allegorie op de lente

10x lentebier van Nederlandse brouwers

Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Al eeuwenlang maken brouwers voor het voorjaarsseizoen speciale bieren. In dit artikel lees je meer over de oorsprong van deze traditie. Daarnaast hebben we een groot aantal van die voorjaarsbieren, verkrijgbaar in supermarkt en bij slijters en bierwinkels, voor je geproefd en beoordeeld. Zit jouw favoriet er ook tussen? 10x lentebier van kleine en grote Nederlandse brouwers.

10x lentebier van Nederlandse brouwers

Het leuke van bier vind ik, dat ieder seizoen zijn opwachting maakt met een eigen bier. Het voorjaar vormt daarop geen uitzondering: zodra het gure weer tot bedaren komt en de bomen weer een zweem van groen beginnen te dragen. Dan is het tijd voor de brouwers in Nederland hun lentebieren weer in de schappen te laten verschijnen. Maar dan sta je daar met je eigen lentekriebels voor het rek, te kijken naar het uitgebreide aanbod. En dringt de vraag zich op: wat nu te kiezen?

Daarom dit artikel, om ervoor te zorgen dat je nu eens niet de slijterij of supermarkt uitloopt met een bier dat je toch al kent. In dit artikel vind je smaakimpressies van maar liefst tien voorjaarsbieren van Nederlandse brouwers, kleine en grote. Ze zijn uitgezocht, geproefd en beoordeeld door mijn collega Sjors Kassing en mij. Maar eerst lees je een paar korte achtergronden over de ontstaansgeschiedenis van lentebier.

10x lentebier van kleine en grote Nederlandse brouwers | Collage met foto’s van de geteste en beoordeelde lentebieren.

Lentebier: een slok geschiedenis

Dat brouwers in de aanloop naar het voorjaar een speciaal bier brouwen, heeft in de geschiedenis van het bier een eeuwenoude traditie. Het is een verworvenheid van de laatste pakweg 150 jaar dat brouwers alle omstandigheden naar hun hand kunnen zetten. Zodanig dat ze het hele jaar door goed bier kunnen brouwen. Vooral de uitvinding van de koeltechniek heeft hier een enorme bijdrage aan geleverd.

Voor die tijd was het een beduidend deel van het jaar simpelweg te warm om te brouwen. De brouwer die het toch probeerde, liep grote kans dat het bier dat zijn (of haar) inspanningen opleverde, zuur en bedorven raakte. In delen van Duitsland heerste er lange tijd zelfs een officieel brouwverbod tijdens het warme jaargetijde. Zonde om schaarse grondstoffen te verspillen aan bier waarvan de kans het grootst was, dat het ondrinkbaar werd. Daarom werd van hogerhand bepaald dat brouwers alleen mochten brouwen tussen de heiligendagen van de Aartsengel Michael (29 september) en Sint-Joris (23 april). Je kunt deze regel ook beschouwen als een veiligheidsmaatregel. Brouwen gebeurde in de Middeleeuwen boven open vuur. Je kunt je voorstellen dat dit in het droge, warme jaargetijde een groter risico opleverde voor brandgevaar.

Prima smaak, betere houdbaarheid

Dat er in de lente en de zomer niet gebrouwen kon worden, betekende niet dat er in die periode van het jaar geen vraag was naar bier. Daarom bedachten brouwers een truc: een bier met een wat hoger alcoholpercentage en royaler hopgebruik. Naar verluidt waren het brouwers in de Hanzestad Einbeck die voor het eerst op het idee kwamen om zo een bier te ontwikkelen met prima smaak en betere houdbaarheid. Het idee maakte ze tot ver buiten de eigen streek (aan de rand van de Harz, onder Hannover) beroemd: tot in het verre München aan toe. Daar bedacht de directie van het Hofbräuhaus dat ze een brouwmeester in dienst moesten nemen die kon brouwen ‘auf Einbeck’sche Art’. Uitgesproken met de lokale Münchener tongval raakte dat verbasterd tot het woord dat we heden ten dage herkennen als ‘Bock’. Inderdaad: daar komt ons begrip bo(c)kbier vandaan.

Oorspronkelijk was bockbier dus een bier dat brouwerijen in het voorjaar produceerden om ervoor te zorgen dat er ook tijdens lange zomerseizoen lekker bier beschikbaar bleef. In de loop van de 19e eeuw kwam het bockbier ook in Nederland terecht. En begonnen Nederlandse brouwers bieren te produceren ‘auf Einbeck’sche Art’. Het seizoen voor dit bier is in de loop der tijd door de kalender gaan schuiven. Daaruit is de typische Nederlandse traditie van het herfstbock ontstaan. Voor Duitse brouwers en bierdrinkers is er geen enkele associatie van bockbier met het herfstige jaargetijde.

Klaar in mei

Het lentebier van de brouwers in Einbeck was doorgaans in mei zover dat het klaar was om te drinken. Aan dat gegeven dankt het zijn naam Maibock. De Einbecker Brauerei maakt nog ieder jaar het Einbecker Mai Urbock.

Op basis van dit klassieke biertype meibock zijn Nederlandse brouwers uiteindelijk bij de lentebock uitgekomen. Als blonde en frisse tegenhanger van het herfstbockbier. Daarnaast vind je lentebieren die niet noodzakelijkerwijs zijn gemaakt als het klassieke meibock. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze vanaf het begin van de lente verkrijgbaar zijn en de brouwer zich in de beeldtaal op het etiket bedient van lenteachtige motieven en de kleur grasgroen. Simpel gezegd: dit soort bieren zijn lentebier omdat de brouwer zegt dat het lentebier is.

Een definitie van lentebier

Als je bieren gaat proeven met het doel om ze te beoordelen, is het handig om van te voren af te kaderen aan wat voor eisen ze moeten voldoen. Zeker wanneer het gaat om bieren van een bepaalde categorie, zoals in dit geval lentebieren. We onderkennen dat lentebier niet zo’n duidelijk afgebakende stijl is als bijvoorbeeld Weizen, tripel of pils. En zelfs voor het klassieke Nederlandse herfstbier bo(c)k is er een duidelijke stijldefinitie.

Niettemin doen we voor we beginnen met proeven een gooi om toch tot een soort definitie te komen. Een lentebier moet naar onze mening voldoen aan deze criteria:

 • blond
 • iets hoger in alcohol, zo rond de 6-7%
 • fris, licht van smaak
 • in de geur en de smaak speelt hop een zekere rol, maar niet zo heftig als bij bijvoorbeeld IPA
 • volmoutbier, geen tarwe- of havermout

Maar laten we nu snel gaan proeven: 10x lentebier van kleine en grote Nederlandse brouwers. Elk bier hebben we beoordeeld op uiterlijk, geur, smaak, mondgevoel en afdronk, eigenheid en tot slot te vraag of we het voor herhaling vatbaar vinden. Nieuwsgierig hoe de bieren scoorden en welk bier ons het meest positief heeft verrast? Onze top-10 vind je onderaan dit artikel.

Lentebieren geproefd en beoordeeld

Alfa LentebokGrolsch Frisse Lentebock (2021)
Gooisch BlondGulpener Lentebock
Grutte Pier LentebierMuifel Lente Bier
Hertog Jan LentebockBaxbier Rokkenjager
Texels SpringtijUiltje The Great Hoo-Dini
10x lentebier van Nederlandse brouwers | Overzicht van de lentebieren die we hebben getest en beoordeeld.

Alfa Lentebok

Alfa Bierbrouwerij (Schinnen)

Stijl: meibock/lentebock
ABV: 6,5%
Verkrijgbaar: o.m. Albert Heijn, Jumbo, diverse lokale slijterijen
Beoordeling Untappd: 3,24/5 (17.000 check-ins)

Proefnotitie – Een brouwerij die kan bogen op een traditie van meer dan 150 jaar. En al die tijd is de Alfa Bierbrouwerij een onafhankelijk familiebedrijf. De grondlegger is Joseph Meens, die 1870 besluit op zijn boerderij een brouwerijtje te beginnen. Hij heeft een eigen bron en gebruikt brouwgerst uit eigen teelt. Sinds 2018 heeft de vijfde generatie haar intrede gedaan in de burelen van de brouwerij die nog altijd in het Limburgse Schinnen gevestigd is. En bieren brouwt van oerdegelijke kwaliteit, die regelmatig onderscheiden worden bij internationale bierkeuringen.

Alfa Lentebok
10x lentebier van Nederlandse brouwers | Alfa Lentebok

Dat proef je ook terug in het Lentebok. Helder koperkleurig vloeit dat in onze glazen, afgetopt met een dikke laag fijn, stabiel schuim. Wat geur aangaat is het ingetogen. We herkennen mout, iets honingachtigs en wat fruitigs dat aan rozebottel doet denken. Ook de smaken van dit lentebier zijn weinig uitgesproken: moutzoet en een vleugje fruitigheid en mild bitter. De afdronk is licht en zoet met een bitter randje. Heel gelaagd of complex is het allemaal niet: een bier dat duidelijk maakt dat er een vloeiende lijn zit tussen degelijk en saai. ‘Discreet’ is wat dit bier wellicht het beste typeert.


Frisse Lentebock (2021)

Koninklijke Grolsch Brouwerij (Enschede)

Stijl: meibock/lentebock
ABV: 6,5%
Verkrijgbaar: o.m. Albert Heijn, Jumbo, diverse lokale slijterijen
Beoordeling Untappd: 3,38/5 (1000 check-ins)

Proefnotitie – De grootbrouwer uit het oosten des lands behoeft bij liefhebbers allicht weinig toelichting. Generaties zijn groot geworden met het pils uit de inmiddels groene beugelfles. Sinds 2004 beschikt Grolsch in Enschede over een ultramoderne brouwerij. De ondergistende monocultuur hebben de brouwers er overtuigend afgezworen: ze brengen inmiddels ook een breed scala van traditionele en moderne bovengistende bieren op de markt. In dat productenpallet is het Frisse Lentebock een echte evergreen.

Grolsch Frisse Lentebok
10x lentebier van Nederlandse brouwers | Grolsch Frisse Lentebock 2021

Ook dit is een bier dat getuigt van degelijk vakmanschap, maar het kent een lekkere punch die ons wel aanspreekt. Mooi om te zien in het glas: helder roodgoud-kleurig met een laagje dun maar stabiel schuim. De aroma’s die we er in opsnuiven zijn fris moutig en mild bitter. Als we proeven, worden we pittig bitter gewaar, gebalanceerd door een moutzoetje en iets honingachtigs dat je vaak tegenkomt in een Nederlands lentebock. Het eindigt met een prettig bittere afdronk. Een bier waarvan je er best nog een wilt, ondanks dat het dat wat je weet van bier allerminst op z’n kop zet. Ongecompliceerd aangenaam.


Gooisch Blond 

Gooische Bierbrouwerij (Hilversum) 

Stijl: blonde ale 
ABV: 6% 
Verkrijgbaar: o.m. Albert Heijn, diverse lokale slijterijen 
Beoordeling Untappd: 3,37/5 (6958 check-ins) 

Proefnotitie – Onder de talrijke kleine, onafhankelijke bierbrouwerijen die Nederland rijk is, onderscheidt de Gooische zich met een groot hart voor meesterlijke eenvoud. Sinds een aantal jaren beschikt de brouwerij in Hilversum over een eigen installatie. Als onderkomen fungeert een garage die dateert uit het begin van de 20ste eeuw. Dit sfeervolle industriële monument gelegen aan de Markt vlakbij het station, herbergt ook het foodcourt Mout. Als je eens in de buurt bent, kunnen we je zeker aanraden er eens een kijkje te nemen. Én natuurlijk het een en ander te proeven. 

Gooisch Blond van de Gooische Bierbrouwerij

De Gooische Bierbrouwerij is inmiddels toegetreden tot het gezelschap van brouwers met een onderscheiding van de Dutch Beer Challenge. Haar Blond behoort evenwel niet tot de prijswinnaars. Het is gebrouwen met boekweit, een graan met een lange historie in de streek rond Hilversum. In onze tasting is het bier terecht gekomen omdat het rond Pasen in de schappen kwam. Ten opzichte van de andere bieren is het de vreemde eend: met veel sensorische eigenschappen van een Belgisch blond. Onder gul, stabiel schuim zien we een amberkleurig, beetje mistig bier. In de geur herkennen we aroma’s van zuurtjes, mout en butterscotch maar ook iets mufs. De smaak is moutig, een tikje bitter met een subtiel zoetje: relatief vlak van smaak. Het bier heeft actief koolzuur en een medium body en een bittere afdronk. Voor een blond bier is het allicht wat donker uitgevallen. 


Gulpener Lentebock

Gulpener Bierbrouwerij (Gulpen)

Stijl: meibock/lentebock
ABV: 6,5%
Verkrijgbaar: o.m. Albert Heijn, Jumbo, diverse lokale slijterijen
Beoordeling Untappd: 3,29/5 (22.000 check-ins)

Proefnotitie – Energie- en waterverbruik: in vele opzichten kan een brouwerij een forse ecologische voetafdruk achterlaten. Reden voor de Gulpener Bierbrouwerij om de zaken radicaal anders aan te pakken. Sinds enige tijd is het familiebedrijf uit het Zuid-Limburgse heuvelland wat betreft duurzaamheid een voorbeeld dat wereldwijd erkenning vindt. Maar ook op het gebied van brouwersvakmanschap heeft Gulpener een reputatie om door een ringetje te halen. Zo is pils Chateau Neubourg bij herhaling in de prijzen gevallen tijdens de Dutch Beer Challenge.

Gulpener Lentebock
10x lentebier van Nederlandse brouwers | Gulpener Lentebock

Jaarlijks brengt de Gulpener Bierbrouwerij ook een lentebock op de markt. Om te zien niet het meest voorbeeldige dat tijdens onze tasting ter tafel komt: helder koperkleurig met wegtrekkend schuim met grove bellen. In de geur herkennen we mout, met iets fruitigs, rozebottelachtigs. Maar er zijn ook indrukken die aan hooi herinneren, met snoepige toetsen: esters van de gist. In de smaak domineert zoet van de mout, een beetje honingachtig, al heeft het ook iets weeïgs. Het bier heeft een zacht mondgevoel, in de nasmaak domineert zoetheid maar er is ook iets samentrekkends. Dit is een lentebock van klassieke signatuur, maar wellicht hadden we hogere verwachtingen van de ‘vrije brouwer’.


Lentebier

Grutte Pier Brouwerij (Wyns)

Stijl: meibock/lentebock
ABV: 6%
Verkrijgbaar: o.m. Mr Hop, diverse lokale slijterijen
Beoordeling Untappd: 3,46/5 (1986 check-ins)

Proefnotitie – Een lentebier van de toonaangevende brouwerij in Friesland. Al sinds 2014 timmert Grutte Pier aan de weg, Afgelopen jaar realiseerden brouwer en biersommelier Frans Filius en zijn compagnon Renze Bil een mijlpaal: een eigen stek, compleet met eigen brouwinstallatie. Ze vonden een mooie plek om hun vleugels uit te slaan in het pittoreske Bartlehiem dat als landmark in de route van de Friese Elfstedentocht bekendheid heeft gekregen. Het leeuwendeel van de productie verzorgt Grutte Pier Brouwerij bij Lindeboom aan de boorden van de Maas in Limburg.

Grutte Pier Lentebier
10x lentebier van Nederlandse brouwers | Grutte Pier Lentebier

Aannemelijk is dat daar ook het Lentebier vandaan komt. Dat vloeit mistig goudblond in onze glazen, voorzien van een royale maar ook snel wegtrekkende schuimkraag. In de geur komen ons frisse en moutachtige indrukken tegemoet. Er is iets kruidigs en het roept ook herinneringen op aan sinaasappel. Frisheid en licht citrusbitter vinden we ook in de smaak. Het heeft een zoet randje wat heel aan de verte aan bitter lemon doet denken. Het lentebier van Grutte Pier voelt vol in de mond, met een prettige, frisbittere afdronk. De Friese brouwerij geeft daarmee een keurig visitekaartje af.


Lente Bier

Muifelbrouwerij (Oss)

Stijl: meibock/lentebock
ABV: 5,5%
Verkrijgbaar: o.m. Burg Bieren, Mr. Hop, diverse lokale slijterijen
Beoordeling Untappd: 3,29/5 (7411 check-ins)

Proefnotitie – Er is heel wat gebeurd in zijn bestaan sinds ik Muifelbrouwer Martin Ostendorf voor het laatst sprak. Inmiddels beschikt ook hij over een goed geoutilleerde eigen brouwerij in Oss. En slepen zijn bieren onderscheidingen in de wacht tijdens de Dutch Beer Challenge. Muifel is van alle onafhankelijke, lokale brouwerijen in Nederland een van de oudste.

Muifel Lente Bier
10x lentebier van Nederlandse brouwers | Muifel Lente Bier

Het lentebock uit Oss maakt om te zien een goede indruk. Het is een donker goudkleurig bier, het een licht waasje. Het schuim is royaal en stabiel. In de geur nemen we indrukken waar van gist en vers witbrood. Er zijn fruitige tonen van citrus en abrikoos, en iets esterigs dat vaag aan oplosmiddel herinnert: bijproducten van de gist. De smaak is fris zoet van de mout, maar er zit ook iets van wrange bitterheid in. In het mondgevoel merken we het prikkelende koolzuur, maar het bier voelt ook een tikkeltje dun. Het is een klassiek blond lentebock. Al heeft het aspecten waardoor we niet unaniem kunnen stellen dat we dit nog wel een keer willen drinken.


Lentebock

Brouwerij Hertog Jan (Arcen)

Stijl: meibock/lentebock
ABV: 7,2%
Verkrijgbaar: o.m. Albert Heijn, Jumbo, diverse lokale slijterijen
Beoordeling Untappd: 3,45/5 (41.000 check-ins)

Proefnotitie – Er was een tijd dat de ooit zo rijke biercultuur in Nederland zover was gesaneerd dat er nog precies 14 brouwerijen over waren. En daarvan brouwde er precies nog eentje bovengistend bier. Tot het jaar 1982 een onvoorstelbare ontwikkeling met zich meebracht: er kwam weer een brouwerij bíj… Die brouwerij stond in Arcen en ze bestaat nog steeds. Tegenwoordig kennen we haar onder de naam Hertog Jan. Allicht de grootste onder de kleintjes, actief onder de vleugels van ’s wereld grootste brouwgigant. Maar toch jaarlijks goed voor een aantal onderscheidingen bij gerenommeerde internationale brouwkeuringen.

Hertog Jan Lentebock
10x lentebier van Nederlandse brouwers | Hertog Jan Lentebock

Het spreekt voor zich dat ieder voorjaar van brouwerij Hertog Jan een lentebock in de schappen komt. Uiterlijk getuigt dit bier in ieder geval van gedegen vakmanschap: goudgeel, helder en met een keurig laagje stabiel schuim. Van de ‘organoleptische’ eigenschappen zijn we verder niet zo overtuigd. In de geur herkennen we naast zoet iets medicinaals en fenoligs, vanilleachtig, in de verte verbrand. Het herinnert aan Leffe Blond. Net als de smaak, die zoetig aandoet, mild bitter met hints van kruidnagel. Het bier heeft een medium body. In de nasmaak overheerst zoetheid met wat bitter dat de neiging heeft onplezierig te worden. We dragen de brouwers uit Arcen een warm hart toe, maar van hun lentebock raken we toch teleurgesteld.


Rokkenjager

Baxbier (Groningen)

Stijl: meibock/lentebock
ABV: 6,5%
Verkrijgbaar: o.m. Mr Hop,  diverse lokale slijterijen
Beoordeling Untappd: 3,28/5 (12.000 check-ins)

Proefnotitie – In de stad Groningen is Baxbier een van de toonaangevende kleine brouwerijen. Na een aantal wat moeizamere jaren is er bij de craft brewers aan de Friesestraatweg gelukkig weer een boel nieuw elan. Groeien gaat nu eenmaal met vallen en opstaan. Klassiekers zoals de smoked porter Koud Vuur worden in ere gehouden. Daarnaast blinkt men uit in sappige hopforward bieren. Waarbij niet alleen het brouwen de aandacht krijgt die het verdient, maar ook op een doordachte manier antwoorden worden gegeven op de vraag hoe prima bier in optima forma de consument bereikt.

Baxbier Rokkenjager
10x lentebier van Nederlandse brouwers | Baxbier Rokkenjager

Benieuwd zijn we naar het lentebier Rokkenjager dat van Baxbier ieder voorjaar ook ver buiten Groningen, in de rest van Nederland goed verkrijgbaar is. Optisch maakt het in elk geval een puike indruk. Mooi koperkleurig met een waasje, bekroond met een royale laag stabiel schuim. Qua geur ontdekken we in ons glas ook aangename dingen: klinkende hoptoetsen, citrus en tropisch fruit, vergezeld van moutige tonen. Het is allemaal mooi met elkaar in overeenstemming. De smaak is fris en honingachtig, zoet goed gebalanceerd met bitter. In de mond heeft dit bier iets romigs, de afdronk is iets zoet maar met een ietwat weeïg randje. Maar al met al een prettige proefervaring, waarbij de brouwers de kaders van de bierstijl lentebock een flink eind buigen in de richting van de IPA.


Springtij

Texelse Bierbrouwerij (Oudeschild)

Stijl: meibock/lentebock
ABV: 7,5%
Verkrijgbaar: o.m. Albert Heijn, Jumbo, diverse lokale slijterijen
Beoordeling Untappd: 3,52/5 (47.000 check-ins)

Proefnotitie – Onder de hoge luchten van de Wadden vind je in de uitgestrektheid van de eilandnatuur de Texelse Bierbrouwerij. Ambachtelijk bier brouwen ze daar met gebruikmaking van lokale brouwgerst. Die zijn karakter dankt aan de ‘zilte neerslag’ en de Texelse brouwers gaan er prat op dat je dat ook terug proeft in je glas als je hun bier drinkt. Afgelopen jaar vond Texels een plek aan de brede borst van het wereldwijde Heineken-concern nadat het bedrijf aan zijn limiet was gekomen om op eigen kracht de benodigde groei te realiseren. In de week van Hemelvaart 2021 presenteerde de Texelse Bierbrouwerij haar nieuwe huisstijl inclusief etiketten.

het lentebier Texels Springtij is voorbeeldig om te zien
10x lentebier van Nederlandse brouwers | Texels Springtij

Nog onder oude vlag voer het lentebier Springtij dat van Texels tijdens onze tasting ter tafel kwam. Het is werkelijk voorbeeldig om te zien, met een volle stabiele schuimkraag, mistig amberkleurig: echt een feest in ons glas! De geur is subtiel fris bitter en moutig. In de smaak vallen milde bitters op, met hints van citrus en ook iets zoetigs dat doet denken aan rozijnen. Springtij heeft een prettig vol mondgevoel dat het dankt aan zacht koolzuur. De afdronk is aangenaam bitterzoet. Al met al een lentebock dat we zeker voor herhaling vatbaar vinden.


The Great Hoo-Dini

Uiltje Brewing Company (Haarlem)

Stijl: white IPA
ABV: 5%
Verkrijgbaar: o.m.Albert Heijn, Jumbo, diverse lokale slijterijen
Beoordeling Untappd: 3,54/5 (6821 check-ins)

Proefnotitie – Ons tiende en laatste lentebier is eveneens van een brouwerij die recentelijk de gemoederen flink bezighield in bierland Nederland. De populaire craft brewer uit Haarlem baarde opzien met het besluit om voortaan verder te gaan met Royale Swinkels Family Brewers als statutaire eigenaren. Waarbij het de bedoeling is dat Uiltje volledige creatieve en brouwtechnische vrijheid blijft houden. Een beetje een vergelijkbaar verhaal als dat van de collega’s op Texel, zo schatten we in. Op een gegeven moment komt een kleinere, onafhankelijke brouwerij op een punt dat zelfstandig nog groei realiseren heel erg moeilijk wordt. Omdat ook voor de meest toegewijde brouwer een dag maar 24 uur en een week zeven dagen heeft. Hoe het verder gaat? De tijd zal het leren.

10x lentebier van Nederlandse brouwers | Hoo-Dini van Uiltje Brewing Company

Met Hoo-Dini verblijde Uiltje Brewing Company met een ‘lentebier’ in de stijl van een White IPA. Daar maken we geen probleem van: van doorslaggevend belang is dat er een goed bier op tafel komt. En dat is Hoo-Dini zeker. Hoewel het het niet van zijn looks moet hebben: goudblond en een tikje mistig met schuim dat bestaat uit grove bellen, dat snel wegtrekt. Op andere eigenschappen scoort het evenwel een stuk beter. In de geur worden we vermaakt met frisse en fruitige hoparoma’s waarin we grapefruit herkennen. De banaan stamt allicht van de gist en we ontwaren ook nog heel in de verte wat rozebottel dat van de mout afkomstig is. In de smaak ontdekken we fris bittere grapefruit maar ook indrukken die iets floraals hebben. Het heeft een prettig zoetje maar ook iets droogs. In de mond is dit bier sprankelend met een prettige, bitterzoete nasmaak. Al met al een bier dat je graag drinkt.


10x Nederlands lentebier van kleine en grote brouwers

Van de tien lentebieren die bij ons op tafel kwamen, heb je allemaal een proefnotitie kunnen lezen. Op basis daarvan kreeg iedere kandidaat een rapportcijfer: het gemiddelde van de scores opgeteld van Sjors en mezelf. Dat levert het volgende eindklassement op:

 1. Baxbier – Rokkenjager 7,8
 2. Texelse Bierbrouwerij – Springtij 7,8
 3. Grutte Pier Brouwerij – Lentebier 7,6
 4. Uiltje Brewing Company – The Great Hoo-Dini 7,6
 5. Grolsch Brouwerij – Frisse Lentebock 7
 6. Alfa Bierbrouwerij – Alfa Lentebok 6,3
 7. Muifelbrouwerij – Lente Bier 5,5
 8. Gulpener Bierbrouwerij – Lentebock 5,3
 9. Gooische Bierbrouwerij – Blond 5,2
 10. Brouwerij Hertog Jan – Lentebock 3,9

Bij een gelijke eindscore speelt bij de uiteindelijke klassering een rol welk bier de hogere totaalscore kreeg en de hoogste individuele score.

Wat is jouw favoriete lentebier?

Zit jouw favoriet ook bij onze rijtje van tien lentebieren van kleine en grote Nederlandse brouwers? Of heb jij een tip van een brouwerij die we een volgende keer absoluut ook moeten proberen? Laat het ons weten. We zijn altijd geïnteresseerd in bieren van goede kwaliteit, zeker als ze van brouwers zijn met een aansprekend verhaal.

Leestips

Hoe alcohol het succes bepaalt van de menselijke soort.

In het voetspoor van de nieuwe Bavaria 0.0%

Het schilderij dat als uitgelichte afbeelding voor dit artikel dient, is een allegorische voorstelling van de lente: ‘Pandora’ door Odilon Redon. Je kunt het in het echt bewonderen in het Metropolitan Museum in New York.

terug naar de homepage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *