Van meer diversiteit wordt de hele bierwereld beter

PINT is in Nederland de vereniging voor biergenieters. Ze werd in 1980 opgericht met als doel de biercultuur in ons land te bevorderen. In de 42 jaar dat PINT bestaat, is er op biergebied gelukkig veel ten goede veranderd. Allicht mede dankzij de activiteiten van en voor mensen die het echt iets kan schelen dat we in Nederland een gevarieerde biercultuur hebben. PINT heeft ook een ‘clubblad’: PINT Magazine. Het wordt tegenwoordig professioneel bestierd door collega-biersommelier Taco Zuidema. Hij vroeg me dit voorjaar een gastcolumn te schrijven voor het blad. Mocht je geen lid zijn van PINT, vind je het misschien toch aardig om de lezen wat ik heb geschreven. Daarom ook online op Bierschrijver.nl: »Van meer diversiteit wordt de hele bierwereld beter«.

Van meer diversiteit wordt de hele bierwereld beter

Waar PINT een weg zoekt naar de toekomst, kent de Nederlandse bierwereld sinds een tijdje ook een eigen afdeling van de Pink Boots Society. Net als bij PINT kun je jezelf afvragen wat zo’n netwerk van vrouwen professioneel werkzaam met bier voor waarde heeft anno 2022.

De leden van Pink Boots willen de bierwereld inclusiever, meer divers, kleurrijker en leuker maken. Is dat nodig in een scene die zo op het eerste gezicht doordesemd lijkt van gulschuimend bier en ongecompliceerde vrolijkheid? Je kunt niet ontkennen dat er in de wereld waarin we leven, wel meer niet is zoals het lijkt.

Onze maatschappij is voor bepaalde groepen mensen meer oké dan voor andere. Waarbij het dikwijls de schijn heeft dat ‘dé’ witte, middelbare en ‘bevoorrechte’ man de schuld heeft van al het slechte in de wereld. Wie dat zegt, slaat de plank mis. Er zijn bepaalde tendensen die iedereen in stand kan houden door ze ter kennisgeving aan te nemen, weg te kijken: ongeacht man of vrouw, en alle identiteiten daar tussenin. Dingen waarover niemand met ook maar een greintje medegevoel in het lijf, de schouders op kan halen. Waarover we het op een volwassen manier moeten hebben.

Vormt de wereld van ons bier daarop een uitzondering?

De bandbreedte van wat anders kan en moet, is ook in de bierwereld ruim. Die begint bij allerlei even hardnekkige als stompzinnige stereotypen. Hoe vaak gebeurt het niet dat een vrouw die op het terras bier bestelt, toch het frisje voorgeschoteld krijgt dat haar mannelijke metgezel heeft besteld? Wat dat betreft juich ik de commercial van ’s lands grootste brouwer die dit fenomeen aan de kaak stelt, van harte toe.

Gastcolumn in de zomereditie van PINT Magazine | Van meer diversiteit wordt de hele bierwereld beter.

Wat me aan de bierwereld ook regelmatig verbaast, is de gebrekkige openheid. Bij ons draait het om smaak. En common sense is dat er over smaak niet te twisten valt. Niettemin is het in mijn ogen in de bierwereld allerminst vanzelfsprekend open te staan om voor elkaars, afwijkende, smaak. Het wezenlijke verschil tussen ‘Dát is NIET lékker!’ en ‘Dat vind ik niet lekker.’

Ook dit voorbeeld oogt onschuldig. Maar het staat in een continuüm van oké naar problematisch gedrag. Daar waar we raken aan #MeToo. Er is geen reden om aan te nemen dat er onder de gemoedelijke oppervlakte van de bierwereld niet ook kwesties spelen. En afgaande op de moedige statements van biersommelier Sophie van Rafelghem op Twitter moeten we vaststellen dat dat klopt. Wanneer horen we de verhalen die gisten in Nederland? Het is belangrijk dat wie ze kan vertellen maar op de lippen bijt, ze niet voor zich houdt.

Dit wetende is het goed dat er een groep vrouwen is met een groot hart, ook voor bier, die het voortouw neemt om de bierwereld op te schudden. Om het ongemak te laten verdwijnen dat zit bij een ieder die niet geen stereotype bierdrinker is. Omdat het voor de hele bierwereld goed is dat iedereen zich bij bier comfortabel voelt.


Pink Boots Society
Wie zijn de vrouwen met een groot hart voor bier, die de wereld van ons geliefde gerstenat willen opschudden zodat die leuk wordt voor iedereen. Meer over de Pink Boots Society lees je in mijn interview met biersommelier Kim van Opdurp.


PINT: de vereniging voor biergenieters

Van bier geniet je meer wanneer je het samen doet. Dat is een van de leuke dingen van PINT. Wil je meer weten, neem dan eens een kijkje op de website van de vereniging.

Leestips

Welke smaken horen wel en niet thuis in bier? Dit artikel zet het allemaal op een rij: Ontdek tien smaakafwijkingen die niet thuis horen in bier.

Nog plannen om deze zomer op bierreis te gaan? Ontdek het unieke bier van de Zoigl-traditie.

2 gedachten over “Van meer diversiteit wordt de hele bierwereld beter

  1. Dag bierliefhebbers,
    Als bier genieter heb ik komst van Pint meegemaakt en de hele opstart en ontwikkelingen van de kleine ambachtelijke brouwerijen op de voet gevolgd.
    Als mede aandeelhouder van de amersfoortse stadsbrouwerij De Drie Ringen mocht ik deze jonge historie beleven.
    Pint was zeker in het begin toonaangevend .

    1. Ha Toon, dank voor je reactie. Ik vind het een spannend tijdsgewricht, die ‘oertijd’ van de bierrevival in Nederland. Daar zit een goed verhaal in, dus ik kom binnenkort een keer bij je op de lijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *