Ambachtelijk bier uit ‘Hollands Siberië’

mooie bieren van Maallust

In de buurt van Assen ligt het plaatsje Veenhuizen. In de 19e eeuw opgericht door de Maatschappij van Weldadigheid: als gevangenisdorp. Niet voor niets kreeg het de bijnaam ‘Hollands Siberië’. De gemeenschap had een sterk zelfvoorzienende doelstelling. Wat onder meer inhield dat het graan dat de bewoners nodig hadden om in hun behoefte te voorzien, zelf werd gemalen. In het gebouw van de oude graanmaalderij richtten een groep ‘zware jongens’ 2011 een brouwerij op: 25 ondernemers die beschikten over kapitaal en bovendien ‘iets’ hadden met bijzonder bier en Veenhuizen: Brouwerij Maallust.

Tandje extra

Anno 2018 is Maallust een van tien grootste speciaalbier-brouwers in Nederland, met in het assortiment eigentijdse bieren die geworteld zijn in ambachtelijke traditie: zowel onder- als bovengistend. Hun inspiratie daarvoor halen de brouwers onder meer in bierstijlen die begin van de 20ste eeuw al in de mode waren. Brouwmeester Bert Calkhoven typeert zijn bieren als “klassiek, maar met een extra bite”. Traditionele biertypen, zoals een dubbel of een tripel, maar dan met “een tandje extra” door het royale gebruik van bijzondere hopsoorten. Een uitgekiende balans van bitter en zoet zijn kenmerkend voor de smaak van het Maallust-bier.

Rolls Royce

Het hart van de brouwerij zijn de koperen brouwketels uit Duitsland. Volgens de trotse brouwmeester “de Rolls Royce onder de brouwinstallaties”. De brouwerij is te bezoeken voor een rondleiding en heeft een eigen proeflokaal met terras. Een prima bestemming dus voor een leuk, leerzaam en lekker dagje uit. Of als rustpunt tijdens een fiets- of wandeltocht voor een stevige lunch.

Verbinding

Brouwerij Maallust zoekt voor zijn activiteiten verbinding met andere ondernemers uit de buurt. De naburige ambachtelijke kaasmakerij bijvoorbeeld. In de planning ligt de teelt van eigen hop op een oppervlakte van twee hectare. Maallust is een authentieke, ambachtelijke brouwerij op een unieke locatie die bezig is een landelijke uitstraling te krijgen. Een resultaat dat brouwmeester Calkhoven en zijn team met grote tevredenheid vervult.

Dit artikel verscheen eerder op de website van de Beerwulf Brouwerijverkiezing 2018. Brouwerij Maallust werd verkozen tot populairste, meest bijzondere brouwerij in de provincie Drenthe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *