Bierfestivals: gieten of genieten?

Staat dat hoog op jouw prioriteitenlijstje als liefhebber: een bezoek aan een bierfestival? Na de vooralsnog laatste opheffing van de covid-gerelateerde lockdown ongeveer een jaar geleden, is de uit-agenda van bierfestivals weer rijkelijk gevuld. Zodanig zelfs dat geplande evenementen te elfder ure weer worden afgelast wegens het gebrek aan animo. Een bierfestival geeft volop mogelijkheden om onbekende brouwerijen en nieuwe bieren te ontdekken. Maar hoe verhoudt zich een bierfestival tot mindful drinking? Bierschrijver Frits Dunnink legde twee experts die vraag voor. Lees wat Beergeeks Ferry Wijnhoven en Tina Rogers te vertellen hebben: bierfestivals, gieten of genieten?

Bierfestivals: gieten of genieten?

Wat is jouw favoriete plek om te genieten van een mooi glas bier? Doe je dat bij voorkeur in het café, samen met je vrienden? Of kies je ervoor om het thuis te doen, in je favoriete stoel bij de kachel of in de zomer op een schaduwrijk plekje in de zon. Of gaat je voorkeur ernaar uit om nieuwe bieren te ontdekken op een bierfestival? Allicht werkt het voor jou net als bij de meeste mensen: zowel, als ook…

Bierfestivals: gieten of genieten? | Impressie van het festival Club Craft in het Klokgebouw te Eindhoven.

Dit artikel gaat over genieten van bier op festivals. Of is er eerder sprake van overmatige consumptie van bier en alcohol: gieten? Mijn houding ten opzichte van festivals is ambivalent. Daarover vertel ik je zo meteen wat meer. Daarnaast heb ik twee echte deskundigen opgezocht om hun licht te laten schijnen over de vraag die in dit artikel centraal staat. Ik heb hen leren kennen als oprechte liefhebbers van bierfestivals en ben daarom nieuwsgierig naar hun zienswijze: Tina Roger en Ferry Wijnhoven. Tot slot van dit stuk lees je nog een aantal tips die kunnen helpen om optimaal van een bierfestival te genieten.

Ik ben zelf niet overtuigd of een bierfestival voor mij de allerbeste plek is om te genieten van bier. Jazeker, bierfestivals kennen enkele bijzondere voordelen. Het waren voor mij altijd goede gelegenheden om als aankomend bierschrijver kennis te maken met ter zake doende brouwers. Dat geldt allicht nu nog, al moet je wel bewust keuzes maken waar je naartoe gaat. Er zijn nog wel degelijk bierfestivals die het karakter hebben van een vakbeurs, waar naartoe de oprichters van brouwerijen en de personen die de bieren creëren niet alleen hun bier maar ook zichzelf afvaardigen. Bij andere gelegenheden zetten ze een aantal fusten op de locatie af en enkele enthousiaste jongens en meisjes om ze te tappen. Daar krijg je vragen over brouwerij en bier zelden bevredigend beantwoord. Dit soort festivals heeft meer een Oktoberfest-gehalte.

Een ander aspect dat een bierfestival voor mij leuk maakt, zijn ontmoetingen met niet-brouwende leden van de bierwereld: collega-biersommeliers en – schrijvers, beerfluencers en lieden die ik met een vette knipoog en gemakshalve “bierbobo’s” pleeg te noemen. Over het algemeen is er een overlap met aanwezige brouwers op festivals met vakbeurs-gehalte.

Bierfestivals: gieten of genieten? | Een goed festival biedt een gunstige gelegenheid om interessante mensen te ontmoeten. Hier is StiBON-coördinator Henri Reuchlin in gesprek met Gerard van den Broek, nestor-brouwer bij Hertog Jan.

Wat een goed bierfestival in mijn ogen ook de moeite waard maakt, is de aanwezigheid van brouwers met bieren die ik nog niet ken. Of bieren die voor mij minder vanzelfsprekend verkrijgbaar zijn. Zo bewaar ik uitstekende herinneringen aan twee kleine festivals van het Amsterdamse Butcher’s Tears: het ene gewijd aan lagerbier van Tsjechische brouwers en het andere een Fassanstich van bieren uit Franken.

Hele grote festivals hebben voor mij als nadeel dat de omgeving zoveel prikkels biedt, dat ik aan aandachtig proeven van bier niet meer toekom.

Een geslaagd bezoek aan een bierfestival is een kwestie van uitproberen, heb ik gemerkt. Voor mij werkt het het prettigst om zo’n bezoek te benaderen als ware het een picknick: bij het bier wat lekkere hapjes meenemen. Bij voorkeur ter plaatse aankomen in de loop van de middag. Een stevige lunch verdient aanbeveling. Evenals naast het bier ook voldoende water te drinken.

Bierfestivals: gieten of genieten? | Meet and greet met Bierconnaisseur Bert Couperus bij Club Craft te Eindhoven. (foto Bart Berendsen Fotografie)

Mijn eerste bierfestival vergeet ik allicht niet meer. Dat was in 2016, in de Martinikerk in Groningen. Hier stapelde onervarenheid zich op het gegeven dat ik de weken voorafgaand geen alcohol had gedronken. Gecombineerd met een masterclass bier en sigaren dat de start markeerde van mijn festivalbezoek. En mijn keuze om in de hogere registers door te proeven, omdat milder alcoholisch bier allicht zou smaken als grachtwater. Het bleek het perfecte recept voor een gruwelijke kater. Een kater vind ik een ontzettende verspilling van mijn tijd en goede humeur.

Terug naar de kernvraag weer van dit artikel: bierfestivals, gieten of genieten? Proeven, ontdekken, ontmoeten, gedachten uitwisselen: dat is voor mij genieten van een bierfestival. Allemaal zaken die op gespannen voet staan met overmatige alcoholconsumptie. Dus: nee tegen gieten. Als het even kan, verlaat ik een festival weer aan het begin van de avond.

Nu eens luisteren welke ervaringen Tina Rogers en Ferry Wijnhoven hebben ten aanzien van bierfestivals.Tina Rogers: biersommelier en beerfluencer bij 010 Beer Blog

‘Naar een bierfestival ga je om te proeven’

Zoek je een fervent liefhebber van bierfestivals, zoek niet verder. Ferventer dan zij ga je ze niet snel tegenkomen. Biersommelier Tina Rogers past zelfs haar vakanties aan op de internationale bierfestival-agenda. Ze slaat ermee twee vliegen in een klap, door op deze manier twee van haar grote passies te combineren: reizen en bier.

“Als ik kies naar welke festivals ik ga, kijk ik altijd naar een aantal dingen. Staan er interessante brouwerijen? Maar ik vind ook belangrijk dat de plek waar het gehouden wordt, de moeite waard is. Valt er nog iets anders te beleven? Daarom scoren voor mij festivals hoog in bijvoorbeeld Boedapest, Londen of Parijs. Een ander belangrijk punt is: kost het niet teveel moeite om er te komen? Ik kijk ook wel een beetje naar de reputatie. De grootte vind ik minder van belang: een megagroot festival zoals Borefts vind ik een leuke ervaring, maar ook een niche-evenement als Carnivale Brettanomyces bezoek ik graag. Naast van het bier houd ik van de mensen, de sfeer op festivals.”

Bierfestivals: gieten of genieten? | Biersommelier Tina Rogers

Meer divers

Sinds ze in 2015 voor het eerst naar een bierfestival ging, heeft Tina dingen zien veranderen. “Wat opvalt is, dat het publiek in voorbije jaren steeds meer divers is geworden. Vroeger had je vooral de verstokte beergeeks, tegenwoordig is het publiek veel meer gemêleerd.”

Over de vraag of een bierfestival gieten of genieten is, hoeft Tina niet lang na te denken. “Ik kan niet veel drinken, dus voor mij staat een bierfestival altijd in het teken van ‘genieten’. Ik ga er naartoe om bier te proeven, nieuwe dingen te ontdekken. Om met brouwers te praten en van gedachten te wisselen met andere bierliefhebbers. Een bezoek aan een bierfestival is voor mij helemaal compleet als ik weer nieuwe dingen heb geleerd. Ik ga daarom altijd bij voorkeur op zoek naar bieren waar ik normaal niet aan kan komen.”

Kleine glaasjes

Hoe het voor andere festivalbezoekers zit, daarover heeft ze ook wel een idee. “Ooit zijn bierfestivals ontstaan om liefhebbers de gelegenheid te geven nieuwe bieren te leren kennen. Deelnemers krijgen bij hun toegang een klein glaasje, dat is wat mij betreft niet voor niks. Naar een bierfestival ga je om te proeven. Als het je bedoeling is om veel te drinken, dan ga je niet naar een bierfestival. Want de toegang is naar verhouding best prijzig.”

“Wat mensen zelf doen op een festival, is natuurlijk een ander verhaal. Het kan natuurlijk dat je meteen al als je binnen bent, op zoek gaat naar de zeldzame bieren met veel alcohol. Want die zijn in de regel als eerste op. Als je naar een bierfestival gaat, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Gelukkig nemen organisatoren hier wel steeds meer hun verantwoordelijkheid in. Door toegang te geven tot water en ook te zorgen voor iets te eten. Ook daarin zijn er de afgelopen jaren duidelijk dingen veranderd.”

Muntjes of all-in

Vanuit haar ervaring denkt Tina daarnaast dat de ‘betaalvorm’ op bierfestivals een verschil maakt: betaal je je bier met consumptiemuntjes of reken je voor al de bieren die je drinkt, in een keer van te voren af. “Ik ben persoonlijk wel een liefhebber van all-in festivals. Daar kan ik veel kleine beetjes proeven. Maar het kan ook een keerzijde hebben: bezoekers willen hun investering ‘eruit drinken’. Bij Billies Craft Beer Fest in Antwerpen kwam ik een man tegen die zich had voorgenomen om alle 200 bieren in te checken die er dat weekeinde werden getapt. Ik vraag me af hoe die de ochtend na het festival wakker is geworden. Of nee, eigenlijk wil ik dat ook helemaal niet weten… Afrekenen met muntjes werkt naar mijn idee ook matigend op wat mensen drinken.”

Tot slot, heeft Tina Rogers nog tips om nog meer van een bierfestival te genieten? “Wat voor mij heel goed werkt, is om me van te voren een beetje in te lezen. Wie komen er, wat wil ik niet missen? Maar aan de andere kant heb ik geleerd dat het ook niet werkt om het te ‘overorganiseren’. Just go with the flow, spontaan gebeuren de leukste dingen.”  

Wie is Tina Rogers?
Als bierblogger weet deze Rotterdamse heel goed waar ze het over heeft: in maart 2019 trad ze toe tot het illustere gezelschap van StiBON Doemens biersommeliers in Nederland. Over ontwikkelingen in de wereld van het bier, in haar woonplaats en (ver) daarbuiten, schrijft ze op het 010 Beer Blog. Daarnaast maakt ze podcasts. Ook is ze actief voor Tasty Tales en een gewaardeerd jurylid bij de Dutch Beer Challenge.Ferry Wijnhoven: biersommelier en initiatiefnemer van BeerGeeksNL

‘Op je eerste festival ga je nat’

Als je hem volgt via social media, zou je bijna denken dat Ferry Wijnhoven woont op bierfestivals en aanverwante evenementen. Als ze nog niet bestonden dan had hij ze vast uitgevonden, deze Übervater der Beergeeks in Nederland. Maar als je denkt dat voor hem kwantiteit gaat boven kwaliteit, dan zit je echt mis. Ook Ferry keerde terug uit Oostenrijk als gecertificeerd biersommelier. Februari 2022 was hij in Obertrum. Als iemand dus zou moeten weten hoe het zit met bierfestivals en (mindful) alcoholconsumptie, dan is het Ferry Wijnhoven.

“Elk bier proberen op een festival is niet te doen”, zegt hij stellig. Ferry is al bij zoveel bier-gerelateerde festivals geweest, dat hij zich niet heugt wat ooit het eerste was. Wat hij er komt doen, is evenwel altijd kristalhelder. “Het sociale aspect staat voor mij op de eerste plaats. Er is gezelligheid en er zijn mogelijkheden om te netwerken. Ik houd er daarnaast van om nieuwe bieren te ontdekken, met nieuwe verhalen. In het ideale geval nemen brouwerijen unieke bieren mee naar een festival. En zijn de brouwers zelf ook aanwezig, zodat ik bij het bier ook interessante antwoorden kan krijgen op al mijn vragen.”

Bierfestivals: gieten of genieten? | Ferry Wijnhoven

Zorg voor je inwendige mens

In de tien jaar dat Ferry Wijnhoven zich verdiept in bier, is er in zijn ogen veel veranderd. “In de eerste plaats in de bierwereld zelf. Nu is het normaal dat je in elke supermarkt een IPA kunt kopen. Maar ook de festivals zijn anders: niet meer het exclusieve domein van de echte ‘geeks’. Bier is bij meer mensen in trek, dus is het logisch dat bierfestivals meer in trek zijn geraakt. Ook de opzet is veranderd: in het begin had je mazzel wanneer je op een festival ook een frietje kon kopen.”

“Tegenwoordig promoten organisatoren hun festival niet alleen met de interessante line-up van brouwerijen, maar ook foodtrucks worden meer en meer echt een ding.” Want ook voor Ferry is het van groot belang om tijdens een bierfestival goed te zorgen voor zijn inwendige mens. Hij laat zich niet verrassen: tot zijn standaarduitrusting behoort een eigen flesje water en een zak krentenbollen.

Verschil in doelgroep

Als frequente festivalganger doet hij interessante observaties als het gaat om het antwoord op de vraag: gieten of genieten? “Ik denk dat het echt per festival verschilt. Dat heeft met het type te maken, op welke doelgroep de organisatoren mikken. Er is een groot verschil tussen festivals die aantrekkelijk zijn voor ‘echte’ liefhebbers en de evenementen gericht op de mainstream. Beernerds zijn voornamelijk bezig met proeven.

Het zijn juist de festivals waar de gezinnetjes op af komen, waar ik nog al eens deelnemers zwalkend zie rondlopen. Dat zijn meer de ‘campinggangers’. Die maakt het niet uit wat ze drinken, ze bestellen iets waar veel alcohol in zit.” Dit zijn ook de festivals die met name gericht zijn op feesten en dansen. Het bier is ondergeschikt aan de gezelligheid. En opvallend genoeg zijn dat ook de evenementen waar het bier wordt getapt in grote bekers van plastic. Allemaal randverschijnselen die het voor Ferry niet aantrekkelijk maken.

Oefenen

Veel drinken staat dus voor Ferry Wijnhoven op gespannen voet met waarvoor hij naar een bierfestival gaat. Uit zijn verhaal blijkt, dat prettig uit je bed komen de ochtend na een festival een kwestie is van oefenen. Bij onervaren festivalgangers ziet hij vaak dat ze als eerste afgaan op de zeldzame, maar bijzonder alcoholische bieren. Met een grote grijns stelt hij: “Op je eerste festival ga je nat”. Om beschouwend toe te voegen: “Het is natuurlijk iets persoonlijks. Sommige mensen houden van ‘gieten’. Misschien dat na corona de tendens ook wel is versterkt: dat er meer mensen zijn die het gevoel hebben ‘Ik moet nu feesten, want ik heb wat in te halen’. Er is een groep voor wie feesten en veel alcohol samengaan.”

Maar daar tegenover herkent Ferry nog een andere trend. “Op veel festivals voor bierliefhebbers zie je dat er steeds meer alcoholvrije en laag alcoholische bieren worden getapt. Veel brouwers bieden ook veel keuze uit session-achtige bieren, met minder dan 5% alcohol. Bij de laatste editie van het festival Bier & Big in Eindhoven was er zelfs een complete non-alcoholic bar. En denk niet dat de mensen die daar achter de tap stonden, de hele tijd op hun telefoons hebben staan te koekeloeren. Voor die bieren was echt veel belangstelling.”

Wie is Ferry Wijnhoven?
Naast hartstochtelijk bierliefhebber is hij echtgenoot, vader en: actievoerder. Als stuwende kracht achter de Facebook-groep Beer Geeks bewijst Ferry Wijnhoven dat zijn hart klopt op de juiste plaats. De reikwijdte van hun platform en de energie die het creëert, zetten de Beer Geeks in voor het goede doel. In vier jaar tijd slaagden ze erin 300.000 euro bijeen te brengen voor de Stichting ALS Nederland. Daarnaast maakt Ferry podcasts over bier. Sinds 2022 verzorgt hij proeverijen via zijn eigen bedrijf De Bierenthousiast. Datzelfde jaar verdiende Ferry Wijnhoven in februari ook zijn certificaat als StiBON Doemens Diplom Biersommelier.


Tips om van bierfestivals te genieten

Bierfestivals: gieten of genieten? Als er een ding is wat in het bovenstaande van de bierfestival-experts hebben kunnen leren: bier drinken doe je best niet op nuchtere maag. Waarbij zij aangetekend: het staat je natuurlijk vrij om het zo in te steken als dat jij daar het meest blij van wordt. Dat geldt ook voor de volgende tips.

Kies een thema

Zoals je het Ferry Wijnhoven al hoorde zeggen: alles proeven op een bierfestival is niet te doen. Zeker niet op hele grote festivals. Een bezoek daaraan is zoals wanneer je naar een groot museum gaat zoals het Prado in Madrid of het Louvre in Parijs. Voordat je begint om daar door de zalen te struinen, kan het ook geen kwaad je te bezinnen. Wat wil je wel en niet zien? Wat interesseert je en wat minder? Vind je niks aan potscherven en pijlpunten? Verspil daar dan geen tijd aan. Hetzelfde geldt voor bier: heb je niks met Milkshake IPA’s of Pastry Stouts? Ga die dan ook niet proeven. Ten opzichte van een museum kent een bierfestival een wezenlijk verschil: wat je niet aanspreekt kost je niet alleen tijd. Het moet ook worden verwerkt door je lever.

Praat met brouwers

Naast bier proeven luisteren naar het verhaal van de brouwer ervan: dat geeft een mooie extra dimensie. Kies daarom voor festivals waar namens brouwerijen mensen aanwezig zijn die echt iets over hun bieren kunnen vertellen. Wat online research vooraf helpt kaf van koren te scheiden en bepalen op welke festivals je moet zijn. In de regel zijn er weinig dingen waar mensen zo graag over praten als over hun passie. Daar zijn brouwers geen uitzondering op.

Bierfestivals: gieten of genieten? | Brouwer Hans Noorman in gesprek met bezoekers van het Nederlands Bierproef Festival in Den Haag.

Eet en drink

Een hele belangrijke, dus ik zet ‘m er nog een keer bij. Zorg goed voor jezelf. Drink niet alleen bier maar ook water. Vergeet ook bij alle gezelligheid en interessante nieuwe bieren niet iets te eten.

Wees niet bang om weg te gooien

Vind je bier weggooien drankmisbruik? We zijn natuurlijk allemaal netjes opgevoed: dat betekent ‘eet je bord leeg’, respectievelijk ‘drink op wat je hebt laten inschenken’. Maar er is geen goede reden om op een festival bier te drinken dat je niet lekker vindt. Als het echt niet je ding is, spoel het maar weg. Je beledigt er niemand mee.

Kom op de fiets of met het OV, of regel een lift

Proeven op een festival voorziet niet in het uitspugen van het bier dat je proeft, zoals bij wijn proeven te doen gebruikelijk is. Om die reden: zorg ervoor dat je vanaf een festival niet zelf terug naar huis hoeft te rijden met de auto. Kies ervoor om er op de fiets naartoe te gaan, of het openbaar vervoer. Regel een lift of neem een taxi. Beloof me dat je niet zelf achter het stuur kruipt.

Welk bierfestival vind jij de moeite waard?

Als de tips hebt voor leuke festivals, deel die bij de commentaren onder dit artikel.

Leestips

Vijf dingen die je wilt weten over geuze lambiek

Er zijn bieren die er lekkerder op worden als ze lang bewaart. In dit artikel lees je waar je dan op moet letten.

5 gedachten over “Bierfestivals: gieten of genieten?

 1. Ik stoor mij aan bezoekers van bierproeverijen die voor, tijdens en na de proeverij hun “dorst” moeten lessen met pils. Graag zie ik ook van tevoren aangegeven welke maat glaasjes worden gebruikt op festivals en proeverijen.

  1. Bijzonder dat er bezoekers zijn op bierfestivals die op deze manier ‘bijdrinken’. Dat lijkt me toch niet de bedoeling. Het klinkt een beetje als wat tieners deden/doen bij het uitgaan. Maar er zijn allicht veel mensen die dat niveau verder nooit ontgroeien.

   Ik denk inderdaad dat het wel wat toevoegt als organisatoren aangeven wat voor maat glas bezoekers op hun festival kunnen verwachten.

 2. Ben jij een echte bierliefhebber en op zoek naar een unieke ervaring? Dan is The Beer Experience het event voor jou! Op 18 en 19 maart vindt dit bijzondere evenement plaats in de oude mijngebouwen van Heusden-Zolder (Belgie). Tijdens dit event kun je genieten van de meest uiteenlopende bieren, gepaard met heerlijke gerechten van diverse toprestaurants.
  Maar dat is nog niet alles! Je wordt ook getrakteerd op doorlopend live muziek van diverse bands. Het unieke kader van de oude mijngebouwen zorgt voor een onvergetelijke sfeer en zal jouw bier- en eetervaring naar een hoger niveau tillen.

 3. https://www.abdijbierfestival.nl
  Middelburgse Abdij Bier Festival 2023

  8e MIDDELBURGSE ABDIJ BIER FESTIVAL: VERNIEUWD EN ALS VANOUDS!

  Op vrijdag 19 en zaterdag 20 mei zal stichting ‘Bier in Zeeland’ de deuren van de abdij voor de achtste keer openen voor het Abdijbierfestival. Ondanks corona lukte het de afgelopen jaren twee edities van het evenement te organiseren in de buitenlucht op het grote Abdijplein. Dit jaar vindt het festival echter weer als vanouds plaats in de kloostergangen van de abdij, een sfeervolle en historische plek. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *