Lowlander wit 0.00% gebrouwen met sinaasappel en citroen

»Wit 0.00%« van Lowlander Beer

Soms lijkt het werk van een biersommelier wel op dat van een goudzoeker: onophoudelijk graven op zoek naar dat ene klompje edelmetaal. Hoeveel brouwerijen hebben we inmiddels in Nederland? De database van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur meldt begin februari 2022 908 bedrijven die zich ‘brouwerij’ noemen! Lukt het jou om in die diversiteit van geuren en smaken dát bier te vinden dat echt de moeite waard is. Grote kans dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom zoekt biersommelier Frits Dunnink voor liefhebbers de pareltjes in het onoverzichtelijke Nederlandse bierlandschap. Met enige regelmaat kiest hij voor jou het bier van de maand. Die eer komt dit keer toe aan een bijzonder alcoholvrij bier: »Wit 0.00%« van Lowlander Beer.

»Wit 0.00%« van Lowlander Beer

In dit artikel maak je uitgebreid kennis met »Wit 0.00%«. Je leest wat voor bier het is en wat je in het glas kunt verwachten. Daarnaast komt je meer te weten over diverse aspecten van het verhaal achter het bier. Je ontdekt wat achtergronden over de brouwerij Lowlander die zes jaar geleden werd opgericht door Frederik Kampman. Dit portret van »Wit 0.00%« sluiten we af met wat suggesties voor foodpairings en tips waar je het kunt kopen.

Lowlander wit 0.00%
»Wit 0.00%« van Lowlander Bier | Smaakvol alcoholvrij dankzij het zesty karakter van verse sinaasappel- en citroenschil.

Wat voor bier is »Wit 0.00%«

Als je Frederik Kampman vraagt op welk Lowlander-bier hij het meest trots is, dan noemt hij dit bier. Ik snap wel waarom. Ik kan zo in de gauwigheid geen ander bier bedenken van een kleinere, onafhankelijke Nederlandse brouwerij dat echt 0,0% alcohol heeft. Dat was vooralsnog steeds voorbehouden aan de grote brouwerijconcerns met de budgetten die je nodig hebt om de technologie te betalen om echt alcoholvrij bier te maken. Kleinere, lokale spelers in de markt kunnen met hun mogelijkheden niet verder dan circa 0,3%: volgens de Nederlandse wetgeving mag dat niet eens alcoholvrij, maar alcoholarm heten.

Maar »Wit 0.00%« is niet alleen helemaal alcoholvrij. Het is ook nog eens hartstikke lekker. Tenminste als je van fruitige, fris zure zesty citrussmaken houdt. In het glas dit bier aantrekkelijk om te zien: donker goudgeel, mistig met een stevige en volhardende schuimkraag. In de geur vallen aroma’s op die herinneren aan versgeraspte schil van sinaasappel en citroen. Daarnaast vind je rinse mouttoetsen die horen bij een bier waarin de brouwer ook tarwe heeft verwerkt. De smaak is pittig friszuur in combinatie met een zelfbewust bittertje. Ook hier komt het citrusfruit terug. Het mondgevoel is best vol voor een bier zonder alcohol. Het heeft levendig koolzuur en de afdronk is aangenaam: een beetje droog en mild bitter. Het doet allemaal denken aan citrusfrisdrank, maar daar dan aanmerkelijk minder zoet. Misschien dat er orthodoxe bierliefhebbers zijn die dat een no go vinden, maar doe er mij nog maar eentje!

Koriander en curaçao

Naast 100% alcoholvrij is »Wit 0.00%« natuurlijk een nakomeling van Lowlanders witbier met alcohol. En witbier ken je natuurlijk als het verfrissende Belgische bovengistende bier waarin ongemoute tarwe is verwerkt. Traditioneel komen er ook botanicals aan te pas: korianderzaad en gedroogde sinaasappelschillen. Zo beschouwd past dit biertype dus perfect bij de Amsterdamse brouwerij Lowlander Beer, die van brouwen met natuurlijke smaakmakers zijn handelsmerk heeft gemaakt.


»Wit 0.00%«: een bier met een verhaal

Een ander wezenskenmerk van alle Lowlander-bieren is dat ze stuk voor stuk een uniek verhaal hebben. Daarbij draait het om duurzaamheid en dikwijls duikt Frederik Kampmans team ook nog in de geschiedenisboeken om tevoorschijn te komen met een interessante wetenswaardigheid.

Om met het eerste te beginnen: ook op de ingrediëntenlijst »Wit 0.00%« vind je iets terug dat we dertig jaar geleden nog afdeden als ‘afval’. Jaarlijks gooien in Amsterdam horecazaken een gigantische massa uitgeperste sinaasappels en citroenen weg. Die krijgen bij Lowlander een tweede leven. Inderdaad: »Wit 0.00%« dankt zijn smaak en karakter aan die afgedankte citrusschillen.

Op het etiket van Lowlander 0.00% een eerbetoon aan uitvinder Cornelis Drebbel
»Wit 0.00%« van Lowlander Bier | Op het etiket een saluut aan een lang vergeten Hollandse uitvinder.

Onderzeeboot

Voor een ander grappig detail van dit bier nodig ik je uit om eens wat beter naar het etiket op de fles te kijken. Wat heeft een duikboot met alcoholvrij bier te maken, vraag je je allicht af. En waarom steken er roeispanen uit het afgebeelde vaartuig? Met die duikboot brengt Lowlander een saluut aan een Hollandse uitvinder die minstens zulke innovatieve dingen bedacht als Leonardo Da Vinci. Maar in tegenstelling tot de wereldberoemde Italiaanse homo universalis een kwijnend bestaan lijdt in de schaduw van de geschiedschrijving. Jongens en meisjes bierliefhebbers: graag even jullie onverdeelde aandacht voor Cornelis Drebbel. Zijn meest opzienbarende uitvinding was zonder meer die van de eerste functionele onderzeeër. Het ding heeft 1620 echt gevaren: met aan boord een crew van twaalf man, onder het wateroppervlak van de Theems op en neer van Londen naar Greenwich.


Lowlander Beer uit Amsterdam

Van de ruim negenhonderd Nederlandse brouwerijen is Lowlander een met een heel herkenbaar profiel. Dat draait om smaak en duurzaamheid en resulteert in verrassend bier waarmee je ook nog iets bijdraagt aan de wereld wanneer je het drinkt.

Oprichter Frederik Kampman van Lowlander geniet van een eigen bier.
»Wit 0.00%« van Lowlander Bier | Maak kennis met Frederik Kampman, chief botanical officer.

Frederik Kampman noemt zich niet voor niets Chief Botanical Officer en niet brouwer. De Lowlander-bieren geven hij en zijn mensen de bijzondere aroma’s en smaaktoetsen mee van botanicals: natuurlijke smaakmakers zoals kruiden, specerijen, schillen of hele vruchten. Daarmee blazen ze een traditie van Nederlandse brouwers uit de 17e en 18e eeuw nieuw leven in. En zorgen zo en passant voor bieren die ook consumenten aanspreken die van zichzelf helemaal niet het beeld hadden, dat ze bierdrinker waren. De citrusschillen van »Wit 0.00%« zijn een sprekend voorbeeld, maar ook de verse aardbeien, rozenblaadjes en het exotische ‘liefdeskruid’ damiana in Lowlanders meest recente creatie »Love Ale«.

Geen prestigeobject

Duurzaamheid en klimaat zijn misschien wel onze grootste uitdagingen voor de toekomst. Daar kun je eindeloos over vergaderen of zeggen dat het allemaal wel meevalt, of ontkennen dat het een probleem is. Maar je kunt ook iets doen en daarbij is iets goed, en meer beter. Lowlander Beer is een bedrijf dat de urgentie voelt om iets met en aan duurzaamheid te doen: door minder resources te gebruiken en ook echt iets aan de planeet terug te geven. Van de jaarlijkse omzet gaat 1% naar goede doelen die zich inzetten voor natuur, klimaat en biodiversiteit. Daarnaast kiest Lowlander er bewust voor om zijn bieren bij anderen te laten brouwen. Waar in de bierwereld de ‘eigen brouwerij’ een soort prestigeobject lijkt, onderkent Kampman dat huurbrouwen hem in staat stelt zijn bieren een veel lagere CO2-voetafdruk te geven.

Een uitgebreider portret van Lowlander Beer lees je in dit artikel op Bierschrijver.nl.


Foodpairings met »Wit 0.00%« van Lowlander Beer

Natuurlijk kun je dit verfrissende bier heel goed combineren met een bezoek aan een zomers terras in vrolijk gezelschap. Maar ook voor foodpairings biedt »Wit 0.00%« prima mogelijkheden. Zorg dan wel dat je combineert met intense smaken, zoals verse exotische kruiden zoals korianderblad, citroengras of andere smaakmakers uit bijvoorbeeld de Indonesische keuken. Het blust hete peperige smaken van Aziatische gerechten en vult lichte salades met vis of gevogelte aan, zeker als er bijvoorbeeld in de dressing ook het sap van citrusvruchten is verwerkt.


Waar is »Wit 0.00%« te koop

Nieuwsgierig naar »Wit 0.00%« van Lowlander Beer? In veel Nederlandse supermarkten volstaat een gang naar het schap met alcoholvrije bieren om een of meer flesjes in je boodschappenkarretjes te laden. Maar ook thuis, van op de bank of achter je PC is het mogelijk dit bijzondere en lekkere bier te kopen. Ga naar Onder Nul Punt Vijf en stop het met een paar muisklikken in je online winkelmandje. Als je daar toch bent: kies nog een paar andere pareltjes tenminste 99,5% zonder alcohol maar met 100% smaak.

Heb jij »Wit 0.00%« van Lowlander Beer al een keer geproefd? Hoe smaakte het jou? Deel je ervaring via het reactieformulier onderaan deze pagina. We zijn benieuwd.


Leestips

Nieuwsgierig naar het hele verhaal van alcoholvrij bier? Bestel mijn boek ‘0.0 – alcoholvrij bier in de Lage Landen’ gesigneerd en gepersonaliseerd.

Rustig aan met alcohol maar ook minder calorieën: hier lees je alles wat je wilt weten over alcoholvrij bier en voedingswaarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *