bierschrijver Frits Dunnink drinkt een glas bij Kaapse Brouwers in Rotterdam

Op ontdekkingstocht in bierstad Rotterdam

“Rotterdam is niet te filmen, Rotterdam is veels te echt.” Dixit Jules Deelder, bij leven Nachtburgemeester van zijn stad. Thans leeft hij voort in de harten van zijn talloze fans. Rotterdam is de mouwen opstropen, recht door zee, maar altijd met een groot hart op de goede plaats. En in de stad aan de Nieuwe Maas heeft zich de afgelopen jaren een bruisende en prikkelende bierscene ontwikkeld. Die er om vraagt om verkend te worden. Kom ontdekken en proeven. Ga mee op een ontdekkingstocht in bierstad Rotterdam.

Op ontdekkingstocht in bierstad Rotterdam

Hun stad is wat je noemt een ‘acquired taste’. Maar zouden ze daar nou wakker van liggen, de Rotterdammers? De stad aan de Nieuwe Maas voldoet op geen enkele manier aan de clichés die we in Nederland hebben van hoe een ‘mooie’ en ‘leuke’ stad hoort te zijn – geen grachtjes of 17e-eeuwse bakstenen huizen. Oud grandeur, Gouden Eeuws of uit enig ander kunsthistorisch gedefinieerde ‘epoque’, moet je met een lantaarntje zoeken. Op het verschijningsbeeld van de Rotterdamse binnenstad drukt de moderne tijd zijn stempel. De bijzondere trekken van de wederopbouw-architectuur uit de vroege jaren ’50 moeten de meeste mensen nog leren waarderen. Maar het geldt natuurlijk overal: het is ergens zo leuk als je het zelf maakt. Als het leven een feestje is, dan een waarbij je de slingers zélf moet ophangen.

Mij heeft Rotterdam altijd gefascineerd. Het moet de weidsheid zijn, van alle grote steden in Nederland heeft Rotterdam de hoogste luchten. Met zijn rivier die zich hier verbreedt tot het onmetelijke havengebied. Hier krijg je echt het gevoel dat voorbij de horizon de grote wijde wereld begint. Rotterdam heeft ontegenzeggelijk iets eigens. Ik kom er met enige regelmaat en graag. Maar pas afgelopen week kwam het er van, om me echt eens te wijden aan een ontdekkingstocht wat de stad op het gebied van bier te bieden heeft. OV-fiets onder de kont en gáán!

collega met afbeeldingen die een indruk geven van een bezoek aan bierstad Rotterdam
Op ontdekkingstocht in bierstad Rotterdam | impressie van een welbestede dag.

Stad met 20 brouwerijen

De tijd dat Rotterdam onder bierdrinkers alleen bekend was vanwege de Oranjeboom-brouwerij is echt voorbij. Tegenwoordig is het op de Nederlandse ranglijst van het aantal binnen de gemeente gevestigde brouwerijen de derde stad van Nederland. Medio 2020 had Rotterdam 20 geregistreerde ondernemingen die zich bezighouden met het ontwikkelen, brouwen en verkocht krijgen van bier. De stad aan de Nieuwe Maas hoeft alleen Utrecht (22) en Amsterdam (46) voor zich te dulden. Wie zich uitgebreider wil oriënteren op de wondere wereld van het Rotterdamse bier, kan ik het (Engelstalige) blog van collega-biersommelier Tina Rogers warm aanbevelen: 010beerblog.com.

Tot zover wat overwegingen terwijl we fietsen over de Coolsingel in de richting van de Erasmusbrug. En als we de helling oprijden van ‘De Zwaan’, ontvouwt zich om ons heen het panorama van de Rotterdamse haven. Vervolgens rollen we langs het nieuwe Luxortheater rechtsaf in de richting van hotel New York om een volgende brug te passeren die ons op Katendrecht brengt. Hier maken we kennis met een van de oudste onafhankelijke brouwers in Rotterdam:

Kaapse brouwers

Bij al het gisten en borrelen in de bier- en brouwwereld die Rotterdam heet, zijn de Kaapse Brouwers een van de meest prominente namen. Gevestigd op Katendrecht, ooit een landelijk dorp op de zuidelijke oever van de Nieuwe Maas. Een plek die zich ontwikkelde tot een roemruchte volksbuurt nauw verbonden met de havens en het rauwe zeemansleven. En danig in verval raakte, waaraan Katendrecht zich sinds een jaar of tien energiek ontworstelt. Hier vond Kaapse Brouwers hun onderkomen in een voormalige havenloods. De brouwerij is er gevestigd in de Fenix Food Factory, opgericht door kleine culinaire ondernemers die allemaal een diep gekoesterde liefde delen voor ambachtelijke en eerlijke producten. Kaapse bestaat sinds 2014 en staat garant voor wat ze zelf noemen “stoere stadsbieren” op Amerikaanse leest geschoeid. Naast de brouwerij bestieren Kaapse Brouwers in het Fenix-complex ook een proeflokaal en een bierwinkel.

Uitzicht vanaf het terras van Fenix Food Factory in Rotterdam
Op ontdekkingsreis in bierstad Rotterdam | Uitzicht vanaf het terras van de Fenix Food Factory op Katendrecht.

Populaire bieren van Kaapse brouwers

Van alle Kaapse bieren die ik zelf ooit proefde, vond ik Harrie het interessantste: een farmhouse ale met geur- en smaaktoetsen van gember citroengras en kruidnagel. Andere populaire bieren van Kaapse Brouwers zijn de imperial oatmeal stout Gozer en de imperial red ale Jaapie. Bij mijn recente bezoek kon een bohemian dark lager, genaamd ROTT. Kaapse, mij het meest bekoren: donkerbruin van kleur, robuust moutig hartig van smaak, met een romig mondgevoel, met ook bloemige accenten van de hop om het allemaal een lichtvoetig randje te geven. Gezien de naam lijkt het op een ‘collab’ met een andere Rotterdamse brouwerij. Dus het is nog maar de vraag of het beschikbaar blijft.

Kaapse Brouwers/Fenix Food Factory

Nico Koomanskade 1025 | kaapsebrouwers.nl

Over Kaapse Brouwers heeft enkele jaren geleden TastyTales dit videoportret gemaakt:

Tijd om onze ontdekkingstocht in bierstad Rotterdam te hervatten. We fietsen stroomopwaarts langs de Nieuwe Maas tot we bij de Koningshavenbrug komen: in de stad beter bekend onder zijn bijnaam ‘De Hef’. Op de andere oever vervolgen we onze weg in richting Kralingen. Daar zouden we in het voormalige tropische zwemparadijs Tropicana de brouwerij Vet & Lazy moeten aantreffen. Maar als ik op het aangegeven adres aan de Maasboulevard aankom, is men daar voornamelijk bezig een nieuwe vloer te storten.

Koningshavenbrug 'De Hef' in Rotterdam
Op ontdekkingstocht in bierstad Rotterdam | De imposante verschijning van de Koningshavenbrug.

Laten we het er op houden dat Rotterdam dynamisch is. En dat kennismaking met vier brouwerijen op deze biersafari wellicht iets té ambitieus zou zijn. Dus gaan we richting de stadswijk Het Oude Noorden. We passeren het naamgevend water van deze stad, het riviertje de Rotte. Op de westelijke kade ervan gelegen vinden de doorgang in de huizenrij die ons voert naar de volgende bestemming:

Brouwerij Noordt

Midden in een gewone woonbuurt is deze brouwerij sinds 2014 gevestigd in een voormalige brandweerkazerne. Brouwmeester Peter Rouwen is er verantwoordelijk voor de smaak en bovenal de kwaliteit van alle bieren die er uit de ketels komen. Als er binnen de wereld van de onafhankelijke brouwers in Nederland een man een onversaagd voorvechter is van onberispelijke kwaliteit, dan Rouwen wel. In een vorig leven verdiende hij een boterham als kelner, maar sinds 2014 staat zijn leven in het teken van bier en brouwen. Hij volgde een opleiding brouwtechnologie in Gent en leerde het vak in de praktijk door stage te lopen bij De Prael in Amsterdam.

Inkijkje in de brouwzaal van brouwerij Noordt in Rotterdam
Op ontdekkingstocht in bierstad Rotterdam | Een kijkje in het brouwhuis van brouwerij Noordt.

Peter Rouwen is van stellige overtuiging dat je als brouwer de plicht hebt om je kwaliteit constant te verbeteren. Anders kun je beter iets anders doen. Voor hem is dat allerminst ‘zomaar’ een hol praatje, want hij is ook een van de initiatiefnemers van een brouwersvakopleiding op MBO-niveau. Een indrukwekkend visitekaartje van zijn vakmanschap leverde de Rotterdamse brouwer af met LagerLab, een serie ondergistende versies van klassieke bovengistende bieren zoals dubbel, tripel en quadrupel. Begin september maakte brouwerij Noordt een verregaande samenwerking bekend met Heineken.

Populaire bieren van brouwerij Noordt

Voor de bieren van brouwerij Noordt zegt Peter Rouwen dat hij “met zo weinig mogelijk alcohol zoveel mogelijk smaak (wil) veroorzaken”: geen enkel bier bevat meer dan 8,5% ABV. De brouwerij in de buurt van het Noordplein heeft ook een proeflokaal. Bij mijn recente bezoek genoot ik van een proefplankje met drie bieren die voldoen aan de omschrijving ‘blond en hoppig’: een New England session IPA, de Pomelo IPA en de Seven Hops Double Pale ale. Waarbij met name de eerste wat mij betreft sensationeel is: hoe krijg je in vredesnaam zoveel smaak en gelaagdheid in zo’n licht bier.

proefplankje met bieren van de Rotterdamse brouwerij Noordt.
Op ontdekkingsreis in bierstad Rotterdam | Een proefplankje met populaire bieren van brouwerij Noordt.

Je kunt bij brouwerij Noordt ook terecht om iets te eten. Maar houd met je plannen wel rekening met het feit dat het proeflokaal al om 19.00 uur dicht gaat. Dit in verband met de consideratie die de brouwers hebben met hun buren in de omringende laagbouwflats. Vlakbij vind je op de Zwaanshals nog een van de betere Rotterdamse biercafés: proeflokaal Faas. Op dit pleintje stap je ook weer op de tram in de richting van de binnenstad, mocht je onderweg zijn met het openbaar vervoer.

Brouwerij Noordt

Zaagmolenkade 46 | www.brouwerijnoordt.nl

Ook van deze brouwerij maakte TasteTales enige jaren geleden een videoportret:

Aangezien we voor het avondprogramma sowieso moeten verkassen, gaan we op pad naar de laatste etappe op onze ontdekkingstocht in bierstad Rotterdam. Op de fiets is het een minuut of vijf in de richting van het centraal station voordat we in de Vijferhofstraat komen. Hier is sinds de nazomer van 2019 een van Rotterdamse jongere brouwerijen thuis:

Hofbrouwerij Reijngoud

Het toevoegsel Hof- ken je natuurlijk uit talloze Duitse steden die ooit in hun historie een feodale residentie waren. Met het befaamde Hofbräu in München als wereldberoemdste voorbeeld. De naam die eigenaar Aren Reijngoud zich toe-eigent voor zijn brouwerij is een knipoog naar de locatie waar zijn brewpub een onderkomen vond: de Hofbogen. Dit spoorwegviaduct dateert uit 1908 en werd aangelegd voor de Hofpleinlijn, van Rotterdam naar Den Haag. Indertijd verkeerden hier de eerste elektrische treinen van Nederland. Tot 2010 was het spoortracé in gebruik van RandstadRail. De bogen onder het viaduct zijn al sinds jaar en dag in gebruik als bedrijfslocatie of opslagplaats.

Op ontdekkingstoch in bierstad Rotterdam | Natte T is een van de populaire bieren van hofbrouwerij Reijngoud.

Populaire bieren van hofbrouwerij Reijngoud

De brewpub Reijngoud is weliswaar geliëerd aan, maar moet zeker niet verward worden met proeflokaal Reijngoud om de hoek van de Witte de Witstraat. De brouwerij maakt eigentijdse bieren, dat wil zeggen: geïnspireerd op de Amerikaanse traditie van craft brewing, dus met veel eigentijdse hop in geur en smaak. Hoewel ze ook een Hefeweizen in het assortiment hebben, maar die was kennelijk op toen ik de hofbrouwerij bezocht. Van de eigen bieren zijn de Hoppa pale ale, de IPA Hoppentee en de Natte T Grapefruit IPA de meest populaire. Bij Reijngoud aan de Vijverhofstraat kun je terecht voor ontbijt, lunch en diner: op een zeer ruim verwarmd terras. Op de kaart vind je klassiek, uitstekend pubfood en pizza uit de houtoven. Maar ook de gerechten van de huiseigen barbecue zijn erg de moeite waard weet ik uit ervaring, inclusief eigengemaakt zuurdesembrood.

Hofbrouwerij Reijngoud

Vijverhofstraat 10 | brewpubreijngoud.nl

Nog meer tips voor bierstad Rotterdam

Op ontdekkingstocht in bierstad Rotterdam. So many brewers, so little time. Tips wat betreft brouwerijen, cafés maar ook winkels om lokaal bier te kopen om thuis te proeven zijn er in overvloed.

Vijf bijzondere biercafés
Vier lekkere brouwerijen
Drie goed gesorteerde bierwinkels

In de bierwereld gist en borrelt het van de boeiende verhalen. Wil je automatisch op de hoogte blijven van de nieuwste blogs op bierschrijver.nl? Meld je dan direct aan voor mijn nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *