Bieren hergist op fles goed voor je gezondheid maar wat te kiezen?

Bier hergist op fles goed voor je gezondheid

De gezondheidsbewuste bierliefhebber spitste deze week de oren. Dat was op het moment waarop dit bericht onder haar/zijn aandacht kwam: bier hergist op fles kan goed zijn voor je gezondheid. Als je de consumptie tenminste beperkt tot een flesje per dag. Een Japanse producent van een probiotica-drankje in een klein flesje gaf immunoloog Eric Claassen een onderzoek in opdracht. In de uitkomst werd de ontdekking over bier met hergisting op fles quasi gratis meegeleverd.

Wat ontdekte de aan de Vrije Universiteit verbonden wetenschapper namelijk? Bieren die hergisting op fles hebben ondergaan, bevatten een inhoudsstof die giftig is voor schadelijke bacteriën in de darm. En zoals meer en meer bekend aan het worden is, zijn gezonde darmen een onmisbare basis voor een gezond en prettig leven. Dezelfde inhoudsstoffen zitten ook in voornoemd probiotica-drankje in het kleine flesje. Van de gunstige gezondheidseffecten profiteert wie dagelijks een biertje drink dat is hergist op fles. In hogere doseringen is alcohol niet goed voor de darmen.

Bieren hergist op fles goed voor je gezondheid maar wat te kiezen?
Bier hergist op fles goed voor je gezondheid – maar wat te kiezen?

Plank tweevoudig mis

Bier hergist op fles goed voor je gezondheid – de bevindingen van onderzoeker Eric Claassen gonzen inmiddels door de online media. Daarbij valt op dat deze berichten allemaal de teneur dragen dat de probiotische effecten te vinden zijn in zware bieren. En dat het gaat om bieren uit België. Dat slaat de plank tweevoudig mis.

Zwaarte van het bier niet doorslaggevend

Het zou betekenen dat ook zware lagerbieren als Gulpener Gladiator of Grolsch Kanon goed zijn voor je darmen. Deze bieren hebben zware alcoholpercentages van ruim 10%. Ze zijn evenwel niet tot stand gekomen door hergisting op fles. De stofjes die volgens het onderzoek schadelijke bacteriën in je darmen beteugelen, tref je in dit soort bieren dan ook niet aan. Omgekeerd heeft Hoegaarden Wit een alcoholpercentage van nog geen 5%. Het is wel hergist op fles. Dus in dit bier vind je wel de inhoudsstoffen met een gunstig effect voor je darmen.

Niet noodzakelijk Belgisch bier

Bier laten hergisten op fles is een productiemethode die zijn oorsprong vindt in België. Maar dat betekent niet dat hij uitsluitend wordt toegepast door Belgische brouwers. Elk bier dat naar Belgische traditie is afgevuld met suiker en wat extra gist, bezit het gunstige gezondheidseffect. Ook bijvoorbeeld de bieren van Zundert, Texels bock of de tripel van Grutte Pier Brouwerij zijn tot stand gekomen met hergisting op fles.

Duidelijkheid creëren

Voor ‘de consument’ was het wel makkelijk geweest als de zwaarte van bier of het herkomstland daadwerkelijk bepalend zouden zijn voor de aan- of afwezigheid van probiotische gezondheidseffecten. Of een bier hergisting heeft gehad op fles, is dikwijls niet eenvoudig vast te stellen. De meeste brouwers vermelden het niet op hun etiketten. Ook informatie die je op internet vindt over hun bieren, laat zich niet uit over de vraag of een bier al dan niet tot stand is gekomen met hergisting op fles. Niettemin ga ik een poging doen wat overzicht te creëren. Hieronder vind je een lijstje van bieren met hergisting op fles die in Nederlandse supermarkten goed verkrijgbaar zijn.

Bieren met hergisting op fles

Affligemblond, dubbel, tripel, wit
Chimayrood, blauw, tripel
Duvelblond, tripel hop
Grutte Pierdubbel, tripel, quadrupel
Hertog Jandubbel, tripel
Hoegaardenwit, grand cru
La Trappeblond, dubbel, tripel, Isid’or
Texelsdubbel, tripel, bock, stormbock
Rochefort6, 8, 10
Westmalledubbel, tripel
Zundert8, 10

Jouw bier ook hergist op fles?

Dit overzicht is natuurlijk verre van volledig. Staat jouw bier hergist op fles er niet in? Maar is het wel redelijk makkelijk verkrijgbaar bij supermarkt of slijterij? Laat het me dan weten. Dan neem ik het alsnog op in het lijstje. En voor wie binnenkort bier gaat drinken van een brouwer bij haar/hem in de buurt tot slot nog een tip: vraag of er bier is met hergisting op fles als je iets goeds wilt voor je darmen. Maar laat het bij een biertje. Ga in plaats daarvan eens vaker een goed glas bier drinken buiten de deur.

13 gedachten over “Bier hergist op fles goed voor je gezondheid

 1. Beste bierschrijver,
  Affligem tripel is ook hergist op fles.
  Het staat op de fles èn op de website!
  Dus die kan ook op de lijst.

  Met vriendelijke groet,
  Ulrike

 2. Le Braconnier. Bière artisanale du Morvan mag er ook op. Het staat opde fles, zodoende zocht ik informatie en kwam op deze website 👍

 3. Twee vragen: Ik zoek juist naar tripels zonder toegevoegd suiker omdat ik dacht dat dat exact zo moet zijn als de brouwer het bedoeld heeft. Er is dan immers geen extra bewerking tijdens het transport of in de (koel)kast. Dan drink ik de tripel zoals bedoeld. Kan die notie de prullenbak in?
  Ten tweede: is het ingrediëntenlijstje een goede indicator? Of is een tripel met toegevoegd suiker bijvoorbeeld de ene keer wel en de andere keer niet bedoeld voor hergisting?
  Bij voorbaat hartelijk dank!

  1. Ha Timo, hartelijk dank voor je interessante vragen. Brouwers kiezen ervoor om hun bier hergisting op fles te geven om verschillende redenen. Hergisting zorgt voor koolzuurvorming, smaakontwikkeling en verbeterde kwaliteit en houdbaarheid. Je kunt ervan uitgaan dat ieder ambachtelijk bier met hergisting op fles exact zo is als de brouwer het heeft bedoeld. Door de toevoeging van actieve gist en suiker om die te voeden, ontwikkelt zich extra complexiteit qua aroma’s en smaakindrukken. Door de hergisting ontstaat ook wat extra koolzuurdruk die zorgt voor een natuurlijke afsluiting in de fles die voorkomt dat bier in aanraking komt met zuurstof.

   Tijdens het vergistingsproces van een tripel voegt de brouwer op twee momenten suiker toe: bij de hoofdvergisting om de gist te helpen een hoger alcoholpercentage te verkrijgen in het bier, en dus bij de hergisting na het bottelen. De enige uitzondering die mij bekend is, is de Othmar Tripel die wordt gebrouwen volgens het Reinheitsgebot. Dit schrijft voor dat je bij de samenstelling van de receptuur voor een bier bij de hoofdvergisting geen suiker mag toevoegen.

   Ik betwijfel dus ten zeerste of er überhaupt tripels zijn zonder toegevoegde suiker. Wanneer je op zoek bent naar een bier met een robuust alcoholgehalte zonder toegevoegde suiker, dan zou je eens kunnen kijken bij de Duitse Doppelbock-bieren.

   Kun je met mijn antwoord uit de voeten?

   Goede groet,

   Frits Dunnink
   Bierschrijver.nl

 4. Beste bierschrijver,

  Niet elke tripel met toegevoegd suiker is dus een tripel die nagist op de fles?
  Ik zoek nu naar tripels zonder suiker toegevoegd omdat die exact zo zijn (indien transport ed goed gegaan zijn) als de bedoeling is van de brouwer. Is het bier juist stabieler als er hergisting plaatsvindt omdat dan echt alle zuurstof uit de fles wordt gebruikt ?

  Bvhd,

 5. In Groot Britannie bevat in principe een cask ale (dus met de hand gepompt) nog gist in het fust. Goed kelder management bepaalt dan ook de smaak en kwaliteit van het geserveerde. Om nu het pub gevoel thuis te brengen bevatten zeer veel bottled cask ales dus nog gist in de fles. Dit is jaren terug een heel thema geweest in de vakliteratuur. Als ik bovenstaande moet geloven is Voor mij dus iedere vakantie een welness trip.

 6. Wil dat dan zeggen dat je de “droesem” gewoon mee kunt opdrinken? Ik zit wekelijks met mijn fles(sen) “Amicitia 1842” te jongleren bij het inschenken.

  1. Of je het gistdepot in de fles mee uitschenkt, is een kwestie van smaak. Mijn advies aan jou zou zijn: probeer eens wat je lekkerder vindt. Als het je goed smaakt wanneer je het bier drinkt met de gist uit de fles, dan lijkt me het jongleren verder overbodig. Vanuit perspectief van je gezondheid zijn er geen bezwaren. Maar als je het niet lekker vindt, dan moet je het natuurlijk niet doen. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *