Recensie »Bierwandelen in Nederland en Vlaanderen«

Wanneer je niet alleen houdt van bier maar ook van mooie boeken over jouw geliefde gerstenat, dan kom je dit voorjaar goed aan je trekken. Je kon al kennismaken met Het Grote Bierboek. Maar onlangs is er nog een boek verschenen over bier, zoals het er in het rijke scala in Nederland en Vlaanderen nog niet was. Het is geschreven door biersommelier Sjors Kassing en prachtig vormgegeven door Jelle F. Post. In dit artikel lees je een recensie van »Bierwandelen in Nederland en Vlaanderen«.

Recensie »Bierwandelen in Nederland en Vlaanderen«

In dit artikel lees je wat je van dit unieke bierwandelboek kunt verwachten. Maar ook wat het onderscheidt van een andere uitgave die een bierwandelboek wil zijn. Daarnaast heb ik de proef op de som genomen. Ik heb zelf de benen gestrekt tijdens een wandeling uit het boek, door het bierverhaal van de stad Utrecht. Uit mijn ervaringen kun je zelf de conclusie trekken of het bierwandelboek van Sjors Kassing er niet alleen mooi uitziet maar ook een bruikbare gids is. Tot slot lees je nog een korte persoonlijke noot ten aanzien van het boek en de wandeling

Inhoud

Een boek over bier en wandelen

Bierwandeling door Utrecht

Persoonlijke noot tot slot


Een boek over bier en wandelen

Als liefhebber hoef ik het je vast niet te vertellen: bier is zoveel meer dan een schuimend (goudgeel) koolzuurhoudend drankje in het glas. Achter de kleuren, geuren en smaken van ons geliefde gerstenat gaat een hele wereld schuil. Een aaneenschakeling van talloze grote en kleine verhalen die tot de verbeelding spreken, ons verbazen en bovendien vaak vertellen over hoe de wereld waarin we leven werd zoals ze is. Mijn collega-bierschrijvers, -sommeliers en ik, we nemen je graag mee in die wereld: in de verhalen die we erover vertellen en de boeken die we schrijven. Hoe meer je weet over wat je drinkt, hoe meer je geniet.

Het boek 'Bierwandelen in Nederland en Vlaanderen' van Sjors Kassing.
Recensie van »Bierwandelen in Nederland en Vlaanderen« van Sjors Kassing | Het boek is prachtig vorm gegeven door Jelle F. Post.

Die bierwereld is er een waarin je ook kunt rondwandelen, letterlijk. Vind je dat vergezocht? Blader dan eens door het boek »Bierwandelen in Nederland en Vlaanderen« dat mijn vriend en collega Sjors Kassing heeft geschreven. Met dit boek combineert hij zijn twee favoriete vrijetijdsbestedingen: bijzonder bier en wandelen. Op 25 plekken in Nederland en België is hij voor jou op ontdekking gegaan om plekken met culturele, historische en landschappelijke waarde te koppelen aan verhalen van lokale biergeschiedenis. Als extra bonus is Sjors met zijn boek ook nog eens jouw gids voor biergenieten in het nu. Overal waar hij komt, serveert hij tips voor bieren die je er moet proeven, van plaatselijke of regionale brouwerijen, bij de leukste proeflokalen, taprooms en (eet)cafés.

Verrassende plekken

De verhalen bij Sjors’ suggesties om de bierwereld van de Lage Landen komen extra tot leven dankzij de illustraties en vormgeving van Jelle F. Post. Die combineert nieuwsgierig makend fotowerk met kaartjes van de wandelroutes. Ze brengen je op soms verrassende plekken verspreid over Nederland en Vlaanderen: van Groningen tot de Vlaamse Westhoek en van Alkmaar tot de Belgische Voerstreek, net onder Maastricht. Waar andere bierwandelboeken je ogenschijnlijk ‘zomaar’ wat laten rondwandelen met een lekker glaasje bier toe, dompelt »Bierwandelen« je echt onder in de bierwereld van vroeger en nu. Dankzij de vakkennis van Sjors Kassing ziet het er niet alleen leuk uit, maar gáát het ook echt ergens over.

Trek je wandelschoenen aan

Het boek »Bierwandelen in Nederland en Vlaanderen« van Sjors Kassing is een aanstekelijke uitnodiging om zelf de wandelschoenen aan te doen en erop uit te trekken. Als biersommelier weet de auteur als geen ander waar hij het over heeft. Alles van deze uitgave is een blijk van grote liefde: voor het maken van een handzame, maar inspirerende wandelgids en voor de biercultuur van de Lage Landen. »Bierwandelen« is echt een aanwinst voor jouw collectie boeken over bier.

Recensie van »Bierwandelen in Nederland en Vlaanderen« van Sjors Kassing | Het verhaal over bierstad Utrecht voert je langs brouwerijen van heden en verleden.

Bierwandeling door Utrecht

Van het bierwandelboek dat is verschenen van de hand van Sjors Kassing krijg je spontaan zin om er op uit te trekken. Voor de wandelingen in en rond Middelburg en door de omgeving van trappistenbrouwerij De Koningshoeven (nabij Tilburg) fungeerde ik zelf als willig ‘proefkonijn’. En een konijn is ook het startpunt van de ‘nieuwe’ wandeling die ik laatst maakte om  »Bierwandelen« eens uit te proberen.

Op een zonovergoten zaterdag halverwege juni togen we naar Utrecht. Daar heeft Sjors een route uitgezet van zo’n 6,5 kilometer lengte, dwars door een paar eeuwen lokale biergeschiedenis. Het verhaal dat hij vertelt, belicht rijke historie maar getuigt ook van het bruisende heden van Utrecht als bierstad. Het laat je kennismaken met de gebroeders Van de Streek, het spraakmakende Kromme Haring of Brothers in Law, en natuurlijk met gevestigde brouwerijen als Oudaen en Maximus. Sjors introduceert bovendien fijne biercafés als Kafé België, De Drie Dorstige Herten of Proeflokaal Gist. Ook een van de allerleukste bierwinkels van Nederland doet de route aan, De Bierverteller.

Recensie van »Bierwandelen in Nederland en Vlaanderen« van Sjors Kassing | Op de bierwandeling door Utrecht kom je langs Kafé België.

Dwalend door de drukke binnenstad

Dwalend door het verhaal van Sjors valt op dat het in de complexe omgeving van een drukke binnenstad soms een beetje moeilijk te volgen is. Straatnaambordjes waarnaar hij verwijst, zijn lang niet altijd makkelijk te vinden. Aanwijzingen van huisnummers zijn hier en daar niet adequaat. Al moeten we de auteur ook te goede houden dat in de veelheid van de informatie die hij met veel zorg en aandacht heeft gebundeld in zijn boek, bij het factchecken een 0 en een 8 maar al te makkelijk verhaspeld raken. Ik veronderstel dat je bij routes in het buitengebied minder snel de draad kwijtraakt. Daar heeft Sjors, en daarmee jij als wandelaar, stevig houvast aan het netwerk van wandelknooppunten.

Vertrekpunt van de wandeling is de Weerdenbrug. Die is vlak tegenover het ‘Nijntjepleintje’. Langs de Oude Gracht kom je met wat omzwervingen door de historische binnenstad uit op het Ledig Erf. Met een slinger langs het voornoemde Proeflokaal Gist voert de route je uiteindelijk weer terug naar het Vredenburg. Van daar kun je bepalen of je nog even gaat verpozen bij een van de talloze leuke bieradressen waarmee Sjors je laat kennismaken. Of dat je neerploft in de trein om na een welbestede middag weer terug te keren naar huis.

Recensie van »Bierwandelen in Nederland en Vlaanderen« van Sjors Kassing | Tastbaar stukje bierhistorie in de binnenstad van Utrecht.

Een persoonlijke noot tot slot

Nederland en Vlaanderen hebben er een uniek en kwalitatief uitstekend bierboek bij. Van de conceptie ervan ben ik persoonlijk deelgenoot geweest. Als ik Sjors mag geloven, heb ik er zelfs ook een (bescheiden) aandeel in gehad. We kennen elkaar van de bieropleiding StiBON en zijn ook samen naar het ‘biersommelier-bootcamp’ in Oostenrijk geweest. Onze vriendschap cultiveren we sinds die tijd onder meer met mooie wandelingen.

Recensie van »Bierwandelen in Nederland en Vlaanderen« van Sjors Kassing | Een pauze tijdens de bierwandeling met onvervalst Utrechts bier.

Tijdens een van die tochten sprak Sjors uit hoe hij geïnspireerd raakte door de programma’s van de televisiemaker Arnout Hauben. Daarin verkent de Vlaamse ‘TV-wandelaar’ te voet de wereld in België, Nederland en elders. En aan de hand van die wandelingen allerhande thema’s. Al wandelend begon Sjors hardop na te denken hoe zijn liefde voor wandelen te combineren met die voor bier, in de vorm van een bierwandelboek. Een bijzonder en goed idee, waarbij ik met plezier heb meegedacht om het steeds een beetje concreter te maken. Uiteindelijk vermocht ik ook een deur te openen bij de uitgever die uiteindelijk samen met Sjors het boek samen op de wereld heeft gezet.

Een heel klein beetje jaloers

Plezier groeit als je het deelt. Van delen word je meestal nooit slechter, dat is mijn ervaring althans. Dat gezegd hebbende: diep in mijn hart ben ik best een beetje jaloers. Een heul klein beetje maar, omdat een piepklein deeltje van mij zou willen dat het zo’n inspirerend wandelboek zelf zou hebben gemaakt. Maar misschien is dat wel het grootste compliment dat ik de auteur kan geven. Met bewondering en plezier beveel ik het je van harte aan: bestel gauw jouw gesigneerd exemplaar van »Bierwandelen in Nederland en Vlaanderen« bij de auteur, Sjors Kassing. Ik wens je veel plezier bij je talloze ontdekkingen.

meer leestips vind je onder deze foto >>

Recensie van »Bierwandelen in Nederland en Vlaanderen« van Sjors Kassing | De bierwandeling door Utrecht voert langs de sfeervolle Oude Gracht.

Leestips

Nieuwsgierig naar ‘dat andere bierboek’ dat dit voorjaar is verschenen? Hier kun je lezen over Het Grote Bierboek.

Je raakt nooit uitgelezen over bier. Ook in 2024 heb je weer een heel jaar plezier met bier dankzij de Bierschrijver bierkalender. De voorverkoop is nu gestart!

Lees het verhaal van een uniek bier in Nederland: Dark Lager van brouwerij STOKED!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *