Gooisch Zwart beste bier van Nederland

Bierland Nederland kent weinig tradities. Wat een traditie aan het worden is, is de Week van het Nederlandse Bier. De opening daarvan verzorgt de voorzitter van Nederlandse Brouwers bij de aftrap van die week: het Nederlands Bierproef Festival in Den Haag. Om dat moment nog wat extra gewicht te geven vindt aansluitend de bekendmaking plaats welke brouwerij het beste bier van Nederland heeft gebrouwen. Dit jaar kwam die onderscheiding toe aan de Gooische Bierbrouwerij uit Hilversum. Ze won de prijs met een bier in een bij ons nog vrij onbekende stijl: het ondergistende Schwarzbier. Ja, beste bierliefhebbers: Gooisch Zwart is dit jaar het beste bier van Nederland.

Gooisch Zwart beste bier van Nederland

Om het beste bier van Nederland te brouwen moet je echt wat in je mars hebben. Bovendien is het zeker niet zo dat je een grote brouwerij moet hebben om aanspraak te maken op die titel. En evenmin dat je bier uitbundige smaken moet hebben, tot stand gekomen met exotische ingrediënten. Bij de Dutch Beer Challenge komt authentiek vakmanschap bovendrijven.

In dit artikel lees je welk bier 2023 ’s lands meest prestigieuze bierprijs in de wacht heeft gesleept: de Mitra Award voor het beste bier van Nederland. Je komt te weten wat de brouwers ervan drijft en maakt kort kennis met hun brouwerij. Daarnaast vind je wat bondige achtergrondinformatie over de Dutch Beer Challenge 2023.

Inhoud

Gooisch Zwart is het beste bier van Nederland

Maak kennis met de Gooische Bierbrouwerij

De negende editie van de Dutch Beer Challenge

Gooisch Zwart beste bier van Nederland | Impressie van uitreiking van de Mitra Award op 11 mei in de Grote Kerk van Den Haag.

Uit de ketels van de Gooische Bierbrouwerij komt het beste bier van Nederland

De uitslag van de Dutch Beer Challenge 2023 kende donderdag 11 mei in de Haagse Grote Kerk een even spannende als verrassende apotheose. Wie van de 25 gouden medaillewinnaars zou de Mitra Award uitgereikt krijgen voor het beste bier van Nederland? De eer viel te beurt aan de Gooische Bierbrouwerij uit Hilversum. Zij bestaat sinds 2011 en brouwt bieren die zich onderscheiden door meesterlijke eenvoud en ambachtelijke kwaliteit zonder compromis.

Een van de bieren die de Gooisch dit jaar had ingestuurd, was het »Gooisch Zwart«. Dit is een lagerbier, dus zeg maar een neefje van het alom bekende pils. Het wordt gebrouwen met donkere mout, maar is even goed doordrinkbaar als het populaire pilsener bier. »Gooisch Zwart« is een bier in de stijl van het Duitse Schwarzbier, een in Nederland nog weinig voorkomend biertype.

Gooisch Zwart is het beste bier van Nederland | Ontlading bij de mensen van de Gooische Bierbrouwerij uit Hilversum.

Het scheelde overigens maar een haar, of zijn brouwers hadden »Gooisch Zwart« uit het assortiment geschrapt. Ze verkochten er dan ook weinig van. In Duitsland is Schwarzbier een klassieker, maar de bierdrinker in Nederland leek er niet klaar voor. Veel mensen denken bij zwart bier aan ‘zoet’ en ‘zwaar’ en die combinatie valt niet bij iedereen in de smaak.

Licht en zacht

»Gooisch Zwart« is daarentegen juist licht, zacht en makkelijk drinkbaar. Het bier past bij elk gerecht – van een broodje kaas tot een feestdiner op een zomerse dag. Toen Gooisch Zwart vanaf 2022 in binnen- en buitenland prijzen in de wacht sleepte, kregen liefhebbers de smaak te pakken. De brouwers bleven het donkere pils brouwen, met de hoogste Nederlandse onderscheiding als resultaat.  

Het bier ontleent zijn kleur aan de geroosterde mouten en bevat daarnaast ook boekweit. De Gooische Bierbrouwerij baseert vrijwel al haar bieren op de plant die het Gooi in een ver verleden deed opbloeien. “Boekweit heeft een zacht karakter. Ze maakt het bier romig en kruidig en zorgt voor een mooie schuimkraag”, zegt brouwmeester Gijs Troost, oprichter en mede-eigenaar van de brouwerij. Boeren verbouwden het gewas al vanaf de middeleeuwen op de zandgronden rond Hilversum. Boekweit was een belangrijke voedingsbron. Maar na de opmars van havermout en aardappelen kom je boekweit tegenwoordig eigenlijk alleen nog tegen in het gemeentewapen van Hilversum. En in de bieren van de Gooische Bierbrouwerij.

Bier met weinig kilometers

De brouwers betrekken hun boekweit van burgercoöperatie Land van Ons, die landbouwgronden opkoopt en met gewassen inzaait die biodiversiteit bevorderen. “We willen zo min mogelijk kilometers in ons bier”, stelt mede-eigenaar Arjanneke van den Berg. “We houden het liever lokaal. Haver en rogge halen we uit Laren, de gerst komt uit Zeeland en de boekweit uit Drenthe. We hebben geen fancy ingrediënten uit Amerika nodig om een avantgardistische klassieker als Gooisch Zwart te kunnen brouwen.”

Gooisch Zwart is het beste bier van Nederland | De Gooische Bierbrouwerij heeft haar plek in Foodhall Mout in het centrum van Hilversum.

Toen de medewerkers van de Gooische Bierbrouwerij hoorden dat ze het Beste Bier van Nederland maken, waren ze door het dolle van blijdschap. Arjanneke: “De Dutch Beer Challenge winnen is fantastisch. Nota bene met een bier dat een lange aanloop nodig had. Het toont ons commitment en ons geloof in de producten die we maken. In een wereld waar vrijwel alles om geld draait, laten wij een ander geluid horen. Wij kiezen voor mensen, continuïteit en voor verbinding met de lokale samenleving. Als slow brewing een begrip zou zijn, dan was het op ons van toepassing geweest. Dat we met die filosofie nu het beste bier van Nederland brouwen en ons kunnen meten met gerenommeerde bierbrouwers, maakt ons trotser dan trots.”Maak kennis met de Gooische Bierbrouwerij

Ook bij de oprichters van deze brouwerij groeide de liefde voor het ambacht ooit uit een gevoel dat er iets ontbreekt. Het waren de jaren 1980 en het bier dat ze zelf het liefste wilden drinken, was in de kroeg of bij de slijter niet te koop. Dus namen ze het heft in eigen hand, of meer bepaald: de roerstok. Dat dit ooit zou culmineren in een eigen brouwerij, zullen ze indertijd nooit hebben bevroed.

Gooisch Zwart is het beste bier van Nederland | Brouwhuis van de Gooische Bierbrouwerij.

Inmiddels is de brouwerij van Arjanneke van den Berg, Gijs Troost en Guido de Wit. En gevestigd in het hart van Hilversum, in een monumentale hal met art deco-uitstraling. Daar in de voormalige autoshowroom nodigt sinds 2017 foodhall MOUT levensgenieters uit om elkaar te ontmoeten onder het genot van een lekker drankje en iets te eten. Het is ook het onderkomen van de Gooische Bierbrouwerij.

Champagnebier

‘De Gooische’ doet in de TV- en radiometropool ontwikkelingswerk: bouwen aan een eigen brouwcultuur, met karakteristieke Gooische bieren. Dat betekent brouwen met boekweit, het graan dat van oudsher werd geoogst van de akkers in de streek. Allicht associëren veel mensen het Gooi ook eerder met party’s waar champagne rijkelijk vloeit, dan met gerstenat. Een cliché dat de Gooische brouwers dankbaar aangrijpen voor een authentiek bier met champagnegist: »Gooische Bubbel«.

Uit de ketels de Gooische Bierbrouwerij kwam volgens de jury van de Dutch Beer Challenge 2022 het beste pilsener van boven de grote rivieren: »Gooisch Goud«. Naast »Gooisch Zwart« zijn ook de »Gooische Tripel« (2022),  »Gooische Saison« en »Grape Ale VII«  (beide 2023) prijswinnende bieren.

Breng een bezoek aan de Gooische Bierbrouwerij

De Gooische Bierbrouwerij heeft een plek gevonden in de gezellige Foodhall Mout, midden in het hart van Hilversum. Een bezoek daar voor lunch, borrel of diner is van harte aanbevolen. Mét alle bieren van de Gooische vers uit de lagertank.

Gooische Bierbrouwerij
Marktplein 3
1211 DZ Hilversum
» bezoek de website «


Dutch Beer Challenge 2023
Waarschijnlijk de meest prestigieuze biercompetitie in Nederland is de Dutch Beer Challenge. In Nederland gevestigde brouwers met goede bier én durf kunnen jaarlijks hun creaties insturen om die te laten beoordelen door een onafhankelijke en deskundige jury. De Dutch Beer Challenge is dus een soort jaarlijks centraal examen voor brouwers.

Dit jaar kende de Dutch Beer Challenge zijn negende editie. Ongeveer 150 brouwers stuurden 556 bieren in: een recordaantal. Daarvan kregen er 91 een medaille toegekend. Aan 51 deelnemende brouwerij kende de jury 25 keer goud, 28 keer zilver en 35 keer brons toe. Niet iedere categorie leverde ook een gouden medaillewinnaar op.

Drie brouwerijen wonnen vier medailles: de Texelse Bierbrouwerij (2x goud, 2x brons), Lindeboom (4x zilver) en Oedipus Brewing (2x zilver en 2x brons). Een viertal brouwerijen mochten drie medailles mee naar huis nemen, waaronder Jopen. Deze brouwerij uit Haarlem is de enige in Nederland die bij alle negen edities van de Dutch Beer Challenge een bier onderscheiden zag worden.

De complete uitslag van de Dutch Beer Challenge 2023 vind je hier >>


Wat vind jij?

Welke brouwerij mag van jouw volgend jaar de Mitra Award winnen? Doe jouw suggestie in het commentaarveld onderaan dit bericht. Resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.


Leestips

Welcome to the dark side… Drink jij graag donkere bieren en houd je ook van porter en stout. In dit artikel lees je achtergronden, proefnotities en heel veel tips voor porter en stout in alle soorten en maten.

Je drink het liefst ondergistend bier: pils & Co. Dan heb je groot gelijk! Want in de wereld van het lagerbier gist het van de boeiende verhalen en mooie, toegankelijke smaken. Je leest er alles over in mijn pleidooi voor bier dat smaakt naar bier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *