brochures van de Amerikaanse Brewers Association

Hop en mout: vijf keer craft brewing USA

Onafhankelijke brouwers uit de Verenigde Staten stonden mede aan de bakermat van de bierrenaissance die we sinds een jaar of tien meemaken. Met hun zelfbewuste, revolutionaire geuren en smaken inspireerden ze menig bierliefhebber om zelf de roerstok ter hand te nemen. In dit artikel maak je kennis met een vijftal vrije Amerikaanse brouwers en hun bieren. Hop en mout: vijf keer craft brewing USA.

Hop en mout: vijf keer craft brewing USA

Een poosje terug had ik het genoegen om aan te schuiven bij een wel heel bijzondere online bierproeverij. De uitnodiging kwam van de ambassade van de Verenigde Staten. Voor een tasting georganiseerd door de Brewers Association, de gezaghebbende belangenvereniging van onafhankelijke brouwers in de States, in samenwerking met het federale ministerie van landbouw. Een vijftal brouwerijen gaven acte de présence, grotelijks onbekend terwijl ze in eigen land al heel wat jaren stevig aan de weg timmeren. Het werd een interessante show case van wat de VS op het gebied van craft brewing te bieden hebben. In dit artikel lees je enkele leuke wetenswaardigheden over de deelnemende brouwerijen en proefnotities die een indruk geven van hun bieren. Aan het slot van het artikel lees je nog mijn persoonlijke beoordeling van de zes bieren die in de online proeverij ter tafel kwamen. Hop en mout: vijf keer craft brewing USA.

Wereldwijde inspiratie

De Verenigde Staten spelen een belangrijke rol in de hernieuwde liefde voor de oudste alcoholische drank van de mensheid: bier. Met hun elan en zelfbewuste smaken hebben kleine Amerikaanse brouwers over de hele wereld bierdrinkers geïnspireerd: om van liefhebber (commercieel) brouwer te worden. Als je terugkijkt, is de metamorfose van de bierwereld in the States nog steeds verbluffend. Van vijf overgebleven vrije brouwerijen is het aantal uitgegroeid tot 9000.

Hop en mout: vijf keer craft brewing USA | Impressie van de virtuele tasting van de Brewers Association i.s.m. met de ambassade van de V.S.

Grootste inzinking sinds de drooglegging

Maar of die het allemaal ook overleven, is op het moment nog maar zeer de vraag. De covid-19 pandemie en haar economische gevolgen werpen een diepe schaduw over de markt. De Amerikaanse brouwers zien zich geconfronteerd met de heftigste inzinking van de bierverkoop sinds de drooglegging in de jaren 1920. Ook in de VS is de bierverkoop ‘on premise’, wat wij horeca noemen, met 90% gedaald. Herstel gaat naar verwachting traag: men houdt er rekening mee dat het omzetvolume op termijn slechts 80% zal bedragen van wat voor corona gangbaar was.

Daar staat tegenover dat de verkoop via slijters en bierwinkels groeit. Veel brouwerijen zoeken hun heil in directe verkoop om ook bij gedwongen gesloten taprooms omzet te houden. Globaal is het beeld dat de kleinste brouwers de grootste verliezen incasseren.

Maak kennis met vijf onafhankelijke Amerikaanse brouwerijen

In dit licht is het allicht niet verwonderlijk dat brouwerijen onderzoeken of ze hun afzet kunnen vergroten door nieuwe markten aan te boren. Een vijftal kijkt daarbij, letterlijk, ook naar Nederland. In het vervolg van dit artikel kun je kort kennis maken met deze brouwerijen:


EOS Hefeweizen

Nebraska Brewing Company
EOS Hefeweizen van Nebraska Brewing Co.

bezoek de website van deze brouwerij >>
ABV: 5,2 %
Beoordeling op Untappd: 3,59/5

Proefnotitie – Nebraska Brewing Company is de brouwerij van Kim en Paul Kavulak. Al sinds 1992 is het echtpaar bezig met het ontwikkelen van eigen recepten voor bieren die liefhebbers fijn vinden om te drinken. Vanaf 2007 wijden ze hun leven fulltime aan bier en brouwen. Het EOS Hefeweizen is een van de eerste bieren die ze ontwikkelden en het vormt ook na bijna 30 jaar nog een van pijlers in hun assortiment. Waarbij EOS natuurlijk niks te maken heeft met de befaamde spiegelreflexcamera’s. Of misschien toch ook weer wel, omdat beide namen verwijzen naar de godin van de dageraad uit de Griekse mythologie.

Succes in het hol van de leeuw

Zelfbewustzijn kun je het brouwersechtpaar uit La Vista (NE) niet ontzeggen. Om te ontdekken hoé goed hun Hefeweizen is, onderwierpen de Kavulakjes het aan de ultieme test: inzending bij de prestigieuze Duitse bierkeuring European Beer Star. Overmoed van mythologische proporties? No Sir… EOS Hefeweizen werd gelauwerd met goud. Ga er maar aanstaan: als Amerikaanse craft brewers Duitse collega’s verslaan in een typisch Duitse discipline tijdens hun meest vooraanstaande thuiswedstrijd.

Nu wil het geval dat de EOS Hefeweizen voldoet aan alle verwachtingen die je bij dit biertype mag koesteren. Concreet: rijk schuimend, mistig goud geel. Qua geur biedt het frisse moutigheid en de aroma’s van kruidnagel die zo kenmerkend zijn als bijproduct van de Weizengist. De frisse kruidigheid komt ook terug in de smaak. Het mondgevoel is romig, ook helemaal zoals dat bij een Hefeweizen hoort te zijn. De afdronk is lekker fris. EOS is een Weizen dat je graag drinkt, maar naar mijn gevoel had het toegekund met wat meer hoppige bitterheid om helemaal te overtuigen.

Eigen beoordeling 3,8/5


Mango Hefeweizen

Garage Brewing Co.
Mango Hefeweizen van Garage Brewing

bezoek de website van de brouwerij >>
ABV: 5,5%
Beoordeling op Untappd: 3,81/5

Proefnotitie – Net als veel craft brewers startte Allen O’Neill ooit in de garage met zijn passie. Maar sinds de start in 2013 is Garage Brewing die behuizing ruimschoots ontgroeid. In Temecula is er tegenwoordig een taproom/pizzeria, met een grote productiebrouwerij vlakbij. Eigenlijk staat  de regio van Zuid-Californië waar O’Neill en zijn team actief zijn, bekend als wijnstreek. Maar de laatste 15 jaar is er ook een actieve biercommunity ontstaan.

Diep graven in de traditie

Brouwer O’Neill graaft voor zijn inspiratie diep in de traditie alvorens hij ertoe overgaat een recept ‘in productie’ te nemen. Dat geldt voor de pizza’s net zo goed als voor de bieren. Het Mango Hefeweizen vormt daarop geen uitzondering. Dat dankt zijn uitgesproken fruitige aroma en smaak aan het royale gebruik van de hopvariëteit Magnum en Mount Hood. Het zorgt voor fruitige toetsen die niet te missen zijn: der Name is Programm.

‘Duidelijk’ bier

Bij het proeven knalt het tropische fruit uit het glas. Het bier is mistig, licht amberkleurig en voorzien van relatief grof wit schuim. Bij het proeven staan harde, bijna geparfumeerde zoete fruittonen (mango/perzik) tegenover de frisse, weeïge indrukken van het tarwebier. Het ligt er allemaal te dik bovenop, moet ik toegeven. En het begint snel tegen te staan. Ik begrijp wat hij bedoelt wanneer de brouwer zijn vlaggenschip omschrijft als een “duidelijk” bier. En ook waaraan het in Untappd toch relatief hoge score aan ontleent. Mijn indruk is dat veel mainstream Amerikanen erg worden aangesproken door smaken die er in onze beleving té dik bovenop liggen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in Las Vegas. Ik ben benieuwd wat voor ogen dit Mango Hefeweizen bij Nederlandse bierdrinkers gooien zou.


Weekend Vibes

Coronado Brewing Co.
Weekend Vibes van Coronado Brewing uit San Diego

bezoek de website van de brouwerij >>
ABV: 6,8%
Beoordeling op Untappd: 3,81/5

Proefnotitie – Brouwen met het zand tussen je tenen, dat gevoel kennen ze bij Coronado sinds hun oprichting in 1996. Vrijwel op het strand van het gelijknamige eiland vlak voor de kust van de Zuid-Californische metropool San Diego. Inmiddels heeft de brouwerij zijn productenpallet uitgebreid in de richting van ciders en ook de hippe hard seltzers.

Harsig

Plaatselijke beroemdheid geniet de kustbrouwerij vanwege zijn Weekend Vibes, op de markt gezet als San Diego IPA. Wat in de praktijk een stijlvoorbeeld blijkt te zijn van het fenomeen West Coast IPA. Dit onderscheidt zich vanwege zijn zelfbewuste tropische en bittere smaaktoetsen die zich ook laten karakteriseren als harsig door het gebruik van regionale hoppen. Een ander typisch kenmerk is de bescheiden rol die mout speelt in de smaak. De West Coast IPA wordt staat daarmee duidelijk naast de New England IPA, die een tikje zoeter en minder confronterend bitter uitvalt. De Weekend Vibes wordt dubbel gedryhopt, waarbij de brouwers bepaald niet zuinig zijn met hun hopvariëteiten Citra, Mosaic en Simcoe.

En geloof me: met dit bier wil je zeker je weekeinde wel aftrappen. Mooi mistig goudgeel vloeit dit bier in het glas, bekroond met een royale schuimkraag. In de geur ontdek je frisse toetsen van mango en papaja. Die accenten komen in de smaak extra uit de verf omdat de mout er verder weinig aandacht vraagt. Dit bier drinkt licht en makkelijk maar is niettemin erg smaakvol. De afdronk is droog, clean en fruitig. Dat het bier in halve- liter-blikken komt, is dan ook helemaal prima.


Amber

Alaskan Brewing Company
Amber van de Alaskan Brewing Company

bezoek de website van de brouwerij >>
ABV: 5,3%
Beoordeling op Untappd: 3,6/5

Proefnotitie – Het ruige Alaska heeft een biertraditie die teruggaat tot het begin van 18e eeuw. In 1986 werd deze nieuw leven in geblazen door Marcey en Geoff Larsson, een stel met een passie voor smaak en brouwen. Veel recepten ademen de sfeer van het tijdperk waarin Alaska het domein was van onbehouwen en noest werkende goudzoekers. Maar dan geproduceerd op een manier waarop de brouwerij zijn CO2 voetafdruk zo bescheiden mogelijk houdt. Met bostel als brandstof voor het boilersysteem en bij de ene brouw opgewekte stroom die wordt gebruikt bij het op temperatuur brengen van de volgende.

Gold Rush

Bij hun oprichting gingen de Larssons op zoek in de regionale brouwgeschiedenis. En stuitten daarbij in de archieven op recepten en ingrediëntenlijsten van bieren die populair waren in de jaren rond 1900. Van een ervan vonden ze ook een beschrijving hoe het werd gebrouwen. Dit recept uit de Gold Rush-jaren vormt het uitgangspunt van hun Alaskan Amber.

Amber is gebrouwen in de stijl van een klassiek Duits Altbier: dus van hoge gisting die plaatsvindt op hele lage temperaturen. In de geuren en smaken speelt mout een hoofdrol. Dit zorgt ervoor dat je een resultaat krijgt waarin zoete en bittere tonen van mout worden gebalanceerd door pittige bitterhop. Een bier zonder hippe toeters en bellen. Maar juist daarom een mooi contrapunt in een bieraanbod waarin fruitig bittere hoptonen de norm lijken.

SMaSH Galaxy

Alaskan Brewing Company
SMaSH Galaxy van Alaskan Brewing Company

bezoek de website van de brouwerij >>
ABV: 8,5%
Beoordeling op Untappd: 3,77/5

Proefnotitie – Dat Alaskan ook ‘gewoon’ fruitig, hoppig en bitter kan, bewijst hun American Double IPA SMaSH Galaxy. Op zichzelf wel een interessant, educatief concept waarmee brouwers bierdrinkers kennis laten maken met specifieke smaken van mout en hop: SMaSH. Zoals je allicht vermoedt, betreft het hier een afkorting: Single Malt and Single Hops. Wat betekent dat de brouwer bij de totstandkoming van het bier gebruik maakte van een soort mout en een hopvariëteit. In dit geval hele lichte Northwest Pilsner-mout en Australische Galaxy-hop.

Tropisch fruit en kruidigheid

In deze combinatie krijgt Galaxy volop de ruimte om de show te stelen. Deze hopvariëteit geeft frisse tonen van passievrucht en guave, met subtiele toetsen van citrus, maar ook meer aardse, kruidige accenten die aan tijm herinneren. Ook iets dennenachtigs doet er mee. Vanuit de mout wordt in de geur en smaak iets honingachtigs ernaast gezet. Het bier is in het glas mooi te zien: goudgeel met een klein waasje, afgetopt met een feestelijke kraag fijn wit schuim. SMaSH Galaxy laat een lichtvoetige indruk achter, met een droge ietsjes bittere afdronk. Het resultaat is toegankelijk maar er is voor de liefhebber ook wel degelijk veel in te ontdekken.


Barrel-Aged Frogichlaus Swiss-Style Holiday Lager (2020)

Hoppin’ Frog
Hoppin' Frog Frogichlaus Winter Lager

bezoek de website van de brouwerij >>
ABV: 13,5%
Beoordeling op Untappd: 3,99/5

Proefnotitie – Fred Kram is de geestelijke vader van Hoppin’ Frog gevestigd in Akron (Ohio). Dit jaar zit hij als brouwermeester 25 jaar in het vak; sinds 2006 met zijn eigen brouwerij. En als zodanig is hij zeker geen koekenbakker. Voor het dertiende opeenvolgende jaar staat hij bij de globale biercommunity Rate Beer in de Top-100 brouwerijen van de wereld. Ook in Nederland is brouwer Kram geen vreemde. In 2012 werkte hij samen met brouwerij De Molen, wat een uniek bier opleverde: de US meets Europa SIPA (Saison IPA).

Overvloed aan smaak én alcohol

Met zijn Frogichlaus Swiss-Style Holiday Lager levert hij het bewijs dat je ook met ondergistende bieren een overvloed aan smaak kunt creëren. En ook alcohol, for that matter. Het sterkste lagerbier dat ik ooit proefde was de 8.6 Extreme van Royal Swinkels Family Brewers met 10,5%. Fred Kram gooit daar nog een royale schep bovenop, om op staggering 13,5% uit te komen.

Toetsen van marsepein

Maar niet alleen dat ABV-percentage noopt je om even de tijd te nemen voor Frogichlaus. Ook wat betreft de geuren en smaken is dit bier zeker een ontdekkingsreis. In het glas is het aantrekkelijk om te zien: helder roodbruin met wit, wegtrekkend schuim. In de geur herken je mouttonen, maar ook hints van rood fruit/aardbei, kandijsuiker en natuurlijk alcohol. De smaak is te typeren als zoet, fruitig, boozy, met toetsen van amandel/marsepein. Het mondgevoel is warmend, iets tintelend, maar eerlijk gezegd ook erg plakkerig. Een vullend bier, waarvan het goed is dat Kram het vermarkt in een kleiner blikje dan gebruikelijk. Want anders was dit bier werkelijk teveel geworden van het goede.


Hop en mout: 5x Craft brewing USA

Mijn persoonlijke top-6

Hop en mout: vijf keer craft brewing USA. Nu ben je allicht nieuwsgierig hoe ik de boven beschreven bieren zelf heb ervaren en beoordeeld. Dit is wat ik er van vond:

  1. Alaskan SMaSH Galaxy 4,2
  2. Coronado Weekend Vibes 4,0
  3. Alaskan Amber 3,8
  4. Nebraska Brewing EOS Hefeweizen 3,8
  5. Hoppin‘ Frog Frogichlaus Holiday Lager 3,7
  6. Garage Brewing Mango Hefeweizen 2,3

Gelijke punten voor Alaskan en Nebraska Brewing, maar ik heb een lichte voorkeur voor het Amber: vanwege het feit dat ze met een Altbier hebben gekozen voor de underdog.

Leestips

Een blik in het archief: lees mijn artikel uit 2016 over vier craft brewers uit de Amerikaanse Deep South. >>

Ook Nederlandse brouwers waagden zich recentelijk aan het brouwen van Single Malt en Single Hop bier. Ontdek het verhaal van een bijzonder een experiment van Beerwulf in samenwerking met het Holland Hop Huis.

Dit is een blogartikel van biersommelier en auteur Frits Dunnink. Onlangs verscheen het eerste bierboek van zijn hand: ‘0.0 – alcoholvrij bier in de Lage Landen’. Waarschijnlijk het eerste boek ter wereld exclusief gewijd aan bier (vrijwel) zonder alcohol. Je kunt het nu bestellen bij uitgeverij Edicola. >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *