Elf bieren die je als kenner geproefd moet hebben

Wie niet oog in oog heeft gestaan met de Big Five, is niet in zuidelijk Afrika geweest. Zo heet het tenminste. Maar wist je dat ook de bierwereld haar ‘canon’ heeft? Er zijn bieren waarvan sommelier, auteur en smaakenthousiast Frits Dunnink vindt dat je die als liefhebber tenminste een keer in je leven geproefd moet hebben. In dit artikel presenteert hij zijn Big Eleven: elf bieren die je als kenner geproefd moet hebben.

Elf bieren die je als kenner geproefd moet hebben

Een selfie met Afrika’s grootste wilde dieren – is dat waar je van droomt? Er zijn mensen, die koesteren een droom: ook in oog staan met de buffel, de leeuw, het luipaard, de neushoorn en de olifant. De Big Five een voor een afvinken, als jachttrofeeën aan de schoorsteenmantel. Misschien kun je het al afleiden uit mijn woordkeuze hoe ik daar tegenaan kijk. Niet dat ik mensen die dat heel graag willen, hun droom wil ontzeggen. Maar ik kan me er niet zoveel bij voorstellen. Iedere het hare. Of het zijne. Het is ook niet dat ik niet van reizen houd. Ik bespeur bij mezelf zin om andere dingen te ontdekken. En ik ben in mijn eigen omgeving ook nog lang niet uitgekeken.

Wat me wel prikkelt: wat voor bier zouden ze Afrika brouwen? Misschien wil ik dat liever ontdekken. Tja, typisch geval van beroepsdeformatie, denk je niet?

Waar je ook op ontdekkingsreis kunt gaan: in een (bier)glas. Ik moest daar laatst nog aan terugdenken. Al is het ‘pas’ drie jaar geleden, het voelt als een ander leven. Het was ‘corona’ en we konden nergens naartoe. Ik merkte hoe fijn het toen was om als bierproevend toch een beetje op reis te kunnen gaan. Kleur, geur en smaak om escapistische neigingen van de geest te pleasen. Goed, er zijn dus mensen die vinden dat je niet in zuidelijk Afrika bent geweest als je niet de Big Five hebt gezien. Ik gooi er een andere stelling tegenaan: je bent niet bekend in de bierwereld, als je deze Big Eleven niet kent. Dus stel ik ze aan dit artikel eens aan je voor: elf bieren die iedereen geproefd moet hebben die zichzelf ‘bierkenner’ noemt.

De Big Eleven van de internationale bierwereld

Een lijst met klassiekers in alfabetische volgorde:

BrewDog Punk IPAOude Geuze
Dupont SaisonPilsner Urquell
Guinness DraughtSchneider Tap 5 Hopfenweisse
La Trappe QuadrupelWeihenstephaner Hefeweizen
Lindemans GoudenbandWestmalle Tripel
Orval
Elf bieren die je als kenner geproefd moet hebben


BrewDog Punk IPA

Er zijn in de historie van jouw geliefde gerstenat een aantal bieren die in de wereld een revolutionair karakter kregen. De jongste revolutie ontketende de IPA, thans trotse fakkeldrager van de wereldwijde bierrenaissance. Een belangrijk aandeel daarin heeft allicht dit bier gehad.

Met zijn knallende geuren en uitgesproken smaken had de IPA alles in zich om de wereld te veroveren. Er was alleen een dingetje: de IPA is een bier dat er door gesleep in containers over de wereldzeeën niet bepaald beter op wordt. Lange tijd moeten de IPA’s die Europa bereikten daarom maar ‘zo-zo’ geweest zijn. Toen in Schotland enkele avontuurlijke brouwers zich waagden aan de IPA, kreeg het bier in één slag een pak meer revolutionair potentieel.

Elf bieren die je als kenner geproefd moet hebben | Bier dat de wereld op z’n kop zette: BrewDog Punk IPA.

Vanuit Schotland veroverde Punk IPA de rest van Europa. Een bier met nauwelijks meer alcohol dan een ‘gewoon’ pintje. Volgestopt met aroma, smaak en karakter van hopvariëteiten die inmiddels de status hebben verworven van wereldsterren: Chinook, Amarillo, Cascade, Simcoe en Nelson Sauvin om de bekendste te noemen. Dit bier raakte menig Europese bierliefhebber diep in het hart. En ontstak de geestdrift om ook zelf dit soort bieren te brouwen. “And the rest was history…” Met recht noemt BrewDog zijn Punk IPA een postmoderne klassieker.


Dupont Saison

Er zijn zoveel brouwerijen met een bijzonder verhaal. Maar Brasserie Dupont vertelt een wel heel bijzondere geschiedenis. Over een vader die zijn zoon ervan wilde weerhouden te emigreren, door een toekomst voor hem te kopen in de vorm van een boerderij annex brouwerij. Uit dit bedrijf is Brasserie Dupont ontstaan zoals we het heden ten dage kennen. Zo beschouwd is ieder bier van Brasserie Dupont een geschikte keuze om mee te proosten op Vaderdag.

Saison is het traditionele bier dat op boerderijen in Henegouwen in de winter werd gebrouwen om gedronken te worden door de seizoenarbeiders in het oogstseizoen. Van oorsprong waren deze ‘hooibieren’ laag in alcohol maar van extra hop voorzien om ze beter houdbaar te maken. De moderne saisonbieren zijn zwaarder in alcohol, zo tussen de 5 en 6,5%, maar hebben met de traditionele voorbeelden de hoge vergistingsgraad gemeen. Hierdoor zijn het droge, frisse bovengistende bieren.

Elf bieren die je als kenner geproefd moet hebben | Afstammeling van klassiek ‘oogstbier’.

De saison van Dupont geldt in de bierwereld als hét stijlvoorbeeld van dit biertype. In het glas is dit bier licht mistig, goudkleurig en voorzien van een gulle schuimkraag. In de geur ontdek je fruitige esters, frisse tonen die herinneren aan vers gemaaid hooi, en hints van koriander. Ook in de smaak speelt de gist een duidelijke rol, met toetsen van vers brood, in combinatie met bloemige, kruidige hop en iets moutigs. Deze saison heeft levendig koolzuur en een aangenaam droge afdronk. Een altijd-goed bier voor zonnige dagen.


Guinness Draught

Er zijn natuurlijk in de wereld ontelbare prachtige bieren. En wat haar of zijn favoriet is, is natuurlijk voor iedere bierliefhebber volstrekt persoonlijk. Toch ben ik van mening dat er bieren bestaan die je als liefhebber tenminste een keer geproefd moet hebben. In die lijst mag deze donkere klassieker niet ontbreken: Guinness, het dry stout bier uit de Ierse hoofdstad Dublin.

De brouwerij ervan, St. James’ Gate Brewery geheten, zit al sinds 1759 op dezelfde locatie. In dat jaar sloten de toenmalige eigenaren een pachtovereenkomst van negenduizend jaar, waarvoor jaarlijks 45 pond moet worden afgedragen.

Elf bieren die je als kenner geproefd moet hebben | Guinness Draught is een iconisch bier uit de Ierse hoofdstad Dublin.

Dit bier dankt zijn droge bitterheid aan het gebruik van gebrande, ongemoute gerstekorrels. Het bier vloeit donker in het glas met een laagje fijn, ecrukleurig schuim. Het lijkt zwart. Maar wie goed kijkt, ontdekt een intense donkere robijnrode kleur. In de geur ontdek je subtiele aroma’s van donker geëste mout en pure chocolade. Ook in de smaak zijn er duidelijke indrukken van mout, een tikkeltje zoet met toetsen van chocolade en stroop. In de mond voelt Guinness fluweelzacht, bijna romig. Toch is het mondgevoel tegelijkertijd dun, wat niet verrast bij een bier met 4,1% alcohol.

In het bier verwerken de brouwers ook nog een grote hoeveelheid havervlokken en traditionele Gouldings-hop. Klassiek is om bij Guinness oesters te eten.

Koken met bier

Guinness is niet alleen een feest om te drinken. Het is ook een mooi ingrediënt om mee te koken. Ga ‘ns aan de slag met het klassieke stoofgerecht Irish Stew.


La Trappe Quadrupel

Van alle stijlen die de bierwereld rijk is en internationaal navolging vinden, zijn er twee die in Nederland werd gemunt. Als je de standaarden aanhoudt van de vereniging van Amerikaanse bierkeurmeesters tenminste. De ene is het kuitbier en de andere: de quadrupel.

Of dit het beste bier is van de Noord-Brabantse trappistenbrouwerij, daarover laat zich natuurlijk eindeloos discussiëren. Maar dat La Trappe in bierland Nederland van historische betekenis is, staat buiten kijf. Ook daarom verdient dit bier een plek in de lijst van bieren die je als liefhebber geproefd moét hebben.

Rond 1980 waren er in Nederland nog 15 brouwerijen over. Waarvan zegge en schrijve één (1) bovengistend brouwde: die van de trappisten van de abdij Koningshoeven nabij Tilburg. Hun bier verkochten ze niet eens zelf. Maar ze waren wel de ‘graalhoeders’ van het brouwen van bovengistend bier geworden.

dopje van een fles La Trappe Quadrupel
Elf bieren die je als kenner geproefd moet hebben | De quadrupel werd door de trappisten van La Trappe geïntroduceerd als jubileumbier in 1991.

Oorspronkelijk gebrouwen als jubileumbier in 1991 werd wegens groot succes de Quadrupel vast onderdeel van het assortiment bij La Trappe. Dit degustatiebier heeft een alcoholpercentage van 10%. Het heeft complexe aroma’s en smaken, en is laag in bitters. In de geur ontdek je indrukken van donkere mout, rozijnen en gedroogde zuidvruchten en banaan. In de smaak komen toetsen van karamel naar voren, eveneens gedroogd fruit, specerijen en zelfs iets nootachtigs.

De Quadrupel is een geschikt bewaarbier. Dat vinden de brouwers ook: met regelmaat brengen ze ook zeer verdienstelijke vatgerijpte versies van dit bier op de markt. Bijzonder aanbevolen.

Koken met bier

La Trappe Quadrupel is ook bijzonder geëigend om mee te koken. Probeer eens dit recept van varkenswangen gestoofd met quadrupel.Liefmans Goudenband

Voor veel liefhebbers heeft hun fascinatie met bier te maken met de enorme diversiteit aan geuren en smaken. In de lijst van de Big Eleven laat Bierschrijver je daarom nu kennismaken met een Belgisch bier dat op zijn eigen manier extreem is. Omdat het mijlenver afstaat van wat de gemiddelde liefhebber zich doorgaans voorstelt bij bier.

(Ook) Goudenband van Liefmans is een schoolvoorbeeld van dat voor goed bier tijd nodig is. Dat krijgt het bij de eerbiedwaardige brouwerij uit Oudenaarde ruimschoots. Waar de vergisting plaats vindt in reusachtige kuipen van eikenhout, foeders genaamd. Het zijn organismen die zich nestelen in die kuipen, die zorgen voor de complexe aroma’s en smaken, alsmede de kloeke 8% alcohol die het bier rijk is.

Elf bieren die je als kenner geproefd moet hebben | Goudenband van brouwerij Liefmans uit Oudenaarde.

Het resulteert allemaal in een bier dat donker roodbruin in het glas vloeit met wegtrekkend schuim. In de geur zijn aroma’s waar te nemen van rijpe bessen, iets vineus, maar ook toetsen van nagellak en vruchtenyoghurt. De smaak is rins, met tonen die aan appelcider herinneren en cassis. Tegelijkertijd zijn er smaakindrukken van vanille en eikenhout. Het mondgevoel is licht en de afdronk heeft wel wat weg van een elegante droge witte wijn. Een bier dat al je vastgeroeste ideeën over hoe bier hoort te zijn, allicht op de helling zet. En juist om die reden absoluut de moeite van het proberen waard.

De eerste vrouwelijke hoofdbrouwer van België

Onlosmakelijk verbonden met het verhaal van Goudenband is Rosa Merckx. In 1972 krijgt zij de leiding over brouwerij Liefmans en ontpopt zich daarmee gestaag tot Grande Dame van het Belgische bierwezen.


Orval

Voor de samenstelling van deze lijst vroeg ik ook Nederlandse biersommeliers om suggesties. Veruit het meest genoemde bier was Orval. Met zijn verrassend karakter, complexiteit maar niettemin een vrij matig alcoholgehalte is dit een van de meest onderscheidende bieren die de bierwereld kent.

Het trappistenbier Orval dankt zijn geur en smaak aan de giststammen die van nature voorkomen in het milieu in de vergistingskuip op de brouwerij. Daarnaast maken de brouwers gebruik van dryhopping. Dit bier krijgt voor zijn nagisting Brett-gist mee. Dat zorgt voor een unieke smaakevolutie nadat het bier is toevertrouwd aan de fles. Vandaar dat een biersommelier je altijd aan zal raden Orval bieren van verschillende leeftijden te proeven en met elkaar te vergelijken. De brouwers van Orval vermelden de afvuldatum op hun etiket. Door de nagisting kan het alcoholpercentage oplopen van 6,2 bij botteling tot wel 7,2.

Elf bieren die je als kenner geproefd moet hebben | Orval op het terras van het best gesorteerde biercafé van Leeuwarden, De Markies.

Het ongefilterde bier van Orval schenk je donker amberkleurig in je glas. Het kent rijk mousse-achtig schuim. In de geur herken je frisse tonen, door sommigen omschreven als “een kruising van appelgaard en kinderboerderij”. In de rinse smaak vind je ook kruidigheid, milde bitters en tonen van hop en mout. Jonge Orval heeft levendig koolzuur. Naarmate het bier rijpt, maakt die levendigheid plaats voor meer gebalanceerde, afgeronde smaken.


Oude Geuze

Van de Big Eleven uit de internationale bierwereld is dit misschien wel het oudste nog bestaande bier. Het is echt te danken aan de toewijding en liefde voor het vak van de lambiekbrouwers dat de geuze nog bestaat. Zo arbeidsintensief dat het eigenlijk niet meer van deze, op economische efficiency getrimde, tijd is. En juist daarom is het goed dat de Oude Geuze er nog is. Waarbij we ook niet moeten vergeten om een select groepje bierliefhebbers te bedanken. Want zonder hen hadden voornoemde lambiekbrouwers allicht toch het bijltje erbij neergegooid.

Tot stand gekomen via spontane gisting is Oude Geuze een bier dat maar in weinig opzichten wenst te voldoen aan de clichés die er bestaan van bier. Waar veel bieren in de basis bitter zijn, is de grondtoon van Oude Geuze zuur. Maar dan wel zuur in elegante toonaarden. In het smaakspectrum komt het daarom in de buurt van droge witte wijn.

Elf bieren die je als kenner geproefd moet hebben | Geuze van de Brusselse brouwerij Cantillon.

Oude Geuze vloeit goudkleurig in je glas, met een licht waasje. In de geur herken je toetsen die je ook in appelcider vindt, maar er kunnen ook indrukken voorkomen van witte druiven, citrusfruit en hout. De smaak is rins en droog, met fruitige tonen en iets mineraligs met een mild bitter randje.

Gezien de arbeidsintensiteit van een goede Oude Geuze verbaast het niet dat dit soort bier aan de prijs is. Probeer er een van de lambiekbrouwers of geuzestekers die zijn aangesloten bij de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL).

Waarschijnlijke de oudste bierstijl van de Lage Landen

Wil je meer weten over de historie van deze legendarische bierstijl? Hier lees je het uitgebreide verhaal van lambiek en oude geuze.


Pilsner Urquell

Zoals je eerder al kon lezen, zijn een aantal bieren in de geschiedenis die de wereld van het bier volledig op hun kop hebben gezet. Ook het pilsener kun je op dat lijstje zetten. Wanneer je nieuwsgierig bent om dat in zijn meest oorspronkelijke vorm te proeven, zet dan je lippen eens aan een Pilsner Urquell.

Dit bier wordt wel eens vergeleken met het originele model van de meter zoals dat in Parijs wordt bewaard. Alle andere pilsener bieren die je wereldwijd vindt, zijn gebrouwen naar het originele model van het Pilsner Urquell. Dat wordt op zijn beurt nog steeds gebrouwen, naar het oorspronkelijke recept van 1842. Brouwmeester Joseph Groll heeft het indertijd ontwikkeld, toen hij werkzaam was in Pilsen. Dat vind je nu terug op de kaart in Tsjechië als je zoekt naar Plzen.

Elf bieren die je als kenner geproefd moet hebben | Vers Pilsner Urquell uit de tank in een van de oudste biercafés in Praag.

Een Pilsner Urquell vloeit in je glas met een romige en stabiele, witte schuimkraag. Het bier is fonkelend helder goudkleurig. In de geur herken je ingetogen aroma’s van blonde mout, subtiel biscuitachtig. Daarbij voegen zich wat kruidigheid en lichtvoetige tonen van citrus. In de smaak ontdek je indrukken van zoete mout, iets dat herinnert aan vers hooi en mild bittere hoptoetsen, die vaag aan dennen en ook citrus doen denken. De smaak kan iets boterachtigs hebben.

Wat opvalt is het fluwelen mondgevoel, met zacht maar levendig koolzuur. Het geheel wekt een lichte, toegankelijke indruk. De afdronk is aangenaam, een tikje droog. Een bier dat uitnodigt om er nog een van te drinken.

Nieuwsgierig naar het complete verhaal van Pilsener bier?

Een bier dat de wereld veranderde: Pilsener, portret van een klassiek biertype


Schneider Tap 5 Hopfenweisse

Je zou als liefhebbers allicht geneigd zijn om te denken dat bieren met robuuste, fruitige hopsmaken zijn voorbehouden aan Amerikaanse brouwers en Europese collega’s die zich door hen laten inspireren. Dit bier bewijst dat het ook anders kan. Het is afkomstig van een traditionele brouwer uit Beieren en geheel volgens het Reinheitsgebot tot stand gekomen.

Tap 5 Hopfenweisse is een van de bieren van familiebrouwerij G. Schneider & Sohn uit Kelheim. Ze mogen zich met recht de redders van het Weißbier noemen. Hoe dat precies zit, kun je nalezen als je iets verderop de link volgt naar het artikel dat ik ooit over dit thema schreef.

Elf bieren die je als kenner geproefd moet hebben | Fenomenaal bier van de redders van het Weizen: Schneider Hopfenweisse.

Deze Hopfenweisse is een bier in de stijl Weizenbock. Als je blind proeft, zou je misschien zeggen dat je met een Double IPA te maken hebt. Zo uitgesproken zijn de aroma’s en smaken van hop in dit bier. Een Double IPA heeft evenwel niet zo’n lekker mollig mondgevoel. Toch dankt dit Hopfenweisse zijn karakter aan twee klassieke lokale hopvariëteiten: Hallertau Tradition en Hallertau Saphir. In de geur ontdek je aroma’s van citrusfruit, maar ook indrukken die in de verte aan aardbei herinneren. En als je ruikt zijn er bloemige toetsen in combinatie met zoete mout. In de smaak vind je zoet, milde bitters, rijp fruit en esters die aan kruidnagel en banaan doen denken. Het mondgevoel is rijk en warmend, de afdronk heeft iets droogs en mild bitters.

Tap 5 van SchneiderEen traditioneel Beiers bier dat wedijvert met een Amerikaanse DIPA. Niet verwonderlijk als je weet dat het 2007 tot stand gekomen is met inspiratie van en in samenwerking met Brooklyn Brewery (New York).

De redders van het Weizen

Het fascinerende verhaal van de brouwer die het Weizenbier waarschijnlijk van de ondergang heeft gered, lees je hier.


Weihenstephaner Hefeweizen

Hoe oud is jouw favoriete brouwerij? Je weet dat bier zo ongeveer zo oud is als de mensheid. De oudste brouwerij die nog bier verkoopt, heeft een traditie die is terug te voeren tot halverwege de Middeleeuwen: 1040. Hij staat in de buurt van München, op de berg van Weihenstephan in de stad Freising. En het bier van deze brouwerij koop je hier gewoon in supermarkt.

Het meest befaamd is Staatsbrauerei Weihenstephan om zijn Hefeweizen: ongefilterd bovengistend bier dat voor tenminste 50% is gebrouwen met tarwemout. Van het biertype Hefeweizen wordt Weihenstephaner onder kenners beschouwd als ‘Paradebeispiel’.


Net als ieder Hefeweizen heeft dat van Weihenstephan een glas nodig waarin het de ruimte krijgt met zijn overdadige schuim, liefst een origineel glas met 0,5 liter inhoud. Rustig inschenken onder een hoek van 45°. In de geur ontdek je de voor Weizen kenmerkende aroma’s van banaan en kruidnagel, die de gist produceert. In de mond voelt dit bier zacht en romig. Weizen is een van de bieren met de laagste bitterheid.

De smaak van Weihenstephaner Hefeweizen is licht en fruitig met subtiele graanachtige toetsen en kruidigheid. Het is een vriendschappelijk, toegankelijk bier met een frisse afdronk. Dat eigenlijk het hele jaar wel smaakt, maar zeker op lichte, zonnige dagen.

Het verhaal van Staatsbrauerei Weihenstephan

Mythes van een hele oude brouwerij die nog steeds springlevend is: hier lees je het verhaal van Weihenstephan.


Westmalle Tripel

Een van de meest populaire bierstijlen ter wereld is de tripel. Dikwijls robuust in alcohol, met complexiteit van de gist en in de smaak balans van zoet en stoere bitters. In dit genre zet de tripel van de trappisten van Westmalle de toon. Hoewel het niet het eerste bier ooit is in zijn gewichtsklasse. Sinds 1956 brouwt Westmalle dit bier in zijn huidige vorm en al die tijd is het recept verder ongewijzigd gebleven.

Voor liefhebbers die via de Amerikaanse IPA’s en aanverwanten geïnteresseerd zijn geraakt in bier, is de Westmalle tripel wellicht niet het makkelijkste bier om te degusteren. Hoewel in beide bierstijlen bitter een stempel drukt op de proefbeleving.


Schenk een Westmalle tripel in een wijd glas, waar de royale schuimkraag de ruimte krijgt. Dit bier is in het glas donker goudgeel en mistig. Het heeft ook een gistdepot op de bodem van de fles. Dit kun je mee uitschenken, maar dat verhoogt de bitterheid.

In de geur herken je aroma’s van fruitzuurtjes, banaan en toetsen die aan oplosmiddel herinneren. In de smaak valt stevige hopbitter op, gecombineerd met zoete tonen van de mout en blonde kandij. Er zijn ook kruidige tonen. In de afdronk herken je bitter en een zekere droogheid.

Koken met bier

Hier vind je inspiratie voor een mooi gerecht van zeeduivel met een saus van Westmalle Tripel en Noordzee-garnalen.


Een persoonlijke noot tot slot

Elf bieren die je als kenner geproefd moet hebben – een lijstje dat tot stand is gekomen na consultatie van andere biersommeliers in Nederland. En voor de rest op basis van mijn volstrekte willekeur. Je zou bijvoorbeeld kunnen argumenteren dat een iconisch bier als Westmalle Dubbel ook in dit lijstje niet zou mogen ontbreken. Maar nu wil het geval dat ik persoonlijk niet veel op heb met dat biertype. En waarom staat Vienna Lager er niet in, het allereerste blonde lagerbier dat Anton Dreher in 1841 heeft gebrouwen? Op deze manier kunnen we nog wel even doorgaan. Ik ben het met je eens: deze Big Eleven zijn natuurlijk niet in marmer gebeiteld. Daarom ben jij nu aan zet.

Wat vind jij?

Welk bier zou jij schrappen uit mijn lijst? En wat zou jij ervoor in de plaats zetten? Deel je suggesties met ons via het commentaar-veld hieronder. Ik ben benieuwd.

Leestips

Voor een biersommelier heeft schieten uit de heup geen pas: zo bepaal ik wat ik vind van een bier.

Uit het archief ‘Kiezen voor het bier dat je nog niet kent’ – hoe ik bierschrijver werd.


34 gedachten over “Elf bieren die je als kenner geproefd moet hebben

 1. Ferre Oaked Whisky van brouwerij Maenhout … een voor mij overheerlijke Quadrupel.
  Werkelijk ook een speciaal bier wat je geproefd moet hebben … pas alleen op dat je er niet verslaafd aan raakt.

  1. Orval wordt niet gebrouwen door Trappisten maar door Cisterciënzers. Het is de vraag of je het een “Trappist” mag noemen, te meer daar het sterk verschilt van andere trappistenbieren.

   1. Ha Bert, ik weet niet beter dat trappisten cisterciënzers zijn uit de orde van de strikte observantie. De Internationale Vereniging Trappist is van mening dat Orval hun keurmerk mag dragen, voor het bier dat ze er brouwen maar ook voor hun kaas.

    Het klopt dat de pale ale van Orval erg verschilt van bieren van andere trappistenabdijen. Maar om een trappistenproduct te mogen zijn, is dat niet een criterium. De spelregels waaraan abdijen moeten voldoen om het trappist-keurmerk te mogen dragen, staan (in het Engels, dat wel) hier vermeld: https://www.trappist.be/en/about-ita/atp-label/

    Ik ben benieuwd wat maakt dat jij de vraag stelt of je Orval wel een trappist mag noemen? Kun je wat meer uitleg geven?

  1. Paix Dieu (Brasserie Caulier), Grand Prestige (Hertog Jan) of Koene Ridder (RockCity Brewery) zouden in deze lijst niet misstaan.

 2. Hi Frits, wat een heerlijk artikel om te lezen. Ik lees al een poosje graag jouw blog. Je schrijfstijl is prettig en vlot doorleesbaar. De lijst van deze elf bieren belichamen perfect de titel van het artikel. Misschien een smakelijke toevoeging is de gose en de kölsch. Ik ben benieuwd naar je volgende artikel. Misschien iets in de ‘hippe moderne hoek’, fruited sours, imperial stouts, dry-hopped IPA’s, etc?

  1. Hm… Kölsch vind ik een moeilijke stijl om van te houden. Hoewel ik de bijbehorende biercultuur erg mooi vind.

   De wat jij noemt ‘hippe hoek’… Kan… Ik heb er voldoende materiaal voor, geschreven voor mijn nieuwe boek dat net uit is.

   In elk geval bedankt voor je compliment, Vincent!

 3. Als echte bierliefhebber vind ik toch eigenlijk dat je moet proberen ook de verschillende bieren van Westvleteren te proeven…

   1. Ik heb laatst de Guinness stout van 4,1% geprobeerd.
    En ik ben van mening dat je die uit deze lijst kan halen.
    Door de lage alcohol percentage komt de hele smaak van het biertje niet tot zijn recht.

    Daarom zou ik deze vervangen voor een Kasteel Donker.

    Ik denk dat een donker biertje een hoge alcohol percentage moet hebben om beter te kunnen smaken.

    1. Ha Sjonnie, jouw observatie is treffend dat bier met alcohol meer smaakintensiteit heeft. De smaakbeleving van Guinness is onlosmakelijk verbonden met het lage alcoholpercentage. En daarmee ook het succes. Ik begrijp dat jij liever een bier met meer smaak en alcohol drinkt. Dat is oké. Maar ik deel je mening niet dat je Guinness daarom uit de lijst moet halen. (:

 4. Ben al jaren fan van de West Malle Tripel. Een note; drink hem zo vers mogelijk! Na zo’n 5 a 6 maanden is het mooiste ervan af.

 5. Ik mis de traditionele rodenbach bieren eigenlijk in de lijst. Of als we het lichter moeten houden de kriek. Maar dat is meer mijn vrouw haar afdeling.

  1. Hoi Mark, goede suggestie. Heb het Vlaams Rood overwogen, maar uiteindelijk voor Liefmans Goudenband gekozen in het mildzure gamma. Ook vanwege het verhaal, met de legendarische Rosa Merckx die deze week na een rijk leven van ons heen is gegaan.

   Kriek… Is ook een kandidaat, maar minder monumentaal dan Oude Geuze.

 6. Prachtige lijst, ieder heeft natuurlijk zn eigen voorkeuren, maar wat te denken van een rodenbach grand cru, een kriek en een oude kriek, alleen al om het verschil te proeven van toevoegingen van extra kersen. En een tripel en tripel barrel aged van het brouwerij het nest, alle twee 8%, zodat je goed de verschillen ruikt en proeft. Zo kan ik nog een hal met mooie bieren toevoegen, die de moeite waard zijn om te proeven Maar nogmaals, mooi lijstje!

 7. Mooi en helder verhaal dat makkelijk leest. Zeker mooie voorbeelden voor de bierdrinker die nog wat wil/kan leren. Zelf gebruik ik deze bieren als basis houvast, bijna als anker waar ik vanuit advies geef, in mijn achterhoofd, in ons biercafe. Mijn persoonlijke favoriet saison is de Perles De Homard Saison Forte. Maar saison Dupon blijft de klassieker! En ik zie ineens spontaan de Orval van ons terras voorbij komen! Leuke verrassing!

  1. Hoi Michelle, leuk dat je even kwam kijken. Als ik ‘m tegenkom, ga ik de saison van Kromme Haring zeker eens proeven.

   En De Markies in Leeuwarden is een plek waar de Orval altijd het lekkerst smaakt. (:

 8. ‘wereldberoemd’ in het Nijmeegse..

  De rode Tieptop van brouwerij De Hemel, op loopafstand van en alleen geschonken in het oudste cafe van oost-Nederland,de Blauwe Hand. Soms in fles verkrijgbaar.

  Een kleine 8 % deze tripel met een bijzondere roodkleur, fruitig, diep van smaak en uniek. Voor mij hét lekkerste bier dat er bestaat en waard om de binnenstad van Nijmegen in te lopen.

 9. Als je het over een mooi bier hebt wat je gedronken MOET hebben dan is dat toch echt Hertog Jan Grand Prestige. Ik zou deze direct omruilen voor een IPA of Duitse reinheitsgebot bier. Maar dat komt puur door mijn smaak. Ik moet niets van die schreeuwerige IPA’s hebben.

  De Grand Prestige daarentegen is een mooie gerstenwijn die met de jaren alleen maar beter wordt. Op dit moment staan er een stuk of 10 bij mij te rijpen.

 10. Enkele jaren geleden heb ik Croy Trippel ontdekt. Grote flessen.
  Ik reed er speciaal voor naar Brabant (in de buurt van Helmond)
  Het leek op Westmalle Trippel, wat mijn favoriete Bier (met hoofdletter) is. Tot mijn grote frustratie zijn ze onlangs gestopt met bierbrouwen.

 11. Voor mij mag ook ayinger hefe weizen niet ontbreken in dit lijstje, een volle smaak met tonen van banaan fruit en kruiden , met een fijne afdronk waar de smaak nog lang na blijft in je mond , heerlijk in de zomer

 12. Ik mis de Tongerlo Blond in het overzicht. Echt Belgisch abdijbier die in al zijn eenvoud werkelijk top is. Meest gebalanceerde bier wat ik ooit heb geproefd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *