Twee stamgasten aan het bier in Praag

Bier drinken in Praag

Al geruime tijd zijn de Tsjechen wereldkampioen bierdrinken. Vriendschappelijk en smaakvol lagerbier, van meesterlijke eenvoud en gebrouwen met onberispelijk vakmanschap: dat is de kurk waar de Tsjechische biercultuur op drijft. Toegankelijke bieren, waar je er best nog een van lust. Aan plekken om bier te drinken is er in Tsjechië zeker geen gebrek. Hoofdstad Praag vormt daarop geen uitzondering. Maar waar kun je in de ‘Gouden Stad’ terecht, wanneer je als bierliefhebber echt aan je trekken wilt komen. Biersommelier Frits Dunnink ging op onderzoek uit. En kwam terug met tien tips voor bier drinken in Praag.

Bier drinken in Praag

Wat voor soort reiziger ben jij? Word jij het liefst verrast door de dingen je al kent? Of ga je liever actief op zoek naar interessante ontdekkingen om je verblijf elders echt de moeite waard te maken? Ik behoor tot de laatste categorie. En zoek op mijn ontdekkingstochten liefst mijn weg haaks op gebaande paden. (Al word ik in die drang naar authenticiteit soms ook wel een beetje moe van mezelf.) Wellicht ben je het met mee eens dat het geen kwaad kan vooraf al wat huiswerk te doen, als je jezelf dan toch de moeite getroost om op reis te gaan. Mij helpt dat in ieder geval om meer plezier te beleven aan mijn verblijf elders.

Afgelopen zomer gunde ik mezelf een tripje naar Praag. Vooraf verrichtte ik al een beetje online onderzoek, om plekken te vinden die mijn nieuwsgierigheid prikkelden. Dit artikel is een verslag van mijn roadtrip dwars door de metropool aan de Moldau. Eerst vertel ik je in een notendop wat over de geschiedenis van Praag. Daarna lees je beknopt het een en ander over opvallende biertrends die ik er ben tegengekomen. Dat brengt me uiteindelijk bij wat voor jou als bierliefhebber allicht het meest interessant is: indrukken van plekken om bier te drinken en interessante brouwerijen die ik je van harte kan aanbevelen.

Ga je mee? Dan gaan we Praag ‘onveilig’ maken.

Bier drinken in Praag | Impressies van een bierige roadtrip door de ‘Gouden Stad’.

Inhoud

Dit artikel over bier drinken in Praag bestaat uit de volgende onderdelen:

Dit is Praag: portret van de ‘Gouden Stad’

Praag: trends in bier

Aanbevolen plekken om bier te ontdekken

Bijzondere brouwerijen in Praag


Dit is Praag: portret van de ‘Gouden Stad’

Praag: de metropool aan de rivier de Moldau is de hoofdstad van het land dat we heden ten dage kennen als Tsjechië. In deze streken schurken al sinds mensenheugenis de Germaanse en Slavische culturen tegen elkaar. Lange tijd vreedzaam, maar bij wijle ook in verhit, verbitterd, zelfs hatelijk conflict.

In de tijd rond het begin van onze jaartelling bewoont een Keltische stam het gebied wat nu Tsjechië is: de Bojers. De Romeinen geven dit territorium een naam die daarnaar verwijst: Boiohaemum. Daarin herken je het woord »Bohemen«, de oude inmiddels in onbruik geraakte benaming voor Tsjechië. Na de Kelten hebben Germaanse stammen er archeologische sporen achtergelaten.

Slavische stammen duiken er in het kielzog van de grote volksverhuizing op in de 5e eeuw. Ze vinden hun weg vanuit het oosten, uit het land van de Dnjepr. Uit deze periode stamt ook de ontstaanslegende van het Tsjechische volk. Die verhaalt over twee broers die met hun getrouwen vanuit oostelijke richting in Centraal-Europa terechtkwamen, op zoek naar een geschikte plek om zich te vestigen: Lech en Czech. Lech en de zijnen zochten hun heil uiteindelijk noordelijker. Van hen stammen de Polen af. De clan van Czech ging, je raadt het al, in Tsjechië aan de slag.

Gezicht op de burcht van Praag
Bier drinken in Praag | In Tsjechië wrijven Slavische en Germaanse culturen sinds mensenheugenis tegen elkaar.

Slavische en Germaanse cultuur

Het is de tijd dat ook de christelijke kerk zijn structuren opbouwt in het land van de Moldau en de Elbe. Die organisatie komt vanuit het westen en zo begint in de vroege Middeleeuwen de Duitse cultuur haar stempel te drukken. De eerste Tsjechische koning laat zich in de 10e eeuw kronen door de Duitse keizer. Vanaf de 13e eeuw maakt Bohemen/Tsjechië deel uit van het Duitse keizerrijk. De Boheemse koning is zelfs een van de keurvorsten die in de Middeleeuwen bepalen wie daar de keizerskroon draagt.

In Bohemen is Praag uitgegroeid tot politiek en economisch centrum. Een bloeiende stad die niet voor niets de bijnaam ‘Gouden Stad’ krijgt. De oorsprong daarvan heeft te maken met de talloze prachtvolle gebouwen in de stad, opgetrokken uit witte zandsteen. Wanneer de zon erop schijnt, zorgt dat voor een weerkaatsing die iets goudkleurigs heeft. In de 14e eeuw krijgt Praag ook een universiteit: de allereerste in Centraal-Europa.

Vanaf de 16e eeuw komt Bohemen onder het gezag van de Habsburgers. De Duitse cultuur blijft de dominante. In Praag is Duits de taal van de elite. Maar dat betekent niet dat de Tsjechische cultuur zich compleet laat verdringen.

Tsjechische meerderheid

Toch duurt het tot de 19e eeuw dat er een revival komt van een nationaal bewustzijn onder de Slavische, Tsjechische bevolking. Praag is op dat moment in de Habsburgse veelvolkerenstaat een van meest welvarende steden, dankzij krachtig groeiende industrie. De stad ziet haar inwonertal met sprongen stijgen en het zijn met name Tsjechen die er voor zichzelf een toekomst vinden. Dat maakt Praag vanaf de tweede helft van de 19e eeuw een stad met Tsjechische bevolkingsmeerderheid.

Het hervonden zelfbewustzijn van de Tsjechen zorgt voor maatschappelijke spanningen. Het leidt ertoe dat de eerbiedwaardige universiteit in 1883 langs de taalgrens wordt gesplitst. Een voorbode van verregaande verandering. Want als 1918 het Habsburgse rijk implodeert, ontstaat uit de chaos een staat met een Slavisch karakter. De Tsjechen bundelen daarbij hun krachten met een ander buurvolk: de Slowaken. Dat moet in het nieuwe land de invloed van de Duitse minderheid beteugelen. Het gaat Tsjechoslowakije heten en vanzelfsprekend is Praag de hoofdstad.

Conflict

Niet dat de Duitstaligen zich zonder meer in de nieuwe situatie voegen. Het culturele en maatschappelijke conflict krijgt ongekende en verschrikkelijke dimensies. Het zorgt er uiteindelijk voor dat Duitsers die sinds vele generaties in Praag maar ook de rest van Tsjechië geworteld zijn, in 1945 aan de verkeerde kan van de geschiedenis komen te staan. Ze worden onteigend en verdreven. Maar er zijn er ook ettelijke die, in meer of mindere mate willekeurig, door hun Tsjechische buren bruut worden omgebracht.

Als je anno 2021 Praag bezoekt, valt op dat er vrijwel niks meer naar dat roemruchte, biculturele verleden verwijst. Het wekt de indruk dat de Tsjechen dit een hoofdstuk van hun geschiedenis vinden waar ze moeilijk raad mee weten. Omdat velen het toch eigenlijk als een smet op het Tsjechische blazoen ervaren.

Gastronomische ontdekkingen

Met haar gave historische stadskern, rijke cultuur en naar westelijke maatstaven nog steeds relatief bescheiden prijspeil, is Praag aantrekkelijke bestemming voor bezoekers vanuit de hele wereld. Waar commercieel handig clichés worden bediend, maar je ook interessante en authentieke culturele en gastronomische ontdekkingen kunt doen. Niet in de laatste plaats als bierliefhebber.


Naar Praag om bier te proeven, jazeker! Als nieuwsgierige liefhebber doe je dan jezelf een plezier om je niet te laten verrassen door de dingen die je toch al kent. Je kunt neerstrijken in een van de talrijke Irish pubs die de Moldau-metropool rijk is. Maar wees eens eerlijk: is dat niet iets dat je liever in Dublin doet? Authentiek Boheems bier is echt de moeite waard, al is het allicht iets dat wat duiding nodig heeft om er optimaal van te kunnen genieten. Ook daarin past eerlijkheid. Want hoe opulent menig Praagse kerk is vormgegeven, zo meesterlijk subtiel zijn de geuren en smaken van het vakmanschap van Tsjechische brouwers. Hun bieren zijn Bauhaus, niet barok. Meesterlijke eenvoud, een waar genot voor iedere bierliefhebber die er oog voor heeft. Of neus en mond, maar nu ben ik bezig eigenmachtig de Nederlandse taal te verrijken.

Voor wie groot is geworden met de weelderige geuren en smaken van Belgisch bier, of de smaakbommen van ‘craft’ de norm zijn, is Tsjechisch bier even wennen. Het heeft wat uitleg nodig, die het proeven ten goede komt. En zeker ook het genoegen. Ik geef je een paar vuistregels me voor onderweg.

1.

Tsjechisch bier is laag in alcohol

Als ‘westers’ bierdrinker knipper je allicht met de ogen. Je denkt aan trappistenbieren en navenante alcoholpercentages, wanneer je in het Tsjechische bierhuis de opsommingen ziet: 8°, 10° tot wel 14°. Het is niet wat het lijkt. Of toch ook wel, want met die gradengetallen duiden ook Tsjechische brouwers het stamwortgehalte van hun bier aan. Maar ze meten anders dan hun Belgische collega’s. Waar de Rochefort 8 een potig alcoholgehalte kent van 9,2%, haalt een Tsjechisch bier van 8° de 3,5% procent nog niet. Niettemin is zo’n licht bier alles behalve waterig of flauw van smaak. Dat komt door de specifieke brouwkunst die de Tsjechen aan de dag leggen.

2.

Tsjechisch bier is (vrijwel altijd) ondergistend

In Tsjechië is ondergistend brouwen tot een ware kunst verheven. Bieren waarin gistsoorten aan het werk zijn op hele lage temperaturen. En zo zorgen voor delicate geuren en smaken: bier waarvan je er gerust nog eentje lust. Bieren ook met een fluwelen mondgevoel, ook als er relatief weinig alcohol in zit. Dat komt omdat Tsjechische brouwers meer werk maken van hun ondergistende bieren dan de meeste van hun westerse collega’s. Door gebruik te maken van een hele traditionele methode om hun wort te maken, die dateert uit de tijd dat brouwers geen goede thermometers hadden. Hun bier komt in vier kleurschakeringen: licht goudkleurig, amber, bruin of zwart. Heel af en toe kom je ook bier tegen van hoge gisting: een tarwebier, dat ooit het prototype vormde van het in Duitsland bekende Weizenbier.

Wil je trouwens meer weten over het traditionele Tsjechische bier? In dit artikel diep ik de materie technisch uitgebreider uit.

3.

De geuren en smaken van ‘craft’ gaan zeker niet aan Tsjechië voorbij

In Tsjechië blijven ze (met reden) trouw aan hun eigen biercultuur. Maar dat betekent zeker niet dat de brouwers er doof of blind zijn voor ontwikkelingen uit de grote, wijde bierwereld. American pale ale, English of Milkshake IPA, sours of fruited Gose: in Praag is het allemaal te vinden. Dikwijls komen in deze bieren klassieke Tsjechische hopvariëteiten mooi voor het voetlicht. Want er is veel meer te ontdekken op dat vlak dan de klassieke, nobele Saazer hop. Harmonie, Kazbek, Lubelski, Sladek, Premiant: ook voor echte hopheads valt er absoluut het een en ander te beleven.  

Bier drinken in Praag | De geuren en smaken van craft brewing gaan zeker niet aan Tsjechië voorbij.

4.

Ga op zoek naar ‘tankbier’

Het bier van Tsjechische brouwers blinkt uit in een delicate mengeling van elegante mouttonen en toetsen van fijnzinnige hop. Daarbij zijn het bieren die zich ervoor lenen om ze vers mogelijk te drinken. En ultieme versheid is lagerbier dat in veel etablissementen rechtstreeks wordt getapt uit de tank.

Dat klinkt in Nederlandse of Vlaamse oren wellicht een beetje verdacht: ‘bier uit tanks’ associëren wij met massale uitgaansgelegenheden, waar kwantiteit belangrijker is dan kwaliteit als het om bierconsumptie gaat. In Tsjechië daarentegen staat ‘tankovna’ voor ongepasteuriseerd bier, dus vol smaak, van uitmuntende brouwerijen. Het is daar ten hoogste 48 uur geleden afgevuld. Daarbij is het ook de bedoeling dat het niet langer dan vijf dagen in de tank blijft zitten.


Aanbevolen plekken om bier te ontdekken

In de meeste steden is er een duidelijk onderscheid tussen plekken waar je bier kunt drinken (cafés, bars en restaurants) en waar het wordt gebrouwen. In Praag is dat onderscheid fluïde, zo ontdekte ik. Op een enkele uitzondering na serveert men in zowel bierhuizen als proeflokalen van brouwerijen ook maaltijden bij het bier


Pivovarský Klub Benedict

Ik heb altijd met veel plezier geluisterd naar de verhalen over koken, eten en drinken van Anthony Bourdain. Een moment in zijn voetspoor te kunnen treden maakte me extra nieuwsgierig om »Pivovarský Klub Benedict« te bezoeken. Want dit etablissement figureert in de aflevering die wijlen chef Bourdain maakte over Praag voor zijn culinaire reisprogramma No Reservations. Het loont de moeite het te bezoeken als je nieuwsgierig bent te proeven wat kleinere toonaangevende Tsjechische brouwerijen in hun mars hebben.

Benedict doet eer aan het feit dat bier van kleine brouwers nu eenmaal niet het hele jaar rond verkrijgbaar is. Dat zorgt voor een wisselend, edoch uitermate interessant aanbod van bieren op tap en uit de fles. De bierkaart van tapbieren vraagt daarbij wat uitleg: onderaan vind je al een overzicht van wat eraan zit te komen en eventueel de moeite waard is voor een herhaalbezoek. De »Pivovarský Klub« geeft een podium aan de betere Boheemse brouwers, maar ook uitstekende Amerikaanse collega’s zoals New Belgium, Founders of Cigar City.

Eten kun je ook bij Benedict. Op de zomerse zaterdag dat ik er was, geen spoor van de slow roast varkenshiel waaraan chef Bourdain in zijn Praagse tv-epos gekluisterd zat. Wel traditioneel restauranteten met een moderne twist. Prettig en uitzonderlijk geserveerd zonder de opulente koolhydraatrijke bijlagen die nog steeds het fundament lijken van de overige Tsjechische gastronomie.

Pivovarský Klub Benedict

Křižíkova 17
Florenc
Praha 8, 18600

»website«


Bad Flash Bar

‘Lokaal’ is allicht een treffende aanduiding voor de biercafés uitgebaat door de mannen van Bad Flash: Zlej Hanz en Libor Kult. In een decor functioneel en zonder toeters en bellen voorzien ze in dat waar liefhebbers echt blij van worden: beter bier. Beide hadden ze al naam gemaakt als cafébaas toen ze 2013 het avontuur aangingen om ook zelf te brouwen. Op een voor Tsjechische begrippen werkelijk ongehoorde manier: in de ketels van andere brouwers.

De bieren van Bad Flash vormen de basis van het assortiment in de twee gelijknamige bierlokalen. Aangevuld met verse vaten van toonaangevende Tsjechische collega’s, alsmede grote en kleine crafty brouwerijen uit Europa en the States. En in elke bar natuurlijk koelkasten volgestouwd met de betere bieren in fles en blik. Alles bij elkaar een mooie mix van traditioneel en modern. Met altijd ook keuze uit een uitstekend lagerbier, dat niet meer of minder kost dan een slordige euro per halve liter.

Bad Flash Bar
Březinova 451/21
Karlín
Praha 8, 186 00
Krymská 2/126
Vršovice
Praha 10, 10100

»website«


U Zlatého tigra

Als je nieuwsgierig bent naar old school Tsjechische biercultuur, dan kom je hier bij de gouden tijger ruimschoots aan je trekken. Bier vloeit er al meer dan 200 jaar: de eerste bewijzen in de annalen van de stad Praag dat er hier een bierhuis is gevestigd, dateren uit 1816. Maar de oorsprong van de gewelven waaronder je je dorst kunt stelpen, dateren al uit de 14e eeuw.

Bier drinken in Praag | Impressie van bierhuis »U Zlatého tigra« .

Van oudsher is »U Zlatého tigra« een ontmoetingsplek voor alle rangen en standen uit de Praagse gemeenschap. Ook in Tsjechië staat dit etablissement bekend vanwege zijn klassieke en authentieke karakter, verbonden met prestigieuze namen uit de wereld van cultuur, wetenschap en (internationale) politiek. Je kunt de getuigenissen ervan zelf ontdekken, om je heen kijkend langs de muren terwijl je een slok neemt van je pul goudgele ‘tankovna’. Werkelijk illustere namen zijn je voorgegaan.

Wat je weet van bier, zetten ze wellicht niet op z’n kop bij »U Zlatého tigra«. Maar wie er is geweest, zal beamen: de vibe hier is eenmalig en daarom alleen al zeer de moeite waard.

U Zlatého tigra

Husova 228/17
Staré Město
Praha 1, 110 00

»website«


U Medvídků

De kleinste brouwerij van de stad die het sterkste bier ter wereld zegt te maken. Voorzien van een knus restaurant overkluisd door eerbiedwaardige gewelven, waar je klassiekers kunt eten uit de befaamde Boheemse keuken. Als je wilt kun je hier in de oude stad ook blijven slapen. Of zelfs een bezoek brengen aan een waarachtige bier-spa. Het kan allemaal bij »U Medvídků«.

Potig is het bedoelde bier absoluut: X-Beer 33. In Tsjechië met een alcoholgehalte van 12,6% ongeëvenaard fermenteert dit Imperial Lager in twee etappes gedurende meer dan een half jaar, onder meer in eikenhouten vaten. Jij en ik weten dat er zwaardere bieren in omloop zijn. Laten we het erop houden dat dit een van de zwaarste ondergistende bieren is die de bierwereld kent. Zijn brouwers maken daarnaast nog een hele resem bieren die wat ‘normaler’ aandoen: standaard- of seizoensbieren maar ook een traditioneel bovengistend tarwebier.

»U Medvídků« dankt zijn naam overigens aan de eerste eigenaar ooit van het etablissement. Opgericht in 1466 werd er meer dan 400 jaar gebrouwen totdat de toenmalige eigenaren eind 19e eeuw de concurrentie van moderne lagerbrouwers niet meer aankonden. Vanaf 2004 is de oude brouwtraditie van het pand evenwel weer in ere hersteld. Precies op tijd voor het 15-jarige jubileum van de Fluwelen Revolutie, waarmee de Tsjechen zich netjes ontdeden van de grauwsluier van decennia communistische dictatuur.

U Medvídků

Na Perštýně 5
Staré Město
Praha 1, 110 00

»website«


U Kunštátů

Een prettig rustpunt in de drukke Praagse binnenstad, zeker in het toeristenseizoen. Waar bijzonder bier van Tsjechische microbrouwers in het middelpunt staat. Bij »U Kunštátů« staat daarvoor zelfs een waarachtig paleis ter beschikking, waarvan de oorsprong dateert uit de 12e eeuw. Op de schaduwrijke binnenplaats of onder de oude gewelven: hier draait het om bier proeven. De specialiteit van dit etablissement is een proeverij van een groot aantal plaatselijke, artisanale bieren. Begeleid met hapjes: traditionele gerechten vertaald in eigentijds fingerfood.

U Kunštátů

Řetězová 222/3
Staré Město
Praha 1, 110 00

»website«


Bijzondere brouwerijen in Praag

Maak kennis met vijf kleine, maar fijne brouwerijen uit de Tsjechische hoofdstad Praag. Traditioneel, van eerbiedwaardige degelijkheid. Of juist heel modern, vol inspiratie door de wereldwijde craft brewing revolutie. Uiteraard geen uitputtende lijst en ik doe goede wensen ooit in de gelegenheid te komen hem aan te vullen. Niettemin: van harte aanbevolen.


Pivovar Strahov

Ook in de historie van bier in Tsjechië hebben monniken veel voor de ontwikkeling betekend. Nadat het communistische regime in 1989 implodeerde, kreeg de rooms-katholieke kerk veel eigendom terug dat decennia lang door de staat was onteigend. Zo herrees twintig jaar geleden ook deze kloosterbrouwerij, gelegen achter de Praagse burcht. Als je op het terrein komt links en dan weer links. Volg niet de aanwijzingen die op meer dwingende toon ‘kloosterbier’ beloven. Die brengen je namelijk op een plek die je niet zoekt.

Bier drinken in Praag | Impressie kloosterbrouwerij Strahov.

De brouwerij in dit klooster gewijd aan de heilige Norbertus is van uitzonderlijke kwaliteit. De bieren bestrijken een register variërend van traditioneel tot verrassend eigentijds, maar stevig geworteld in de regionale brouwcultuur. Bij het bier worden degelijke maaltijden geserveerd. Opvallend: in de grote buffetkast achter het ‘altaar’ van tapzuilen houdt een buste van de befaamde Habsburg-keizer Franz-Josef een oogje in het zeil. En hij zag dat het goed was.

Pivovar Sv Norbert Strahov

Strahovské nádvoří 301
Hradčany
Praha 1, 118 00

»website«


Dva Kohouti

Op de zomerse zaterdag dat ik deze brouwerij bezoek, is het binnenterrein er afgeladen vol. Er is een dj bezig en barbecues verspreiden verleidelijke geuren van geroosterd vlees. Qua uitstraling en energie zou »Dva Kohouti« ook in Berlijn, Kopenhagen of Amsterdam niet misstaan. Wat betreft de kwaliteit van de bieren die ik proef, is deze brouwerij ook prima in sync met de rest van de grote, wijde bierwereld.

Bier drinken in Praag | Impressie van microbrouwerij »Dva Kohouti« .

Wat de naam van hun brouwerij betekent, wil ik weten als ik een milkshake IPA heb besteld. De jongeman achter de toog zoekt naar woorden, zijn vrouwelijke collega zit er duidelijk niet om verlegen. Met een vrolijke glimlach en graagte in haar stem beantwoordt ze mijn vraag: “De twee piemels…” Natuurlijk is er ook nog het meer onschuldige homoniem. Ze vinden hun plek op de muur van het proeflokaal, naast de doorgang naar de toiletten: de twee hanen.

Hoe mooi en elegant de smaken van traditioneel Boheems bier ook zijn… De zelfbewuste, uitgesproken moderne hopforward smaken van »Dva Kohouti« zijn een hele welkome afwisseling op het biermenu. Al valt op dat er in de lange rij tapkranen ook een plekje is gereserveerd voor het degelijke bruine bier van collega-brouwerij U Fleků. On the spot gebrouwen bier, werkelijk spot on getapt: »Dva Kohouti« is een echte aanrader.

Dva Kohouti

Sokolovská 81/55
Karlín
Praha 8, 186 00

»website«


U Fleků

Ken je Katz’s Deli in New York? Een instituut, met z’n pastrami-sandwiches, dat zonder meer. Niettemin hoor je dat het twijfelachtig is geworden of het nog relevant is voor de mensen in de stad, of toch vooral een magneet voor toeristen van buitenaf. Iets soortgelijks heb ik over brouwerij »U Fleků« horen verluiden. De waarheid ligt allicht in het midden. De brouwerij is befaamd om zijn donkere lagerbier. Met een historie die terug reikt tot in 1499, is het een van de meest traditierijke van de stad. Mocht je in de buurt zijn, ga er even langs. Want het staat je natuurlijk vrij om zelf je oordeel te vellen. Om de kwaliteit van het bier hoef je het zeker niet te laten.

Bier drinken in Praag | Impressie van brouwerij »U Fleků« , een Praags instituut sinds 1499.

U Fleků

Křemencova 11
Nové Město
Praha 1, 110 00

»website«


Břevnovský Klášterní Pivovar

Voor deze brouwerij moet je een eindje buiten de stad zijn. Het bier dat hier vloeit, komt uit ketels die 2012 in gebruik zijn genomen. Niettemin heeft het brouwersambacht op deze plek een hele oude traditie. Je bent terecht gekomen in de oudste brouwerij van Tsjechië, met wortels uit de 10e eeuw. De bieren slaan evenwel een mooie brug tussen traditioneel Boheems en eigentijds. Wat dacht je van een abdij-IPA, een grape ale of een Imperial Stout? Je kunt alle beschikbare bieren kopen in de kloosterwinkel of proeven in de taproom »Klášterní šenk«. In het warme jaargetijde is het schitterende, lommerrijke terras een fijne plek om in alle rust van een mooi bier te genieten.

Břevnovský Klášterní Pivovar

Markétská 1/28
Břevnov
Praha 6, 169 00

»website«


Pivovar U Tří Růží

Toen ik augustus 2021 in Praag op ontdekkingsreis was, stond ik op dit adres voor de dichte deur. Waarom deze microbrouwerij in het hart van de oude stad gesloten was, werd evenwel niet werkelijk duidelijk. Vakantie misschien? Jammer, want ze leek me over goede papieren te beschikken: met een gediplomeerd brouwer geboren en getogen in Budweis, die zijn stiel in de praktijk leerde bij de kloosterbrouwerij Strahov. Een goede gelegenheid om bij een volgend bezoek een nieuwe poging te wagen. Ben jij ooit bij »U Tří Růží« geweest? Wat waren je bevindingen?

Pivovar U Tří Růží

Husova 10/232
Staré Město
Praha 1, 110 00

»website«

Leestips

Nieuwsgierig naar de biergeschiedenis en interessante brouwerijen in Neurenberg? Ontdek de smaak van de eeuwenoude stad.

Café Kulminator: bierige tijdreis in Antwerpen

4 gedachten over “Bier drinken in Praag

 1. He Frits van Bierschrijver, wat een waanzinnig mooi stuk heb je geschreven over het bier in Praag. Je vocabulaire en verhaallijnen zijn benijdenswaardig. Mijn passie voor Praag (en bier) bracht mij op deze website. Ik ga zeker een aantal van jouw tips van pivovary langs in juni 2022. De link naar dit artikel staat inmiddels op mijn website vermeld, want zoals jij het omschrijft…..dat gaat boven mijn pet.

  Groetjes Jeroen van Verliefd op Praag

  1. Hoi Jeroen van Verliefdoppraag.nl 🙂 Heel hartelijk dank voor je complimenten. Ik heb zeker het gevoel dat Praag het verdient om nog intensiever te verkennen. Als ik plannen maak in die richting, is inspiratie opdoen op jouw site een van de dingen die ik ga doen.

   Wist je trouwens dat microbrouwerij Butcher’s Tears in Amsterdam met enige regelmaat met Czech Pivo Fest een klein bierfestival organiseert, waarbij Tsjechisch bier in het zonnetje wordt gezet?

  2. Mooi verhaal maar er zijn nog zoveel plekken in Praag waar je een lekker biertje kan drinken. Dan hier je hier vermeld

   1. Ha Frank, ik wil ook absoluut niet de indruk wekken dat mijn artikel uitputtend is, laat staan volledig.

    Heb je tips voor ons voor locaties en brouwerijen die niet horen te ontbreken? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *