bier-scheurkalender 2021

Maak kennis met mijn bier-scheurkalender 2021

Dat was toch wel een kippenvelmoment, toen ik laatst de doos openmaakte die ik van de uitgever kreeg toegestuurd. Fleurig en kleurrijk, keurig ingepakt in cellofaan en vanaf het titelblad grijnsde het woordje ‘BIER’. Tien bewijsexemplaren zaten in die doos: van mijn bier-scheurkalender 2021. Wordt het komende jaar jóuw jaar van het bier: dan is die kalender echt wat voor jou. Of misschien is het voor jou een passend relatiegeschenk of een leuk ding voor bij de kassa van jouw slijterij? Waarom je dat zou willen? Er zijn een aantal redenen waarom mijn kalender voor alle bierliefhebbers het leukste eindejaarscadeautje van deze herfst is. Maak kennis met mijn bier-scheurkalender 2021.

Maak kennis met de bier-scheurkalender 2021

“Dat is een boel werk geweest…” Hij kon niet anders dan dat beamen van achter zijn mondkapje terwijl hij bladerde door de kalender die ik hem net in de hand had gedrukt. Wellicht dat de toegepaste, overvalachtige tactiek niet de meest handige was voor de meneer achter de kassa van de Bierschuur vlak over de grens bij Poppel. Maar toen ik hem nog het een en ander had verteld over mijn coronaproject, vond hij het niet bezwaarlijk dat de uitgever een keer zou bellen om hem wat meer tekst en uitleg te geven over de kalender. En het eventueel verkopen ervan.

collage met foto's betrekking hebbend op de bier-scheurkalender 2021
Maak kennis met mijn bier-scheurkalender 2021 | De kalender wordt op talloze plekken goed ontvangen.

De episode maakte me ervan bewust dat ik iets nodig heb: een elevator pitch, toegesneden op mijn bierkalender. Een snazzy verhaaltje over de kwaliteiten ervan dat niet langer duurt dan dat de lift nodig heeft om van de begane grond de ‘Chefetage’ te bereiken. De essentie van de boodschap, gericht op wat de ‘Chef’ wil. Zo gezien is zo’n elevator pitch de haiku van de marketingcommunicatie.

Voor je tot de essentie komt, begin je met wat groters. Dus daarom dit blog, dat antwoord geeft op de vraag waarom mijn bier-scheurkalender 2021 iets is dat liefhebbers erg graag willen. Geen ultrakort gedicht, maar een artikel.

Voor wie is de bier-scheurkalender 2021 interessant?

Laat ik eens met een eerste vraag beginnen: voor wie is mijn bierkalender uiteindelijk interessant? Zowel beginnende bierdrinkers als gevorderde liefhebbers vinden er heel wat van hun gading. Voorwaarde is wel dat ze van lezen houden, de kalender is per slot van rekening een product van jouw Bierschrijver. En die doet wat hij (vooralsnog) het beste kan : verhalen vertellen over bier in woorden. Uiteraard zijn die verhalen interessant voor wie het wat kan schelen wat hij drinkt. En deze persoon herkent zich in het credo: #nietgietenmaargenieten.

Waarom zou je een bier-kalender willen?

Voor nieuwsgierige beginnende of gevorderde bierdrinkers die willen genieten zijn er een aantal argumenten waarom ze naar verwachting blij worden van mijn kalender. In de eerste plaats: hoe meer je weet over wat je drinkt (of eet), hoe meer je ervan geniet. Die wijsheid heb ik niet zelf bedacht (al kan ik hem van harte onderschrijven), maar ik recycle haar van wijnkenner Harold Hamersma. Mijn kalender staat barstensvol verhalen over bier en is een mooie ontdekkingsreis in de wereld van wat jij het liefste drinkt: bier. Dat is iets dat al bestaat zolang er mensen zijn en zo ogenschijnlijk iets volstrekt alledaags. Maar voor wie het wil zien, is er in de wereld van het bier echt een schat aan bijzondere verhalen die tot de verbeelding spreken en wetenswaardigheden waarmee je indruk maakt op je gezelschap als je samen een goed glas bier drinkt.

twee scheurkalenders liggen op een tafelblad
Maak kennis met mijn bier-scheurkalender 2021 | Beleefd aanbevolen: eentje voor jezelf en eentje om weg te geven.

Maak kennis met mijn bier-scheurkalender 2021: die vertelt het verhaal van bier vanuit de meest uiteenlopende invalshoeken. Heel basaal begint dat met de manier waarop bier wordt gemaakt: met wat voor grondstoffen en wat gebeurt er nou eigenlijk precies in een brouwerij. Bier is zoals je las zo oud als de mensheid. Het spreekt vanzelf dat je in de kalender ook een beknopte geschiedenis van het bier vindt , toegespitst op Nederland en België.

Meer genieten van bier

Daarnaast helpt de kalender bierdrinkers die nog bezig zijn hun ervaring op te bouwen, wegwijs te raken in de wereld van het bier. Wat zijn de belangrijkste biertypen die je tegenkomt en wat voor geuren en smaken kun je daarbij verwachten? Je komt ook te weten hoe je het beste kunt genieten van bier: het inschenken op de juiste temperatuur in een goed geschikt (schoon) glas. En hoe je te werk gaat als je met aandacht bier wilt proeven en waarom je daar tijd voor zou willen maken.

Uiteraard gaat het in de kalender ook over brouwers: immens grote of hele kleine, Belgische en Nederlandse. Je leest kleine impressies over de vaak bijzondere verhalen die schuilgaan achter de naam van een brouwerij of merk en ook tips voor wat in mijn beleving de meest interessante bieren zijn van zo’n brouwerij om te proeven. Daarnaast nodigt mijn bierkalender je uit om zelf op ontdekkingstocht te gaan in de wereld van het bier in de Lage Landen: van een twintigtal steden of streken in Nederland of België vind je tips over wat daar de lekkerste brouwerijen zijn, op welke plekken je winkels vindt om hun bier te kopen of cafés waar je het kunt proeven.

bierschrijver Frits Dunnink met zijn bierkalender 2021
Maak kennis met mijn bier-scheurkalender 2021 | Hoe meer je weet over wat je drinkt, hoe meer je geniet.

Bier en gezondheid

De bierkalender 2021 heeft op iedere dag van de week en voor elk weekeinde een nieuw item voor je onder kurk. Ook over bier en de inwendige mens. Je komt informatie tegen over bier en gezondheid: hoe combineer je genieten van bier met een verstandige leefstijl? Bovendien is er ruim aandacht voor koken met bier: tips, trucs en recepten. Die laten zien hoe ongekend divers en verrassend de mogelijkheden zijn: koken met bier is echt veel meer dan de geijkte robuuste stoofschotel, maar bijvoorbeeld ook een lichtvoetig dessert. En wat te denken over recepten van smaakvolle cocktails met bier. Het spreekt voor zich dat al die recepten zijn aangepast op het seizoen.

Mijn bier-scheurkalender is een echt grensgeval geworden: een soort januskop die kijkt in de bierwereld van zowel Nederland als België. Hij zet je even zo goed op het spoor van brouwerijen, bierwinkels en cafés die de moeite waard zijn in de Achterhoek of Henegouwen, in Brugge of Groningen, in Rotterdam of Antwerpen. Je leest over verloren bieren van beide kanten van de grens die recentelijk door toegewijde brouwers weer uit de vergetelheid zijn geraakt. En over markante persoonlijkheden zonder wie de bierwereld in de Lage Landen nooit zou zijn geworden wat ‘ie anno 2020 is.

grenspaal
Maak kennis met mijn bier-scheurkalender 2021 | Leuk voor bierliefhebbers in Vlaanderen én Nederland.

Verhalen die zijn bijgebleven

Het schrijven van de bierkalender was voor mij echt een van leukste dingen die ik als liefhebber en broodschrijver ooit heb gedaan. Ik was werkelijk positief verrast over de hoeveelheid verhalen over bier die er overal verscholen liggen. Uit die rijkdom zijn er een paar die me bijbleven. Bijvoorbeeld van de Belgische monniken die in hun ijver bijna hun unieke brouwgisten kwijt waren geraakt. Of van een ware bier-tsunami die ooit letterlijk de straten van Londen teisterde. En natuurlijk van alle toewijding, vakmanschap, ziel en zaligheid die brouwers ook heden ten dage aan de dag leggen om bierliefhebbers te voorzien van het best mogelijke glas bier.

Ontdek zelf hoe leuk mijn bierkalender is geworden

Tja, bier is iets waar ik niet snel over raak uitgepraat. Misschien moet ik ook maar ‘gewoon’ mijn mond houden en jou de gelegenheid geven om zelf op onderzoek te gaan waarom mijn bier-scheurkalender 2021 echt hartstikke leuk geworden is. Bestel ‘m op de website van mijn uitgever: eentje voor jezelf en eentje om weg te geven. Lijkt het je wat om hem aan bierliefhebbers aan te bieden in jouw winkel? Of als relatiegeschenk voor jou als brouwer of biersommelier? Neem dan even contact op met me, dan bekijken we of we iets kunnen regelen. Beleefd aanbevolen…

[su_button url=”https://bit.ly/3bHMkUN” target=”blank” style=”default” background=”#ffd700″ color=”#000000″ size=”7″ wide=”no” center=”yes” radius=”auto” icon=”” icon_color=”#FFFFFF” text_shadow=”none” desc=”” download=”” onclick=”” rel=”” title=”” id=”” class=””]Direct een kalender bestellen bij de uitgever >>[/su_button][su_spacer size=”50″]

4 gedachten over “Maak kennis met mijn bier-scheurkalender 2021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *