Nederland verovert brons op WK voor Biersommeliers

Erbij zijn is belangrijker dan winnen. O ja? Vaak brengt een goed resultaat in een wedstrijd een prettig gevoel met zich mee. Wil je daar meer over weten? Vraag het dan eens aan Léon Rodenburg. Zijn medaille voelt als winnen: loon naar hard werken. De ‘echte’ winnaar kwam afgelopen zondag uit Zwitserland en zilver was voor Oostenrijk. En Léon? Hij veroverde voor Nederland brons op het WK voor Biersommeliers.

Nederland verovert brons op WK voor Biersommeliers

Op het WK voor Biersommeliers in München was er voor Nederland een ongekend resultaat. Léon Rodenburg legde namens de Nederlandse equipe beslag op een bronzen medaille. In een deelnemersveld van ruim 80 biersommeliers uit 18 landen van vier continenten bereikte ook Hubert Hecker de finaleronde met ’s werelds tien beste biersommeliers. Het WK voor Biersommeliers werd zondag 11 september voor de zevende keer georganiseerd. Voor het team Nederland was het de derde deelname.

Nederland verovert brons op het WK voor Biersommeliers | Léon Rodenburg en Hubert Hecker geven de Nederlandse afvaardiging alle reden tot plezier.

Biersommeliers spelen een steeds belangrijkere rol als onmisbare schakel tussen brouwers en consumenten. Hoe meer je weet over wat je proeft, hoe meer je kunt genieten. Biersommeliers zorgen met hun kennis over brouwen, bierstijlen, geur, kleur, smaak en proeven ervoor dat het verhaal van bier breder bekend en het enthousiasme voor bewust genieten van bier gestimuleerd wordt. Op diverse terreinen is de veelzijdige kennis van biersommeliers gevraagd: in marketing en retail, binnen de gastronomie maar ook bij brouwerijen zelf.

Dit is het WK voor Biersommeliers

Omdat onderlinge competitie onder gecertificeerde biersommeliers het kennisniveau versterkt, is het WK voor Biersommeliers in het leven geroepen. De eerste editie van deze tweejaarlijkse krachtmeting was 2009. Van alle deelnemers wordt de basiskennis van bier op de proef gesteld. Dat gebeurde bij het afgelopen WK door het blind onderscheiden van een tiental verschillende bierstijlen, een uitgebreide multiple choice-toets van algemene bierkennis en tot slot het bepalen van tien smaakafwijkingen in bier. De tien finalisten kregen als uitdaging over een willekeurig bier een presentatie te houden voor de jury en het publiek. Met vijf minuten voorbereiding een enthousiast verhaal neerzetten over het biertype, de brouwerij, de geuren en smaken en foodpairings.

Dit is de winnaar van het brons

In de finale wist Léon Rodenburg uit Houten uiteindelijk als derde te finishen. In het dagelijkse leven combineert hij een functie als IT-consultant met zijn werk als brouwer bij De Magistraat in Almkerk. Zijn officiële certificaat als biersommelier behaalde Léon februari 2022. Bepalend voor zijn succes is naar zijn inschatting: “Dat ik zelf brouw en de verschillende stadia van het gistingsproces kan volgen. Daardoor heb ik ook een technische kijk op bier. Daar zit denk ik mijn kracht.” Naast Léon kwalificeerde zich ook Hubert Hecker namens Nederland voor de finale. Hij werkt onder meer als sommelier bij De Nieuwe Winkel** in Nijmegen.

Nederland verovert brons op WK voor Biersommeliers | Winnende sommeliers krijgen op het WK een beker waar je echt uit kunt drinken.

Nederlands Gilde der Biersommeliers

De biersommeliers die Nederland vertegenwoordigden in München kwalificeerden zich eerder deze zomer voor het WK via het Nederlands Kampioenschap voor Biersommeliers. Georganiseerd wordt dit door het Nederlands Gilde der Biersommeliers. Dit gilde heeft als doelstelling om met inspirerende maar vaktechnisch juiste informatie van zoveel mogelijk bierconsumenten in Nederland echte liefhebbers te maken. Bij het NGBS kun je ook terecht als je vragen hebt over hoe je biersommelier kunt worden of hoe een biersommelier jou kan helpen.

Leestips

Een wielerwedstrijd leuk om naar te kijken zonder deskundig sportcommentaar? Dit is waarom biersommeliers bier drinken leuker en lekkerder maken.

Zet je zintuigen aan het werk: Alles wat je wilt weten over het proeven van bier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *