Befaamd bier van Friese bodem

De Grutte Pier Brouwerij heeft zich ontwikkeld tot het vlaggenschip van het craftbeer-wereldje in de provincie Fryslân. Met zijn tripel vestigde Grutte Pier internationale faam. Anno 2018 biedt de brouwerij uit Leeuwarden een rijk scala aan bijzondere, bovengistende bieren.

Renze Bil en Frans Filius zijn ondernemers met een missie: liefhebbers in hun thuisprovincie Fryslân verleiden om speciaalbier te drinken, liefst van eigen bodem. De naam van hun brouwerij ontlenen ze aan de legendarische krijgsheer, vrijheidsstrijder en volksheld die rond 1500 de graaf van Holland weerstond toen deze in Friesland zijn rechten wilden laten gelden. De brouwerij uit het hart Leeuwarden zag het levenslicht in 2014. Grutte Pier vestigde zijn faam door met zijn driegranentripel het gouden keurmerk te verdienen van de World Beer Awards. Zowel in 2016 als in 2017 sleepten de Friezen het predicaat beste tripel van Nederland in de wacht.

Gouden onderscheiding

De tripel is evenwel niet de enige prijswinnaar van het Friese brouwersduo. Ook Kracht in de Nacht met Boomsma Beerenburger viel tijdens de editie 2017 van de World Beer Awards een gouden onderscheiding ten deel. Dit is een twaalf maanden gerijpte Russian Imperial Stout waaraan tijdens de lagering een flinke scheut van de kruidenbitter Beerenburger is toegevoegd. Met de samenwerking met Distilleerderij Boomsma geeft Grutte Pier inhoud aan een ontwikkeling die moet leiden tot een diepe verankering in de gemeenschap waar de brouwerij uit voortkomt. Bil en Filius werken hard om hun doel te realiseren: een plek in de Leeuwarder binnenstad, op een herkenbare locatie met ruimte voor uiteraard ook een eigen brouwerij.

Authentiek en Fries

Anno 2018 biedt Grutte Pier Brouwerij liefhebbers een nog steeds groeiend assortiment authentieke Friese speciaalbieren. Van de tripel is er ook een versie gerijpt met wilde gist op vaten van Frans eikenhout. Van meer lichtvoetig karakter is het blond dat Grutte Pier ontwikkelde als huisbier voor De Markies, het toonaangevende speciaalbier-café in de binnenstad van Leeuwarden. Er zijn ook een dubbel, een kuitbier en een houtgerookt dubbelbock met kaneel en steranijs verkrijgbaar. Op de plank liggen verder nog ideeën voor een quadrupel en een witbier.

Impuls

De meest recente aanwinst uit de brouwerij is de Friese Boezem Tripel, gebrouwen met gezuiverd regenwater. Het is een voorbeeld van hoe de Leeuwarder brouwers inhoud willen geven aan duurzaamheid in hun bedrijf. Smaakvolle bieren die bovendien een impuls geven aan de regionale economie. In het kader daarvan onderzoekt Grutte Pier op het moment de mogelijkheden om een fruitbier te ontwikkelen in samenwerking met regionale telers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *