Urinoirs gemaakt van metalen bierfusten

Alcohol in je lichaam: van glas tot plas

Je bent een gezondheidsbewuste bierliefhebber en levensgenieter. In dat geval ben je wellicht nieuwsgierig hoe je lichaam omgaat met de alcohol uit de bieren die je proeft. Hoe gedraagt alcohol zich in je lichaam? Een antwoord op die vraag begint in het glas en eindigt met een plas.

Alcohol in je lichaam: van glas naar plas

Je hebt een slok genomen van je bier. Je hebt eerst geroken om van de rijke aroma’s te genieten. Dan proef je aandachtig, word je het warmende gevoel gewaar van de alcohol in je mond. Je slikt en jouw slok bier vindt zijn weg naar beneden richting maag. De reis van alcohol door je lichaam is gestart.

Dunne darm

Voordat je je glas weer hebt neergezet, heeft de slok bier je maag al bereikt. Ongeveer 20% van de alcohol wordt via de maagwand opgenomen in je bloed. Hoe minder je in je maag hebt, hoe sneller dat gaat. De overige alcohol gaat door naar de dunne darm en komt hier in je bloedbaan terecht.

De alcohol uit je bier verspreidt zich via het bloed door je hele lichaam. Het duurt een minuut of tien voordat alcohol je hersenen bereikt. Uiteindelijk komt het op alle plaatsen in je lijf, tot in je tenen aan toe. Dat komt omdat alcohol wateroplosbaar is. Het menselijk lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Vrouwen kunnen minder goed tegen alcohol dan mannen. Dat komt doordat ze minder vocht in hun lichaam hebben: het verschil is 55% in plaats van 65%. Daarbij komt dat mannen door hun andere lichaamsbouw gemiddeld gezien meer gewicht hebben.

Een klein deel van de alcohol verdwijnt weer uit je lichaam via transpiratievocht en de waterdeeltjes in je adem.

Infographic die laat zien hoe je lichaam omgaat met alcohol.
Alcohol in je lichaam: van glas tot plas | Deze leuke infographic van het Kennisinstituut bier brengt in beeld hoe je lijf omgaat met alcohol.

Giftige stof

Op dat moment is je lichaam al begonnen met de afbraak van de alcohol uit je bier. De lever gaat aan de slag, want alcohol is in essentie een giftige stof voor het menselijk lichaam. Die moet zo snel mogelijk worden afgebroken. Voor een glas bier met 5% alcohol hebben de enzymen in de lever die deze taak uitvoeren ongeveer anderhalf uur nodig. Er is niks dat je kunt doen, waardoor dit sneller gaat. Je lichaam moet gewoon de tijd krijgen om zijn werk te kunnen doen.

Wanneer je het laat bij een of twee glazen, kan je lijf het over het algemeen zonder verdere problemen aan zonder negatieve gevolgen. Let wel: het maakt wel degelijk verschil of je een bier met 5% alcohol drinkt, bijvoorbeeld pils, of een quadrupel van 10%. Daarvan kost het je lichaam meer tijd om het goed te verwerken.

Vocht-afdrijvende werking

Intussen moet je misschien naar de WC. Alcohol heeft namelijk een vocht-afdrijvende werking op je lichaam. Het remt de afgifte van een bepaald hormoon in de hersenen. Dat zorgt er normaal gesproken voor dat vocht uit de nieren weer wordt opgenomen in het bloed. Op de WC verdwijnt ook een klein beetje alcohol via de urine. De weg die alcohol heeft afgelegd van glas naar plas, is compleet.

Het herentoilet bij speciaalbiercafé De Markies te Leeuwarden
Alcohol in je lichaam: van glas tot plas | Bier heeft vanwege alcohol een vocht-afdrijvende werking.

Dat alcohol in wezen giftig is voor het menselijk lichaam, betekent dat overmatig alcoholgebruik niet goed is voor de gezondheid. Wat niet wil zeggen dat je nu acuut moet stoppen met drinken. Matig alcoholgebruik past in een verstandige leefstijl. Het kent zelfs ook bescheiden gezondheidsvoordelen. Wat dan weer niet wil zeggen dat je alcohol moét drinken om gezond te zijn.

Meer regie voor je gezondheid

Alcohol in je lichaam: van glas tot plas. Hoe meer je weet over wat je drinkt, hoe meer je ervan kunt genieten. Dat geldt ook voor de gezondheidsaspecten van bier drinken. Als je daar het een en ander over weet, helpt het je om bepaalde keuzes te maken en meer regie te hebben wanneer je hoeveel drinkt. Dat is goed voor je gezondheid en je leven wordt er leuker van als je het mij vraagt. Ik vind een kater omdat ik te veel heb gedronken, bijvoorbeeld zonde van mijn tijd. Dat neemt niet weg dat ik een hartstochtelijk liefhebber ben van bier, met zijn rijkdom aan geuren en smaken. Veel drinken is niet nodig, als je maar geniet van wat je drinkt: drink minder, drink beter.

Wanneer je meer wilt weten over bier en gezondheid, breng dan eens een bezoek aan de website van het Kennisinstituut Bier. Daar vind je tal van interessante en nuttige weetjes die je op het goede spoor zetten van bewust genieten van een lekker glas bier.

Animatie

Van dit hele verhaal heeft het Kennisinstituut Bier ook een animatie:

Op het gebied van gezondheid zijn corona en covid-19 nog steeds actuele thema’s. Wil je weten wat voor risico’s er zijn bij het bezoeken van je favoriete biercafé? Of wat het effect is van alcohol bij covid-19? Lees dan verder in mijn artikel ‘Covid-19: mythen over het virus en het bier‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *