Kennismaking met Bierbrouwerij Mahabier

Langzaam maar zeker wordt ze steeds een beetje meer divers: de bierwereld in de Lage Landen. Het beeld bestond dat brouwen het ‘exclusieve’ domein was van witte mannen, met baarden, baseballpetjes en houthakkersbloezen. Maar dat begint te eroderen onder invloed van de tijdgeest. Op zoek naar goede verhalen voor mijn nieuwe bierboek ontmoette ik een huurbrouwer die op geen enkele manier voldoet aan welk cliché over brouwers dan ook. Luister naar het verhaal van Steven Mahabier. What’s in a name – kennismaking met Bierbrouwerij Mahabier.

Kennismaking met Bierbrouwerij Mahabier

Als je schrijver Ronald Giphart vraagt naar zijn meest gedenkwaardige bierbelevenissen, ga er dan gerust even voor zitten. Laat je meevoeren door zijn aanstekelijke verhaal dat je samen met hem op een gegeven moment ook in Suriname brengt. Bij gesprekken in de schaduw van de middag of het tropenduister van de warme avond, met op tafel een grote fles Parbo: het lokale lagerbier met speciaal geteelde rijst. In een djogo, met de inhoud van een liter. Aan de buitenkant druppelt condens in verkoelende onregelmatigheid langs het bruine glas omlaag.

Kennismaking met Bierbrouwerij Mahabier | Iconisch beeld van Surinam.

Aan dat verhaal moet ik onwillekeurig denken tijdens mijn kennismaking met Steven Mahabier. In zijn gedrevenheid doet hij zeker niet onder voor de Utrechtse romancier. En het verhaal van de man die vanuit zijn woonplaats, het in het hart van Noord-Nederland gelegen Ureterp, zijn ontdekkingstocht begon als huurbrouwer, kent net zulke verrassende wendingen. De ondernemer die bier met Caraïbisch flair in Nederland van een heel eigen impuls voorziet, is even kleurrijk als de etiketten van zijn bieren.

Nuchtere Fries

De roots van Mahabiers bieren zijn ontegenzeggelijk Surinaams. Maar wie de biografie van hun bedenker leest, ontmoet op papier een nuchtere Fries. Zoute haring in plaats van bakkeljauw. Fries in plaats van Sranantongo. Fierljeppen, voetbal en kaatsen. Steven Mahabier groeide op in Sexbierum: het dorp op de kleigrond in de schaduw van de zeedijk, een half uur fietsen ten noorden van Harlingen.

Hoe Steven Mahabier zijn weg vindt in de wereld van het bier, voldoet aan geen enkel cliché. Oorspronkelijk is hij succesvol in een carrière als bedrijfsjournalist en mediamaker. Van een glas bier geniet hij op z’n tijd met plezier thuis of in het café met vrienden of zakenrelaties. Het idee om zelf een brouwerij te beginnen, krijgt gestalte als Mahabier tot zich laat doordringen wat zijn vriendin tegen hem zegt: “Ga iets doen met bier. Je hebt je naam mee.”

Kennismaking met Bierbrouwerij Mahabier | Steven Mahabier uit het Friese Ureterp is de bedenker van bieren met een uniek tropisch karakter.

Ontdekkingstocht

Voor Mahabier wordt bier op de markt brengen echt pionieren. Hij verzamelt de nodige biercompetentie om zich heen en gaat met zijn mensen aan de slag om aroma’s en smaken te ontdekken die passen bij zijn eigen signatuur. Bier ontwikkelen dat het verdient om zijn naam te dragen, betekent voor hem ook leergeld betalen. Hij gaat op zoek naar smaak voor bieren die de mensen graag drinken. Maar ook stabiele kwaliteit is nodig om horecaondernemers en slijters te overtuigen, om het ‘Mahabier’ ook daadwerkelijk in hun assortiment op te nemen. De zoektocht neemt enkele jaren in beslag. Want weliswaar zijn de eerste bieren van Mahabier al in juni 2018 in de winkel te koop. Pas sinds dit jaar heeft Steven Mahabier echt het gevoel dat het is zoals hij het hebben wil. De corona-impasse speelde daarbij ook zeker een rol.

Het resultaat is een passievrucht van de versmelting, waarin traditionele brouwcultuur uit de Lage Landen en de geuren en smaken van de Caraïben opgaan in elkaar. Het eerste bier waar Mahabier mee komt is in de basis een tripel met het frivole karakter van het verse fruit waar ieder Surinaams kind groot mee wordt: passievrucht, lychee, banaan, meloen en zuurzak. Deze laatste vrucht heb je allicht wel eens voorbij zien komen in een tropische fruitsapmix als guanábana. Toch heeft Steven Mahabier tijdens de zoektocht naar ‘zijn’ smaak absoluut geen fruitbier gemaakt.

Drie bieren

Op het moment zijn er van Mahabier drie bieren te koop: Caribbean tripel, Caribbean Blond en een ‘gewoon’ blond. Dat blonde bier kan ontspannen de vergelijking aan met een goed hoppy lager: qua alcoholgehalte, maar ook smaak en frisheid. De Carribean tripel doet zijn naam alle eer aan: gul schuimend en met robuust karakter, afgetopt met een werkelijk verrukkelijk boeket van frisse aroma’s, veroorzaakt door het tropische fruit. Van het Caribbean Blond vind je in het vervolg van dit artikel een uitgebreide proefnotitie.

Kennismaking met Bierbrouwerij Mahabier | Bier dat Belgische brouwcultuur combineert met tropisch fruit.

Je vraagt je allicht, net als ik aanvankelijk, af hoe die passievrucht in je bierglas overkomt. Het resultaat is in balans, bijna understated, maar bovenal: lekker drinkbaar. Het gebruik van fruit zorgt voor een karaktervol randje, een gimmick is het zeer zeker niet. Ik was in elk geval positief verrast. Het zijn bieren die het goed doen als relaxed gezelschap op een schaduwrijk terras, bij de barbecue, onder de talloze fonkelende lichtjes op een zomeravondfestival, of waar je ook maar wilt laten inspireren door de smaak en de sfeer van de Caraïben. Het zijn bovendien bieren zoals je ze verder nergens vindt. Maar die op meer en meer plekken in Nederland verkrijgbaar zijn.


Symbool van verbondenheid
Hoe vaak zie je niet dat microbrouwers hun bier op de markt brengen met een ‘anonieme’ kroonkurk op de fles? Zeker als ze pas begonnen zijn. Zo niet Steven Mahabier. Hij voorziet de dopjes van iedere Mahabier-fles van een herkenbare signatuur. Door en door Surinaams: de Mattenklopper. Dit symbool drukt verbinding uit, loyaliteit, liefde en vriendschap.

In Suriname krijg je een sieraad met het mattenklopper-symbool als je volwassen wordt. Dat is het moment dat je voortaan mag genieten van (Maha)bier. De mattenklopper biedt bescherming tegen ongeluk. Die koop je niet zelf. Die krijg je van mensen die jou een warm hart toedragen.


Proefnotitie

Mahabier »Caribbean Blond«

Blond ale
6,5%|22 IBU

Zicht en geur

Dit blonde bovengistende bier schenk je in een glas waarin het royale schuim goed de ruimte krijgt. Want gul schuimen doet het en de schuimkraag op het bier houdt mooi lang aan. Het ongefilterde bier is donker goudkleurig, een beetje neigend richting amber. Wanneer je het flesje uitschenkt, ontdek je lichte mistigheid dankzij de in het bier aanwezige gist. De geur geeft frisse indrukken met hints van blonde mout en sinaasappelschil. Wanneer je het bier langer in je glas hebt, ontwikkelen zich aroma’s van rietsuiker en iets dat heel in de verte aan kerrie doet denken.

Kennismaking met Bierbrouwerij Mahabier | Schenk Mahabier »Carribean Blond« in een glas waarin het bier goed de ruimte krijgt.

Smaak en mondgevoel

In de smaak valt citrusbitter op. Verder is dit »Carribean Blond« in de mond strak, schoon en droog, met een lichtvoetig fruitige ondertoon. Liefelijke zoetheid zoek je daarbij tevergeefs want dit bier is goed uitvergist. De indruk die het tropische fruit achterlaat, vind je wel terug maar gelukkig heel subtiel. Het mondgevoel is een tikkeltje samentrekkend. Wat ook opvalt is het parelende koolzuur dat zorgt voor een reinigend effect. De afdronk is mild bitter met hints van citrus en tropisch fruit.

Foodpairing

Met zijn opgeruimde en rechtlijnige karakter kan ik me voorstellen dat Mahabiers »Carribean Blond« het goed doet bij de rijke smaken van gerechten uit de Surinaamse keuken. Het heeft met zijn attitude zeker meer in de melk te brokkelen dan bijvoorbeeld Parbo-lagerbier, dat bij bijvoorbeeld pomtayer of roti op slag verbleekt en drinkt als water. Combinerend op mijn associatie met kerrie kan ik me ook voorstellen dat dit bier het ook goed doet als begeleider van Indiase gerechten.

Nieuwsgierig waar je Mahabier kunt kopen?

Bekijk het overzicht van verkooppunten


Aandacht voor bijzonder bier

Exposure maar geen groot budget – wil jij aandacht voor jouw brouwerij, bier, café of slijterij? Via Bierschrijver.nl bereikt je verhaal duizenden liefhebbers in Nederland en België. Neem vrijblijvend contact op, dan bespreken we de mogelijkheden.


Leestips

Zorgwekkend perspectief voor onafhankelijke brouwers: CRAFT-voorzitter Jos Oostendorp vertelt over ontwikkelingen in de Nederlandse bierwereld.

Ontdek het verhaal van Kleiburg: kloosterbrouwerij in Amsterdam-Zuidoost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *