Bieren hergist op fles goed voor je gezondheid maar wat te kiezen?

Bier hergist op fles goed voor je gezondheid

De gezondheidsbewuste bierliefhebber spitste deze week de oren. Dat was op het moment waarop dit bericht onder haar/zijn aandacht kwam: bier hergist op fles kan goed zijn voor je gezondheid. Als je de consumptie tenminste beperkt tot een flesje per dag. Een Japanse producent van een probiotica-drankje in een klein flesje gaf immunoloog Eric Claassen een onderzoek in opdracht. In de uitkomst werd de ontdekking over bier met hergisting op fles quasi gratis meegeleverd.

Wat ontdekte de aan de Vrije Universiteit verbonden wetenschapper namelijk? Bieren die hergisting op fles hebben ondergaan, bevatten een inhoudsstof die giftig is voor schadelijke bacteriën in de darm. En zoals meer en meer bekend aan het worden is, zijn gezonde darmen een onmisbare basis voor een gezond en prettig leven. Dezelfde inhoudsstoffen zitten ook in voornoemd probiotica-drankje in het kleine flesje. Van de gunstige gezondheidseffecten profiteert wie dagelijks een biertje drink dat is hergist op fles. In hogere doseringen is alcohol niet goed voor de darmen.

Bieren hergist op fles goed voor je gezondheid maar wat te kiezen?
Bier hergist op fles goed voor je gezondheid – maar wat te kiezen?

Plank tweevoudig mis

Bier hergist op fles goed voor je gezondheid – de bevindingen van onderzoeker Eric Claassen gonzen inmiddels door de online media. Daarbij valt op dat deze berichten allemaal de teneur dragen dat de probiotische effecten te vinden zijn in zware bieren. En dat het gaat om bieren uit België. Dat slaat de plank tweevoudig mis.

Zwaarte van het bier niet doorslaggevend

Het zou betekenen dat ook zware lagerbieren als Gulpener Gladiator of Grolsch Kanon goed zijn voor je darmen. Deze bieren hebben zware alcoholpercentages van ruim 10%. Ze zijn evenwel niet tot stand gekomen door hergisting op fles. De stofjes die volgens het onderzoek schadelijke bacteriën in je darmen beteugelen, tref je in dit soort bieren dan ook niet aan. Omgekeerd heeft Hoegaarden Wit een alcoholpercentage van nog geen 5%. Het is wel hergist op fles. Dus in dit bier vind je wel de inhoudsstoffen met een gunstig effect voor je darmen.

Niet noodzakelijk Belgisch bier

Bier laten hergisten op fles is een productiemethode die zijn oorsprong vindt in België. Maar dat betekent niet dat hij uitsluitend wordt toegepast door Belgische brouwers. Elk bier dat naar Belgische traditie is afgevuld met suiker en wat extra gist, bezit het gunstige gezondheidseffect. Ook bijvoorbeeld de bieren van Zundert, Texels bock of de tripel van Grutte Pier Brouwerij zijn tot stand gekomen met hergisting op fles.

Duidelijkheid creëren

Voor ‘de consument’ was het wel makkelijk geweest als de zwaarte van bier of het herkomstland daadwerkelijk bepalend zouden zijn voor de aan- of afwezigheid van probiotische gezondheidseffecten. Of een bier hergisting heeft gehad op fles, is dikwijls niet eenvoudig vast te stellen. De meeste brouwers vermelden het niet op hun etiketten. Ook informatie die je op internet vindt over hun bieren, laat zich niet uit over de vraag of een bier al dan niet tot stand is gekomen met hergisting op fles. Niettemin ga ik een poging doen wat overzicht te creëren. Hieronder vind je een lijstje van bieren met hergisting op fles die in Nederlandse supermarkten goed verkrijgbaar zijn.

Bieren met hergisting op fles

Affligemblond, dubbel, tripel, wit
Chimayrood, blauw, tripel
Duvelblond, tripel hop
Grutte Pierdubbel, tripel, quadrupel
Hertog Jandubbel, tripel
Hoegaardenwit, grand cru
La Trappeblond, dubbel, tripel, Isid’or
Texelsdubbel, tripel, bock, stormbock
Rochefort6, 8, 10
Westmalledubbel, tripel
Zundert8, 10

Jouw bier ook hergist op fles?

Dit overzicht is natuurlijk verre van volledig. Staat jouw bier hergist op fles er niet in? Maar is het wel redelijk makkelijk verkrijgbaar bij supermarkt of slijterij? Laat het me dan weten. Dan neem ik het alsnog op in het lijstje. En voor wie binnenkort bier gaat drinken van een brouwer bij haar/hem in de buurt tot slot nog een tip: vraag of er bier is met hergisting op fles als je iets goeds wilt voor je darmen. Maar laat het bij een biertje. Ga in plaats daarvan eens vaker een goed glas bier drinken buiten de deur.

6 gedachten over “Bier hergist op fles goed voor je gezondheid

 1. Beste bierschrijver,
  Affligem tripel is ook hergist op fles.
  Het staat op de fles èn op de website!
  Dus die kan ook op de lijst.

  Met vriendelijke groet,
  Ulrike

 2. Le Braconnier. Bière artisanale du Morvan mag er ook op. Het staat opde fles, zodoende zocht ik informatie en kwam op deze website 👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *