Terugblikken op 2022: een raar jaar

Wat heeft 2022 jou gebracht? Een jaar waarin een liedje van Doe Maar van bijna 40 jaar oud onverhoopt weer actuele betekenis kreeg. En je amper nog durft de verwarming aan te zetten. Met volop onrustigheid die het voor velen moeilijk maakt gewone dingen vanzelfsprekend te blijven vinden. Het maakte nogmaals duidelijk dat er geen verworven recht is op het leven dat we hebben. Ook in de bierwereld was voelbaar dat de dingen veranderen. Terugblikken op 2022: een raar jaar.

Terugblikken op 2022: een raar jaar

Van de corona- glibberden we schijnbaar achteloos over in de multicrisis. Van een sociale crisis naar slechte tijding die de mensen (diep) raakt in hun portemonnee. Dat dingen ‘gewoon’ hun gangetje gaan, is geen vanzelfsprekendheid. Kun je het je nog herinneren dat de covid-gerelateerde lockdown weer werd opgeheven? Eind januari was dat. Wat me opvalt, is dat het voor mij voelt als in een vorig leven. Hoopvol, maar het veranderde op slag de laatste donderdag van februari. Sindsdien worden we met de neus op de feiten gedrukt. Het stripje van Anton Dingemans door Pieter Geenen dat in die tijd werd afgedrukt in dagblad Trouw, spreekt boekdelen:

Terugblikken op 2022: een jaar raar | Het stripje van Anton Dingeman sloeg de spijker op z’n kop (© Trouw)

Onzekerheid

De dingen zijn sindsdien alleen maar onzekerder geworden. Dat werpt een kille schaduw over tal van aspecten in onze wereld. Ook de brouwers merken er de gevolgen van: de kleinschalige, jonge brouwerijen krijgen het zwaarder voor de kiezen dan de grote brouwconglomeraten met hun diepe zakken. Mij bekruipt het gevoel dat we de periode van de meest uitbundige bloei in de Nederlandse bierwereld inmiddels achter de rug hebben. Dat idee wordt versterkt, wanneer ik van gedachten wissel met iemand als Jos Oostendorp. Lees nog eens terug wat de voorzitter van belangenvereniging voor onafhankelijke brouwerijen in Nederland CRAFT te vertellen heeft.

Terugblikken op 2022: een jaar raar

Woorden geven vorm aan de werkelijkheid

Als schrijver heeft 2022 me aan het denken gezet. Het heet dat een plaatje meer zegt dan 1000 woorden. Maar mij is in het afgelopen jaar een ding duidelijk geworden: beeld heeft absoluut tekst nodig om de betekenis van het verhaal dat het wil vertellen, te kunnen begrijpen. Woorden zijn meer dan ooit nodig zodat je zelf de goede conclusies kunt trekken wat je ziet. (Of het juiste kader wilt scheppen voor de dingen die je wilt laten zien.) Er gaan schrikbarend veel verhalen rond die een alternatieve werkelijkheid schetsen. ‘Feiten zijn ook maar meningen’, zorgwekkend is de achteloze omgang van veel mensen met hoe de dingen zijn, de behoefte om ze in hun eigen denkraam te proppen en het gemak waarmee ze van de hand wijzen wat voor hen niet passend te krijgen is. In het bijzonder als het gaan om zaken die wetenschappelijk zijn onderbouwd.

Mijn bierjaar

Wat voor ontdekkingen heeft 2022 jou als bierliefhebber gebracht? Bij mij is de in de afgelopen jaren opgebloeide vriendschap met non alcoholic bier aan zijn grens gestoten. Bij alle liefde voor het prima werk dat makers doen om bieren te creëren met zo weinig mogelijk alcohol die toch fijn zijn om te drinken. En het ontegenzeggelijk lekkere gevoel dat ik ervaar van alcoholvrij. In 2022 heb ik geleerd hoe innig ik houd van de echte smaak van bier en dat ik die mis in non alcoholic alternatieven. En dan heb ik het niet over de zwaar alcoholische geb(r)ouwen met een heel pretpark aan aroma’s en smaken, dikwijls een soort kinderboerderij. Maar de eerlijke, ingetogen geur- en smaakindrukken van mout gebalanceerd met hop, gedragen door een decent randje alcohol: in ambachtelijk, ondergistend lagerbier.

Terugblikken op 2022: een jaar raar | Getuigenis van mijn ontloken liefde voor ambachtelijk lagerbier: pils & co.

Dit ongeacht had mijn digitale smaakgeheugen Untappd een amusante verrassing voor me in petto. Optellen kan hij heel goed. Dus ik denk dat er geen speld tussen te krijgen is wanneer hij stelt wat het voorbije jaar mijn meest gedronken bierstijl was. Een type waar ik zelf niet op zou zijn gekomen: Belgisch blond.

Terugblikken op 2022: een jaar raar | Mijn bierjaar volgens Untappd.

Oogsten

Ook dit jaar heb ik gewerkt aan een mooie bierkalender, waarmee je als liefhebber ook in 2023 weer extra veel plezier kan beleven van het bier waar je van houdt. En mijn tweede bierboek schreef ik: een informatieve, onderhoudende en inspirerende reis door het hedendaagse bierlandschap in België en Nederland. Bovendien passeerde ik nog een andere mijlpaal door onlangs het 150ste artikel te publiceren op Bierschrijver.nl. Nieuwsgierig waar het over gaat? Neem snel een kijkje.

Buitengewone artikelen

Een bloemlezing van enkele veelgelezen stukken die ik plaatste op Bierschrijver.nl.

Vijf misverstanden over het genieten van bier

Bier drinken in Antwerpen

Pils van kleine brouwers: aanval op Big Beer?

De ‘verschrikkelijke’ waarheid achter een bijzondere bierervaring

Zes tips voor het bewaren van bier

Bijzondere ontmoetingen

Terugkijken op kennismakingen die in het voorbije jaar beklijfden.

Amsterdam

Terugblikken op 2022: een jaar raar | In april hield ik een week kantoor in Amsterdam.

Den Haag

Terugblikken op 2022: een jaar raar | Impressies van het Nederlands Bierproeffestival in Den Haag.

Madrid

Terugblikken op 2022: een jaar raar | Ik was te gast bij het jaarcongres van The Brewers of Europe in Madrid.

Diksmuide/Esen

Terugblikken op 2022: een jaar raar | In Vlaanderen had ik een ontmoeting met Kris Herteleer, oprichter van De Dolle Brouwers.

Groenlo

Terugblikken op 2022: een jaar raar | In Groenlo in de Achterhoek maakte ik kennis met Jos Oostendorp, voorzitter van CRAFT.

Brussel

Terugblikken op 2022: een jaar raar | In Brussel was ik getuige van de presentatie van een bijzondere Belgische brouwsamenwerking.

Vooruitblik

Momenten waar ik me voor het komend jaar nu al op verheug.

Het Grote Bierboek

Terugblikken op 2022: een jaar raar | In februari verschijnt het nieuwe bierboek van mijn hand, wat je nu alvast kunt voorbestellen.

Kalender

Terugblikken op 2022: een jaar raar | Zo gaat de Bierschrijver scheurkalender 2024 eruit zien.

Praag 2023

Terugblikken op 2022: een jaar raar | Ik lever graag weer mijn bijdrage aan het jaarcongres van The Brewers of Europe.

Laat jouw bierbedrijf bloeien in 2023

Deze onzekere, uitdagende tijden vragen voor ondernemers in bijzonder bier om ondernemerschap. Hoe positioneer jij jezelf in je markt? Lukt het jou om goed zichtbaar te zijn? Heb je moeite om jouw verhaal te verwoorden? Antwoorden vinden op dit soort vragen is moeilijk: het oog kan zichzelf niet zien. Mijn specialiteit is kwaliteiten onder woorden brengen. Ik ga graag met je in gesprek om van gedachten te wisselen over waar je tegenaan loopt. Allicht zijn er aanknopingspunten voor samenwerking waar we beide beter van worden.

Neem contact met me op om eens te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Voor nu wens ik je een goede jaarwisseling en een voorspoedig nieuw jaar. Ik herhaal wederom mijn wens van afgelopen jaar: blijf gezond, blijf ontdekken en blijf genieten! Laten we ook in 2023 de mogelijkheden benutten om er samen het beste van te maken.

Leestips

Oude koeien uit de sloot: dit schreef ik bij het terugblikken op 2021.

Een cadeau voor jezelf of voor andere bierliefhebber: bestel Het Grote Bierboek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *