Zeven dingen die je wilt weten over de Dutch Beer Challenge 2022

Welk bier is dit jaar het beste van Nederland? Een keurkorps van bierkenners wijdde zich woensdag 13 april aan de taak om bij 550 inzendingen in alle denkbare stijlen het kaf van het koren te scheiden. Bij wat inmiddels uitgroeit tot een ware traditie en officieel heet: de Dutch Beer Challenge – powered by Mitra. Biersommelier Frits Dunnink was door de organiserende stichting uitgenodigd om de bierkeuring van zeer nabij mee te maken. In dit artikel vertelt hij je over wat hij in het Excelsior-stadion te Rotterdam beleefde. En beantwoordt hij ook de vraag waarom je als bierliefhebber blij kunt zijn met een bierwedstrijd van hoog niveau. Zeven dingen die je wilt weten over de Dutch Beer Challenge 2022.

Zeven dingen die je wilt weten over de Dutch Beer Challenge 2022

Wat speelde zich woensdag 13 april af in Rotterdam-Kralingen?

Wat is de Dutch Beer Challenge?

Hoe gaat de Dutch Beer Challenge in zijn werk?

Waarom is het belangrijk dat de Dutch Beer Challenge bestaat?

Wat heb je als bierliefhebber aan de Dutch Beer Challenge?

Wat waren mijn bevindingen als VIP-gast?

Wanneer wordt de uitslag bekend gemaakt en kun je daarbij aanwezig zijn?


Zeven dingen die je wilt weten over de Dutch Beer Challenge 2022

1.

Wat speelde zich woensdag 13 april af in Rotterdam-Kralingen?

Voor de achtste achtereenvolgende keer konden Nederlandse brouwerijen dit voorjaar bieren inzenden om te worden geproefd en beoordeeld tijdens de Dutch Beer Challenge. En in groten getale maakten ze van deze mogelijkheid gebruik. Maar liefst 550 bieren kwamen op tafel, zelfs weer meer dan tijdens de editie 2021. Toen lieten de brouwers van Nederland 539 bieren ten tonele verschijnen. De groeiende trend is niet vreemd wanneer je bedenkt dat het aantal brouwerijen nog steeds stijgt. Op dit moment hebben we in Nederland 928 bedrijven die zich toeleggen op het ontwikkelen, brouwen en verkocht krijgen van bier onder de noemer ‘brouwerij’.


2.

Wat is de Dutch Beer Challenge?

In het belang van het bier in Nederland namen een aantal partijen 2014 het initiatief voor de oprichting van de Dutch Beer Challenge. Ze hebben naast hun warm kloppend hart voor bier met elkaar één ding gemeen: dat ze onafhankelijk staan ten opzichte van de Nederlandse brouwers. Vanaf het allereerste begin is bierslijter Mitra een van de stuwende krachten achter het initiatief. Ook een toeleverancier voor grote en kleine brouwers als Kegstar ondersteunt de Dutch Beer Challenge van ganser harte.

Zeven dingen die je wilt weten over de Dutch Beer Challenge 2022 | Jurylid Nathan Hak was ook in Rotterdam-Kralingen van de partij (foto Bart Van der Perre)

Bij de Dutch Beer Challenge beoordeelt een internationaal, breed maar zorgvuldig samengestelde jury bieren in een groot aantal vooraf vastgestelde categorieën. Op basis van de individuele score van de juryleden komt een gewogen gemiddelde tot stand dat uiteindelijk het eindoordeel over een bier bepaalt. Op basis daarvan kunnen per categorie medailles worden toegekend: goud, zilver en brons. Uit het midden van de categoriewinnaars kiest de jury de inzending die zich het Beste Bier van Nederland mag noemen.

Bloeiende bierrenaissance

Dat de bierkeuring juist in de periode zo’n acht jaar geleden het levenslicht zag, berust niet op toeval. Dit was de tijd dat het aantal onafhankelijke, lokaal producerende brouwerijen in Nederland explosief begon te stijgen. En natuurlijk het aantal bieren dat ze op de markt brengen. Voor liefhebbers van karaktervol bier op zichzelf natuurlijk een positieve ontwikkeling. Maar door het groeiende aanbod maakte de weelderig bloeiende bierrenaissance het voor hen al moeilijker om door de bomen het bos te blijven zien.

Deze ontwikkeling zie je dan ook terug in de doelstellingen van de Dutch Beer Challenge. Met de beoordeling van bieren willen de initiatiefnemers een richtsnoer bieden voor de liefhebber die voor het schap staat in de winkel. Daarnaast is een medaille op de Dutch Beer Challenge natuurlijk een mooi marketinginstrument voor deelnemende brouwers. Al met al draagt het initiatief bij aan de versterking van de Nederlandse biercultuur.

3.

Hoe gaat de Dutch Beer Challenge in zijn werk

Over smaak valt niet te twisten, wil het aloude spreekwoord. Maar hoe ga je te werk als je een product keurt, waarvan smaak wellicht het meest doorslaggevende kwaliteitscriterium is? Bij de opzet van de Dutch Beer Challenge bouwden de initiatiefnemers zoveel mogelijk objectiviteit in. Doel is om te komen tot een faire en professionele wedstrijd. Een doorslaggevend criterium van iedere serieuze bierkeuring is transparantie waar het gaat om de regels.

Wanneer een inzending is ingedeeld in een categorie, wordt het blind geproefd door tenminste drie juryleden. Het keuren gebeurt op basis van een vooraf vastgesteld proefformulier. Daarbij is er aandacht voor het uiterlijk van een bier, geur en smaak, of het past in de aangegeven stijl en tot slot of het op een vakkundige manier gemaakt is. Hoe een bier ruikt en smaakt, weegt daarbij iets zwaarder dan de andere maatstaven.

Zeven dingen die je wilt weten over de Dutch Beer Challenge 2022 | Impressie van de jurydag in het Excelsior-stadion te Rotterdam.

Erkenning door vakgenoten

Ook voor de samenstelling van de jury gelden vastgestelde criteria. Wie jureert bij de Dutch Beer Challenge, geniet in de bierwereld van de Lage Landen erkenning door vakgenoten waar het gaat om kennis over en toewijding aan bier en het brouwersambacht. Dat betekent onder meer dat ze kennis hebben van de in Nederland gebrouwen bierstijlen. Ze beschikken ook over zo ruim mogelijke ervaring als jurylid. Tot slot hebben ze gedegen skills hoe je de geuren, kleuren en smaken van een bier analyseert.

Op basis van de jurybeoordelingen krijgt een ingezonden bier punten. Bij het bepalen van de eindscore vervallen de hoogste en de laagste jurybeoordeling. Wanneer een bier genoeg punten vergaart in zijn categorie, kan het in de eindrangschikking een medaille toegekend krijgen. Het komt dus voor dat een bier wel in zijn categorie naar verhouding de beste score krijgt, maar dat het puntentotaal te laag is om een medaille te verdienen. Een middelmatig bier in een categorie tezamen met slechtere bieren valt bij de Dutch Beer Challenge daarom nooit in de prijzen.

4.

Waarom is het belangrijk dat de Dutch Beer Challenge bestaat?

Misschien nog wel belangrijker dan de medailles is dat deelnemende brouwers van hun bieren een zo uitgebreid mogelijk juryrapport krijgen. Voor veel brouwerijen misschien wel de meest nauwkeurige feedback op hun product. En om die reden voor hen zeer welkom. Zo beschouwd is de Dutch Beer Challenge het jaarlijkse examen voor Nederlandse brouwers die iets in hun mars hebben. Dat is gunstig voor de kwaliteit van ons bier. Zeker als je bedenkt dat we hier weliswaar een vakopleiding voor bierbrouwers hebben, maar dat de eerste lichtingen studenten daar net hun examen hebben afgelegd. Waarbij ik ook weer niet de indruk wil wekken dat je brouwen alleen goed op school leert. Want voorbeelden van brouwers die als autodidact hun ambacht op hoog niveau beheersen, kan ik je zeker geven. Waar het om gaat is dat het niveau van brouwen op zoveel mogelijk manieren kan worden opgekrikt. Daar hebben alle bierliefhebbers in Nederland uiteindelijk baat bij.

Zeven dingen die je wilt weten over de Dutch Beer Challenge 2022 | Opperste concentratie aan de jurytafels.

Het interessante van de Dutch Beer Challenge is dat de wedstrijd een gelijk speelveld biedt aan grote en kleine brouwers. Het biedt macrobrouwerijen een mooi podium om hun ambachtschap te etaleren. En tegelijkertijd geeft het kleine, lokaal bekende brouwerijen de kans zichzelf aan een breed publiek te laten zien. En de groten uit te dagen. Opvallend is overigens dat het wedstrijdreglement niet voorschrijft hoe klein een deelnemende brouwerij mag zijn. Uit de kringen van de organisatoren is te vernemen dat een brouwer voor een substantieel volume van een bier moet kunnen zorgen. Maar stel, je hebt jezelf als thuisbrouwer ingeschreven bij de Kamer van Koophandel: zou je dan niet mee mogen doen? Wie de regels erop napluist, komt geen argumenten tegen waarom niet.

5.

Wat heb je als liefhebber aan de Dutch Beer Challenge?

Als bierliefhebber geniet je van de diversiteit die kleine en grote Nederlandse brouwers anno 2022 te bieden hebben. Maar wat moet je in vredesnaam kiezen?

Daarnaast: als je op zoek bent naar lekker bier van onafhankelijke, vaak lokaal producerende brouwerijen, stel je vast dat dit meer kost dan het ‘alternatief’ van de grootbrouwers. Een prijs die allicht de realiteit meer benadert dan de grijpstuiver waarvoor Big Beer en supermarkten gerstenat aanbieden: dikwijls kunstmatig laag gehouden. Maar dat is weer een ander verhaal.

Je kunt je geld maar een keer uitgeven. Als je kiest voor een bier in jouw favoriete stijl, voorzien van een Dutch Beer Challenge-medaille, mag je dat beschouwen als een ‘ridderslag’ door bierkenners die echt wel wat in de melk te brokkelen hebben.

Momentopname

Daar staat tegenover dat je de kwaliteit van bieren en brouwers die niet in de prijzen vallen, geenszins in twijfel hoeft te trekken. Vergeet niet dat ieder jaar weer de Dutch Beer Challenge een momentopname is. Van bieren die op dat ogenblik in de markt beschikbaar zijn. En waarvan de brouwers zelfbewust genoeg zijn om het aan te bieden aan de jury voor een open en zakelijk oordeel. Om hoge ogen te gooien moet je als brouwer binnen de lijntjes kleuren. Als het bier dat je laat meedingen zo stijlgetrouw en herkenbaar mogelijk is, vergroot dat je kans op een goede beoordeling.

De organisatoren van de Dutch Beer Challenge zijn zich daar overigens van bewust geraakt. Om die reden introduceerden ze enkele edities terug nieuwe categorieën: ‘Innovatie/Speciaal’. Een soort vergaarbakken om toch recht te doen aan brouwers die ervoor kiezen om niet zo stijlgericht te werken.

6.

Wat waren mijn bevindingen als VIP tijdens de Dutch Beer Challenge 2022?

Voor menig bierliefhebber lijkt het misschien iets paradijselijks: de hele dag de lekkerste bieren van Nederland proeven. Maar ik kan je verzekeren: dat is keihard werken. Zeker omdat je in korte tijd gefundeerd iets moet vinden van wat je aantreft in je glas. Kijken, ruiken, proeven, oordelen. En dat wat je waarneemt, liefst ook nog noteren in beknopte maar begrijpelijke bewoordingen. Moet jij eens raden hoeveel tijd een jurylid heeft voor ieder bier… Nou? Ik vertel het je: zes minuten. Z E S minuten.

Zeven dingen die je wilt weten over de Dutch Beer Challenge 2022 | Biersommelier en auteur Frits Dunnink.

Daarbij blijft het niet bij de twee bieren van elk een stijl die mijn mede-VIP’s en ik voor onze neus gezet kregen. Per stijl komen op de jurytafels dikwijls twintig bieren of meer voorbij. De leden van de jury beginnen ’s ochtends om 9.00 uur en om 16.00 uur zit hun werk er weer op. Wat opvalt is dat de organisatie een geoliede machine is. Als vanzelf brengen de stewards op iedere tafel keer op keer weer een nieuwe set bieren. Ik weet niet of je het herkent: maar naar mijn stellige indruk is iets dat eruit ziet alsof het vanzelf gaat, het resultaat van hard werken.

Bieren waarin brouwers al hun toewijding en ambachtschap hebben geïnvesteerd, verdienen het om met even veel toewijding en deskundigheid te worden geproefd en beoordeeld. Als je het mij vraagt, wordt daar door de organisatoren van de Dutch Beer Challenge absoluut recht aan gedaan.

7.

Wanneer wordt de uitslag bekend en kan ik daarbij aanwezig zijn?

De uitslag van de Dutch Beer Challenge werd op 26 april bekend gemaakt. Grote winnaars waren Jopen en La Trappe, die beide maar liefst zes medailles in de wacht sleepten. Viel jouw favoriete brouwerij in de prijzen? De complete uitslag van de editie 2022 kun je hier teruglezen.

Wil je erbij zijn als de Mitra-award voor het beste bier van Nederland wordt uitgereikt? Ook dat kan. In dat geval kun je naar de openingsdag van het Nederlandse Bierproeffestival komen, ’s middags op 19 mei in de Grote Kerk te Den Haag. Dan onthult de jury welke brouwerij zich mag voegen in het dit illustere rijtje:

2022
2021Nevel Artisanal AlesMeander
2020Stadsbrouwerij Eindhoven150 Watt
2019La TrappeTripel
2018Bronckhorster Brewing CompanyNightPorter
2017KompaanDen Haag
2016Bruut BierGajes
2015JopenMooie Nel
winnaars van de Mitra-award voor het Beste Bier van Nederland

Volg de Facebook-groep van de Dutch Beer Challenge – powered by Mitra

Bezoek de openingsdag van het Nederlands Bierproeffestival donderdag 19 mei

Leestips

Wat onderscheid craft-brouwers van grote brouwers? Op zoek naar het wezen van craft brewing.

Zoek je een samenwerkingspartner in communicatie en PR met vakkennis van bier? Neem vrijblijvend contact op met biersommelier Frits Dunnink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *