Houblon Chouffe: tripel in het kwadraat

houblon chouffe crossover van tripel en IPA

Een kennismaking met Houblon Chouffe

Een belangrijk onderdeel van de opleiding Toegepaste Bierkennis die ik op het ogenblik volg via StiBON is proeven. Per bijeenkomst krijgen we als deelnemer zo’n zes bieren voor de neus. Zonder dat we weten wat het is, met als opdracht het bier te duiden wat betreft aroma, uiterlijk, smaak en mondgevoel. Op het examen word je geacht de tijdens de opleiding geproefde bieren te herkennen als je ze blind proeft. De afgelopen les stond onder meer Houblon Chouffe of het programma van de Belgische brouwerij Achouffe. Aan mij de taak om dit bier te presenteren aan mijn medecursisten.

Kabouterbier

Brouwerij Achouffe is vermaard om zijn ‘kabouterbier’: een zwaar blond bier op smaak gebracht met korianderzaad. Achouffe is gevestigd in het gelijknamige plaatsje in het hart van de Belgische Ardennen, nabij de grens met Luxemburg. Opgericht werd de brouwerij in 1982. Sinds 2006 behoort ze tot Duvel Moortgat.

Toeval of niet, eveneens in 2006 zag Houblon Chouffe het levenslicht. Qua stijl kun je het typeren als een cross-over van een tripel en een IPA. Het is met een alcoholpercentage van 9% een stevig bier. Bij het brouwen kwamen drie soorten aromahop te pas: amarillo, tomahawk en saaz. Daarmee doet het bier zijn naam alle eer aan: ‘houblon’ is het Franse woord voor hop. Oorspronkelijk ontwikkelde Lachouffe dit bier voor de Amerikaanse markt. Maar ook aan deze kant van de grote plas vindt het inmiddels gretig aftrek.

Subtiel aroma van gist en hop

Schenk dit bier in een glas waarin de rijkelijke schuimkraag de ruimte krijgt. Het beste komt het tot zijn recht als je het bier drink op een temperatuur van 9o Celsius, dus iets meer dan koelkasttemperatuur. Het aroma kenmerkt zich door subtiele tonen van gist en hop. Qua uiterlijk is het goudgeel en troebel. In het bier herken je actief koolzuur, iets dat ook tot uiting komt in het mondgevoel.

De smaak heeft even tijd nodig om zich te ontvouwen. Je herkent bitter en zuur in een mooie balans, maar ook de grapefruit-achtige smaak vanwege de hop. Ook komt de kenmerkende ‘Belgische’ smaak tot gelding, die ik typeer als droog, vanwege de gebruikte abdijgist. Met zijn eigenschappen is Houblon Chouffe een geschikt overstapbier voor liefhebbers van traditioneel Belgisch bier om ze eens kennis te laten maken met de smaakbelevenis van IPA.

Foodpairing met Houblon Chouffe

Als foodpairing doen de brouwers de suggestie van ganzen- of eendenlever, of meer alledaags: gebakken kippenlever. Ook kalfshaas doet het goed, alsmede rauwe witlof, avocado of komkommer. Houblon Chouffe is een passende begeleider van tong of meer vette vissoorten. Aanbevolen wordt tot slot het bier te combineren met de smaak van dille, waterkers of mierikswortel.

Lees meer over de opleiding ‘Toegepaste Bierkennis’ van StiBON >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *