fontein op het Stationsplein in Leeuwarden

Bijzonder bier van ver weg en van hier

De Wintereditie van het Bierfestival Leeuwarden bood afgelopen weekeinde beginnende en ervaren bierliefhebbers weer een bijzondere ontdekkingstocht in smaken. Twaalf toonaangevende brouwerijen uit binnen- en buitenland gaven acte de présence in De Neushoorn en speciaalbiercafé De Markies.

Zeg niet dat er in Leeuwarden nooit iets te doen is. De goede vibes van Culturele Hoofdstad 2018 snorren nog na in de stad. SC Cambuur zorgt voor een brede glimlach op het gezicht bij lokale voetbalfans. Het eerste weekeinde van februari zette Cie Carbosse de oude binnenstad met haar vurige spektakel in een sprookjesachtig licht. En afgelopen zaterdag konden de bierliefhebbers hun hart ophalen in De Neushoorn. Daar organiseerde speciaalbiercafé De Markies de wintereditie van zijn bierfestival – stijf uitverkocht.

Samenwerking met de buren

Dat doen ze toch goed, Michelle Beerstra en Menno Feenstra. Uit enthousiasme voor bijzonder bier schonken ze Leeuwarden in 2005 een bijzonder café: De Markies. Anno 2020 is het etablissement tegenover schouwburg De Harmonie uitgegroeid tot dé toonaangevende ontmoetingsplek voor bierliefhebbers in de Friese hoofdstad. Als het met een café kan, dan moet het met een bierfestival in Leeuwarden ook zeker lukken moeten Michelle en Menno hebben geredeneerd. Najaar 2018 vierde het zijn première, in samenwerking met de buren: poppodium De Neushoorn. Dermate succesvol dat het festival nu ook een Wintereditie kent.

Ontdekkingstocht

Brouwers van dichtbij en ver namen beginnende en ervaren bier-aficionado’s mee op een enerverende ontdekkingstocht van geuren en smaken. Het Brouwdok, Rocking Ludina en Grutte Pier hielden de Noordelijke eer hoog. Met DAVO, Two Chefs, ’t IJ, Van de Streek, Bronckhorster Brewing Company, De Werf en Big Belly Brewing gaven mooie brouwerijen een dwarsdoorsnede van wat craft in Nederland op het moment te bieden heeft. Het Belgische Dok Brewing Company en Larkin’s uit Ierland zorgden voor internationale flair.

biervilt van brouwerij Larkin's (Ierland)
Bijzonder bier van ver weg en van hier: Larkin’s zorgde voor internationale flair op de Wintereditie van het bierfestival in Leeuwarden

Illustere brouwerijen

Tap- en spoelpunten waren te vinden in de foyer en de grote zaal van De Neushoorn. Ook De Markies zelf was tijdens het festival toegankelijk voor bezoekers. Aan de toog van het café had er een tap-take over plaatsgevonden door twee illustere brouwerijen: Het Uiltje en Brasserie de la Senne. De steeg tussen het poppodium en het café diende voor de gelegenheid als standplaats voor een tweetal foodtrucs. En ook aan liefhebbers van een lekker kaasplakje bij het bier werd gedacht. Het Leeuwarder festival is het gefoefel met muntjes als betaalmiddel ontstegen: je consumpties afrekenen kan gewoon met je pinpas.

Kleine oplage

Een bierfestival heeft altijd zekere raakvlakken met het bezoek aan een groot museum: je kunt onmogelijk alles zien respectievelijk proeven. Een bezoek bij Grutte Pier Brouwerij bood de gelegenheid om kennis te maken met een aantal hele bijzondere bieren gemaakt in kleine oplage. Wat dacht je van de quadrupel met houtrijping of een vlierbloesem-blond uit de fameuze brettûne van de Leeuwarder brouwers? Tijdens het proeven hadden ze bovendien nog een nieuwtje: hun populairste bieren laten ze voortaan brouwen bij De Lindeboom in Neer. Een andere speciale proefervaring bood Bronkhorster, die voor de gelegenheid een fust had meegebracht met het Rauchbier ‘Hop Into Autumn 2019’.

bier getapt op het festival in Leeuwarden

Liefhebbers in Leeuwarden en omstreken hebben de volgende afspraak alweer in de agenda’s genoteerd. Zaterdag 26 september heten Michelle en Menno je weer van harte welkom voor de volgende editie van hun festival. Kaarten zijn nu al verkrijgbaar via de website van De Neushoorn.

Ken je de historie van het Leeuwarder bieroproer? Lees mijn artikel over deze bloedige episode uit de geschiedenis van de Friese hoofdstad.

Dit blogartikel werd eerder ook gepubliceerd op Bierista.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *