LOC Brewery: creatief bier uit de spoorwegloods

De ramen zijn beslagen van de oude NS-loods pal aan het spoor dat Tilburg dwars doorsnijdt. Al bij het binnenkomen van de ruimte valt de geur op van mout. Het kan niet missen, welkom in de brouwerij. Maar er valt nog iets op: de ruimte is gevuld met het aroma van sinaasappelen. Op deze regenachtige februarimiddag brouwen ze bij LOC Brewery een heel bijzonder bier: The Royal, gemaakt ter ere van het bezoek dat de koning brengt aan deze stad op zijn verjaardag.

Bier uit Tilburg

Het verhaal van LOC Brewery is dat van vier vaders die elkaar kennen van het schoolplein waar ze hun kinderen naartoe brengen. Liefhebbers van bijzonder bier, die elkaar ook ontmoetten in het iconische Tilburgse speciaalbiercafé Kandinsky. Daniel, Paul, Erwin en Roy die zichzelf bij het proeven keer op keer twee vragen stelden: “Kan dit nog beter?” en “Waarom hebben we zulk bier niet hier in Tilburg?” Zo zag hun brouwerij in 2014 het levenslicht. Toen werden de eerste eigen bierrecepten getest, geïnspireerd op de smaak van de IPA’s die toen op grotere schaal hun intrede deden onder de liefhebbers in Nederland.

Een jaar later was er het eerste bier dat in productie ging om de markt te veroveren. Het droeg de naam Lord Nelson. Genoemd naar een legendarisch model stoomlocomotief uit de jaren 1920, een bier als hommage aan pittige, stuivende witte wijn gemaakt van de sauvignon blanc-druif. Voor het brouwen ervan konden de mannen van LOC terecht in het naburige Moergestel, in de brouwerij van ReuZenbier. Waar op dat moment overigens een andere jongeman uit Tilburg net was begonnen met zijn bierbrouw-stage: Rob van den Meijdenberg die op dat ogenblik bezig was zijn eigen brouwerij KraftBier op te richten.

De basis voor elk overtuigend bier

Wat de oprichters van LOC drijft, is de eeuwige fascinatie van het brouwen. Of zoals ze het zelf zeggen: “Goed bier uit de ketel toveren is het mooiste dat er is.” Goed bier wordt mooi bier als je als brouwer het hele maakproces kunt managen. Daar ligt in de ogen van LOC Brewery de basis voor elk overtuigend bier. Daarom was voor hun ook het hebben van een eigen brouwinstallatie voor hun ontwikkeling essentieel. Dankzij een crowdfunding beschikken ze er nu over één, compleet met een paar conische vergistingstanks. In hun eigen brouwerij in een oude NS-werkplaats, gelegen in de Spoorzone in het hart van Tilburg.

Met hun brouwerij volgen ze bij LOC twee sporen, net als rails onvermijdelijk naast elkaar gelegd die samen een treinverbinding vormen. Langs het ene spoor brouwt LOC Brewery een collectie bieren die altijd ruim verkrijgbaar moeten zijn: “vaste grootheden.” Voorbeelden zijn de IPA’s zoals Logger, Sleeper en het al genoemde Lord Nelson. Verfrissende, moderne bieren met namen die allemaal een verwijzing vormen naar treinen en spoorwegen. Om kwaliteit en volume te waarborgen, is de productie ervan uitbesteed aan brouwerij Van de Oirsprong in Oirschot.

Uitdrukking van creativiteit

Het tweede spoor vormen bieren van limited editions: experimenteel, “gekke dingen”, waarin de mannen van LOC hun creativiteit mee tot uitdrukking laten komen. Een IPA met ajumba-pepers, een saison met gember en limoen, het koningsdagbier The Royal is hier ook een voorbeeld van. Deze bieren worden gebrouwen in de voormalige spoorloods en “wat hier gebrouwen wordt, komt maar één keer.” Hier knutselt LOC ook aan iets dat op het eerste gezicht buitenissig lijkt: een milkshake-IPA op basis van melkzuurbacterie, fruitpuree en vanille.

Creatieve creaties, niet geheel in lijn met het traditionele Reinheitsgebot, zullen we maar zeggen. Waar trek je als brouwer de grens? LOC Brewery stelt altijd kritisch te blijven kijken: is dit nog wel bier te noemen? “We gaan niet voor vloeibare toetjes en ook zeker niet voor iets dat voor het grootste gedeelte uit het laboratorium komt.” Het moet bier blijven dat weliswaar getuigt van creativiteit en een uitzonderlijke, andere kijk op smaak. Waarbij hoe dan ook nooit concessies worden gedaan aan kwaliteit.

Ambitie

LOC Brewery is een brouwerij met ambitie. Een productie van 400 hectoliter is in elk geval te groot voor alleen Tilburg. Daarom vindt het bier ook zijn weg naar andere adressen, in Brabant maar ook in de rest van Nederland. Een voorbeeld daarvan is het speciaalbiercafé De Kachel in Groningen. Daarnaast zoekt en vindt LOC Brewery afzetgebieden over de grens. Connecties liggen er l in Denemarken en Zweden. Net als het spoorwegnetwerk dat zijn vertakkingen kent in uithoeken over de gehele wereld.

Voor de korte termijn heeft LOC Brewery meer bescheiden doelen: de spiksplinternieuwe brouwinstallatie te uit en te na leren kennen. Wat brouwen betreft leggen de mannen zich toe op bier met houtlagering. Zo ligt er een stout te rijpen in bourbonvaten en is er een saison op komst die de tijd krijgt zijn smaak te ontwikkelen in rode-wijnvaten. Daarnaast zijn de spoorbrouwers bezig bieren te ontwikkelen die laag zijn in alcohol. Trouw aan hun principes qua smaak en kwaliteit. Bier met een uitgesproken laag ABV van 3-3,5% dat niettemin waar het gaat om smaak en mondgevoel staat als een huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *