Mijn kennismaking met Patrick Kroon, de ‘Bierboekschrijver’

Wanneer ben jij voor het laatst met je vooroordelen geconfronteerd? Hoe was dat voor jou? Ik zal je verklappen: ik vind het eigenlijk best verfrissend als dat mij overkomt. Dat ontdekte ik laatst bij een onverwacht bericht van een collega. Eerst fronste ik er mijn wenkbrauwen bij. Maar uiteindelijk bleek het de opmaat voor een ervaring die me heeft verrijkt. Ik kruiste het pad van een man die schrijft over bier zonder moeilijke woorden en lange zinnen. En die in al zijn bescheidenheid in de wereld van het bier in Nederland en Vlaanderen erkenning heeft gevonden voor zijn uitstekende werk. In dit artikel lees je zijn verhaal. Mijn kennismaking met Patrick Kroon, die ‘Bierboekschrijver’.

Mijn kennismaking met Patrick Kroon, de ‘Bierboekschrijver’

Ieder mens heeft vastomlijnde ideeën en schema’s in het hoofd van hoe dingen in de wereld zouden moeten zijn. Vooroordelen, dus. Patrick Kroon confronteerde me op zijn eigen directe, eerlijke en welgemeende manier met de mijne. Het liep al tegen het einde van de middag toen ik op een maandag zijn berichtje ontving. Het was een verzoek of hij een item mocht gebruiken uit mijn bierkalender, ondertekend door de ‘Bierboekschrijver’ Patrick Kroon.

In alle eerlijkheid, bij het lezen van zijn verzoek fronste ik even mijn wenkbrauwen. Wat is dat voor een schrijver, die zijn teksten overschrijft van anderen? Wel eentje die in elk geval netjes toestemming vraagt, dat pleitte voor hem. Ik was op dat moment met iets anders bezig, dus ik sprak met Patrick af snel op zijn vraag terug te komen. Maar hij had wel mijn nieuwsgierigheid gewekt.

Kleinere en grotere beperkingen

‘s-Werelds meest gebruikte internet-zoekmachine was vervolgens van dienst door vliegensvlug het bericht dat ik had ontvangen, van meer context te voorzien. Patrick Kroon, inderdaad: schrijver van het »Bierboek«. Het is gewoon te koop overal waar je online boeken kunt bestellen. Maar er is ook een wezenlijk verschil. Het is van en voor mensen met een verstandelijke beperking. Nu is het natuurlijk zo dat geen enkel mens onbeperkte verstandelijke vermogens heeft, zelfs jij en ik niet. Maar voor sommigen zijn de beperkingen kleiner dan voor anderen.

Daar waren ze, mijn vooroordelen. En ineens kwam het verzoek dat ik van Patrick had gekregen in een heel ander daglicht te staan.

Kaas onder de grill

Mijn scepsis smolt als kaas onder de grill. En ik vertel je waarom. Ik vind dat er in Nederland niet genoeg mooie verhalen kunnen worden verteld over bier. Die ervoor zorgen dat mensen zin krijgen om van lekker bier van goede brouwers te genieten. Omdat we er alleen met z’n allen voor kunnen zorgen dat bier als product, verwenmoment en cultuurgoed in Nederland een krachtige positie krijgt, heeft en houdt. Natuurlijk moeten die verhalen niet alleen worden verkondigd door mensen zoals ik: witte ‘cisman’ die van vrouwen houdt, academisch geschoold. Zichzelf beschouwend als erfgenaam van Drs. P. En allerminst benauwd voor bijzinnen, woorden rijkelijk voorzien van lettergrepen, bloemrijke beeldspraak en abstractie. Ahum…

Mooie verhalen over bier, brouwen en brouwers. Geschreven voor liefhebbers die het naadje van de kous willen weten, maar voor wie lange zinnen en moeilijke woorden (bijvoorbeeld die van mij) een showstopper zijn. Ja, geweldig!

Een prachtidee vond ik het, dat Patrick Kroon op het idee kwam om dat wat ik schrijf over bier te ‘hertalen’. Zodat die teksten ineens leuk worden voor een hele nieuwe groep mensen. Ik heb dan ook ingestemd met zijn verzoek. En uit ons contact werd ook duidelijk dat het leuk is om eens nader kennis te maken. Daarover gaat de rest van dit artikel. Daarin lees je het verhaal van een unieke collega-bierschrijver.

Inhoud

Mijn kennismaking met Patrick Kroon, de ‘Bierboekschrijver’. Dit artikel bestaat uit de volgende hoofdstukken:

1. Wie is Patrick Kroon?

2. Hoe Patrick Kroon de ‘Bierboekschrijver’ werd

3. Vraag en antwoord: wat Patrick Kroon vindt van bier

Mijn kennismaking met Patrick Kroon, de ‘Bierboekschrijver’ | Impressie van mijn bezoek aan een bijzondere collega-bierschrijver.

1.

Wie is Patrick Kroon?

De ‘Bierboekschrijver’ is geboren en getogen in ‘s-Hertogenbosch. Maar vanwege de liefde verruilde hij de gezellige stad aan de Dieze al flink wat jaren geleden voor Waalwijk. Daar werkt hij tegenwoordig als vrijwilliger bij Buurthuis Zanddonk. Ook doet hij boodschappen voor mensen in de wijk die daar zelf moeite mee hebben, en is hij actief bij de buurtpreventie. Bij dit alles is hij ook nog als mantelzorger steun en toeverlaat van zijn vrouw Conchita. Met haar is hij 14 mei 2009 in de Efteling in het huwelijksbootje gestapt.

Mijn kennismaking met Patrick Kroon, de ‘Bierboekschrijver’ | De schrijver van het ‘Bierboek’ achter de laptop op zijn werkplek thuis.

Bekend werd Patrick Kroon (1975) als schrijver van een wel heel bijzonder boek over bier. Het verscheen in 2012. In het boek vertaalt Patrick de meest uiteenlopende informatie over bier, brouwen en brouwers zodat ze toegankelijk wordt voor lezers die net als hij een verstandelijke beperking hebben. Omdat je ook gek kunt zijn op bier als je geen stapel diploma’s hebt of dikke boeken kunt en wilt lezen, maar er niettemin wel zoveel mogelijk over wilt weten.

Het Bierboek van Patrick Kroon wekte onder meer de nieuwsgierigheid van de makers van »Man Bijt Hond«. Zo maakte de ‘Bierboekschrijver’ in 2014 zijn TV-debuut. Ook vanuit de bierwereld was er erkenning voor Patrick en zijn boek. In 2015 kreeg hij de aanmoedigingsprijs van PINT. Die kent de bierconsumentenvereniging jaarlijks toe aan mensen die zich in Nederland verdienstelijk maken voor het versterken van de biercultuur.

Op dit moment werkt Patrick aan een nieuw boek. Ook weer vol met verhalen en wetenswaardigheden over bier, brouwen en brouwers speciaal voor laaggeletterde liefhebbers.

2.

Lekker bier, mooie verhalen, begrijpelijke taal

Hoe Patrick Kroon de ‘Bierboekschrijver’ werd

Bescheiden en nuchter, hardwerkend, met het hart op de goede plaats. En altijd staat hij klaar voor een ander. Zo leer ik hem kennen, die natte zondag aan het begin van de lente. We hebben afgesproken in Waalwijk. Blootshoofds laverend tussen de regendruppels komt hij me tegemoet bij de bushalte, vlakbij de woonboulevard die zijn woonplaats landelijke bekendheid geeft. Hij gaat me voor naar een rijtjeshuis in een rustige straat. Daar woont hij samen met echtgenote Conchita en hun twee katten: poes Teigetje en kater Dobby. En bovenal: daar is ontstaan, wat hem erkenning en ook een zekere bekendheid heeft gegeven. Ik ben te gast bij Patrick Kroon, schrijver van het “Bierboek«.

Mijn kennismaking met Patrick Kroon, de ‘Bierboekschrijver’ | Bierschrijver Frits Dunnink ontmoet bijzondere collega.

Voor ons ‘officiële’ interview heeft Patrick een passende locatie uitgezocht: het proeflokaal van Stadsbrouwerij Sint Crispijn. Gelukkig zijn de dikste buien overgedreven wanneer we ons te voet daar naartoe begeven. Binnen is de sfeer behaaglijk en warm. Wanneer we zijn voorzien van wat te drinken, neemt Patrick me in zijn verhaal mee naar hoe het allemaal voor hem begon: als de ‘Bierboekschrijver’. Op de zolder van het huis waar hij me eerder gastvrij heeft ontvangen.

Puzzelen

Toen had hij daar nog zijn verzameling met flesjes bier. Ongeopend stonden die op de plank aan de ene wand van het kamertje, waar hij achter zijn oude computer zat. En aan de andere kant een rijtje boeken over bier. Daarin vond hij antwoorden op de vragen die maar bleven opborrelen uit zijn nieuwsgierigheid. Naar alles wat te maken heeft met bier, de manier waarop ze het maken en de mensen die het maken. Al was het wel puzzelen als je niet zoveel kunt met lange zinnen. Waarin schrijvers vaak woorden met veel lettergrepen achter elkaar zetten. Woorden waarvan hij bovendien moeite had zich een voorstelling te maken van wat ze precies betekenen.

Wat nou als…? Het hem zou lukken de verbinding te maken tussen die prachtige bieren, de boeiende verhalen en het begrip van iedereen die moeite heeft met lange zinnen en ingewikkelde woorden?

Tekst verscheurd

Patrick Kroon gaat aan de slag. Hoofdstuk voor hoofdstuk: als hij schrijft over een brouwerij, drinkt hij er een bier bij dat daar uit de ketels kwam. Het zijn verhalen over bier dat je in de winkel koopt, maar ook over de talrijke Nederlandse hobbybrouwers. Netjes vraagt Patrick om toestemming aan elke brouwer die een plek kan krijgen in zijn boek. Hoe ze feedback geven, staat de ‘Bierboekschrijver’ ook nog helder voor de geest. Omdat de manier waarop lang niet altijd even aardig is. Je kunt je vast wel voorstellen hoe het voelt, als je de envelop opent van een brouwer die reageert. En daar jouw tekst in terugvindt, het papier waarop het is afgedrukt in stukken gescheurd. Onder begeleiding van een pinnig briefje met de woorden: “Zó moet het!” Gelukkig wel uitzonderlijk, want veruit de meeste reacties zijn positief.

Langzaam maar zeker krijgt de tekst steeds meer vorm. Want vergeet niet dat Patrick het allemaal doet naast zijn vele andere werkzaamheden. En zijn werk blijft niet onopgemerkt. De redactie van het indertijd populaire Radio 2-programma »Cappuccino« krijgt er lucht van. Patrick mag in de uitzending komen vertellen over zijn project. Dat is op zichzelf natuurlijk al hartstikke leuk. Maar het zorgt er ook voor dat er zich een uitgever meldt, die het Bierboek wil maken en op de markt brengen.

Een wereld gaat open

Dan wordt het augustus 2012 en is het Bierboek van Patrick Kroon een feit. Hij krijgt mooie reacties. En weer gaan er deuren open, waar hij zich van te voren nooit een voorstelling van had durven maken. De makers van het TV-programma »Man Bijt Hond« willen een item komen maken over Patrick en zijn boek. En weer blijkt er zeker geen sprake van te zijn, dat mensen een grap met hem willen uithalen. Dat komt een paar keer terug in zijn verhaal. Alsof Patrick het zichzelf eigenlijk niet kan voorstellen wat hem overkomt: dat mensen van de radio en TV hem zien en belangstelling hebben voor wat hij doet. En dat het allemaal komt van wat hij zelf heeft gepresteerd, als schrijver van het “Bierboek«.

Mensen herkennen hem, op straat of in de supermarkt. Daar geeft hij af en toe tips aan mensen, wat voor bier ze eens zouden moeten proberen. Patrick vertelt hoe het hem dan overkomt dat die mensen een volgende keer aan hem een flesje van dat bier cadeau doen. Omdat zijn advies zo in de smaak is gevallen. Als ze willen heeft Patrick ook wel een tip wat je bij een bier zou kunnen eten – hier sluimert waarachtig de potentie van een biersommelier!

Regelmatig krijgt Patrick van vrienden de uitnodiging om mee te doen met een proeverij. Hijzelf moet dan de bieren kiezen, want dan komt er tenminste iets lekkers in het glas. Voor ‘Bierboekschrijver’ Patrick Kroon is er in zo’n gezelschap altijd een speciale stoel. En iedereen luistert aandachtig, als hij vertelt over wat hij vindt van het bier dat wordt geproefd.

Mijn kennismaking met Patrick Kroon, de ‘Bierboekschrijver’ | Impressie van het proeflokaal van Stadsbrouwerij Sint Crispijn in Waalwijk.

Confronterend

In de bierwereld is Patrick inmiddels een graag gezien karakter. Al zijn er ook lieden die het nodig vinden hem ermee te confronteren dat zijn vermogen om de dingen in de wereld te begrijpen misschien wat minder sterk ontwikkeld is dan bij veel anderen.

Hij vertelt over wat hij ooit meemaakte op een bierfestival. Daar liep hij langs de tap van een brouwer ergens uit het oosten van het land. Deze meneer vond het nodig om Patrick, over de hoofden van de mensen die stonden te wachten in de rij heen, te begroeten met een toespeling dat er iemand voorbij liep met het syndroom van Down. Een psycholoog kan vast uitleggen wat iemand ertoe brengt om zoiets te doen. Op een manier die ook begrijpelijk is voor wie er niet voor heeft doorgeleerd. Alle mensen in de rij besloten dat ze ineens geen zin meer hadden in bier van deze brouwer. Ze keerden hem de rug toe. Een schrale troost voor Patrick. Ook als hij er aan terugdenkt, de herinnering doet nog altijd pijn.

Bier heeft Patrick veel gebracht

Gelukkig zijn het positieve reacties die overwegen. De goedmoedige opmerkingen die hem in de stad ten deel vallen: “Hé, Patrick… Biertje?” Voorbijgangers die hem aarzelend aanspreken of hij een handtekening voor hen heeft. Of dat ze met hem op de foto mogen.

Door te doen wat hij leuk vindt en zich door niks en niemand van de wijs te laten brengen, is het hem gelukt. Patrick Kroon is de schrijver van het allereerste boek in Nederland en Vlaanderen over bier dat leuk is om te lezen voor mensen die niet zijn van de lange zinnen en de ingewikkelde woorden. Maar wel interesse hebben in alle verhalen die er te vinden zijn in de wereld van het bier. Daarin op zoek te gaan en zijn enthousiasme te vatten in zijn eigen woorden: het heeft hem veel gebracht. Er is een wereld voor hem open gegaan. En Patrick was het zelf die de deur heeft geopend: met zijn nieuwsgierigheid en zijn doorzettingsvermogen. In alle bescheidenheid: zijn ‘roem’ neemt hij graag op de koop toe.

3.

Vraag en antwoord: wat ‘Bierboekschrijver’ Patrick Kroon vindt van bier

Wat weet je nog van je eerste kennismaking met bier? Hoe vond je het?

“Dat weet ik nog heel goed. Dat was in de voetbalkantine met mijn vader. Hij zette een glas voor me neer en zei dat ik dat eens moest proeven. Ik dacht eerst dat hij een grapje maakte. Het zag er uit als appelsap met schimmel erop. Maar toch proefde ik en het smaakte eigenlijk best oké. Ik denk dat ik toen een jaar of dertien was.

“Mijn vader werkte als heftruck-chauffeur bij de Heineken-brouwerij, dus dat bier werd er ook bij ons thuis gedronken. Je kan dus zeggen dat ik bier van huis uit heb meegekregen. Op mijn achttiende verjaardag kreeg ik van mijn vader een eigen kratje bier: van Heineken natuurlijk.

“Hij is vorig jaar onverwacht overleden. We hadden nog zoveel plannen. We wilden samen de Vierdaagse lopen. Maar dat ga ik dan zelf maar doen, voor hem. Ik ben heel dankbaar dat hij mij heeft kennis laten maken met bier. Hij was ook zo trots op mij, dat ik het »Bierboek« heb geschreven. Het voelt alsof mijn vader altijd even bij mij komt kijken als ik bier drink. Dan voel ik heel zachtjes koele lucht langs mijn wang.”

Mijn kennismaking met Patrick Kroon, de ‘Bierboekschrijver’ | Het interview zit erop, tijd voor een drankje met wat lekkers.

Wanneer dronk je je eerste ‘speciaalbier’ en wat was het?

“Een vriend van mij liet me dat proeven. Dat was in 1994 geloof ik. Het was hartstikke donker, dus eerst vond ik het er maar raar uit zien. Helemaal niet als het bier dat ik al kende. Maar toen ik een slokje nam, vond ik het echt heel erg lekker. Het was een Imperial Stout. Vanaf dat moment was ik verkocht. Ik wilde alleen maar meer ontdekken en proeven.”

Waarom vind je bier interessant?

“Ik word nieuwsgierig van de etiketten die op de bierflesjes staan en op de blikken. Dan wil ik meer weten over het verhaal erachter. En ik wil proeven hoe het smaakt. Ik houd heel erg van de smaak: de eerste slok in je mond en de tinteling in je keel als je het doorslikt. Als ik proef, vergeet ik niet dat de brouwer altijd heel erg zijn best gedaan heeft om het bier in mijn glas te maken.”

Welk bier drink je het liefst?

“Ik mag nog steeds heel graag een Imperial Stout drinken, of een porter. Bijvoorbeeld van Struise Brouwers, De Molen of Moersleutel. Een tripel vind ik ook heel lekker. Dat mag er best eentje van Muifel zijn. En barrel aged bier vind ik ook fijn om te drinken. Guinness drink ik een keer per jaar, op 17 maart: Saint Patrick’s Day.”

Is er ook bier dat je niet graag drinkt?

“Ik houd niet van zure bieren. En dan bieren waarvan de brouwer ook heeft bedoeld dat het zuur is: oude geuze bijvoorbeeld. Dat vind ik niet fijn om te drinken. Amstel bier houd ik ook niet echt van. Maar als ik dat krijg, drink ik het wel op: uit respect voor de persoon die het aan me geeft.”

Over Amstel gesproken, drink je ook wel pils? Heb je een favoriet merk?

“Pils drink ik ook. Hertog Jan, Dommels, Bavaria… En Heineken natuurlijk… Eigenlijk is dat voor mij dus heel speciaal bier.”

Mijn kennismaking met Patrick Kroon, de ‘Bierboekschrijver’ | Proefplankje met bieren van Stadsbrouwerij Sint Crispijn uit Waalwijk.

Wat vind je het bier met het mooiste etiket?

“Dat vind ik een pittige vraag… Moersleutel, Muifel, Struise Brouwers: dat zijn ook mijn favoriete brouwerijen. Maar ook de etiketten van Sint Crispijn of Het Nest vind ik heel mooi.”

Met wie zou je ooit nog wel eens een glas bier willen drinken?

“Met koning Willem-Alexander. Niet dat ik nou echt heel erg koningsgezind ben. Maar ik zou heel nieuwsgierig zijn en willen horen wat hij van mijn bierboek vindt.”


Bierboekschrijver zoekt uitgever
Op dit moment is Patrick Kroon dus aan de slag met een vervolg van zijn Bierboek. Ook dit boek komt weer bol te staan met mooie verhalen over bier en brouwers, maar ook talrijke weetjes vanuit de bierwereld. De ‘Bierboekschrijver’ heeft evenwel een uitdaging: hij zoekt nog een uitgever. Calbona, dat de uitgave van deel 1 verzorgde, is er inmiddels mee gestopt.

Is er een markt voor bierboeken voor laaggeletterden? De verkoop van het Bierboek loopt online op het moment gestaag door. Het maakt deel uit van de uitleencollectie bij bibliotheken in heel Nederland en Vlaanderen. De boeken van Patrick Kroon zijn ook interessant voor bierliefhebbers die Nederlands leren als tweede taal. De fanbase van de ‘Bierboekschrijver’ telt alleen al op Facebook op het ogenblik meer dan 800 leden.

Ben jij uitgever en zie je mogelijkheden voor deel 2 van het Bierboek van Patrick Kroon? Stuur dan een mailtje om eens te bespreken wat jullie voor elkaar kunnen betekenen. De opbrengst van zijn bierboeken doneert Patrick aan het goede doel.


Een persoonlijke noot tot slot

Mijn kennismaking met Patrick Kroon. Nu ik de ‘Bierboekschrijver’ wat beter heb leren kennen, merk ik dat ik bewondering heb voor hem. Voor mij zijn taal en teksten schrijven die anderen leuk vinden om te lezen, misschien wel net zo vanzelfsprekend als ademen. Voor Patrick is het noeste arbeid. Dat gezegd hebbende: als je daar maar stug mee doorgaat, dan kómt een boek er. (Doorzettingsvermogen heeft elke boekenschrijver nodig.) Hele belangrijke ingrediënten zijn voor hem daarnaast nieuwsgierigheid, de oprechte wens om te weten hoe het zit en niet te vergeten: plezier. Patrick schrijft denk ik niet vanuit ijdelheid of geldingsdrang.

Terugkijkend op onze ontmoeting valt me op hoeveel moed Patrick eigenlijk aan de dag legt en ook avontuurlijkheid. Het is mooi om te zien hoe de wereld van het bier voor Patrick een motor is om zichzelf te ontwikkelen. Met zijn belangstelling voor bier heeft hij zijn vleugels uitgeslagen: het bier geeft Patrick vleugels.

Je bestaan zelf vormgeven op een betekenisvolle manier, er zijn voor anderen: dat is levenskunst. Patrick Kroon laat zien dat je daarvoor geen stapel diploma’s nodig hebt of een grote auto voor de deur. (Laat staan een zwaar geschapen woordenschat.)

Mensen zoals Patrick maken onze wereld beter. En daarmee verdienen ze maar een ding: het grootste respect.

Volg Patrick Kroon op Facebook

Ben je nieuwsgierig hoe het verhaal van Bierboekschrijver Patrick Kroon verder gaan? Je kunt hem volgen via zijn fanpage op Facebook.


Leestips

Bierliefhebber met een beperkte ‘verstandelijke beperking’? Misschien is mijn nieuwe bierboek dan wat voor jou. Ontdek hier wat je ervan kunt verwachten.

Uit het archief Ken je Martin Ostendorf, de vader van Zuster Agatha? Zo stond zijn Muifelbrouwerij er zes jaar geleden voor.

4 gedachten over “Mijn kennismaking met Patrick Kroon, de ‘Bierboekschrijver’

  1. Wat een geweldig mooi portret van een heel bijzondere man die ik al heel wat jaartjes ken.
    Trots op Patrick om wat hij allemaal bereikt heeft en doet. Ga zo door Patrick👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *