Wat is jouw favoriete herfstbock?

Het precieze aantal is vast nog nooit geteld. Maar het ligt voor de hand dat er elk najaar enkele honderden bieren in de stijl van herfstbock worden gebrouwen in Nederland en België. In dit artikel kom je meer aan de weet hoe de bock in onze herfst is gekomen. Daarnaast kun je kennis maken met het favoriete bier van bierschrijver Frits Dunnink. Maar bovenal zijn we nieuwsgierig naar wat jij vindt. Welk herfstbock moeten we beslist ook eens proeven? Als je meedoet, maak je kans op een gratis Bierschrijver-scheurkalender 2023. Vertel het maar: wat is jouw favoriete herfstbock?

Wat is jouw favoriete herfstbock?

Ga direct naar de Bierschrijver herfstbock-enquête >>

De dagen beginnen nu echt korter te worden. De blaadjes aan de bomen kondigen kleurrijk hun afscheid aan, onder de kalme blauwe herfstlucht is het wachten op de eerste storm. Dit is herfst volgens het boekje. En in dit jaargetijde hebben we een bierstijl die hier als geen ander bij past: ons herfstbock. Helder, kastanjebruin, met troostrijke zoete smaken van mout en karamel. Het herfstbockseizoen is voor kleine en grote brouwers in de Lage Landen een prima podium om te laten zien wat ze in hun mars hebben.

Wat is jouw favoriete herfstbock? | Houd jij van bok uit blik?

Hoe is de bock in onze herfst gekomen?

Het bock was van oorsprong het bier van brouwers in het Noord-Duitse Hanzestadje Einbeck. En geloof het of niet: in essentie was het voor hen een voorjaarsbier. Ze brouwden het om ook in het warme jaargetijde, als ze niet konden brouwen, goed bier aan te kunnen bieden. De oerversie van het bockbierrecept dateert als uit de 14e eeuw. Maar hoe is de bock in onze herfst gekomen? Een beknopt antwoord op die vraag lees je in het artikel ‘Bockbier – Nederlands oudste biertraditie’ op deze site.

Dit is mijn favoriet voor het bockbierseizoen

Het aantal herfstbockbieren van brouwers in Nederland en België loopt in de honderden. Wat is jouw favoriet? In de poll verderop in dit bericht mag je je uitspreken. Maar eerst vertel ik je over mijn favoriete bier in het herfstbockseizoen. Dat is wel een bockbier, maar niet een ‘normaal’ Nederlandse herfstbock per se. Hoewel er zeker een paar klassieke Nederlandse herfstbocken zijn die ik met plezier drink. »Goej Klèts« van Kraftbier bijvoorbeeld, »D’n Ossenbock« van Muifel of het bockbier van de Texelse Bierbrouwerij. En afgelopen zaterdag ben ik extra naar het proeflokaal van de trappistenabdij gefietst om de nieuwe jaargang van het »La Trappe Bockbier«. Maar als je me vraagt wat het bier is, waar ik me in het najaar het meest op verheug? Dan komt dit uit de bus.

Original public domain image from Wikimedia Commons

Wat is jouw favoriete bockbier?

Gaat jouw voorkeur uit naar een traditioneel Nederlands bockbier? Of ben je meer gecharmeerd door het herfstbock van brouwers die het moderner aanpakken? Mij fascineert hoe elke brouwer een eigen draai geeft aan het idee van herfstbock. En ik ben benieuwd: wat is jouw favoriet wanneer het om dit najaarsbier gaat? Welk herfstbockbier moeten wij zeker ook eens proeven? Verras ons maar!

Onder de inzenders verloten we een gratis bierkalender

Nieuwsgierig naar de uitslag? Die lees je in de volgende editie van de Bierschrijver-nieuwsbrief.

[os-widget path=”/frits-dunnink/wat-is-jouw-favoriete-herfstbock3″]


De lekkerste verhalen over bier het hele jaar door

Het leuke van bier is dat het interessante en lekkere verhalen met zich meebrengt het hele jaar door. Wil je jouw bierbelevening nog leuker maken? Bestel de Bierschrijver-scheurkalender 2023. Dan weet je zeker dat je ‘m krijgt en tijdig voor de feestdagen. In de kalender vind je ook komend jaar van 1 januari tot en met 31 december leuke en verrassende wetenswaardigheden over jouw geliefde gerstenat. Bestel ‘m nu: een als cadeautje voor jezelf en een om weg te geven. Beleefd aanbevolen.


Leestips

Weet wat je drinktontdek tien smaakafwijkingen die niet thuishoren in bier.

Portret van een bijzonder Antwerps café – bierige tijdreis in ‘de’ Kulminator.

» terug naar de startpagina «

10 gedachten over “Wat is jouw favoriete herfstbock?

 1. Ik kijk elk jaar weer uit naar Budels Bockbier, ik denk de minst zoete versie van Bockbieren. Verkrijgbaarheid lokaal is niet geweldig (ik koop weinig bier via Internet, ik houd van old school winkelen)
  Soms is er discussie of het wel binnen de klasse valt.
  Ik heb er voor dit jaar weer twee originele Budels Bockbierglazen voor klaarstaan!

  Gerrit

  1. Ha Gerrit, er zijn wel meer bieren van Budels waarvan ook ik zou willen dat ze beter verkrijgbaar zijn in den lande. Het bockbier ken ik dan weer niet, dus ik weet niet wat ik mis. 😉 En elk bier smaakt natuurlijk het best in het originele glas, op voorwaarde natuurlijk dat het goed schoon is.

   Een hartelijke groet,

   Frits

   PS Je naam heb ik aangepast, Gerrit.

 2. Mijn favoriete Bockbier is De Veldwachter van Brouwerij Maallust.
  Smaken goed in balans en niet zoet en daardoor een echte doordrinker

 3. In de reacties die ik kan zien mis ik de ijsbock van Gulpener, wel meer dan 10% alcohol.

  Vol van smaak niet zoet.

  Zo lekker dat ik dit jaar samen met Ijspressi uit Almere er een mooi herfst ijsje van heb gemaakt

  1. Ha Erik, de door jou aangehaalde IJsbock/Eisbock is een andere bierstijl dan herfstbock. Hoewel ze wel verwantschap hebben, is het appels met peren vergelijken. Leuk dat je ijs hebt gemaakt met het bier. Vonden de mensen het lekker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *