Zwartebock van Uthoka brouwstudio uit Vught

Bier van de maand: Zwartebock van Uthoka Brouwstudio

Soms lijkt het werk van een biersommelier wel op dat wat een truffelzwijn doet: onophoudelijk wroeten op zoek naar die ene lekkernij. Hoeveel brouwerijen hebben we inmiddels in Nederland? Rond de 900! Lukt het jou om in die diversiteit van geuren en smaken echt dat bier te vinden dat echt de moeite waard is. Grote kans dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom zoekt biersommelier Frits Dunnink voor liefhebbers de pareltjes in het onoverzichtelijke Nederlandse bieraanbod. Maandelijks kiest hij voor jou het bier van de maand. Die eer komt deze maand toe aan het bijzondere herfstbier Zwartebock van brouwerij Uthoka Brouwstudio uit Vught.

Zwartebock van Uthoka Brouwstudio (Vught)

In dit artikel maak je uitgebreid kennis met het bier Zwartebock. Je ontdekt wat voor bier het is en wat je in je glas kunt verwachten. Daarnaast kom je meer te weten over de stijl waarin het is gebrouwen, want ook daarover is er een interessant verhaal. Je leest wat achtergronden over de brouwer van het bier, Uwe Kalms. Tot slot vind je nog suggesties voor foodpairings en lees je waar je het bier kunt kopen.

Dry Doppelbock Zwartebock van Uthoka Brouwstudio is gulschuimend en donkerbruin in je glas.
Zwartebock van Uthoka Brouwstudio.

Wat voor bier is Zwartebock?

Volgens brouwer Uwe Kalms is dit bier gebrouwen in de stijl van een klassieke Duitse ‘Doppelbock’. Maar getrouw aan de stijl van zijn eigen brouwerij geeft hij daar een eigen draai aan. Zwartebock vloeit in je glas met een stabiele schuimkraag, die mooie bierkantjes achterlaat. Het bier is donkerbruin van kleur en mistig. In de geur herken je herfstige tonen van donkere mout met een fris hoppig randje. Qua smaak kun je indrukken ontdekken van drop en koffie, gecombineerd met hoppige fruitigheid. In tegenstelling tot wat in Doppelbock-bieren gebruikelijk is, heeft deze een prettig droge afdronk.

Voor het recept van Zwartebock gebruikt Uthoka Brouwstudio een uitgekiend pallet aan mouten, variërend van heel licht tot donker: Pils, Munich Dark, Carafa III, Caramunich III en Belgian Roast. Wat betreft de hop doet brouwer Kalms geen greep in voorraadkast met Duitse variëteiten, maar trekt hij Amerikaanse registers open: met Warrior, Citra en Cascade. Zwartebock komt tot stand met dry-hopping, waarbij een rol is weggelegd voor de Cascade. Veel bieren in de stijl ‘Doppelbock’ zijn vrij zoet en mollig in de mond. In Zwartebock voert decent bitter en droogheid de boventoon. Als je van Dark of Cascadian IPA’s houdt, veronderstel ik dat deze Zwartebock je goed smaakt.


Meer over de stijl ‘Doppelbock’

De oorsprong van alle bieren met ‘bock’ in de naam ligt in het Noord-Duitse stadje Einbeck. Daar hadden de burgers in de Middeleeuwen het brouwrecht gekregen. Ze brouwden voor die tijd luxueuze bieren die vermaard werden en hun weg vonden in heel Europa, tot in Italië aan toe. De Einbecker bieren konden over die afstand verhandeld worden omdat het ze wat hoger in alcohol waren en gebrouwen met hop. En daardoor minder aan bederf onderhevig.

‘Doppelbock’ is een uitvinding van kloosterbrouwers in München: als feestbier voor de Paasdagen na afloop van de vastentijd. De monniken van de Paulanerorde brouwden in 1634 voor het eerst een ‘Doppelbock’: Salvator. Je kunt het nog heden ten dage proeven. Een leuk experiment om het eens te proeven samen met Zwartebock en op zoek te gaan of je de verschillen ontdekt.


Uthoka Brouwstudio (Vught)

Het Dry Doppelbock Zwartebock is een creatie van biersommelier en brouwer Uwe Kalms. Voor hij de roerstok ter hand nam, verdiende hij zijn baguettes als baas van alle Total Fina-benzinestations in de Benelux. Geboren is brouwer Kalms in Duitsland: een getalenteerd levensgenieter, die ook veel genoegen beleeft aan koken en eten. Volgens eigen zeggen brouwt Kalms onconventionele artisanale bieren. En is het goed om tegen de stroom in te zwemmen, omdat je daar sterker van wordt. Het experiment schuwt hij in zijn vak niet, zolang het de bieren van Uthoka beter maakt. Die brouwt Kalms overigens allemaal volgens het Reinheitsgebot. In de eigen brouwerij in Berlicum, maar ook in het Stadsbrouwhuis te Weert.

Zwartebock van Uthoka Brouwstudio | Maak kennis met brouwer Uwe Kalms.

Foodpairings met Zwartebock

Brouwer Uwe Kalms drinkt zijn Dryhopped Doppelbock het liefst bij ambachtelijke, grove leverworst van een goede slager: gebakken en geserveerd met gekonfijte ui en hangop, met gebakken aardappelen. Ook de combinatie met wildcarpaccio (of nog beter: bok) vind hij een goed idee. Wil je niet zo breed uitpakken, dan is een toastje met eendenlevermousse of goede paté een suggestie.

Waar is Zwartebock te koop?

Tips voor verkoopadressen vind je op de website van Uthoka Brouwstudio.

Leestips

Een jaar lang de mooiste en lekkerste verhalen over brouwen en bier? Bestel de Bierschrijver scheurkalender 2022.

Als liefhebber van Duits bier ben je wellicht geïnteresseerd in impressies van biersteden Bamberg en Neurenberg.

terug naar de homepage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *