ingrediënten voor het recept stoofschotel met pompoen en Karmeliet Tripel

Recept: stoverij met pompoen en Karmeliet

Als je een beetje gevoel hebt voor koken en smaak, ben je het zonder twijfel met me eens. De natte, donkere herfst vraagt om gerechten met verwarmende, rijke smaken. Als de dagen zo kort zijn, is het fijn om je te verheugen op een lekkere stoofschotel die allicht uren op een klein pitje heeft staan te pruttelen op het fornuis. Bier geeft veel stoofgerechten een extra rijke smaak. Wanneer je te werk gaat met geduld en kennis van zaken, worden je disgenoten gegarandeerd dankbare eters. In deze bijdrage deel ik een paar fijne kneepjes van koken met bier met je. En een (vegetarisch) recept voor een stoverij met pompoen, wortel en Karmeliet.

Stoverij met pompoen, wortel en tripel Karmeliet

Bier zijn niet alleen hartstikke lekker om te drinken. Je kunt er ook verrukkelijke gerechten mee koken. Favoriet daarbij zijn traditioneel stoofgerechten. Daarvoor zijn er talloze recepten met diepe, warme smaken waarbij gebruik wordt gemaakt van intense, bruine bieren met een laag bittergehalte. Maar bij de voorbereiding van mijn bierkalender werd mijn nieuwsgierigheid geprikkeld door een stoofrecept met een lichter bier: Tripel Karmeliet. Dat is altijd een van mijn favorieten geweest en ook tegenwoordig drink ik het af en toe: nog steeds met groot plezier. In dit artikel uit de begintijd van mijn blog lees je meer over mijn ontdekking ervan.

ingrediënten voor het recept stoofschotel met pompoen en Karmeliet Tripel
Recept voor stoverij met pompoen, wortel en tripel Karmeliet | een van de vele ideeën voor koken met bier die je vindt in de bier-scheurkalender 2021.

Goed doseren

De truc wat betreft koken met bier is ervoor zorgen dat je gerecht niet te bitter wordt. Zeker wanneer je een recept hebt dat uitgaat van lange stooftijd, kan de smaak wel eens teleurstellend uitpakken. Dan zijn de bitters die de smaak van bier van nature dikwijls eigen is, te veel op de voorgrond getreden. Dit voorkom je door het bier goed te doseren: niet meteen het hele flesje erbij en dat dan uren laten pruttelen. Maar een deel toevoegen aan het begin van de kooktijd. En een kwartiertje voordat je wilt gaan eten, de andere helft door het gerecht roeren. Je zult ontdekken dat dan de smaak veel gebalanceerder is. In plaats van een onbestemde biersmaak, herken je dan ook veel meer de nuances van het bier dat je in het recept gebruikt.

Klinkt dat goed? Neem dan eens de proef op de som, met dit typische herfstrecept met pompoen en wortel. In essentie is dit een vegetarisch gerecht, maar je kunt natuurlijk ook heel goed werken met bijvoorbeeld runderstoofvlees.

detail van het halsetiket van tripel Karmeliet

Recept voor stoverij met pompoen, wortel en Karmeliet

Ingrediënten

500 gr flespompoen (geschild, in blokjes), 300 gr (gele) wortel (in blokjes), 1 ui (gesnipperd), 2 teentjes knoflook (geperst), 500 gram beefreepjes van de Vegetarische Slager, 3 plakken ontbijtkoek, 1 klein blikje tomatenpuree, 1 flesje Karmeliet, 250 ml groentebouillon, 1½ tl gedroogde tijm, 1½ tl gedroogde salie, 2 laurierblaadjes, 1 kaneelstokje, zout en peper uit de molen.

Bereiding

 • Verhit olie in de hapjespan. Fruit hierin de gesnipperde ui tot die glazig wordt. Voeg de pompoen, wortel, beefreepjes en knoflook toe en roerbak 5 minuten. Bestrooi met een beetje zout en peper.
 • Voeg de tomatenpuree toe en gaar die 1-2 minuten al omscheppend. Doe dan de helft van het bier en de bouillon erbij, de kruiden en het kaneelstokje en roer door het gerecht. Verkruimel tot slot de ontbijtkoek erover en schep door het mengsel.
 • Breng het gerecht aan de kook en laat 2 minuten doorkoken. Draai dan het vuur laag of zet de pan op het laagste pitje. Laat tenminste 45 minuten stoven. Hoe langer je het gerecht de tijd geeft, hoe lekkerder het wordt.
 • Roer ongeveer een kwartier voordat je wilt eten de andere helft van het bier door het gerecht. Haal tot slot het kaneelstokje en de laurierblaadjes uit het stoofgerecht. Proeven en eventueel op smaak brengen met nog een snufje zout en peper. Serveren als eenpansgerecht of met couscous

Opmerkingen

 • Zijn vleesvervangers niet je ding, dan kun je natuurlijk ook 500 gram runderstoofvlees gebruiken.
 • Gebruik pastinaak in plaats van wortel, of een combinatie van beide.
 • Houd je van stevige smaken? Versterk dan de smaak van de ontbijtkoek. Dat kan door naast de kaneel ook foelie mee te laten pruttelen en een paar kruidnagels. Doe bij de knoflook nog een plak gember van een centimeter dik die je hebt geraspt.
 • Voor wat extra smeuïgheid stoof je in het gerecht nog een handjevol rozijnen mee.
 • Dit recept wordt warm aanbevolen voor de slowcooker.

Bij dit warmende gerecht drink je natuurlijk een glas gekoelde Tripel Karmeliet. Als je het hebt geprobeerd, laat ons dan eens weten hoe je het vond. Eet smakelijk!

Nieuwsgierig naar andere recepten met bier? Probeer dan eens een klassieke Irish Stew met stoutbier van Guinness.

Dit recept komt uit mijn bier-scheurkalender 2021. Want naast veel verhalen over brouwen en brouwers staat die ook bol van de inspiratie over koken met bier: recepten voor alle seizoenen. Zoek je nog een leuk cadeau voor jezelf of om te geven aan een andere bierliefhebber? Hier bestel je de bierkalender 2021.

Wil je nog méér inspiratie op het gebied van koken met bier? Dan moet je bij biersommelier én chef Arvid Bergström zijn. Neem eens een kijkje in zijn wereld van bier, koken en smaak op proefbier.nl.

3 gedachten over “Recept: stoverij met pompoen en Karmeliet

  1. Goede vraag, Laurens. Gezien de hoeveelheid proteïnen is mijn inschatting circa vier eters. Als je het met couscous serveert, mogelijk zes. Maar dat hangt er natuurlijk ook vanaf of het grote of meer bescheiden eters zijn. Kun je hier wat mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *