Museum aan de Stroom, iconisch in de stad Antwerpen

Bier drinken in Antwerpen

Antwerpen, de bruisende havenstad aan de oevers van de Schelde, is een populaire bestemming voor een lekker dagje erop uit. En het bier is er dan nooit ver weg. Maar waar moet je zijn als je op zoek bent naar een authentieke bierervaring? In dit artikel neemt biersommelier Frits Dunnink je mee op een bierige ontdekkingstocht door het rijke verleden en het spannende heden van ’t Stad: 14 tips voor bier drinken in Antwerpen.

Bier drinken in Antwerpen

De zilverkleurige schittering van de trage rivier, de intrigerende cultuurschatten of de verrukkelijke restaurants: er waren voor mij altijd wel redenen te bedenken om weer eens naar Antwerpen te gaan. Mijmerend op het terras van café Witzli Poetzli met een ‘bolleke’ voor me op het tafeltje. Maar sinds ik een aantal jaren geleden besloot om mijn leven te wijden aan het bier, had ik steeds het gevoel dat ik bij die bezoeken iets oversloeg.

Toen afgelopen najaar de wereld corona-gerelateerd weer een beetje van het slot ging, heb ik mezelf maar eens uitgenodigd in Antwerpen voor een werkbezoek van meerdere dagen. Met als doel op ontdekkingstocht te gaan in wat de Schelde-stad bierliefhebbers te bieden heeft. Mijn ontdekkingen deel ik met je in dit artikel. Je leest wat in Antwerpen interessante grote en kleine brouwerijen zijn. Daarnaast introduceer ik je in enkele biercafés die echt te moeite waard zijn. En tot slot lees je nog wat aanbevelingen voor bierwinkels met een interessant assortiment.

Ik vind het ook altijd de moeite waard om op zoek te gaan naar historische en culturele achtergronden van plekken waar ik kom. Daarom vind je ook in dit ‘Smaak van de Stad’-artikel beknopt het verhaal over wat Antwerpen maakt tot Antwerpen en wat voor plek bier inneemt in de stad. Die overigens door haar bewoners met zelfbewuste bravoure die zo’n grote oude havenstad toekomt, met vanzelfsprekendheid ’t Stad wordt genoemd.

Ga je meer op ontdekkingstocht? Je bent van harte uitgenodigd.

Bier drinken in Antwerpen | Impressie van mijn bierige ontdekkingstocht in de bruisende havenstad aan de Schelde.

Inhoud

Dit artikel over bier drinken in Antwerpen bestaat uit de volgende onderdelen:

Dit is Antwerpen: portret van ’t Stad

Antwerpen: trends in bier

Lokale brouwerijen

Bijzondere biercafés

Goed gesorteerde bierwinkels


1.

Dit is Antwerpen: portret van ’t Stad

Altijd als ik door de binnenstad van Antwerpen wandel, komt er een moment waarop ik me weer verbaas. Dan dringt het besef door hoe onvoorstelbaar uitgestrekt die is. In ieder geval voor mijn gevoel: ik kan me niet voorstellen dat bijvoorbeeld het stadshart van Amsterdam zo groot is gegroeid. Laat staan andere Nederlandse steden die al aan het begin van de nieuwe tijd tot bloei zijn gekomen.

Bloei en stagnatie

Tot aan de Tachtigjarige Oorlog is Antwerpen de belangrijkste haven van de Lage Landen. De grandeur van de Grote Markt weerspiegelt deze hoogtijdagen. Een ander fascinerend historisch feit vind ik dat in die jaren halverwege de 16e eeuw in Antwerpen een van de grootste drukkerijen van Europa ontstaat. De afstammeling van deze onderneming is er nog steeds. Tegenwoordig leeft die historie voort in het Museum Plantin-Moretus, sinds 2005 UNESCO Werelderfgoed. Als je nieuwsgierig bent naar de oorsprong van onze informatiemaatschappij, dan kan ik je een bezoek daar van harte aanbevelen.

Als de noordelijke Nederlanden halverwege de 17e eeuw onafhankelijkheid verwerven, komt aan de bloei van Antwerpen abrupt een einde. Protestante Antwerpenaren vluchten naar het noorden: die braindrain legt daar de economische en culturele basis voor de Gouden Eeuw. De Republiek der Verenigde Nederlanden blokkeert het scheepvaartverkeer op de Schelde: de levensader van de Antwerpse haven afgeknepen.

Deze ingrijpende gebeurtenis leidt een periode van stagnatie in. Antwerpen en de rest van de zuidelijke Nederlanden maken deel uit van het Habsburgse rijk. Er komt pas echt weer ontwikkeling wanneer eind 18e eeuw Napoleon een einde maakt aan de afsluiting van Antwerpens verbinding naar de Noordzee. Hij geeft ook belangrijke impulsen voor de ontwikkeling van de haven en de scheepsbouw. In de loop van de 19e eeuw groeit Antwerpen uit tot een ware wereldhaven, die zich kan meten met Hamburg, Londen en Rotterdam. En een toonaangevende haven is ’t Stad ook anno 2022 nog.

Bier drinken in Antwerpen | Historie en bier.

Echt een ander land

De Vlamingen en wij, we delen een taalunie. Maar wat ook ontegenzeggelijk is: al lees je alle bordjes onderweg als vanzelfsprekend, eenmaal over de grens ben je echt in een ander land. Hoewel dat onderscheid lang geleden aanzienlijk minder strikt was. Het hele verhaal van Nederlands onafhankelijkheid van Spanje begon ooit als een kwestie voor alle, Nederlandstalige, Lage Landen. Onder het document waarin ze het vreemde gezag afzwoeren, staan ook de handtekeningen van Brabant, Mechelen en Vlaanderen. Maar sinds de afscheiding van het noorden heeft de historie een aanzienlijke kloof getrokken.

Mijn indruk is dat de mensen in wat we tegenwoordig kennen als Vlaanderen, erkennen dat we bepaalde dingen niet kunnen en ze evenmin kunnen weten. En dit gegeven ook accepteren. Wellicht komt dat doordat ze een minder breed gedeelde ervaring bezitten van aanzienlijke stukken land te ontworstelen aan de zee. Wat in mijn ogen ook een rol speelt, is hun verschillende perspectief op hun positie ten opzichte van de overheid. De toestand dat ze als Belgen hun eigen lot bepalen is nog geen twee eeuwen oud.

Licht schurend gevoel

Goed beschouwd is dat we Vlaanderen ‘Vlaanderen’ noemen even merkwaardig als het gebruik om Nederland met ‘Holland’ aan te duiden. Met dat verschil dat het begrip ‘Vlaanderen’ alternatiefloos is. Begrijp me niet verkeerd: ik voel me thuis, daar aan die kant van de grens. De Vlaamse gemoedelijkheid heeft haar charme. Een soort Nederland met de ‘Franse’ slag. Waarbij ik me toch ook vroeg of laat ervan bewust word hoe ‘Hollands’ ik eigenlijk ben. Bij alle goedmoedige improvisatie voel ik bij mezelf op enig moment ook altijd de gedachte opborrelen, ergens achter in mijn bewustzijn. (Of is het een licht schurend gevoel?) “Hé gast, neem je me nou in de maling…?” En de doorreis eenmaal voltooid, valt op hoe de zogenaamde ‘Franse’ slag toch best strak is geplooid. Frankrijk heeft duidelijk andere verwachtingen van zichzelf, hogere.

In het Vlaamse gewest is Antwerpen de grootste stad. Een populaire bestemming voor een dagje weg voor mensen van boven de grens. Wie het moeilijk vindt zich te voegen in de lokale vibe, wordt gedoogd. En achter voorgehouden hand besproken als ‘dikke nek’. Waarbij interessant is om te weten dat hun buren Antwerpenaren op hun beurt als ‘dikke nekken’ zien. Kenmerkend voor hun eigen vanzelfsprekendheid vind ik, dat de bewoners van Antwerpen hun stad simpelweg ’t Stad noemen. En alles er omheen is parking.


Antwerpen: trends in bier

Een bruisende havenstad met een rijke historie en opulent, om niet te zeggen: Rubensiaans cultureel en gastronomisch aanbod. Zo hebben we de stad aan de Schelde leren kennen en liefhebben. Aan plekken om bier te drinken geen gebrek. Maar waar moet je zijn als je op zoek bent naar een authentieke ervaring? In het vervolg van dit artikel krijg je een groot aantal antwoorden op die vraag. Maar eerst zoom ik nog een beetje in op de biertraditie van ’t Stad.

Wie in relatie tot Antwerpen denkt aan bier, schiet zonder twijfel het ‘bolleke’ als eerste te binnen: Antwaarpse Pale Ale. Maar wist je dat er een bierstijl is die eigenlijk veel ‘echter’ Antwaarps is?

‘Bolleke’ = Spéciale Belge

Voor menig Vlaming, Brabander of Limburger is dit allicht een bewijs dat ze inderdaad ‘dikke nekken’ hebben, de Antwerpenaars. Dat ze het amberkleurige bier dat we kennen als Spéciale Belge, hebben ‘gekaapt’ als het hunne. In Antwerpen deed dit bier zijn intrede in 1913: toen brouwde ‘stadsbrouwerij’ De Koninck het ‘specialleke’ voor het eerst. Maar het recept bestond op dat moment al een aantal jaren.

In 1905 schreef een aantal professoren van Belgische brouwerijscholen een wedstrijd uit. Het doel? Het brouwerswezen in België een impuls geven. Het bier van de eigen brouwers was namelijk in de verdrukking geraakt door de toenemende populariteit van geïmporteerde ondergistende lagerbieren: pils en co. Bovendien was naar verluidt, de kwaliteit van het Belgische bier in die periode ook niet om over naar huis te schrijven. Dat waren ouderwetse bovengistende bieren, die je zonder kunstmatige koeling kon brouwen. Er kwam een ’talentenjacht’ om brouwers aan te sporen om een ‘modern Belgisch bier’ te ontwikkelen dat de concurrentie aankon met het nieuwerwetse importbier.

Bier drinken in Antwerpen | ‘And the winner is…‘ – Antwerpse brouwerij gaat ‘aan de haal’ met het winnend recept van een brouwwedstrijd in 1905.

De eerste prijs van deze wedstrijd ging naar een brouwerij uit een stadje in de buurt van Charleroi, in Franstalig België. Het was amberkleurig en zo succesvol dat een groot aantal collega-brouwers uit Henegouwen, Brabant en Antwerpen met het recept aan de slag gingen. Het kreeg van hen de benaming ‘Bière Belge’, ‘Spéciale Belge’, ‘spéciale’, ‘amber’ of ‘ale’ mee.

Typische wezenskenmerken van ‘Spéciale Belge’ zijn naast de (amber)kleur het gebruik van mineraalrijk brouwwater, licht gekleurde karamelmouten en zachte aromahoppen. In de smaak ligt de nadruk op de moutigheid. Daarnaast is de gebruikte bovengist van sterke invloed op wat je in een ‘Spéciale Belge’ ruikt en proeft. Die zorgt voor een zekere fruitigheid, als bijproduct van de omzetting van suikers in alcohol en koolzuur.

Het bijzondere van ‘Spéciale Belge’ is dat dit het eerste biertype is dat brouwers creëerden in een stijl die we heden ten dage herkennen als traditioneel Belgisch. Met een traditie van ruim honderd jaar is het ‘specialleke’ dus zelfs ouder dan de Belgische dubbel en tripel. Het ‘ale’ op Belgische wijze is inmiddels een erkend streekproduct. Naast de Antwerpse brouwerij De Koninck vind je onder meer in Vlaams-Brabant nog Palm en in Vlaanderen de brouwerijen De Ryck, Contreras en De Poes die het authentieke ‘Spéciale Belge’ brouwen. In de Franstalig gemeenschap brouwt De Ranke (Moeskroen) met »Franc Belge« ook een hele geslaagde stijloefening.

Seef & Co.

Maar er is in de stad aan de Schelde nog een ander biertype. Dat is zo authentiek dat er in Antwerpen zelfs een stadswijk naar is genoemd. Dat we dit bier in de 21ste eeuw weer kunnen proeven, is te danken aan de bierliefde en vasthoudendheid van een man die ooit het vak leerde als marketeer bij Duvel. Maak kennis met het Seefbier.

Het alleroudste Antwerpse stadsbier, waarvan de traditie zo’n jaar op tien geleden weer nieuw leven werd ingeblazen, is in essentie een bovengistend tarwebier. Wie de historie ervan terug volgt, komt uit in de hoogtijdagen van schilders als Rubens, Van Dyck en Jordaens. Uit het jaar 1677 stamt de eerste vermelding van het Seefbier: te vinden in de administratie van het gilde voor kunstambachtslieden Sint-Lucas. Seef groeit uit tot het populairste bier van de stad. Een nieuwe stadswijk, voor havenarbeiders gebouwd ten noorden van het oude stadshart, kreeg zelf de naam Seefhoek. Dat is een verwijzing naar de vele kroegen waar het Seef rijkelijk vloeit. Er zijn dan in en rond de stad meer dan 100 brouwerijen die het mistige bier brouwen. Naast gerst en tarwe hebben ook boekweit en haver een plek in de receptuur.

Bier drinken in Antwerpen | Zet je lippen aan een authentiek en fris stadsbier: Seef.

In de jaren tijdens of kort na de Eerste Wereldoorlog komt geruisloos een einde aan de traditie van het Seef. Maar diep in zijn hart is Antwerpen dit authentieke stadsbier nooit vergeten. Sinds 2017 kun je het weer proeven in de brouwerij waar het wordt gemaakt: die van de Antwerpse Brouw Compagnie, die je verderop in het artikel nog een beetje beter zult leren kennen.


3.

Lokale brouwerijen

Wat zijn in ’t Stad interessante brouwerijen? Een tweetal kun je echt niet missen. Maar de afgelopen jaren kent Antwerpen ook steeds meer microbrouwers die hele verdienstelijke bieren brouwen. Een aantal brouwerijen die de moeite waard zijn, stel ik graag kort aan je voor.

De Koninck

Op deze plek wordt al een kleine tweehonderd jaar gebrouwen. Maar sinds de overname door Duvel Moortgat 2010 is het alsof brouwerij De Koninck bezig is aan een tweede jeugd. Het nieuwe elan valt onmiddellijk op als je een bezoek brengt aan de site aan de Mechelsesteenweg tegenover het Koning-Albert-park. De brouwerijtour laat nieuwsgierigen op een laagdrempelige manier kennismaken met het maken van bier en de historie van wat generaties lang een echt familiebedrijf was. Daarbij kun je niet alleen zien en proeven, maar zelfs voelen wat erbij komt kijken om een bier vanuit de brouwketel bij jou in het ‘bolleke’ te krijgen.

Bier drinken in Antwerpen | Poort op het complex van brouwerij De Koninck met het iconische logo.

De brouwerijtour eindigt in de taproom waar je naast de bieren van De Konick ook andere producten uit de bierfamilie van Duvel Moortgat kunt degusteren. (Een persoonlijke favoriet van mij: Liefmans Goudenband!) De site is inmiddels een waar Walhalla voor wie van lekker, ambachtelijk eten en drinken houdt. De brouwerij laat zich omringen door onder meer een schitterende artisanale bakkerij en een high end ‘beenhouwer’. Ook de befaamde kaasaffineur Van Tricht heeft er een plek gevonden. Voor bierliefhebbers maar ook wie nog niet zoveel weet van bier, is een bezoek aan deze De Koninck-experience van harte aanbevolen. Daar neem je de flauwigheid van voormalig MTV-presentator Ray Cokes graag voor op de koop toe.

Adres

Mechelsesteenweg 219 | 2018 Antwerpen

»website«


Antwerpse Brouw Compagnie

Het enige belang dat ze dienen bij de Antwerpse Brouw Compagnie is het brouwen van zo goed mogelijk bier. In 2022 viert men in het oude havengebied het tienjarige jubileum. Daar, ten noorden van het stadshart, vond de brouwerij in 2017 een eigen plek met een super de luxe installatie die omringd wordt door een gezellig proeflokaal. Het bedrijf voor 100% tot stand gekomen via crowdfunding door waarachtige bierliefhebbers, is het geesteskind van Johan Van Dyck. En het begon allemaal toen de biermarketeer van onder meer Duvel Moortgat in de ban raakte van het verloren Seefbier.

Bier drinken in Antwerpen | Brouwerij en proeflokaal van de Antwerpse Brouw Compagnie.

Inmiddels is het assortiment van de Antwerpse Brouw Compagnie uitgebreid met nog andere bieren, vooral geënt op traditioneel Belgische stijlen. “Geen extreme bekkentrekkers”, zoals ze zelf zeggen maar bier dat ze zelf graag drinken. En altijd hoe dan ook van onberispelijke kwaliteit. ‘Seef the planet’, luidt het motto van Van Dyck en de zijnen. Duurzaamheid moet je doen. Bij de Antwerpse Brouw Compagnie gebeurt dat op basis van 100% groene stroom, warmteopwekking uit brouwdamp en met maximale herbruikbaarheid van resources.

Adres

Indiëstraat 21 | 2000 Antwerpen

»website«


Bieren Cabardouche

Ooit had in ’t Stad iedere wijk wel een of twee brouwerijen. Bij Cabardouche willen ze die traditie nieuw leven inblazen. Sinds 2019 is deze brouwerij gevestigd in een van de spoorwegbogen in Borgerhout. Vlak om de hoek van muziektempel De Roma en de bruisende Turnhoutsebaan. Twee bogen verderop vind je overigens een interessante bierwinkel.

Bier drinken in Antwerpen | Een blik werpen in de lokaliteiten van Cabardouche in Borgerhout.

Over de herkomst van de naam schrijven ze bij Cabardouche het volgende: “Een ‘kaberdoesjke’ zou een Antwerpse verbastering zijn van Cabaret Douze. Napoleon nummerde de huizen van vertier of cabarets, zoals ze toen werden genoemd. Het nummer 12 was voorbehouden aan de bordelen. Ons huis van vertier zag het licht in 2012 en zorgt net als de echte ‘kaberdoesjkes’ voor lekkers achter glas.” De brouwerij is elke vrijdag en zaterdag geopend voor bezoekers.

Adres

Engelselei 255 | 2140 Antwerpen Borgerhout

»website«


Brouwerij Brochus

Als je op zoek bent naar bieren als een one time experience, dan moet je bij deze jonge Antwerpse brouwerij zijn. Je kunt Brochus met recht een picobrouwerij noemen. Voor hun brouwsels staan twee ketels met een inhoud van 28 liter ter beschikking. Naar eigen zeggen is de brouwerij opgericht om naar hartenlust te kunnen experimenteren. Daarbij is het de brouwers te doen om de perfecte harmonie te vinden tussen de verschillende ingrediënten.

Een ieder die een bier van Brochus drinkt, brengt een creatie een stapje dichter bij haar einde. Maar tegelijkertijd maakt zij of hij daarmee ruimte voor een nieuw begin. Zo beschouwd heeft het brouwen eenzelfde soort cyclische karakter als de natuur. Brouwerij Brochus heeft vooralsnog geen eigen proeflokaal, maar hun bieren zijn te vinden in lokale bierwinkels en cafés.

Adres

Constitutiestraat 28 | 2060 Antwerpen

»website«


Gistgeest

De eerste sporen van deze brouwerij voeren terug tot in 2015. Toen ging de geest uit de fles, respectievelijk de gist in de fles. De bieren van deze eigenwijze nanobrouwerij zijn modern en experimenteel. Te proeven in de plaatselijke horeca, bottleshops en bierfestivals. De white IPA »Hip Hop Hooray« die ik uit hun ketels proefde, was spot-on en relevant. En afgaand op de verhalen die ik over de Gistgeest-bieren tegenkom, wekken ze nieuwsgierigheid. “Een bolletje vanille-ijs, chocoladesaus en krieken, slagroom optioneel” zijn bijvoorbeeld terug te vinden in de cherrystout »IJssalon Bianca«. Daarnaast wordt uitgebreid geëxperimenteerd met gisten, zoals kveik. Al met al een brouwerij die de moeite van het verdere verdiepen zeker waard is. Bier kopen aan de brouwerij is mogelijk, liefst op afspraak.

Adres

De Sevillastraat 88 | 2100 Antwerpen Deurne

»website«


Stadsbrouwerij ’t Pakhuis

Deze huisbrouwerij en brasserie in het trendy Antwerpen-Zuid is tijdens het schrijven van dit artikel tijdelijk gesloten voor een grondige renovatie.

Adres

Vlaamsekaai 76 | 2000 Antwerpen


4.

Bijzondere biercafés

Ook de Antwerpenares en haar begeleiding trekken er graag op uit om in ’t Stad te genieten van een goed glas bier. Het aantal cafés die bier serveren is daarom legio, maar het leeuwendeel catert voor gasten voor wie uitgaan belangrijker is dan het bier zelf. Als het echt biergericht en authentiek mag zijn, heb ik nog wel een aantal aanbevelingen voor je.

Billie’s Bierkafétaria

De internationale bierwereld in je glas, België op je bord: zo laat zich een bezoek aan Billie’s Bierkafétaria kernachtig samenvatten. In dit op het ouderwetse bruine café geïnspireerde etablissement, op een steenworp afstand van de Groenplaats, draait het om bier. En dat zal ook altijd zo blijven. Naast klassiek en gekend ambacht ook brouwkunst van innovatieve signatuur: het accent ligt op Belgisch en onafhankelijk, wat je noemt ‘craftbrewing‘. Als je op zoek bent naar internationale trends in bier, moet je bij ‘Billie’  zijn. En hij neemt zijn rol als ‘curator’ van het verrassende assortiment bloedserieus: ook als het om tappen, schenken en serveren gaat. Op de kaart tref je bovendien dagverse gerechten uit de ‘ouderwetse’ Belgische keuken aan, waarbij iedere dis te combineren valt met een bijpassend bier.

Bier drinken in Antwerpen | Bij Billie’s Bierkafétaria draait het om bier en om bier alleen.
Adres

Kammenstraat 12 | 2000 Antwerpen

»website«


Spécial Belge Taproom

‘Goed bier goed volk’ – voor deze warm aanbevolen bierige hotspot is afwijken van door ‘Hollanders’ gebaande Antwerpse paden noodzakelijk. Hij bevindt zich namelijk om de hoek van het door Sergio Hermans groot gemaakte restaurant The Jane: op het terrein van Het Groen Kwartier net buiten de Antwerpse Leien. De Spéciale Belge Taproom doet zijn naam alle eer aan: ook dit etablissement plaatst onafhankelijke, eigenzinnige maar te allen tijde toegewijde Belgische artisanale brouwers op een voetstuk. Als je wilt weten wat er speelt buiten de gebaande paden in bierland België: laat je door het goed geïnformeerde personeel aan de toog adviseren. Want Belgisch bier is zoveel meer dan het obligate pintje, Duvel of trappist. De avontuurlijke bierproever komt op dit adres absoluut aan zijn of haar trekken.

Bier drinken in Antwerpen | Impressie van een bezoek aan de Spéciale Belge Taproom in het Groen Kwartier.
Adres

Regine Beerplein 1 | 2018 Antwerpen

»website«


Café Kulminator

Ben je echt geïnteresseerd in bier? Dan is een bezoek aan deze karakteristieke plek echt een must voor jou. Stel je bezoek aan ‘de’ Kulminator niet te lang uit, want het bestaan van dit wereldwijd unieke en vermaarde etablissement is zeker niet voor de eeuwigheid. Het is wel een café met een speciale gebruiksaanwijzing. Wil je daar weer over weten, lees dan mijn artikel dat ik speciaal wijdde aan de Philemon en Baucis van de bierwereld: Leen Boudewijn en Dirk Van Dyck.

Indrukken van een bezoek aan café Kulminator in Antwerpen
Bier drinken in Antwerpen | Impressie van een bezoek aan café Kulminator.

Een bezoek aan Café Kulminator is een reis door de tijd. ‘Zomaar’ een biertje drinken is er niet bij. Je gaat er zitten om even echt de tijd te nemen voor het degusteren van werkelijk vintage bier. Op het menu staan met zorg bewaarde bieren, gebotteld in tijden dat menig gast nog geboren moest worden. Verder af van de moderne, strak gecommercialiseerde bierwereld kun je niet komen. En dat maakt dit café zo ontzettend de moeite waard.

Adres

Vleminckveld 32 | 2000 Antwerpen

»bezoek de Facebook-pagina bijgehouden door vrienden van Café Kulminator«


Beerlovers Bar

Van hartstochtelijke bierliefhebbers voor bierliefhebbers: de Beerlovers Bar werd 2016 opgericht door drie vrienden bij wie de liefde voor gerstenat allicht niet letterlijk maar zeker wel figuurlijk over de rand schuimt. Daarbij gaat het vooral over het verhaal van de brouwer, in al zijn geuren, kleuren en smaken. Je vindt het café op een sfeervol pleintje vlakbij het Centraal Station: een stukje Antwerpen voor de Antwerpenaars, en al degenen voor wie ’t Stad een speciaal plekje is. Twaalf wisseltaps en een uitgebreide bierkaart met 150-200 bieren uit België en de hele wijde wereld zorgen ervoor dat je als liefhebber je smaakhorizon gegarandeerd kunt verbreden. Daarnaast verzorgt Beerlovers Bar regelmatig bijzondere tastings en het laatste weekeinde van maart een heus bier-, wijn en spiritsfestival: MEUG.

Bier drinken in Antwerpen | De toog van de Beerlovers Bar op zondagmiddag.
Adres

Rotterdamstraat 105 | 2060 Antwerpen

»website«


Bier Central

Ik geef het toe: ook in mij huist best wel een biersnob. Het heerschap dat er voor zorgde dat ik bij al mijn voorgaande bezoeken aan Antwerpen dit adres consequent links heb laten liggen. Gelegen in het uitgaanscentrum van de Scheldestad, pal aan de drukke straat van het Centraal Station richting binnenstad.

Bier drinken in Antwerpen | De verrassend uitgebreide bierkaart van café Bier Central.

Maar soms laat zelfs die biersnob zichzelf vermurwen. Om toen ik eenmaal de drempel over was, te constateren dat Bier Central positief verrast. Met een zeer uitgebreide bierkaart waarop naast de usual suspects veel onbekend moois te ontdekken valt: van Belgische signatuur, 30 op tap en ruim 300 op fles. Maar bovenal: met onverwachte kennis van zaken en enthousiasme bij het personeel. En wie wordt er niet graag positief verrast? Bier Central Antwerpen doet zijn naam alle eer aan. En biedt een mooie opstap voor al wie op ontdekking wil gaan in de verrukkelijke wereld van het betere Belgische bier.

Adres

De Keyserlei 25 | 2018 Antwerpen

»website«


5.

Goed gesorteerde bierwinkels

Natuurlijk: tijdens je bezoek aan een stad als Antwerpen kun je nooit alle bieren proeven waar je nieuwsgierig naar bent. Dus waarom niet ook een mooie selectie mee naar huis genomen? Hier vind je een drietal tips voor winkels met een mooi assortiment van relevante lokale en regionale kleinere brouwerijen.

Borger Bottles

Iedereen kent in België de ‘bierschuren’ waar je de verrukkelijke producten van de grotere, maar toch artisanale regionale en nationale brouwers koopt: als je wilt met bakken tegelijk. Maar waar moet je zijn als je op zoek bent naar trendy bieren van nog niet gevestigde, onafhankelijke brouwers? In die marktniche is een jaar of drie geleden Bas Scheffer gesprongen. Zijn winkel Borger Bottles vind je in een van de gewelven onder het spoor op de grens van de oude volkswijk Borgerhout en de deelgemeente Deurne. Jazeker, een flink eind uit het centrum, maar de tram stopt er zowat op de stoep. Ben je nieuwsgierig naar bieren van kleine, up and coming plaatselijke brouwerijen zoals Cabardouche of Gistgeest? Dan moet je bij Borger Bottles zijn. Je vindt er ook flessen en blikken met mooie eigentijdse bieren van aspirerende buitenlandse ‘craft brewers’ die faam aan het verkrijgen zijn.

Bier drinken in Antwerpen | Bas Scheffer richt zich met zijn bottleshop op kleine trendy brouwers uit de buurt maar ook uit het buitenland.
Adres

Engelselei 251 | 2140 Antwerpen Borgerhout

»bezoek de Facebookpagina van Borger Bottles«


Billie’s Bottle Shop

‘No crap, just craft’ – onder dat motto brengen de mensen van Billie’s ter zake doend bier van onafhankelijke brouwerijen met lef onder de liefhebbers. Het accent ligt op jonge en avontuurlijke Belgische brouwerijen, maar er is ook de nodige import van spraakmakende bieren over de grens. Wat Billie aan de toog van z’n café heeft, kun je met geen mogelijkheid allemaal in een keer proeven. Daarom is het wel zo geschikt dat je van hem ook bieren kunt kopen, in flessen of blikken die nog toe zijn. Dat gebeurt dan in een winkel zo’n vijf minuten gaans van Billies Bierkafétaria. En tot slot: had ik al verteld dat Billie een eigen bierfestival heeft? Jaarlijks het tweede weekeinde van november in de Waagnatie. Schrijf alvast maar in je agenda: Billie’s Craft Beer Fest.

Adres

Aalmoezenierstraat 38 | 2000 Antwerpen

»website«


Abbey N°8

Liefde voor mooie bieren vind je op dit adres in ieder geval volop. Gericht op mainstream Belgische brouwerijen en merken, die je best verder van het centrum betrekt. Want de vierkante-meter-prijs van het winkeloppervlak op deze prominente locatie fietst natuurlijk mee in hetgeen je afrekent voor je koop. Maar daarnaast vind je ook verrassende smaken van onbekende brouwers uit stad en streek. Ook een mooi assortiment van jenevers en andere spirits van lokale makers.

Adres

Handschoenmarkt 8 | 2000 Antwerpen

»website«


Heb jij nog suggesties?
Natuurlijk pretendeer ik met mijn artikel over bier drinken in Antwerpen geen volledigheid. Ik houd me dan ook zeer aanbevolen voor tips en aanvullingen. Heb jij suggesties? Deel ze met ons via onderstaand reactieformulier. Alvast heel hartelijk dank.

Leestips

Nieuwsgierig naar de smaak van brouwers in een andere grote havenstad? Ga mee op ontdekking in bierstad Rotterdam.

‘Ik drink alleen maar speciaalbier‘ – vijf misverstanden over genieten van bier.

Een gedachte over “Bier drinken in Antwerpen

  1. Goedemorgen, ik heb in een boek gelezen dat er in de 16e eeuw een bier gebrouwen werd in Merksem nl De Swane. Ik kan hier nergens iets over vinden. Klopt dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *