Zo krijg je bierglazen perfect schoon

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Als dat jouw levensmotto is, lees dit artikel niet. En ook niet als je van bier houdt, dat rechtstreeks uit het pijpje of blik komt. Maar als je echt van bier houdt en vindt dat jouw geliefde gerstenat met zorg mag worden omringd… Neem dan even de tijd om te lezen wat ik je kan vertellen over een belangrijk onderwerp: schone bierglazen. Omdat bier lekkerder is uit een ‘bierschoon’ glas. In dit artikel deel ik mijn tips. Zo krijg je bierglazen perfect schoon.

Zo krijg je bierglazen perfect schoon

Ik heb niet snel de neiging om me met het leven van anderen te bemoeien. Ik herinner me evenwel een duidelijke uitzondering. Als je me een beetje kent, verbaast het je allicht niet: die heeft met bier te maken. Het was gezellig om die middag op visite te zijn. En op enig moment zouden we samen bier gaan drinken. De glazen kwamen uit de kast. En ik kon een rilling van onbehagen niet onderdrukken toen ik ze zag.

Stoffig, met witte sporen van opgedroogde waterdruppels aan de binnenkant. Op de buik ontwaarde ik her en der een vettige vingerafdruk. Er waren vast geldige redenen waarom de glazen zo waren als ze waren. Ik weet ook wel dat een keurig opgeruimd huis een soort statussymbool is. Zeker in een huishouden met kinderen. Maar dit kon ik niet over mijn hart verkrijgen.

Wel eerst netjes gevraagd. Of mijn ‘gastgevers’ het vervelend zouden vinden als ik… Nee, dat was geen probleem. Dus pakte ik de glazen en verdween in de keuken. Met mijn tender loving care wekten ze al snel een veel opgewektere indruk. Het bier kon excelleren. Iedereen blij, vooral meneer Bierschrijver.

Aandacht maakt alles mooier. En een met liefde en ambacht gebrouwen bier verdient het om van de genieten in een schoon glas. In dit artikel deel ik een aantal do’s en don’ts met je die jou helpen van het bier waar je van houdt, optimaal te genieten.

Zo krijg je bierglazen perfect schoon | Bij café-restaurant Caspar in Arnhem worden bierglazen met de nodigde zorg omringd.

Het lekkerste bier drink je uit een schoon glas

Een lekker glas bier is ook een mooi glas bier: voorzien van een goede schuimkraag. Dat geeft bier niet alleen een feestelijke uitstraling, maar is zeker ook functioneel. Een goede laag schuim vormt als het ware een beschermende deken op het bier, die voorkomt dat geur en smaak te snel achteruitgaan. Je herkent het misschien: een vers getapt pils ruikt en smaakt heel anders dan hetzelfde biertje dat al een uur staat.

Het schoonste glas

Voor de beste schuimkraag heb je een glas nodig dat goed schoon is. Een ‘bierschoon’ glas heeft een binnenkant die helemaal vrij is van zeepresten, stof en pluisjes achtergebleven van de droogdoek, maar bovenal: vet.

Om ervoor te zorgen dat je bierglazen zo schoon mogelijk blijven, helpen een aantal praktische tips.

Tips voor schone bierglazen

Als eerste: gebruik een bierglas alleen voor bier. Drink zeker geen melk of andere zuiveldranken in een glas waar je normaal gesproken bier uit drinkt.

Afspoelen

Daarnaast: spoel je bierglas direct nadat je het hebt gebruikt. Wanneer je glazen na het bier drinken ongespoeld op het aanrecht laat staan, droogt het schuim op aan de binnenkant. Dan kost het meer moeite om ze schoon te krijgen bij het afwassen. Uiteindelijk lukt het best, maar het kost je meer elbow grease.

Wat ik ook afraad, is na het bier drinken water in het glas te doen en het zo naast de gootsteen te laten staan. Op die manier kan er een vervelend randje op de binnenkant komen. Ook dat poets je er wel weer af, maar het kost weer een beetje extra tijd en moeite. En het is vast niet zo, dat je in je dagelijkse leven tijd teveel hebt.

Afwassen

Een ander punt van aandacht: stop bierglazen liever niet in de vaatwasser, omdat daar maar al te vaak allerlei vet- en zetmeelresten in rondzweven. Was ze af met de hand. Gebruik daarbij een schone afwasborstel en heet sop met het afwasmiddel dat je normaal ook gebruikt. Besteed bij het afwassen van bierglazen extra aandacht aan de rand. Die kan extra vettig zijn dankzij etensresten of lippenstift. Check ook of er vettige vingerafdrukken moeten worden weggepoetst aan de buitenzijde van het glas.

Spoel je bierglazen zorgvuldig na onder de hete kraan als ze uit het sop komen. Zeepresten zijn een effectieve killer voor de schuimkraag van je bier als je het glas de volgende keer gebruikt.Drogen

Ten slotte: je kunt ervoor kiezen om afgewassen bierglazen aan de lucht te laten drogen, omgekeerd op een schone keukendoek. Wat ook kan is ze alleen aan de buitenkant afdrogen en ze dan omgekeerd weg te zetten, in het afdruiprek of op een schone keukendoek.

Wil je de glazen wel afdrogen, bijvoorbeeld omdat de tijd ontbreekt om ze aan de lucht te laten drogen? Ik raad of om je bierglazen af te drogen met een vaatdoek of theedoek. Die kunnen pluisjes of stof achterlaten en met name aan de binnenkant laat dat je bier niet optimaal uit de verf komen. Bovendien heb ik de indruk dat het verschil maakt of je theedoek in de machine is geweest met wasverzachter. Ik heb het niet uitgebreid onderzocht, maar mijn theorie is dat de wasverzachter een klein vettig laagje achterlaat. Wat op het glas zijn sporen nalaat bij het afdrogen.

Horecaprofessionals drogen glazen af met speciale poleerdoeken. Zo kunnen ze er ook voor zorgen dat bierglazen mooi gaan glimmen. Je kunt ook microvezeldoeken gebruiken omdat die evenmin weinig tot geen stof achterlaten.

Zo krijg je bierglazen perfect schoon | Een bierglas van binnen droog maken? Gebruik een speciale poleerdoek.

Toch niet brandschoon
Soms denk je dat een glas bierschoon is, met het blote oog zijn er geen onvolkomenheden waar te nemen. Maar het bier dat je gaat drinken, legt niettemin genadeloos bloot dat het glas toch niet zo schoon is als je dacht. Hoe dat werkt? Je bent het vast wel eens tegen gekomen: aan de binnenkant van een vers getapt of net ingeschonken glas bier zie je allemaal kleine koolzuurbubbeltjes. Die ontstaan bij minuscule verontreinigingen die voor het koolzuur als mousseerpunt werken. Ik zie soms schitterende foto’s op de socials, met aandacht gestyled door beerfluencers. Alles klopt voor het oog… Behalve die ‘feestelijke’ bubbeltjes in het glas. Zo jammer…


Speciaal voor de perfectionistische bierliefhebber

Je bent het met me eens: een mooi bier smaakt het lekkerst in een bierschoon glas. Wellicht ben je net als ik perfectionistisch aangelegd. Daarom in dit artikel als bonus nog twee handigheidjes om je glazen net dat een streepje schoner te krijgen.

Als je helemaal gaat voor perfectie, was dan je favoriete bierglazen zo ongeveer eens per drie maanden af in heet sop met soda. Ook hier geldt: goed afspoelen onder de kraan. Voor mij is het een ware sport geworden om mijn bierglazen zo schoon mogelijk te krijgen. Daarom nog een laatste tip: ik gebruik voor het afwassen een aparte vaatborstel, gemaakt van echt paardenhaar. Voor het beste resultaat kun je het beste helemaal vermijden dat je afwasborstel in contact is geweest met de vette braadpan of de vuile lasagneschaal.

In een bierschoon glas zorg je niet alleen voor een goede schuimkraag op je bier. Wanneer je drinkt van het bier, blijft er per slok een randje schuim achter rondom de binnenkant van het glas. Zulke randjes worden poëtisch ‘kantjes’ of bierkant genoemd.

Zo krijg je perfect schone bierglazen | Goed bier laat mooie, ragfijne bierkantjes achter in een echt schoon glas.

En de vaatwasser dan?

In het café zie je vaak dat ze bierglazen spoelen in een machine. Die voldoet aan de hoogste professionele standaarden om glazen ook helemaal hygiënisch schoon te krijgen. Kun je bierglazen ook thuis afwassen in de vaatwasser? Daar wil ik een aantal kanttekeningen bij plaatsen.

In de eerste plaats: weet je zeker dat jouw vatwasmachine echt helemaal schoon is van binnen? Vaak zweven er allerlei onzichtbare vet- en zetmeelresten rond in de krochten van het apparaat. Met de kans dat er iets van achter blijft aan de binnenkant van een bierglas. Daar doe je jouw favoriete bier geen plezier mee.

Gouden rand

Een ander punt: is een bierglas voorzien van bedrukking of een chique gouden randje? In dat geval zou ik zeker afraden het te reinigen in de vaatwasser. De versiering is er allerminst tegen bestand. En het zou toch zonde zijn als de luister van de glazen waar jij zo graag uit drinkt, op deze manier verbleekt.

Dat neemt niet weg dat ik ook wel bier drink bij mensen die erbij zweren hun bierglazen te reinigen in de afwasmachine. In het glaswerk dat ze me voorzetten, schuimt het bier evenwel opulent en laat het feestelijke bierkantjes achter. Wat ik maar wil zeggen: als er een manier is om je bierglazen mooi schoon te krijgen, die voor jou goed werkt… Blijf daar dan gewoon bij.

Bewaren

Goed, dan heb je tot de puntjes aandacht besteed aan het reinigen van je bierglazen zodat ze echt bierschoon zijn. Hoe kun je ze vervolgens het beste bewaren op een manier dat je optimaal eer hebt van je werk? In elk geval niet zo: rechtop staand op een open rek, pal naast het fornuis. Zodat ze genadeloos worden blootgesteld aan alle kook-, bak- en misschien zelfs frituurdampen die er opstijgen uit je pannen.

Een goed afsluitbare kast is de beste plek om je bierglazen in op te bergen. Mijn voorkeur heeft het om de glazen er rechtop in neer te zetten: met de bovenkant naar boven. Maar er is ook een deel van mensheid dat er juist bij zweert om ze op hun kop in de kast te plaatsen. Zorg dan wel dat de plank waarop je ze zet, mooi schoon is. Dus vet- en stofvrij. Daarnaast kan de (verf)geur van de kast zelf eerder in het glas trekken wanneer je ze op de kop bewaart. Zeker wanneer je bierglazen langere tijd niet gebruikt.

Er valt dus best het een en ander te vertellen over bierglazen en hoe je ze echt schoon krijgt. En misschien komt het een tikje old school over om voor iets ogenschijnlijk onbenulligs als schone bierglazen zo je best te doen. Maar ik geloof dat het de moeite waard is om echt je best te doen voor iets, waar je erg van houdt. Wanneer je jezelf serieus neemt als bierliefhebber, dan gun je dit jezelf: de meest optimale bierervaring. En tot slot: ik ben er stellig van overtuigd… Aandacht maakt alles mooier.

Zo krijg je perfect schone bierglazen | Voor elke liefhebber is een bierschoon glas de kers op de taart.

Deel jouw tips

Hoe zorg jij ervoor dat je lekker schone bierglazen hebt? Deel je tips met ons in het commentaarveld onderaan dit artikel.

Credits

De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt bij café-restaurant Caspar in Arnhem. Ze zijn van de hand van Bart Berendsen, een fotograaf met een scherp oog en een warm kloppend hart voor bier. Nieuwsgierig naar zijn werk? Kijk dan eens hier.

Over bier raak je nooit uitgelezen

Quadrupel, bockbier, barley wine: alles wat je wilt weten over het bewaren van bier.

Uit het archief: Barrel Aging – een introductie in vatgerijpt bier.

10 gedachten over “Zo krijg je bierglazen perfect schoon

  1. Ik gebruik hydrofiele doeken/luiers om mijn glazen af te drogen. Theedoeken geven nog wel eens pluis af en de hydrofiele doeken niet. Gewoon bij de Hema op de baby-afdeling gekocht 👌🏻

    1. Ha Barry, wat leuk dat je even tijd neemt om te reageren. Heb je zelf betere tips? Dat maakt me nieuwsgierig. En ben je ook zo opbouwend voor de mensen in je omgeving, als je op hen reageert? Hartelijk dank en nog een mooie dag!

    2. Nou…, tering?? Jammer dat bierdrinkers vaak zo vloeken en schelden! Dat moet de gezelligheid van bierdrinken toch onderdrukken, dacht ik zo? De afwasmachines zijn uitgevonden voor luiwammesen, dat weet toch iedereen? Alleen goedkoop massa servies is bestand tegen zoveel chemisch “ vuil”, waarmee de vaat zogenaamd schoon wordt. De smaak van het voedsel en ook drinken wordt vervuild. Who cares? Blijkbaar heel erg weinig mensen hebben nog een goede smaak behouden. Groet! Proost!

  2. Soms doe ik mijn best om een glas met de hand schoon te maken maar meestal gaat hij toch in de vaatwasser. Luiigheid, ik weet het. Van de andere kant, sommige bierglazen hebben een klein mat stukje in de bodem om belletjes te creëren voor de schuimkraag. Dan ga ik me ook niet druk maken om wat stofjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *