logo Ramses Bier Hoge Zwaluwe

Ramses Bier – single hop en een sterk verhaal

“Doe mij eens snel effe een biertje…” Hoe verleidelijk is het om dat in bepaalde situaties te zeggen. Als je in zo’n stemming bent, dan raad ik je af te kiezen voor een bier van Ramses. Waarom? Omdat de bieren van deze brouwerij uit Hooge Zwaluwe stuk voor stuk verdienen om echt even de tijd voor te nemen. In Ramses Bier valt al proevend veel te ontdekken. Daarbij zijn het bieren met, voor wie wil zien, ook een bijzondere achtergrond. In dit artikel laat ik je kennis maken met een aantal bieren van Ramses. Ook kom je meer te weten over het waarom, hoe en wat van deze brouwerij. Ramses Bier – single hop en een sterk verhaal.

Weinig spectaculair oogt het onderkomen van Ramses Bier, op het industrieterrein van Wagenbergen/Hooge Zwaluwe. Als je vanuit Breda steeds maar naar het noorden rijdt in de richting van de rivier, kom je daar zo ongeveer uit. Maar wellicht is het met brouwerijen net als met mensen: het is hun innerlijk dat hen aantrekkelijk maakt. De anonieme loods is de oorsprong van bijzondere smaakervaringen die je vastzittende ideeën kietelen over hoe bepaalde bieren horen te zijn.

winkelkast met bieren van brouwerij Ramses uit Hooge Zwaluwe
Assortiment van Ramses Bier in het winkeltje bij de brouwerij in Hooge Zwaluwe

Amerikaanse signatuur

Brouwer Ramses Snoeij voert de roerstok. Zijn stiel leerde hij in de Verenigde Staten. In Oregon om precies te zijn: een bakermat van de Amerikaanse brouwcultuur die hier zoveel bierdrinkers heeft geïnspireerd om flessen niet alleen meer te legen maar vooral ook te gaan vullen. De bieren van Ramses hebben tot op de dag van vandaag een herkenbaar Amerikaanse signatuur: qua gekozen stijl en met hun frisse, hoppige karakter. Dat laatste komt tot uiting door het royale gebruik van verse, bloemige hop: ieder bier liefst één eigen soort.

Portret van brouwer Ramses Snoeij
Maak kennis met brouwer Ramses Snoeij

Ramses Bier startte in 2007. Het is dus een van de pioniers in de renaissance van kleine, onafhankelijke brouwerijen die Nederland op het ogenblik meemaakt. Een eigen installatie heeft de brouwerij sinds 2013. Mijn eerste kennismaking met het bier van Ramses had een niet-alledaagse aanleiding. Tenminste: hoe kies jij je bier? Struinend langs de schappen in een van mijn favoriete bierwinkels viel mijn oog op een etiket met de tekst: ‘gecompliceerd bier voor moeilijke mensen’. Toebehorend aan de Shire Stout van Ramses. Dat prikkelde mijn nieuwsgierigheid. Ook qua inhoud werd ik allerminst teleurgesteld.

Duurzaamheid

In een vorig leven was Ramses Snoeij bioloog. Wat de bierliefhebber daarvan merkt, zijn de namen die hij aan zijn creaties geeft. Die hebben vrijwel altijd een verwijzing naar een dier. Misschien zie je zijn achtergrond als bioloog ook terug in de zorgvuldigheid die Snoeij betracht voor zijn leefomgeving. Het liefst werkt Ramses met grondstoffen van lokale boeren. Het bierbostel dat van het brouwen overblijft, vindt zijn weg naar een biologische varkensboerderij in de buurt. Zijn brouwinstallatie werkt aardgasvrij. Het water dat het ene brouwsel koelt, gebruikt Ramses om aansluitend het volgende mee te koken.

logo van Ramses Bier
Het logo van brouwerij

Ramses Bier – proefnotities

Ramses Bier – single hop en een sterk verhaal. Als liefhebber wil je uiteraard ook weten hoe zijn brouwsels smaken. Voor dit artikel proefde ik drie bieren uit de ketels van Ramses Snoeij: Naar de Haaien, Antenne en Dutch Adam. Dit is natuurlijk maar een fractie van de 28(!) die Ramses Bier in zijn portfolio geeft, maar dit drietal geeft een treffend beeld van Ramses’ diversiteit. Zoals je zult ontdekken: elk bier vertelt zijn eigen sterke, bijzondere verhaal.

Naar de Haaien

etiket Naar de Haaien van Ramses Bier

Bierstijl rookbier
Alcohol 5%
Mijn Untappd-rating 4 op 5

Uiterlijk mistig oranje met een stevige, witte schuimkraag.
Geur bloemig, citrus-achtig, een beetje rook. Herinnerde me persoonlijk aan een chardonnay met houtrijping.
Smaak rins, citrus-achtig en bloemig met een rokerige toets, frisheid, mild bitter, ziltig met een beetje rook.

Bijzonder verhaal gebrouwen met de klassieke Tsjechische Saazer hop, met een extra hopgift tijdens de lagering. Naar de Haaien is geïnspireerd op het aloude Schepenbier, dat zeelui tijdens lange tochten over de oceanen behoedde voor de risico’s van vies drinkwater. Volgens Ramses Snoeij zijn drie elementen voor de smaak bepalend: hout, zout en mout. De ziltigheid die dit bier kenmerkt, is afkomstig van zeewier en gezuiverd water uit de Atlantische Oceaan.

Antenne

etiket van het bier Antenne van Ramses Bier

Bierstijl Belgische tripel
Alcohol 8,8%
Mijn Untappd-rating 4 op 5

Uiterlijk licht troebel, goudgeel met een wegtrekkende witte schuimkraag.
Geur hoppig, fris citrusfruit, geraspte schil van citroen of sinaasappel. Ik herkende ook de geur van rijp geel fruit, een beetje harsig en aroma’s die aan lak doen denken.
Smaak zoetzuur met hopbitter, fruitig met toetsen van citrus en bloesem. Stevige smaak met bitter en fruitigheid/hars, met prima balans. Subtiele smaak van honing.

Bijzonder verhaal gebrouwen met US Columbus-hop, die zowel toepassing vond bij het koken als tijdens de lagering (dryhopping). Met lokale mout en honing uit nationaal park De Biesbos. Dit bier kent een spannende smaakontwikkeling als je het hebt ingeschonken. Als het nog koel is, valt de hop op in de geur en smaak. Wordt het bier in je glas wat warmer, dan geeft de smaak van de honing zich prijs.

Dutch Adam

etiket bier Dutch Adam van Ramses Bier

Bierstijl adambeer
Alcohol 11%
Mijn Untappd-rating 4,5 op 5

Uiterlijk donker robijnrood tot zwart helder met een dunne ecru-kleurige schuimkraag
Geur complex en boozy, mout, chocolade, gedroogde zuidvruchten. In het aroma zit ook iets dat me doet denken aan bourbon.
Smaak mout, chocolade, mild bitter en zoet, rozijnen, toetsen van hout, maar ook iets rookachtigs. Ook hier komt het bourbon-achtige terug. Licht mondgevoel voor zo’n rijk bier.

Bijzonder verhaal gebrouwen met de klassieke Duitse hopsoort Magnum in de brouwerij in Hooge Zwaluwe. Met medewerking van de Amerikaanse brouwer van Hair of the Dog. Een van de meest indrukwekkende bieren die ik zelf afgelopen jaar proefde.

Brack

Dorst gekregen? Ramses Bier is tegenwoordig goed verkrijgbaar in de horeca en bij de betere bierslijter: in Brabant maar ook op steeds meer locaties daarbuiten. Wil je proeven, dan kun je daarvoor voortaan ook in Breda terecht. Daar hebben Ramses Snoeij en zijn team zich sinds medio 2019 toegelegd op een nieuw avontuur: Brack Beerconstruction. In de leegstaande ruimte van de voormalige machinefabriek Backer en Rueb is hier een brouwerij annex proeflokaal ontstaan. Naast goed bier en een eenvoudige doch voedzame maaltijd is er bij Brack ook ruimte voor kunst en cultuur. Ramses Bier heeft het concept ontwikkeld met een aantal andere partijen, waaronder de collega-brouwers van Bliksem.

Een van de charmes van Brack is zonder twijfel het weidse terras aan de boorden van het riviertje de Mark. Op het moment heeft de gastronomie er nog een redelijk pop up-karakter met beperkte openingstijden. Maar de ambitie is om dit uit te bouwen tot een volwaardige horecavoorziening, die een levendig onderdeel wordt van een compleet nieuwe wijk ten noorden van de Bredase binnenstad: het Havenkwartier.

Spil van de gemeenschap

Ramses Bier is een brouwerij in beweging. Waar ontwikkeling buitenshuis gelukkig niet ten koste gaan van de bierkwaliteit. Brouwer Ramses Snoeij heeft ruimschoots de tijd genomen om die op hoog en constant niveau te brengen. Zijn bedrijf laat kleine, onafhankelijke brouwerijen het perspectief zien voor een gezonde toekomst. Waarin ze met bier en gezelligheid de spil kunnen vormen van een hechte gemeenschap.

Brack Beerconstruction vind je op het volgende adres:

Speelhuislaan 145
4815 CD Breda

Ramses Bier is verkrijgbaar op steeds meer plekken in heel Nederland. Wil je weten waar? Bezoek de pagina Verkooppunten op de website van de brouwerij.

Nog niet klaar met lezen?

Nieuwsgierig naar andere kleine brouwerijen uit Brabant? Lees mijn verhaal eens van brouwerij Torens uit Tilburg.

Heb jij wel eens de biertjes geproefd van Ramses? Wat was jouw favoriet? Laat het ons weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *