impressie van het bureau van bierschrijver Frits Dunnink

2020: terugblik op een buitengewoon jaar

Voor veel mensen werd 2020 het jaar waarin allerlei ‘zekerheden’ wegvielen. En we ons ervan bewust werden dat onze voorspoed en verworvenheden allerminst verworven rechten zijn. Maar voor mij als biersommelier en auteur is 2020 een van de beste jaren van mijn leven geworden. Met mijn eerste boek over bier, een bierkalender en tal van bijzondere (virtuele) ontmoetingen in de bierwereld. Vlak voor het ten einde loopt een persoonlijke terugblik op een buitengewoon, goed jaar: 2020.

2020: persoonlijke terugblik op een buitengewoon jaar

Het ‘magische’ aantal van 100 blogs op bierschrijver.nl heb ik dit jaar niet gehaald. En ook bij een andere ‘doelstelling’ die ik mezelf had voorgenomen, is het niet gelukt om die om te zetten in de realiteit: tijd doorbrengen op het verrukkelijke Schiermonnikoog. Voor de rest is 2020 voor mij echt een ongekend jaar geworden: hoewel allicht in tegenstelling tot de meeste mensen op een positieve manier. Terugkijkend een van de allerbeste in mijn leven. Met veel bijzondere ontmoetingen in de bierwereld en daarbuiten, en het realiseren van mijn grote droom: een boek over bier. Bovendien stelde 2020 me in staat om een stevig fundament te leggen voor de toekomst: met mijn verhalen ervoor zorgen dat ondernemers in bijzonder bier hun bedrijf kunnen laten floreren. En bierliefhebbers op een verstandige manier kunnen blijven genieten van mooi bier: #drinkminderdrinkbeter.

collage met indrukken van mijn bierjaar 2020
2020: een persoonlijke terugblik op een buitengewoon jaar.

‘Alles van waarde is weerloos’

Natuurlijk heb ik ook ervaren hoe voor veel mensen 2020 een jaar werd waarin veel zekerheden in de wereld om hun heen, ineens wegvielen. En bedrukt het me hoe veel mensen door covid-19 echt gruwelijk te grazen zijn genomen. Soms zo erg dat ze het niet meer kunnen navertellen. Laten we met oudjaar het glas heffen en een toost uitbrengen op de dierbaren in onze familie- of vriendenkring die niet meer onder ons zijn. We koesteren onze mooie herinneringen. En realiseren ons dat alles wat samengesteld is, ook kapot kan. Dat alles van waarde weerloos is. En onze voorspoed en welvaart allerminst verworven rechten zijn.

Aan alles in de wereld zitten tenminste twee kanten. Voor onze ervaringen met covid-19 en de weerslag die de pandemie heeft op ons dagelijks leven geldt dat ook. De beperkingen waarmee we worden geconfronteerd, blijken bronnen te zijn voor creativiteit en saamhorigheid. Dat werd me duidelijk toen ik afgelopen voorjaar van achter mijn bureau ‘erop uittrok’. De bewegingsvrijheid beperkt door de ‘intelligente’ lockdown, alle horeca van het ene op het andere moment dicht. Het maakte me nieuwsgierig wat deze ingrijpende gebeurtenis voor wissel trok op de wereld van het Nederlandse bier. Om die vraag te beantwoorden, zocht ik contact met brouwers, biersommeliers, horecamensen en belangenbehartigers in de Nederlandse bierwereld. Hun verhalen verwerkte ik in een reeks artikelen waarin je de gebeurtenissen kunt volgen.

Grote schrijfprojecten

De wereld ging in ons land op slot op het moment dat ik net met een uitgever afspraken had gemaakt over de publicatie van mijn eerste bierboek. Als ‘bijvangst’ van mijn initiatief kwam mijn andere grote schrijfproject in 2020: Nederland en Vlaanderen kregen dit najaar weer een authentieke bier-scheurkalender. Hiervoor bundelde ik al mijn kennis en enthousiasme over bier, zodat het in de kalender bruist en borrelt van de wetenswaardigheden over brouwen, grondstoffen voor bier en biertypen. Je vindt er ook recepten voor koken met bier en biercocktails, en tips en informatie over bier en gezondheid.

Direct naar de pagina waar je de bierkalender 2021 online kunt bestellen >>

Je komt te weten wat in Nederlandse en Belgische steden en regio’s de beste plekken zijn om van (lokaal) bier te genieten. Daarnaast vind je nog talloze verhalen uit de geschiedenis van het bier, en van markante persoonlijkheden en mooie brouwerijen. De laatste exemplaren van de kalender zijn nog online verkrijgbaar. En de planning voor het vervolg is ook al begonnen: een bier-scheurkalender 2022.

Verhalen voor mijn eerste boek over bier

Toen de wereld in de Lage Landen weer van het slot ging, kon ik aan de slag met mijn tweede project: het boek dat begin december is verschenen onder de titel ‘0.0 – alcoholvrij bier in de Lage Landen’. Mijn maand juli stond in het teken van bezoeken aan grote kleine en grote brouwers om bij hen verhalen op te tekenen over wat het betekent om een alcoholvrij bier te ontwikkelen dat de mensen graag drinken. Zo stond ik de ene week in de indrukwekkende ‘brouwkathedraal’, de brouwzaal van de Stella Artois-brouwerij in Leuven. En de andere week werd ik rondgeleid door microbrouwer Ronald van de Streek, bruisend van de voorpret vanwege de pas geleverde afvulmachine voor bieren in blik.

Het was ook de periode dat ik mezelf samen met collega-biersommeliers Jet van de Griendt en Sjors Kassing, onderdompelde in de wereld van geuren en smaken van bier (vrijwel) zonder alcohol. Meer dan 100 hebben we samen geproefd en beoordeeld voor het boek en we waren positief verrast over het resultaat: ruim driekwart van wat we testten vonden we voor herhaling vatbaar. Meer over de totstandkoming van mijn boek lees je hier.

Weerklank in de media

De publicatie van ‘0.0 – alcoholvrij bier in de Lage Landen’ bleef niet onopgemerkt. Voor het Belgische magazine Knack was het een aanleiding voor een artikel over de stand van zaken rondom bier (vrijwel) zonder alcohol. Ook horecavakblad Entree besteedt aandacht aan het boek in zijn HORECAVA-trendgids die binnenkort verschijnt. Online nam de redactie al een voorproefje met een beknopte recensie: een inspirerend boek dat horecaondernemer ideeën voor een alcoholvrije bierkaart op een presenteerblaadje aanreikt. Tot slot konden ook lezers van De Volkskrant kennisnemen van mijn boek over bier in het gamma < 0,5%. In de uitgave van 29 december schreef collega-bierschrijver Raymond van der Laan een artikel over lekkere bieren vrijwel zonder alcohol, inclusief verwijzing naar mijn boek.

Een plek in de Top 30

Zo werd 2020 het jaar waarin ik definitief ben aangekomen in de Nederlandse bierwereld. Als bewijs daarvan moge dienen mijn vermelding in de Top 30 van meest spraakmakende boerpersoonlijkheden in Nederland en België in het decembernummer van Bier! Magazine. De redactie placeerde me op de 16e plaats: buitengewoon eervol. (Lijstaanvoerder van het tweede niveau, een positie die ik graag deel met mijn favoriete Nederlandse voetbalclub SC Cambuur, die dit jaar afsloot als trotse koploper in de Eerste Divisie.) ‘De bijzonder goede teksten op bierschrijver.nl over zijn en ons geliefde gerstenat’ waren voor Bier! Magazine een positieve verrassing. Het blad spreekt de wens uit dat ook in 2021 de vaart erin blijft bij wat de redactie betitelt als ‘een journalistiek uitstekende website’. Adel verplicht.

impressie van het bureau van bierschrijver Frits Dunnink
2020: een persoonlijke terugblik op een buitengewoon jaar. | Trots op mijn 16e positie in de Top 30 meest spraakmakende biermensen in Bier! Magazine

Het smaakt naar meer

Zo is 2020 voor mij een jaar geworden waar ik afscheid van ga nemen met weemoed. Maar ook een jaar dat smaakt naar meer, dat nieuwsgierigheid wekt op het jaar dat komen gaat. Waarbij ik uitkijk naar de verhalen die ik zonder twijfel ga blijven vinden in de fascinerende wereld van bier, brouwen en brouwers. En waarin ik uitkijk naar vruchtbare samenwerking met ondernemers die met bier voorzien in hun middelen van bestaan. Perspectief bieden aan horeca-mensen die op zoek zijn naar nieuwe concepten om hun gasten in de watten te leggen. Plannen smeden met buitengewone bierslijters om hun klanten nog meer te laten genieten van bijzondere bieren. En samen met brouwerijen campagnes ontwikkelen om hun ambachtelijke, verrassende of geruststellende smaken bij zoveel bierliefhebbers bekend te maken.

Laat jouw bier-bedrijf floreren in 2021

Zoek jij mogelijkheden om jouw onderneming in bijzonder bier in 2021 te laten floreren? Neem dan contact met me op: laten we in alle vrijheid eens onderzoeken hoe we elkaar sterker kunnen maken.

Voor nu wens ik je een hele goede jaarwisseling en gelukkig nieuwjaar. Blijf gezond en blijf genieten! Kijk om naar elkaar: want als we elkaar vasthouden, valt er niemand om.

Leestips

Bestel mijn boek ‘0.0 – alcoholvrij bier in de Lage Landen bij uitgeverij Edicola >>

Dit zijn de meest gelezen artikelen van 2020

  1. Alles wat je wilt weten over alcoholvrij bier
  2. Garre: het biergeheim van Brugge
  3. Recept voor Irish Stew met Guinness

Dit is een blogartikel geschreven door biersommelier Frits Dunnink.

alcoholvrij alcoholvrij bier Arvid Bergström Belgisch bier België bier bewaren biercultuur bierfestival bier in Nederland biersommelier bier uit Brabant bovengistend bier Breda brouwen Brouwerij Bierverbond Brussel coronacrisis covid-19 CRAFT craft brewing Frits Dunnink Gerard van den Broek Gooische Bierbrouwerij Groningen Grutte Pier Brouwerij Guinness Gulpener Bierbrouwerij Hertog Jan IPA koken met bier lager Lagerbier Michel Ordeman Nederlands bier ondergistend bier pils Pilsener bier podcast Quadrupel Rick Kempen Tilburg Trappist tripel Vlaanderen Westmalle

2 gedachten over “2020: terugblik op een buitengewoon jaar

    1. Hoi Ramon, dankjewel! De weerklank die het krijgt bij mijn vakgenoten in de ‘industrie’ maakt het allemaal extra de moeite waard. Met z’n allen komend jaar weer lekker aan de slag om de biercultuur in Nederland nóg sterker te maken! ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *