Torens: ambachtelijk ‘Belgisch’ brouwen

Diep in zijn hart is ook Tilburg een havenstad. Dat is geen ijdele wens. Er was een tijd dat waterwegen de levensader waren voor iedere stad of dorp in Nederland. Dat was ook de tijd dat bier bijvoorbeeld een eerste levensbehoefte was: voor ieder mens, jong en oud. Omdat er niets anders was dat je kon drinken zonder gevaar voor lijf en leden. Tilburg is zich gaan bezinnen om dat verleden.  Het brouwerijwezen wordt nieuw leven ingeblazen, maar ook de haven: gelegen aan een zijarm van een van de voornaamste vaarwegen in Brabant. Die plek is de thuishaven van een van de bijzondere brouwerijen die de stad Tilburg inmiddels weer telt: stadsbrouwerij Torens Tilburg.

Brouwcafé

Je bereikt de brouwerij via het terras van het etablissement Burgemeester Jansen, de tapperij aan de Piushaven. Het ruikt er nieuw, pas geverfd. De brouwinstallatie, pas afgeleverd, staat op zijn plek, maar moet nog worden aangesloten op deze regenachtige avond begin maart. Alle grondstoffen zijn in huis. In de voorgevel een groot raam, zodat de gasten op het terras van Burgemeester Jansen straks letterlijk een kijkje wordt gegund in de keuken van de brouwerij waarvan ze misschien wel het bier aan het proeven zijn. Zo bestendigen de tapperij en Torens Tilburg hun bijzondere symbiose en ontstaat er een heus brouwcafé, uniek voor de stad Tilburg.

Omdat de brouwerij letterlijk zijn wieg had bij Burgemeester Jansen. Opgericht door een stel vrienden die onder meer hun oprechte liefde voor bier delen. En die sinds jaren iedere vrijdag samenkwamen om bier te brouwen. Dat moet in 2011 zijn ontstaan, in het keukentje boven het café. In die tijd ontstonden wondermooie bieren die commercieel evenwel nog niet levensvatbaar waren. Een fruitbier bijvoorbeeld met echt fruit, en dan niet van het soort dat je voor een euro de kilo bij de supermarkt haalt. De brouwers van Torens Tilburg gaan te werk vanuit de wens om bieren te maken waar ze zelf meer van lusten. Niet voor niets is hun merkbelofte ‘Voor herhaling vatbaar’. Hun bieren zijn geïnspireerd door liefde voor traditioneel brouwen en op het ambachtelijke Belgische biererfgoed. “Want op die smaken komen we toch steeds weer terug, bij het bier dat we zelf het liefste drinken.”

Verstand van zaken

De brouwers van Torens Tilburg kun je typeren als autodidacten. Wat overigens absoluut niet wil zeggen dat ze hun ding doen zonder verstand van zaken. In tegendeel. Zoals ze het zelf verwoorden: “Je hoeft geen getraind chef te zijn om lekker te kunnen koken.” Maar als je zaken naar je hand wilt zetten, het echt zo wilt krijgen zoals je het hebben wilt, is het nodig om goed te weten wat je aan het doen bent. Dat geldt voor een hobbykok net zo goed als voor een brouwer. Vanuit die drive zijn de brouwers van Torens Tilburg zich gaandeweg met toewijding gaan verdiepen in de theorie van het brouwersambacht. Waarbij het scheelt dat een van de founding fathers van de brouwerij een achtergrond heeft als levensmiddelentechnoloog.

Wat zeg je? Een merkwaardige naam voor een brouwerij, Torens Tilburg? Je hebt misschien gelijk, voor een brouwerij wellicht geen voor de hand liggende naam. De keuze valt evenwel op zijn plaats als je iets meer weet over Tilburg. Omdat drie torens het symbool zijn van de stad. Je vindt ze terug in het gemeentewapen van de zesde stad van Nederland. Je herkent ze ook in de skyline van Tilburg, waarvan het silhouet gedefinieerd wordt door drie grote woontorens die de stad van verre markeren.

Gebalanceerd smakenpallet

Maar terug nu naar het bier. Op dit moment heeft Torens Tilburg er drie van in zijn assortiment. Wat ze kenmerkt is het frisse aroma en een rijk, maar gebalanceerd smakenpallet. Voor herhaling vatbaar zijn het dubbel ‘Tweeling’, de tripel ‘Wapen’ en de quadrupel ‘Bonte Kraai’. Voordat de eigen brouwerij operationeel is, worden die geproduceerd bij Sint Servattumus in Schijndel.

Bieren ontwikkelen gaat bij de Tilburgse stadsbrouwerij langs lijnen der geleidelijkheid. “Brouwen laat zich hoe dan ook niet forceren”, zijn de brouwers van stellige mening. Het aantal hectoliters is voor de heren dan ook geen issue. Wat hen wel serieus bezig houdt is het feit dat hun bieren altijd beschikbaar zouden moeten zijn. Met de nieuwe installatie zijn ze voornemens om twee keer per maand 500 liter te brouwen. “Maar de komende maanden gaan we eerst zien dat we onze nieuwe installatie aan de gang krijgen en haar echt leren kennen.”

Warme konen

Plezier in wat ze doen is voor de brouwers van Torens Tilburg een serieuze drijfveer. Daar past ook bij dat er volop plannen zijn om nieuwe bieren. Op de shortlist staan een amberbier en een Dunkelweizenbock. Eigen bier als bron van trots: brouwer Sjoerd krijgt nog altijd “warme konen” als hij proeft van zijn creatie ‘Bonte Kraai’. Dat ze hun eigen bieren voor herhaling vatbaar vinden, maakt ook dat de brouwers van Torens heel ontspannen aankijken tegen de mening van liefhebbers die kennismaken met hun product. Zoals ze met een brede glimlach stellen: “Vind je het niet lekker? Tja, geen probleem… Dan drinken we ons bier gewoon lekker zelf op.”

Een gedachte over “Torens: ambachtelijk ‘Belgisch’ brouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *