portret van bierblogger Amanda Meijer

Speciaalbiertjesblog: 5 jaar liefde voor bier

Op het internet wemelt het van de blogs over bier, ook van liefhebbers in Nederland en Vlaanderen. Dikwijls zien ze er prachtig uit, maar in veel gevallen betreft het projecten die op enig moment ‘zomaar’ lijken te zijn opgegeven. Natuurlijk is het moeilijk om gedurende lange tijd de focus en discipline vast te houden. Om een aansprekend bierblog niet alleen tot ontwikkeling te brengen, maar ook spannend te houden: voor je lezer maar zeker ook voor jezelf. Het leven verandert, bierliefhebbers belanden in een andere levensfase. Of hun fascinatie voor bier en bloggen verflauwt. Een van de leukste Nederlandse bierblogs blaakt evenwel nog steeds van de activiteit. Speciaalbiertjesblog: vijf jaar liefde voor smaak, bier en brouwen.

Speciaalbiertjesblog: 5 jaar liefde voor smaak, bier en brouwen

Het was een donkere, herfstige zaterdagavond en iedereen in huis was verder al naar bed. Een verloren moment waarop ik mijn nieuwsgierigheid volgde om nog even naar de social media-kanalen te kijken die ik bezig was op te tuigen rondom mijn spiksplinternieuwe site Bierschrijver.nl. Dat was het moment waarop ik op Twitter aan de praat raakte met de persoon die net als ik pas was gestart met een blog over bier: Speciaalbiertjesblog.nl. Ze volgde mijn uitnodiging om zichzelf en haar initiatief nader voor te stellen in een gastblog op mijn eigen site. De bierwereld in Nederland en Vlaanderen maakte kennis met Amanda Meijer.

Inmiddels vieren we dit najaar beide een vijfjarig jubileum. Een mooie gelegenheid om een van de leukste en meest consequent bijgehouden Nederlandse bierblogs eens in het zonnetje te zetten. In dit artikel maak je kennis met blogger en biersommelier in spe Amanda Meijer. Ze beantwoordt vijf vragen naar aanleiding van vijf jaar Speciaalbiertjesblog.

Speciaalbiertjesblog: 5 jaar liefde voor bier en brouwen. | Impressie van mijn ontmoeting met Amanda Meijer in een van de leukste cafés van haar stad, Arnhem.

‘Een uit de hand gelopen hobby’

Meer dan 800 verhalen over bier, brouwers, brouwen en smaak sieren de website speciaalbiertjesblog.nl inmiddels. Met veel liefde bijeengebracht door bierliefhebber en -kenner Amanda Meijer uit Arnhem. Voor haar is bier en nieuwsgierige mensen meenemen in haar ontdekkingstocht in de onmetelijke wereld ervan, naar ze zelf zegt een “uit de hand gelopen hobby”. Haar enthousiasme over de oudste drank van de mensheid en de aandacht die ze aan de dag legt voor goed proeven, zijn niet onopgemerkt gebleven. Inmiddels maakt ze deel uit van de redactie van Bier!Magazine. Daarnaast jureert ze voor de Dutch Beer Challenge. Al deze activiteiten combineert ze met een baan waarbij het draait om begeleiding van en dagbesteding voor kinderen en jongeren met onder andere adhd en autisme.

Vijf vragen aan de vrouw achter het Speciaalbiertjesblog: Amanda Meijer

Sinds wanneer drink je ‘speciaalbier’? Wat was het eerste bier dat je proefde? En hoe heeft je smaak zich sinds dat moment ontwikkeld?

“Ik dronk bij het uitgaan eerst altijd van die vieze, zoete witte wijn en leerde van daaruit bieren kennen zoals La Chouffe en Duvel. Dat mijn nieuwsgierigheid naar smaak echt werd gewekt, hangt denk ik samen met het moment waarop in de supermarkt het aanbod van bier zich heel erg uitbreidde. Ik herinner me dat mijn vriend een keer een Amerikaans bier mee naar huis bracht: ‘Raging Bitch’ van Flying Dog. Dat was echt heel anders dan ik wat ik gewend was om te drinken. Helemaal buiten mijn comfort zone kun je wel zeggen, maar ook ontzettend lekker. Zó apart dat ik op het idee kwam om er iets over te gaan schrijven.

“Dat was het begin van mijn ontdekkingstocht in het bier, ergens in 2015. En de aanzet dat ik ben begonnen met mijn blog, omdat ik het vanaf het begin al leuk vond om anderen mee te nemen in mijn ontdekkingen.

Speciaalbiertjesblog: 5 jaar liefde voor bier en brouwen. | Merkte hoe haar smaak veranderde van tripels naar complexe, volle stouts: biersommelier in spe Amanda Meijer.

“In die begintijd dronk ik graag tripels en quadrupels. Maar ik moet zeggen dat ik daar een beetje op ben uitgekeken: dat is vaak meer van hetzelfde. Hoewel de klassiekers natuurlijk altijd goed zijn om te drinken natuurlijk. Tegenwoordig gaat mijn voorkeur uit naar complexe, volle stouts. Mag ook best barrel aged zijn. Waar ik ook van kan genieten, is een mooie sour: frisse smaken, puur en licht. Of een gelagerde kriek… Ja, dat is wel wat anders dan die bierervaring waarover ik in mijn stukje van bijna vijf jaar geleden vertelde: Kriek Bellevue, bij de rijsttafel van mijn moeder, hahaha… Wat wel leuk is: mijn ouders zijn vanaf het begin heel geïnteresseerd in mijn ontdekkingstocht in het bier. Ze zijn nu ook zelf aan het experimenteren geslagen met smaak.”

Kun je vertellen waarom juist bier je zo aanspreekt?

“Een van de redenen is denk ik de diversiteit die je vindt in bier met al zijn kleuren, geuren en smaken. Ik raak keer op keer weer verrast door wat ik ontdek, in al zijn complexiteit. Wat ook een rol speelt, is dat ik me thuis voel in de bierwereld. De mensen die daar deel van uitmaken, ervaar ik als heel open en echt, zonder poeha. Iedereen is welkom in hun kring, ook als buitenstaander is het heel uitnodigend. ‘Wie ben je? Kom erbij.’ Iedereen is welkom, ook wie nog niet zoveel weet over bier maar wel nieuwsgierig is.”

Speciaalbiertjesblog: 5 jaar liefde voor bier en brouwen. | Amanda Meijer raakt niet uitgekeken en – geproefd in de onmetelijke wereld van geuren en smaken van het bier.

Wat vind je het bier met het mooiste etiket?

“Ojee, daar vraag je me wat… En dat terwijl ik erg gevoelig ben voor hoe brouwers in het schap hun bieren presenteren. Hoe kleurrijker, hoe sneller je mijn aandacht hebt. En als het artwork er dan echt uitspringt, ja: dan heb je mij helemaal, hahaha… Dat is natuurlijk wel een trend: de opmars van het blik als verpakking voor bier. Dat geeft nog meer mogelijkheden voor uitbundige vormgeving.

“Wat betreft de beeldtaal herken ik een ontwikkeling. Ik denk dat het echt zo is dat in de vijf jaar dat ik bezig ben, de bierwereld steeds minder een typische mannenwereld is geworden. Vrouwen zijn in opmars, niet alleen als bloggers over bier maar zeker ook als brouwers. Ik merk ook dat de vooroordelen aan het slijten zijn: vroeger merkte ik op bierfestivals dat er meestal in termen werd gedacht ‘dat is een vrouw, die zal wel een kriek lusten…’ Mannen zijn positief verrast als ze ontdekken dat je interesse in smaak veel verder gaat.”

Speciaalbiertjesblog: 5 jaar liefde voor bier en brouwen. | Impressie van de homepage van Amanda’s blog.

Met wie zou je wel eens een goed glas bier willen drinken, zodra al het covid-19-gedoe dat weer toelaat?

“Bij een van de edities van de Dutch Beer Challenge zat ik aan een jurytafel onder meer samen met Rudi Ghequire. Hij is de brouwer van het klassieke Belgische Vlaams Roodbruin van Rodenbach. Hij zat daar met zoveel kennis en gedrevenheid, dat ik onherroepelijk het idee kreeg: ‘Van die man wil ik meer weten…’ Het is te hopen dat de hele corona-kwestie snel voorbijgaat. Ik mis de ontmoetingen met al die interessante mensen in de bierwereld, alle mooie gesprekken over bier, de passievolle verhalen.”

Een laatste vraag. Maak de volgende zin af: Nederland kan niet zonder biersommeliers, omdat…

“…bier nog steeds ondergewaardeerd wordt in vergelijking met wijn. En dat terwijl de geuren en smaken van bier nog meer te bieden hebben dan wijn. Die kennis moet overgedragen worden aan de gastronomie met al het enthousiasme dat de bierwereld in zich draagt. Maar ook naar consumenten toe: ik verbaas me er keer op keer over hoeveel vooroordelen mensen hebben over bier. Hoe vaak je hoort: ‘Ik lust geen bier’. En als je daarover door praat, blijkt dat ze eigenlijk alleen maar bijvoorbeeld het pils kennen uit het uitgaansleven. Terwijl bier zoveel meer is dan dat, echt een hele wereld van smaken en stijlen kent. Daarin is er voor de meeste mensen die wel van een drankje houden op z’n tijd, een bier te vinden dat hem of haar smaakt. Dat weet ik zeker.”

Leestip

Nieuwsgierig naar andere persoonlijkheden uit de wereld van Nederlandse biersommeliers? Dan vind je dit portret van BierTroubadour Jan Nota vast ook leuk om te lezen.

Actueel: 5x winterbieren van onafhankelijke Nederlandse brouwers >>

??✒?Voor wie niet uitgelezen raakt over bier: de (eerste) enige echte Nederlandse bier-scheurkalender 2021. Ook een hartstikke leuk cadeautje voor bierliefhebbers in de schoen of onder de boom. Bestel hem nu. Beleefd aanbevolen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *