Bamberg Altes Rathaus

Bamberg: biertips voor een eerste kennismaking

Voor bierliefhebbers is een bezoek aan de Duitse stad Bamberg een aanrader: authentieke biercultuur en echt een keur aan onafhankelijke, ambachtelijke brouwerijen. Hun bier laat zich kenmerken als meesterlijke eenvoud. In dit blogartikel vind je biertips voor een geslaagde eerste kennismaking.

Bamberg: biertips voor een eerste kennismaking

Het gebied in Duitsland, het noordelijke deel van Beieren geldt als de regio met wereldwijd de hoogste dichtheid aan brouwerijen. De meeste hier zijn traditionele, kleine familiebedrijven. Hun bier is keurig volgens het Reinheitsgebot: gedegen maar onberispelijk vakmanschap. Her en der pikken brouwers ook de biertrends op van elders in de bierwereld, voor zover ze tenminste in overeenstemming te brengen zijn met de regionale traditie. Het zorgt er dikwijls voor dat het onderscheidend vermogen van al die bieren heel geraffineerd is.

Ik vind het persoonlijk echt geweldig om al die subtiele verschillen in geur en smaak te ontdekken in die grote verscheidenheid. Maar zijn de schreeuwende aroma’s en luide smaken van met name de Amerikaanse craft cultuur meer jouw ding, dan verwacht ik dat je van de bieren hier niet werkelijk onder de indruk bent. Dat zelfde geldt voor verstokte liefhebbers van het Belgische biererfgoed. Wat dat betreft zijn de Beierse lagerbieren een acquired taste. Maar dat maakt deze streek voor bierliefhebbers die zich ervoor willen openstellen, zeer de moeite waard. Midden in deze regio ligt Bamberg. De oude bisschopsstad met haar UNESCO Werelderfgoed geldt als ongekroonde bierhoofdstad van Beieren.

Bamberg Altes Rathaus
Bamberg biertips voor een eerste kennismaking | In Bamberg vind je veel UNESCO werelderfgoed en bijzonder bier.

Bier- en brouwerijmuseum

In een voormalige kloosterbrouwerij op een van de zeven heuvels van Bamberg vind je het Fränkische Brauereimuseum. De productieruimten van deze brouwerij, inclusief de ijskelder bieden plaats aan een grote collectie voorwerpen uit de oudere en meer recente geschiedenis van de rijke regionale brouw- en biercultuur.

Flyer van het Fränkische Brauereimuseum in Bamberg
Bamberg biertips voor een eerste kennismaking | Wil je meer weten over de rijke regionale biercultuur? Breng dan een bezoek aan het Fränkische Brauereimuseum.

Rauchbier

Bamberg is vermaard om haar bier. In de eerste plaats het Rauchbier, gebrouwen met mout gerookt boven beukenhout. Dit bier komt qua geur en smaak het dichtst in de buurt bij bier in de Middeleeuwen. Brouwerij Schlenkerla is ook in Nederland bekend, met Rauchbier geëxporteerd op fles. Dat smaakt scherper dan getapt uit het vat. Een andere goede Rauchbier-brouwer is Spezial.

Maaltijd bij brouwerij Keesmann in Bamberg.
Bamberg biertips voor een eerste kennismaking | Een eenvoudige doch voedzame maaltijd bij Keesmann Bräu.

De allermooiste plek

Is bier met rooksmaak niet jouw ding, wanhoop dan niet. De stad herbergt ook brouwerijen die ‘normaal’ bier schenken. Brauerei Keesmann is van harte aanbevolen. Maar de allermooiste plek om te genieten van ouderwets goed, ambachtelijk bier is onder de knusse lage houten balken in de gelagkamer van Mahr’s Bräu. Kies voor hun ‘U’, fluweelzacht bier zonder toeters en bellen maar met authentieke smaak.

Tips voor bier in Bamberg

Fränkisches Brauereimuseum | Michelsberg 10B | brauereimuseum.de

Schlenkerla Rauchbierbrauerei | Dominikanerstraße 6 | schlenkerla.de

Brauerei Spezial | Obere Köningstraße 10 | brauerei-spezial.de

Brauerei Keesmann | Wunderburg 5 | keesmann.de

Mahr’s Bräu | Wunderburg 10 | mahrs.de

Een uitgebreid overzicht met tips en adressen van brouwerijen, Bierkeller en Gaststätten vind je op de website ‘Bier & Trein’.

Op zoek naar meer biertips? Lees mijn blogartikel over wat er voor bierliefhebbers te beleven is in Salzburg.

Een gedachte over “Bamberg: biertips voor een eerste kennismaking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *