2021 jaarterugblik - collage met indrukken uit het bierjaar 2021

Jaarterugblik 2021: tevredenheid en goede plannen

Het jaar 2021 was voor de meeste mensen allicht een jaar van hoop maar ook teleurstelling. De pandemie heeft ons weer ‘terug bij af’ gebracht, zo voelt het. Daarnaast had 2021 voor de Nederlandse bierbranche een aantal extra uitdagingen in petto: het vraagstuk omtrent statiegeld op blik en een verandering op het gebied van accijns. En dat bovenop het gedoe dat het coronavirus in als zijn gedaanten blijft veroorzaken. Maar wat bracht het oude jaar voor biersommelier en auteur Frits Dunnink persoonlijk? Tijd voor een jaarterugblik 2021: tevredenheid en mooie plannen.

Jaarterugblik 2021: tevredenheid en goede plannen

De dagen ‘tussen de jaren’ zijn een geschikte aanleiding om eens op het gemak terug te kijken wat het oude jaar bracht. Daarbij moest ik dit keer terug denken aan iets dat ’s lands meest prominente bierambassadeur Rick Kempen hier bij Bierschrijver in dat kader eind vorig jaar zei: “Ik kijk ontzettend uit naar 2022.” Ik vermoed dat hij, als je het hem nu op de man af vraagt, zomaar eens zou kunnen antwoorden: ik kijk ontzettend uit naar 2023.

Groundhog Day. Und immer grüßt das Murmeltier.

Jazeker: dit jaar kende een hoopvol begin, want we keken uit naar het vaccin dat ons ons leven weer zou teruggeven. Maar na een hoopvolle zomer zijn we met z’n allen weer door de realiteit achterhaald. Een nieuwe virusvariant gaat rond, evenals niet aflatende bezorgdheid voor het zorginfarct. Met als gevolg een situatie die als twee druppels lijkt op die van afgelopen jaarwisseling. Thuiswerken wanneer dat kan. Op de door de overheid als essentieel aangemerkte bedrijvigheid na, is Nederland op slot. Ook de mensen in de horeca krijgen weer een knauw. Tijdens de ‘most wonderful time for a beer’ zijn zij weer aangewezen op de noodscenario’s van de vorige lockdowns. Gasten in de watten leggen is er voor zolang het duurt, wederom, niet bij. En zoals Henri Reuchlin in zijn jaarterugblik opmerkt: “Het is onmogelijk om in dit land bier te kopen na acht uur ’s avonds.”

Pandemie

Hoe we omgaan met de pandemie in de maatschappij, zorgt voor verdeeldheid en polarisatie. Waar veel mensen lange tijd met solidariteit op de ongekende situatie reageerden, heerst er meer en meer ontevredenheid, om niet te zeggen: chagrijn. Uiteraard: het is niet leuk om af te moeten zien van een groot aantal dingen die het leven sjeu geven. Zeker als er geen perspectief is hoe lang die toestand moet duren.

De dingen die niet kunnen, zijn evenwel geen verworven rechten. En wordt het leven er niet leuker door als je je aandacht richt op de dingen die wél kunnen? (Of dat in ieder geval probeert.) Wat als je daar je plezier uit haalt? Ga op ontdekkingstocht in de schoonheid van het landschap in de omgeving waarin je woont. Ga op ontdekkingstocht in de wondere wereld van kleuren, geuren en smaken van het bier waarmee al die talloze brouwerijen in heel Nederland ons keer op keer weer positief weten te verrassen.

jaarterugblik 2021 tevreden en mooie plannen - impressie van een bierjaar
Jaarterugblik 2021: tevredenheid en goede plannen | Een jaar met bijzondere bierontmoetingen en nieuwe ontdekkingen.

Persoonlijke Bierschrijver-terugblik

Jaarterugblik 2021: tevredenheid en goede plannen – wat betreft mijn eigen activiteiten was 2021 een jaar dat stemt tot tevredenheid en de basis vormt voor mooie en goede plannen. Het leek me verstandig om niet te verwachten dat ik 2020 zou kunnen overtreffen. Dat was met mijn ranking in de top 30 van meest spraakmakende Vlaamse en Nederlandse bierpersoonlijkheden van Bier! Magazine, dan ook een topjaar.

Mooi om te zien hoe mijn boek ‘0.0 – alcoholvrij bier in de Lage Landen’ zijn weg vond in de bierbubbel, maar ook daar buiten. En hoe het verrassende deuren vermocht te openen. Zo had ik het genoegen om een masterclass te geven over alcoholvrij bier in het kader van de Week van het Nederlandse Bier. Maar ook om een sessie te modereren over dit thema op het jaarlijkse Brewers of Europe Forum, dat afgelopen jaar online werd gehouden.

Publiciteit

Het verschijnen van mijn eerste bierboek zorgde in het voorbije jaar ook voor mooie publiciteit voor mijn activiteiten als Bierschrijver. Zo vond ik mijzelf eind maart terug in een Utrechts café zonder gasten, waar het niettemin gonsde van bedrijvigheid. Omdat het al sinds jaar en dag de plek is vanwaar BNN/VARA het traditierijke Radio 2-programma Spijkers Met Koppen uitzendt. Het was ook de enige keer in mijn leven dat ik voor cafébezoek zelf het bier moest meenemen. Eigenlijk nog veel leuker, want inhoudelijker, was mijn bezoek aan het radioprogramma BNR In de Middag.

Maar ook in de geschreven media was er in 2021 volop aandacht voor mijn boek over alcoholvrij bier en mijn werk als biersommelier.

NRC

‘Mensen willen gewoon een goed drankje’

Margriet

Drie vragen aan biersommelier Frits Dunnink

De Volkskrant

Met dank aan onderzoek van TU Delft: alcoholvrij bier met échte biersmaak

Inspiratie en mooie bierverhalen

Naast mooie opdrachten voor onder meer Uiltje Brewing en vers-bier dealer BOTTEL produceerde ik 2021 wederom een nieuwe bierkalender. Maar na een slordige 250.000 woorden gedrukt, uitgegeven en gefactureerd in ruim een jaar tijd waren de woorden even op. Gelukkig bood het jaar uitkomst met mogelijkheden om echt erop uit te trekken voor nieuwe inspiratie, mooie bierverhalen en dito ontmoetingen in de bierwereld. Ze vonden een plek in het online magazine voor biergenieters Bierschrijver.nl

Craft brewing avant la lettre: Zoigl

Overal ter wereld kunnen kleinschalige, ambachtelijke brouwers zich in grote populariteit verheugen. Dat lijkt een ontwikkeling van de laatste 25 jaar. Maar in Zuid-Duitsland vind je een traditie van ultiem craft brewing waarvan de wortels terug reiken naar de late Middeleeuwen: Zoigl. Tijdens mijn bierige ‘Bildungsreise’ afgelopen augustus verdiepte ik me uitgebreid in die traditie en proefde ik enkele buitengewoon mooie en lekkere bieren.

Bier drinken in Praag

Voornoemde studiereis voerde me ook naar Praag, de hoofdstad van het land wiens bewoners al een aantal jaar achtereenvolgend wereldkampioen bierdrinken zijn. Ik ging er op ontdekkingstocht om er achter te komen wat deze stad waarachtige bierliefhebbers te bieden heeft.

De Kulminator

Een bezoek aan Antwerpen in november bracht me in een van ’s werelds meest bijzondere biercafé’s: Kulminator. Aan de basis van dit etablissement ligt een verzameling vintage bier van mythische proporties. De middag die ik er doorbracht, was zonder meer een van de meest bijzondere bierbelevenissen die ik ooit meemaakte.

Andere high-lights op Bierschrijver

Ontdek de fascinatie voor bier van romanschrijver Ronald Giphart

Alles wat je wilt weten over het beste barrel aged bier

Interview met brouwmeester Emiel Hendrikx (Royal Swinkels Family Brewers) over de nieuwe Bavaria 0.0%

Blik vooruit

Voor het nieuwe jaar staan er weer een aantal bijzondere schrijfprojecten op stapel. Uitgever Edicola Publishing bestelde inmiddels een nieuwe scheurkalender voor 2023. En na de jaarwisseling ga ik met ze om de tafel om ideeën te concretiseren voor een nieuw boek over bier.

Laat jouw bier-bedrijf floreren in 2022

Daarnaast biedt mijn agenda nog volop ruimte om samen met ondernemers in bijzonder bier projecten te ontwikkelen. Met als doel hun zichtbaarheid in de markt te verbeteren. Brouwers, hun toeleveranciers, maar ook bierslijters en horecaondernemers met een warm hart voor bier. Zoek jij mogelijkheden om je bedrijf in het nieuwe jaar te laten bloeien? Neem contact met me op. Dan bespreken we samen de mogelijkheden om elkaar te versterken.

Voor nu wens ik je wederom een goede jaarwisseling en een voorspoedig nieuw jaar. Ik herhaal mijn wens van afgelopen jaar: blijf gezond en blijf genieten! Laten we in 2022 de mogelijkheden benutten om er samen het beste van te maken.

alcoholvrij alcoholvrij bier Arjanneke van den Berg Arvid Bergström Belgisch bier België biercultuur bierfestival bier in Nederland biersommelier bier uit Brabant Bier van de Maand bovengistend bier Breda brouwen Brouwerij Bierverbond Brussel coronacrisis covid-19 CRAFT craft brewing Frits Dunnink geuze Gooische Bierbrouwerij Grutte Pier Brouwerij Hertog Jan IPA Kennisinstituut Bier koken met bier lager Lagerbier Michel Ordeman Nederlands bier ondergistend bier Peter Rouwen Pilsener bier podcast Quadrupel Rick Kempen Rock City Brewing Tilburg Trappist tripel Vlaanderen Westmalle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *