Revival van een traditierijke brouwerij

Brouwerij Lindeboom uit het Limburgse Neer

Als er een Nederlandse provincie van oudsher geassocieerd wordt met bier, dan is het Limburg. Een aantal van ’s lands meest toonaangevende brouwerijen zijn hier te vinden. Maar dat zijn producenten van met name ondergistend bier – pils. Stevig ingebed tussen aan een kant de Belgische en de andere kant de Duitse biercultuur ontwikkelt het craftbeer zich er op een geheel eigen manier. Een Limburgse brouwerij die zich dankzij de craftbeer-renasisance weer op de kaart heeft gezet, is Lindeboom. Een eerbiedwaardige brouwerij die zichzelf succesvol heeft vernieuwd en nu bezig is aan een revival.

Gouverneur: op Belgische leest geschoeid

De brouwerij uit Neer is een familiebedrijf in de vijfde generatie dat zijn oorsprong kent in 1870. Wat brouwmeester Jan Willem den Hartog betreft is de revival het resultaat van een begin deze eeuw ingezette ontwikkeling. “Sinds 2001 brouwt Lindeboom onder de naam Gouverneur weer bovengistende bieren”, licht Den Hartog toe. Daarnaast werd in 2013 een nieuw brouwhuis in gebruik genomen. Klassiek, op Belgische leest geschoeid en van onberispelijke kwaliteit: zo typeert de brouwmeester zijn Gouverneur-bieren.

Minder energieverbruik

Anno 2018 is Lindeboom een brouwerij met een rijke historie waar wordt gewerkt volgens eigentijdse standaarden op het terrein van technologie en duurzaamheid. “In onze vernieuwde brouwerij hebben we ons energieverbruik met 25% kunnen terugbrengen ten opzichte van de oude situatie”, legt brouwmeester Den Hartog uit. Zijn bovengistende bieren vinden inmiddels nationale erkenning. Bij de Dutch Beer Challenge dit voorjaar werd Lindeboom twee keer onderscheiden: er was zilver voor Gouverneur Tripel en Venloosch Alt.

Lindeboom: internationaal onderscheiden

Ook het bovengistende bockbier deed Lindeboom landelijk en zelfs internationaal in de prijzen vallen. “Voor dat bier gebruiken we een hele oude giststam die oorspronkelijk van Duitse origine is”, verklapt Den Hartog een klein deel van het geheim van zijn succes: een Limburgse variant van Back to the future. Want nieuwe bieren zijn volop in ontwikkeling. Voor een nieuw op de markt te brengen stoutbier zoekt de brouwmeester samenwerking met een lokale meubelmaker. Daarbij is het Lindeboom om de houtsnippers te doen die het nieuwe bier extra smaak gaan geven.

Breng eens een bezoek aan de website van brouwerij Lindeboom >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *