Bierdrinken is niet zonder risico.

Bier drinken: niet vrij van risico

Soms komt de teleurstelling voort uit mijn eigen nieuwsgierigheid. Een andere vorm van teleurstelling kan ontstaan wanneer er iets misgaat bij het brouwen.

Geniet je als biersommelier nu meer van bier dan als ‘normale’ bierdrinker? Die vraag hoor ik wel eens van vrienden. Een wezenlijk onderdeel van mijn biersommelier-training bij StiBON was leren proeven. Met die skills gaat er qua geur en smaak een wereld voor je open. Het helpt ook mee dat ik met mijn kennis makkelijker keuzes kan maken in het schier oneindige aanbod in bier. De kans dat er een bier in mijn glas komt dat me niet smaakt omdat het domweg ‘mijn ding’ niet is, wordt zo een stuk kleiner. Maar het sluit niet uit dat ook mijn ‘bierbeleving’ vrij is van risico op teleurstelling.

Het risico op teleurstelling

Soms komt de teleurstelling voort uit mijn eigen nieuwsgierigheid. Een van mijn favoriete bierstijlen is de tripel. Mijn nieuwsgierige geest werd dan ook geprikkeld toen ik in de supermarkt waar ik mijn boodschappen meestal doe, een tripel zag verschijnen van het huismerk. Nu is dat huismerk van betreffende supermarkt, de bekende grootgrutter met het hoofdkantoor gevestigd iets benoorden Amsterdam, best verdienstelijk. Wat bier betreft dan. Niet voor niets werd het onder huismerk gebrouwen pils van de grootgrutter enkele jaren geleden nog onderscheiden met zilver tijdens de Dutch Beer Challenge.

De kennismaking met de betreffende tripel viel tegen. Als onderscheidend kenmerk gaven de brouwers ervan jeneverbes mee. Dat zorgde ervoor dat het aroma van het bier precies deed wat het etiket belooft: een kruidig boeket laten ontstaan. Maar of het ook lekker is en passend bij wat je van een tripel verwacht? De toevoeging van jeneverbes kwam ook tot uiting in de smaak. Het zorgde voor een dominante, onplezierige bitterheid. Drink jij wel eens een bier dat je tegenstaat? Hoewel ik ben opgevoed met dat je altijd je bord leegeet, mag ik van mezelf inmiddels bier dat me tegenstaat door de gootsteen spoelen. Te veel bier drinken is niet gezond. Dus waarom zou je een bier opdrinken, dat niet prettig drinkt?

In de gootsteen

Een andere vorm van teleurstelling bij bier drinken kan ontstaan wanneer er iets misgaat bij het maken en verwerken ervan. Dit soort teleurstellingen zijn voor mij als biersommelier en vakidioot tegelijkertijd hoog interessant. Het laat zien wat voor gevaren er bij brouwen en bier op de markt brengen allemaal op de loer liggen. Een voor mij hoogst fascinerende ervaring was de consumptie van een flesje Vlaams Oud Rood. Dit bier dankt zijn rinse smaak met tonen van kersen en hout aan rijping in grote tonnen van eikenhout met melk- en azijnzuurbacterie. Wat er in mijn glas vloeide, had ik nog nooit gezien. Het had een consistentie van shampoo of afwasmiddel. Iedere spoor van koolzuur ontbrak. De smaak was nog wel goed herkenbaar als typerend voor de stijl.

Hoe verbazingwekkend ook, met zulk bier kun je niks als liefhebber. Het eindigde in de gootsteen. Hoewel er een vaatborstel aan te pas moest komen om alle sporen ervan eruit te laten verdwijnen. Niettemin was ik opgetogen toen ik tijdens mijn opleiding tot biersommelier meer te weten kwam over de oorzaak van het fenomeen. Dat was een ongewenste infectie met een bacterie die lange ketens van koolhydraten bouwt. Dit zorgt dat het bier gel-achtig wordt.

Spectaculaire teleurstelling

Bierdrinken is niet zonder risico.

Teleurstelling bij het bier drinken kan spectaculaire vormen aannemen. Bijvoorbeeld wanneer een bier je letterlijk om de oren spuit wanneer je een flesje opent. Dit is me in het afgelopen jaar twee keer overkomen. Erg vervelend. Je gaat ervoor zitten om ontspannen van een goed glas bier te genieten. En het volgende moment moet je met spoed naar de keuken voor een doekje en een sopje. Het wild bruisende bier gulpt onophoudelijk over het tafelblad en drupt inmiddels ook op de vloer.

Het overkwam me laatst bij het openen van een stevige stout van een aanstormende brouwerij uit het Noorden des lands. Ik had hoge verwachtingen bij hun bier. Bij de Dutch Beer Challenge had het per slot van rekening een zilveren medaille verdiend. Dit fenomeen staat onder liefhebbers bekend als ‘gusher’. Het wordt veroorzaakt doordat het koolzuur zich niet goed hecht aan het bier. Dit wijst meestal op een verontreiniging in het bier of een niet goed schoongemaakt flesje. Al het koolzuur ontsnapt in een keer bij verwijderen van de kroonkurk. Met die stroom komt ook vloeistof mee.

Uit deze voorbeelden blijkt dat bier drinken niet zonder risico is. Gelukkig zijn de meeste brouwers, ook de kleine, zich ervan bewust dat ze hun best moeten doen om de kwaliteit van hun bieren op een hoog peil te krijgen en te houden. Zodat de kans op teleurstellingen tot het minimum wordt beperkt.

Iets lezen over bier dat geen teleurstelling is? Bijvoorbeeld Hertog Jan Grand Prestige? >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *