KraftBier geeft Tilburg zijn bierhistorie terug

Het verhaal van brouwerij KraftBier is het verhaal van een man die terugkeerde naar zijn geboortegrond. Vanuit wereldstad Amsterdam, waar hij ontdekte dat een carrière als producer in de flitsende wereld van media en marketing niet noodzakelijk een bron is van levensgeluk. Terug in Tilburg besloot hij zijn werkzame leven te gaan wijden aan dat waar hij gelukkig van wordt: brouwen.

Anno 2017 is hij de trotse eigenaar van een eenmansbrouwerij gesitueerd in het hart van de stad waar hij woont: Rob van den Meijdenberg. Zijn intrek heeft hij genomen in de ruimten van Bank15, de plek aan de Spoorlaan in Tilburg waar volop ruimte is voor creativiteit, bedrijvig- maar ook gezelligheid. Hier brouwt hij maandelijks 2000 liter. Zijn bieren vinden hun weg naar enkele gerenommeerde afnemers: de betere biercafé’s en slijterijen die de zesde stad van Nederland inmiddels rijk is.

Bier beleven

Woensdag is brouwdag bij KraftBier. De overige dagen staan Van den Meijdenbergs activiteiten in het teken van bottelen, labelen en het bier rondbrengen naar klanten. Een andere voorname bezigheid is mensen enthousiast maken voor bijzonder bier in het algemeen en voor KraftBier natuurlijk in het bijzonder. Bierliefhebbers zijn dan ook van harte welkom bij hem om KraftBier te beleven. Regelmatig houdt Van den Meidenberg in zijn brouwerij rondleidingen en proeverijen. Daarnaast wijdt hij zich aan zijn jonge gezin, als trotse vader van een pasgeboren zoon.

Wat Van den Meijdenberg drijft? Het bewustzijn dat bier verbroedert. Maar ook het plezier dat hij beleeft aan het de mensen in zijn omgeving naar de zin te maken. Wat hij misschien diep in zijn hart ook wil, is Tilburg zijn bierhistorie teruggeven. Toen hij startte met zijn avontuur, vond hij inspiratie in de rijke brouwtraditie van zijn stad. Een tijdlang las hij alles wat los en vast zat over bier en de geschiedenis ervan: in de wereld, in Nederland en in Tilburg. Natuurlijk was dat een verhaal over teloorgang. Het verhaal van schaalvergroting en de ontwikkeling van een monocultuur gedomineerd door ondergistend pilsener bier. Brouwerijen die ophielden met bestaan. In Tilburg draaide de laatste brouwerij van naam in 1935 voor het laatst de kranen dicht. En net als veel steden in Nederland kende de bierhistorie in de industriestad in het hart van Brabant een opflakkering halverwege de jaren 1990.

In de keuken van zijn ouders

Stevig te groeien begon de bierscène in Tilburg pas weer enkele jaren geleden. Met Rob van den Meijdenberg als een van de drijvende krachten. Een man met een droom, maar hoe geef je die vorm? Brouwen deed hij al in de keuken van zijn ouders. Maar hoe brouw je op grotere schaal, zodat je er ook een bestaan mee op kunt bouwen? Dus besloot Van den Meijdenberg de rubberlaarzen aan te trekken en in de leer te gaan bij een brouwerij in de omgeving van enig formaat. Bij brouwerij ReuZenbier in Moergestel kreeg hij van Bernard Smits de gelegenheid om het brouwersvak onder de knie te krijgen. Dat was in 2014. Hij ontmoette er onder meer een stel andere aspirerende Tilburgse brouwers: de mannen van LOC Brewery die in Moergestel hun eerste brouwsel met een commercieel doel lieten produceren, de IPA Lord Nelson.

Onvervalst Tilburgs bier

KraftBier zag in 2015 officieel het levenslicht en medio het jaar erop werd duidelijk dat de droom van Van den Meijdenberg gestalte kon krijgen in Bank15. Tilburg en zijn bierhistorie zijn voor de jonge brouwer in verschillende opzichten een inspiratie. Onvervalst Tilburgs bier wil hij brouwen, met namen die hun oorsprong vinden in de lokale volkstaal. ‘Schôon Medje’, ‘Grôote Kwèèk’ of het lentebier ‘Blotskòps’ zijn wat dat betreft sprekende voorbeelden.

Geboortebier

Met KraftBier legt hij zich onder meer toe op bieren voor speciale levensgebeurtenissen, maar ook bijzondere evenementen in de stad. Zo is Van den Meijdenberg uitvinder van het ‘geboortebier’. Speciaal ter ere van de geboorte van zijn zoon introduceerde hij ‘Klèèn Jong’. Meer een meer kersverse ouders ontdekken het als ludieke manier om stil te staan bij de geboorte van hun kindje. Weer eens iets anders dan beschuit met muisjes. En bij een feestelijke gebeurtenis als een geboorte past natuurlijk dat er geproost wordt. Daarnaast gisten in Van den Meijdens creatieve brouwersgeest ideeën voor bieren waarmee Tilburgers kunnen proosten op feestelijke gelegenheden in hun stad. Een kermisbier ligt voor de hand, ter ere van de grootste kermis van Nederland waar Tilburg om vermaard is. Daarbij is en blijft het doel dat iedere liter bier die de liefhebber bereikt, gebrouwen wordt in het eigen brouwlokaal aan de Spoorlaan.

Voor die liefhebber heeft Rob van den Meijdenberg ten slotte nog een goed advies. “Als je je als bierdrinker echt wilt laten verrassen, ga dan overal waar je komt op zoek naar bieren van lokale brouwers: op de terrassen, in de cafés en bij de slijters.”

Proefnotities

Twee bijzondere bieren van brouwerij KraftBier uit Tilburg

‘Schôon Medje’

ABV 6,2%

IBU 65

Witbier gebrouwen als IPA, gedryhopt met citra. Tikje troebel en goudkleurig met een aroma van sinaasappel en mout. Het kenmerken rijke mondgevoel van een witbier, verfrissend. Qua smaak fruitig, kruidig en bitter door het gebruik van Amerikaanse en Duitse hopsoorten.

‘Grôote Kwèèk’

ABV 7,9%

IBU 40

Een zwaar blond ale. Voorzien van een gulle kroon schuim in de kleur gebroken wit. Het bier zelf is helder, in een kleur die neigt naar oranje. Een stevig aroma getypeerd door subtiele fruitigheid, moutachtig, pittig alcoholisch. Zoet van smaak, mooie mouttonen waarin ook de alcohol zich presenteert als smaakdrager. Honing zorgt op een subtiele manier voor een zwoel karakter. Laat zich kenmerken als “pittig blondje met een grote bek maar een goed hart.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *