcategorieën

IPA’s zijn onderverdeeld in verschillende subcategorieën die variëren in smaakprofiel, kleur of alcoholgehalte. Enkele bekende voorbeelden zijn de American IPA, de Engelse IPA en de New England IPA (NEIPA). American IPA’s zijn doorgaans meer hop-forward en hebben een uitgesproken citruskarakter, terwijl Engelse IPA’s een iets zachtere hopbitterheid hebben en meer nadruk leggen op de moutige zoetheid. NEIPA’s zijn troebel van uiterlijk en bieden een uitgesproken fruitig aroma, met minder nadruk op bitterheid. Deze diversiteit in subcategorieën maakt IPA’s aantrekkelijk voor een breed scala aan smaakvoorkeuren binnen de wereld van ambachtelijk bier. Verderop in dit artikel lees je wat uitgebreider over een aantal van die subcategorieën.


IPA: een slok geschiedenis

De IPA is verantwoordelijk voor de meest recente revolutie in de bierwereld. Doordat kleine, onafhankelijke Amerikaanse brouwers IPA’s gingen brouwen, heeft de liefde voor bier in de hele wereld een enorme impuls gekregen. In de jaren 1990 ontdekten deze craft brewers dat deze bierstijl heel geschikt is voor lokale hopvariëteiten met een uitgesproken fruitig karakter. Rond 2010 maakten bierliefhebbers bij ons kennis met de IPA. In de geur en smaak van IPA’s is hop bepalend. Daardoor zijn deze bieren het lekkerst als je ze zo vers mogelijk proeft en drinkt.

Standsverschil in het bierglas

De afkorting IPA staat voor India Pale Ale. Brouwers uit Engeland ontwikkelden dit bier in de 19e eeuw. Aan de basis liggen traditionele recepturen, bedoeld voor bier dat geschikt is om langer te bewaren: hoger in alcohol dan het meer gangbare bier en met gebruik van extra hop. Dit maakt het bier geschikt om mee te nemen, bijvoorbeeld op lange zeereizen naar India. Vandaar de naam die het heeft meegekregen. Je hoort wel eens dat het bier in de Britse kolonie bestemd was voor de soldaten, maar dat is een misvatting. Met zijn verfijndere smaak wat de IPA meer een bier van de upper class. Het ‘voetvolk’ gaf de voorkeur aan donkere bierstijlen zoals porter en stout. Zo waren ze dat ook thuis gewend. Want ook in het bierglas was het British Empire een maatschappij met duidelijke standsverschillen.

Wat je als liefhebber wilt weten over IPA | Klassieke reclameplaat van India Pale Ale.

De naam India Pale Ale dateert uit de eerste helft van de 19e eeuw. Het was de Engelse journalist en amateur-bierhistoricus Martyn Cornell die in een krantenadvertentie de oudste verwijzing tegenkwam naar India Pale Ale als biertype: in de uitgave van de Liverpool Mercury van januari 1835. Cornell moest zich vervolgens zelf corrigeren: van een nog veel eerdere datum was de referentie die hij vond in Australië. In september 1829 verscheen daar in de Sidney Gazette een advertentie waar er sprake is van East India Pale Ale.


Soorten IPA’s

Wat opvalt, is dat er inmiddels een hele baaierd aan subcategorieën binnen de bierstijl IPA is ontstaan. Ze onderscheiden zich vanwege de gebruikte hoeveelheid of de kleur van moutsoorten, het gebruik van giststammen of bepaalde hopvariëteiten, hoe vaak brouwers hop hebben toegevoegd en de temperatuur waarop vergisting heeft plaatsgevonden. Met een aantal van die subcategorieën kun je hieronder nader kennismaken. Ze zijn losjes gerangschikt op ‘ouderdom’, dat wil zeggen het jaar waarin de bierwereld ermee heeft kunnen kennismaken. Van iedere soort krijg je van mij bovendien tips mee van toonaangevende brouwers uit Nederland en België.

English IPANew England IPA
West Coast IPADark/Cascadian/Black IPA
Double/Imperial IPAMilkshake IPA
Belgian IPACold IPA


English IPA

ABV 4,5% – 7,1%
EBC 12 – 28
IBU 35 – 63

Wanneer je in een pub in Engeland een IPA bestelt, is er dikke kans dat je aanvankelijk teleurgesteld wordt. Dat heeft ermee te maken dat een klassieke Engelse IPA hopvariëteiten heeft die een stuk ingetogener ruiken en smaken dan hun Amerikaanse neefjes en nichtjes. Ook hebben ze in de regel een meer geroosterde smaak: bruine broodkorst met marmelade. Een iconisch voorbeeld van dit biertype dat je ook in de Lage Landen wel kunt kopen, is de London IPA van brouwerij Meantime.

Wanneer je stijlvoorbeelden zoekt van brouwers ‘van hier’, moet je bepaald je best doen. Dat heeft er allicht mee te maken dat een klassieke English IPA over het algemeen matig voldoet aan de verwachtingen van ‘geoefende’ IPA-drinkers, om bovengenoemde reden. De English IPA kun je wat betreft smaak typeren als aardser en bloemiger dan de stijlvoorbeelden uit de USA. Mout is in de traditionele, Britse opvatting van de IPA van grotere invloed op het karakter van het bier.

Tips voor English IPA

Ondanks de geringere populariteit van de English IPA zijn er enkele fraaie bieren te vinden in deze stijl bij brouwers uit de Lage Landen. Eerst en vooral noem ik vanuit België »La Renaissance« van brouwerij Dochter van de Korenaar. Prijswinnaar bij de World Beer Awards werd recentelijk »Martin’s IPA 55« van brouwerij John Martin. Van brouwerij The Musketeers ten slotte vind je »Jack’s Precious«, die als IPA het traditionele voorbeeld een heel eind vermag te benaderen.

De meest Engelse IPA die ik in Nederland ooit tegenkwam, was »Sea Lion’s« van brouwerij Animal Army. Niet voor niets was dat bij The Fiddler in Den Haag, wellicht de meest Engelse pub in de Lage Landen. Een zeldzaamheid, maar van uitzonderlijke kwaliteit is »Vreemde Eend« van de Gulzige Gans uit Coevorden. Ook uit het oosten van Nederland komt »Onmeunig Trots« van de Berghoeve Brouwerij, van harte aanbevolen omdat dit een van de best aangeschreven brouwerijen is daar in de regio.


Wat je als liefhebber wilt weten van IPA | Uitstekende IPA-variaties van de Spaanse brouwerij Peninsula.

West Coast IPA

De loot van de IPA-stam waarmee indertijd de Belgische brouwer Marc Struyf kennismaakte, kun je allicht rekenen tot de categorie West Coast IPA. Als we kijken naar de stamboom van de moderne IPA, dan zouden we hiermee zomaar bij de stamvader ervan kunnen zijn aanbeland.

Want op de keper beschouwt brengt het verhaal van West Coast IPA ons terug tot het jaar 1965. Het begint in Californië, meer in het bijzonder bij de legendarische brouwer Fritz Maytag. Hij is de oprichter van de eerder dit jaar ter ziele gegane Anchor Brewing. De stichting van deze brouwerij in San Francisco geldt voor velen als het geboorteuur van de Amerikaanse craft brewing beweging. Maytag brouwde een pale ale volgens traditioneel Engels recept met Amerikaanse hopvariëteiten. Hij gaf karakter aan dit bier met de indertijd vrijwel vergeten methode van het drooghoppen. Daarbij maakte hij gebruik van een toentertijd nog volstrekt onbekende hop uit de staat Oregon: Cascade. De Californische brouwer gaf dit bier de naam Liberty Ale. Van IPA was nog geen sprake, maar het vormde wel het startpunt van de renaissance van deze vergeten bierstijl.

Fritz Maytag legde met dit bier de basis voor een trend: hoog in bitterheid met lokale hopvariëteiten, thuis in de streek Pacific Northwest. Brouwers langs de hele westkust van de USA volgden hem. Er ontstond een ware wedloop wie het bitterste bier kon maken, met omineuze stijlvoorbeelden als »RuinTen« van Stone Brewing of Green Flash’s »Palate Wrecker«. Hoe hoger het IBU-gehalte, hoe beter. Waarbij je moet weten dat de menselijke smaak geen verschillen meer onderscheidt als de bitterheid de grens van 75-80 IBU te boven gaat.

Tips voor West Coast IPA

West Coast IPA hebben dus een uitgesproken hopbitter karakter, waarbij je in de smaak harsige tonen tegenkomt. Interessante stijlvoorbeelden van Nederlandse brouwers zijn de versie van Two Chefs met Idaho7 en Palisade Cry-hop, of die van de Zeeuwse brouwerij Kees. Ook VandeStreek heeft met een zekere regelmaat een West Coast IPA in het gamma. Waar ik benieuwd naar ben, is »Resusaap« van de Noordelijke microbrouwerij Noarder Dragten.

Van brouwers uit België kan ik »Pico Nova« aanbevelen van Brussels Beer Project. Van dit bier is ook een verdienstelijke non alcoholic versie beschikbaar. Wanneer het op IPA’s aankomt, hebben bieren van deze twee brouwerijen altijd een goed pedigree: het Brusselse La Source en Misery Brewing uit het heuvelland bezuiden Luik. In het gamma West Coast IPA komen zij met respectievelijk »La Petite Planete« en »California Love«. De Waalse brouwerij Saint Feuillien heeft met » Belgian Coast IPA« tot slot een charmante knipoog naar het fenomeen West Coast IPA. Het vormt een mooi bruggetje naar een IPA-variant die je verderop nog tegenkomt: Belgian IPA.


Double/Imperial IPA

ABV 7,6% – 10,6%
EBC 4 – 18
IBU 65 – 100

De meeste IPA’s hebben een alcoholgehalte van 6-6,5%. Er zijn ook varianten ontwikkeld die hoger inzetten: 7,5% en meer. Een brouwer van de Amerikaanse westkust geldt als geestelijke vader van de bierstijl die bekend is geworden als de Double of Imperial IPA. Maak kennis met brouwer Vinnie Cilurzo. Hij vertelt met smaak en regelmaat het verhaal over zijn ‘uitvinding’.

Het begint allemaal als hij 1994 in zijn brouwerij alleen nieuwe vergistingstanks van plastic kan krijgen. Onzeker hoe zijn recepturen zich daarin gedragen, besluit hij te improviseren: met een brouw waarin hij de dubbele dosis hop en extra mout verwerkt. De verwachting is dat hij zo eventuele ‘off flavours’ vanwege de plastic fermentatietank kan camoufleren. Het resultaat is een bier met een, zoals hij het zichzelf herinnert, “verschroeiende bitterheid”. Uiteraard perfectioneert hij het recept. “And the rest”, zoals de Amerikanen zeggen, “is history”. Een nieuwe IPA-stijl is geboren.

Tips voor Double/Imperial IPA

Ook in de Lage Landen zijn brouwers inmiddels met verve aan de slag met de bierstijl Double of Imperial IPA. Volgens de jury van de meest recente editie van de Dutch Beer Challenge komt het beste stijlvoorbeeld 2022 uit Utrecht. Het is »Power Move Westcoast IPA« en komt uit de ketels van vandeStreek Bier. Tevens vielen bij die gelegenheid »The Big Fat 5« van Morebeer en »Cascade Green Sweater Can« van Uiltje Brewing Company in de prijzen.

Zijn er ook Belgische brouwers die goede Double of Imperial IPA’s brouwen? Maar uiteraard! Volgens ingewijden is op het moment La Source Beer Co. misschien wel de beste brouwerij in België. Van hen kun je »Ephemere« proeven, steeds in verschillende versies met elke keer weer nieuwe hopvariëteiten. Een andere hoog aangeschreven Belgische brouwerij is op het moment Atrium. Zij brouwen in de stijl Double IPA »Brava«. En speciaal aanbevolen: een moderne klassieker van brouwerij Dochter van de Korenaar, »Extase«.


Belgian IPA

Deze subcategorie van jouw geliefde IPA combineert hoppige bitterheid, fruitige en kruidige indrukken van Belgische gist met een droge afdronk. Het alcoholpercentage beweegt tussen de 6% en 9%. Deze bierstijl belichaamt het beste van twee werelden: de gutsy Amerikaanse craft brewing beweging en het eerbiedwaardige Belgische biererfgoed. ‘Uitgevonden’ werd dit biertype evenwel niet in België. Het waren ambachtelijke brouwers uit de USA die het ontwikkelden: een hybride van de American IPA en de Belgische tripel. De Belgian IPA kwam op in het eerste decennium van de 21ste eeuw.

Als eerste commerciële voorbeeld van de Belgian IPA geldt het bier van de in Californië gevestigde Russian River Brewing Company in 2004. Het kreeg de naam »Pliny The Elder« en verwierf onder bierliefhebbers en kenners al gauw een mythische reputatie. Het liet de populariteit van de Belgian IPA een hoge vlucht nemen. Overal ter wereld begonnen brouwers het te produceren, natuurlijk ook in België.

In een Belgian IPA vinden fruitige, sappige en bittere hoptonen en kruidige, complexe tonen van klassieke Belgische bovengist elkaar. De zorgt voor een IPA-variant met dikwijls verrassende complexiteit. Van oorsprong vind je typische Amerikaanse hopvariëteiten in de receptuur, die balans krijgen van traditionele Belgische moutsoorten en giststammen. Brouwers uit België willen nog wel eens saison-gist gebruiken. Het zorgt voor bieren die zelfs voor IPA’s dikwijls robuust zijn in alcohol. De afdronk is droog, mild bitter met een prettig zoet randje.

Wat je als liefhebber wilt weten van IPA | Een van de allerbeste bieren van de Lage Landen is de Belgian IPA »Belle-Fleur«.

Tips voor Belgian IPA

Zowel in Nederland als in België zijn er mooie stijlvoorbeelden te vinden bij brouwers van Belgian IPA. Nieuwsgierig naar tips? Laten we eens beginnen aan de noordkant van de grens. Ik werd erg blij van »Drifting Daisy II« uit de Circus Maximus-range van Maximus Brouwerij uit Utrecht. Andere aanraders zijn »Kaapse Swaapse« van Kaapse Brouwers en »Mosaic Hop« van Brouwerij Kees. Vanuit België zijn er voorbeelden te over. In menig supermarkt te koop is de »Houblon Chouffe« van Brasserie de la Chouffe. Moderne klassiekers vind je ook in het assortiment van Brouwerij De Ranke: ik noem »XX(X) Bitter« of »Amer Amer«. Tot slot een van de allerbeste bieren van de Lage Landen überhaupt: »Belle-Fleur« uit de ketels van De Dochter van de Korenaar.


New England IPA

ABV 6,3% – 7,5%
EBC 6 – 14
IBU 20 – 50

De afkorting NEIPA staat voor New England India Pale Ale. Deze IPA-achtige is ongefilterd en dubbelgehopt. De naam New England IPA heeft ermee te maken dat brouwers uit het uiterste noordoosten van de VS de bierwereld rond 2010 met dit type IPA kennis lieten maken. Deze regio staat bekend onder de naam New England.

Omdat er ook tarwe en haver in de receptuur wordt gebruikt, heeft de NEIPA een wat minder straffe bitterheid. Een ander kenmerk is de toepassing van specifieke giststammen die zorgen voor een sappige, iets zoetere smaak. Dit maakt een NEIPA een goede keuze voor bierliefhebbers die niet zoveel op hebben met de meer uitgesproken bitterheid die de ‘gewone’ IPA van Amerikaanse craft brouwers eigen is. Vanwege het mistige uiterlijk van NEIPA-bieren wordt deze bierstijl ook wel eens aangeduid met de term Hazy IPA. Ook de naam Juicy IPA hoor je in dit verband langskomen.

Wat je als liefhebber wilt weten over IPA | De Utrechtse brouwerij De Kromme Haring heeft uitstekende NEIPA’s.

Tips voor New England IPA

Uitzonderlijke NEIPA’s van Belgische bodem zijn afkomstig van wederom La Source. Hoge ogen gooit hun »Honu«. Andere aanbevelingen zijn »Triporteur Haze« van B.O.M. Brewery en de »New England IPA« van Beerdevelopment Viven. Als je een toonaangevend bier in deze stijl van een Nederlandse brouwer wilt proeven, moet je zeker eens de »Juicepunch«-reeks proberen van brouwerij Frontaal. Dit bier verdiende goud op de Dutch Beer Challenge 2022. Andere NEIPA’s die bij die gelegenheid werden onderscheiden zijn »Warmouth V6« van brewpub De Kromme Haring en »Blurred Lines« van Jopen.


Dark/Cascadian/Black IPA

ABV 5,5% – 9%
EBC 49 – 80
IBU 50 – 90

Eveneens in het tweede decennium van de 21ste eeuw maakte de bierwereld kennis met een donkere versie van de IPA. Deze bierstijl combineert tonen van donkere mout (koffie/chocolade) met frisse, citrusfruitachtige toetsen van hop. Een veelgebruikte variëteit werd daarbij Cascade, hetgeen verklaart dat deze donkere IPA-variant ook wel bekend is onder naam Cascadian IPA. Deze bierstijl heeft over het algemeen een alcoholpercentage van tussen de 6 en 8,5% en een stevige bitterheid van meer dan 60 IBU. De officiële benaming in de Amerikaans bierwereld is American-Style Black Ale’.

Wat je als liefhebber wilt weten over IPA | Bierschrijver Frits Dunnink proost met een Dark IPA met collega-biersommelier Tina Rogers.

Tips voor Dark/Cascadian/Black IPA

Als je nieuwsgierig bent wat er gebeurt als brouwers in de Lage Landen gaan experimenteren met dit donkere biertype, zijn er zeker een paar goede aanraders. Ga onder de Belgische brouwers eens op zoek naar »Brusseleir« van Brasserie De La Senne, »Troubadour Westkust« van The Musketeers of »Dark Sister« van Brussels Beer Project.

Dark IPA’s van Nederlandse makelij zijn er eveneens van hoge kwaliteit. Bij de Dutch Beer Challenge heeft deze bierstijl een eigen categorie. Bij de editie 2022 kreeg »Blauwst’rig« van IVuur Bierbrouwerij een gouden medaille. Zilver en brons kregen respectievelijk »Dropzone X« van Beekdal Brouwerij en »Nina’s Black Metal« van Muifel.


Milkshake IPA

Is dit nog bier of is het al toetje? Aan de rand van het universum van wat bierliefhebbers beschouwen als ‘bier’ zweeft deze creatie. De Milkshake IPA is in essentie een mistige New England IPA gebrouwen met melksuiker en vaak ook fruit. Deze melksuiker kan de gebruikte biergist niet omzetten in alcohol of koolzuur, wat ervoor zorgt dat je een bier krijgt met een romig mondgevoel en uitgesproken zoetheid. Van alle IPA-varianten is dit allicht het type met de laagste bitterheid. Het alcoholpercentage varieert tussen de 5 en 10%.

Om de zoetheid te balanceren, voegen brouwers fruit toe, wat de zachte en zuivelachtige textuur nog verder versterkt. Ze passen tropische vruchten toe, zoals mango, papaja of passievrucht. Ook steenvruchten als perzik of abrikoos vinden toepassing en natuurlijk inheems fruit zoals aardbei, braam en framboos. Als ‘uitvinder’ van de bierstijl Milkshake IPA geldt de Zweedse huurbrouwerij Omnipollo.

Tips voor Milkshake IPA

Een populaire Milkshake IPA van een Belgische brouwer is »Hopnytized Milkshake« van Enigma. Daarnaast vind je van Brussels Bier Project en Brouwerij Anders in België bieren in deze stijl die de moeite waard zijn.

In Nederland toont de Zeeuwse brouwer Kees Bubberman aan dat een Milkshake IPA allerminst zwaar, zoet spul is dat je met moeite door je rietje gezogen krijgt. Vermeldenswaardig zijn absoluut ook de bieren van Moersleutel uit de reeks »My Milkshake Brings All The Geeks To The Yard«. En ook uit de lagertanks van brouwerij vandeStreek Bier in Utrecht zijn er al diverse lekkere bieren gekomen van de stijl Milkshake IPA.


Cold IPA

Misschien wel de jongste variatie op het thema van de IPA is de Cold IPA. Deze bierstijl combineert de doordrinkbaarheid van lagerbieren met de fruitige bitterheid van IPA. In de receptuur worden moutsoorten gebruikt die zo blond mogelijk zijn. Naar verluidt komen daar ook wel eens brouwgranen als rijst en maïs aan te pas. Daardoor krijgt het bier een vol mondgevoel maar blijft het een droge afdronk houden. Daarnaast gebeurt de vergisting met ondergist, op een temperatuur vlak boven het vriespunt zodat alle aandacht in de aroma’s en smaken uitgaat naar de hop. Ook een combinatie van boven en ondergist komt voor. Tegen het eind van de vergisting wordt het bier nog ge-dryhopt.

Tips voor Cold IPA

De oorsprong van de Cold IPA ligt qua plaats in het noordwesten van de Verenigde Staten en qua tijd rond het jaar 2018. Sinds enige tijd duiken er ook stijloefeningen op in de Lage Landen. De Vlaamse nanobrouwerij Totem heeft »Cold IPA« gebrouwen, een bier dat wat de naam betreft niks te raden overlaat. Van Dok Brewing Company in Gent kun je »Cold Digger« proeven en ook Brussels Beer Project heeft er eentje aan het gamma toegevoegd. Heel verrassend kreeg ook dit bier de naam »Cold IPA« mee.

Ook van Nederlandse brouwers zijn er een aantal aanbevelingen te geven als je wilt kennismaken met de bierstijl Cold IPA. Van onberispelijke kwaliteit en buitengewoon lekker is »Stone Cold Crazy« van Maximus Brouwerij. Dutch Bargain heeft »Zastrugi« en van Frontaal kun je »Best Of Both Worlds« proeven. 


Tips om te genieten van IPA’s

Wat je als liefhebber wilt weten over IPA. Laat ik dit artikel afsluiten met enkele tips voor als je echt wilt genieten van IPA’s.

Een IPA drink je liefst zo vers mogelijk. Wat dat betreft lijkt dit bier erg op een croissant. Die haal je vers gebakken bij de bakker om hem gelijk op te eten. Die koop je niet vrijdagochtend om ‘m op maandag nog eens op te peuzelen. Dan is het beste er echt van af en niet zo’n beetje ook.

Koel en donker bewaren

Bij IPA’s is het van belang dat je vers bier goed bewaart: koel en donker. Wacht niet langer dan drie maanden na afvuldatum dat je een IPA drinkt. Na die termijn takelt een IPA langzaam maar zeker een beetje af. Het beste is er wel af na een maand of zes. Gelukkig zetten steeds meer brouwers die afvuldatum op hun etiket. Gelukkig vullen meer en meer brouwerijen hun IPA’s af op blik. Want deze lucht- en lichtdichte verpakkingsmethode maakt voor dit soort delicate, hopforward bieren echt het verschil.

Wat je als liefhebber wilt weten van IPA | Genieten van een goede IPA kan ook in de trein, zelfs uit een plastic bekertje als het moet.

Let op de houdbaarheidsdatum als je IPA’s koopt bij de slijter of de supermarkt. Wees je ervan bewust dat je met verkeerd bewaren veel verkeerd kunt doen als handelaar in bier bij IPA’s. Een partij IPA’s een week bewaren op een temperatuur van over de 30°C onder het dak in een warehouse? Een slecht idee! Want zo’n IPA veroudert in die korte tijd net zo erg als onder betere omstandigheden gedurende een half jaar.

Koop IPA’s rechtstreeks bij de craft brouwer

Koop IPA’s rechtstreeks bij de brouwerij, dan heb je de grootste kans dat je zo vers mogelijk bier krijgt. Toonaangevende brouwerijen in Nederland en België beschikken over een webshop. Zo zorg je bovendien dat de brouwer van jou vertrouwen de beste marge maakt op het bier dat zij of hij met veel vakmanschap en liefde voor jou brouwt. Bovendien: het beste, lekkerste bier koop je niet in de supermarkt. Als je wilt genieten van bier, gun jezelf dan het beste. Dat verdien je.

Tot slot nog een welgemeend advies: #drinkminderdrinkbeter en #nietgietenmaargenieten Om te genieten van de smaak van ambachtelijk bier hoef je niet per se veel te drinken.

Wat je als liefhebber wilt weten van IPA | Biervilt van Hofbrouwerij Reijngoud.

Wat je als bierliefhebbers wilt weten van de IPA. Je hebt nu kennis gemaakt met de achtergronden van het biergenre India Pale Ale. Je weet hoe deze bierstijl aan zijn naam is gekomen en wat je kunt verwachten van een aantal subcategorieën ervan. Ik ben me ervan bewust dat dit overzicht zeker niet volledig is. Zo is er vast nog heel wat de vertellen over de Wheat of Weizen IPA, de Brut IPA, de Session of de Sour IPA. Niettemin hoop ik dat je aan je trekken bent gekomen in je dorst naar kennis over je favoriete bierstijl.

Wat is jouw favoriete IPA?

Welke IPA moeten wij wat je betreft zeker een keer proeven? Deel je tips met ons in het commentaarveld onderaan dit artikel.

Leestips

Welcome to the dark sidewat je als bierliefhebber wilt weten over porter en stout.

Geniet meer en beter van je favoriete bier, maak kennis met de 10 geboden voor de bierliefhebber.

9 gedachten over “Wat je als liefhebber wilt weten over IPA

  1. Ben nu ruim 2 maanden in de usa. En wat geniet ik hier van de soorten ipa die ze hier hebben. Kunnen ze in Nederland nog wat van leren. Lagunita heeft zulke mooie ipa’s. Maar die kun je in Nederland niet vinden. Gemiste kans van Heineken.

 1. Voel me verdwaald in een wirwar-oerwoud van biertypen en verlang terug naar een eenvoud in aanbod in Bierland.
  Als bier liefhebber doet het grote aanbod van de huidige bieren c q soorten me duizelen.
  Momenteel hoor je reeds van verschillende hoeken geluiden (brouwers/bierwinkels) die duiden op een foute afloop van deze overlopende biercultuur.
  Zij hebben er genoeg van….

  1. Ik ben het met je eens dat je diversiteit in de bierwereld ook kunt overdrijven. De consument verliest het overzicht. Wat fnuikt, is de drive van veel brouwers om almaar weer iets nieuws te willen brengen. En vaak bestaat dat nieuwe ook alleen eruit, dat ze weer een andere hopvariëteit toevoegen. Echt vernieuwend is het niet.

   Je reactie maakt met nieuwsgierig: wat versta jij onder eenvoud in het aanbod? Ik neem aan dat je niet terug verlangt naar de situatie van 1980. Toen we nog 15 brouwerijen hadden die bij elkaar nog geen vijftig verschillende bieren brouwden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *