Recept voor Irish Stew met Guinness

Het recept van de klassieke Irish Stew is een belichaming van Ierland zélf. Vanouds zijn lamsvlees en knolgewassen belangrijke bestanddelen, ingrediënten die traditioneel op het groene eiland in ruime mate voorradig waren. Stoven is sinds mensenheugenis een methode om vlees te garen, vooral van de minder elegante delen van een beest. Dat bovendien ook al flink op leeftijd is: taai vlees kun je door het heel langzaam in vocht te garen weer bepaalde charme teruggeven. Dus reken maar dat de Irish Stew niet bepaald het favoriete gerecht was van de elite. Echte armeluiskost, de Ierse variant van de cucina povera.

Door Ierse emigranten bedacht

Sinds talloze Ieren in de 19e eeuw hun vaderland verlieten op weg naar Amerika, om de erbarmelijke leefomstandigheden thuis te ontvluchten, heeft het recept evenwel nog een verdere evolutie doorgemaakt. Het klonk mij heel klassiek Iers in de oren om aan de stoofpot stoutbier toe te voegen, maar dat schijnt toch echt door Ierse emigranten in de Verenigde Staten als toevoeging te zijn bedacht.

Recept voor Irish Stew met Guinness | Gebruik voor dit recept het iconische Ierse dry stout uit Dublin.

Saint Patrick’s Day

Niettemin: Ierser dan Irish Stew kan het bijna niet. Onmisbaar op de menukaart van zo menig Ierse pub, waar ook ter wereld. De Ierse nationale feestdag Saint Patrick’s Day op 17 maart is wellicht een mooie gelegenheid om het eens zelf te maken. Een recept dat het nodige geduld vereist voor een optimaal resultaat, maar verder geen bijzondere keukenprinsen-skills.


Recept voor Irish Stew met Guinness

Ingrediënten

500 gram rundvlees om te stoven, 2 middelgrote uien, 5 vastkokende aardappelen, boter/olie, 3 eetlepels bloem, 1 koffielepel paprikapoeder (zoet), zout en versgemalen peper, 2 laurierblaadjes, 2 tijm, 300 ml Guinness stout, 250 ml runderbouillon, ½ kleine selderijknol, 2 kleine pastinaken, 1 winterwortel, 1 prei, fijngehakte peterselie

Bereiden

  • Snijd het vlees in stukken van ongeveer vijf bij vijf centimeter. Doe de bloem, het paprikapoeder en zout en peper in een ruime kom: meng de ingrediënten. Wentel de stukken vlees door het bloemmengsel zodat het vlees met een egaal laagje bloem is bedekt.
  • Snipper de uien, schil en snijd de aardappels in stukken. Zet een braadpan met een dikke bodem op een middelhoog vuur, verhit de boter en/of de olie erin. Fruit de ui tot die glazig is, doe dan de aardappel erbij om die een beetje te laten bruinen. Zet dan de pit laag.
  • Zet een koekenpan op het vuur, bruin hierin de stukken rundvlees. Als ze aan alle kanten een mooi kleurtje hebben, schep je ze bij de zachtjes fruitende ui met aardappel. Roer de overgebleven bloem uit de kom waarin je het vlees in bloem hebt gewenteld, door het bakvet in de koekenpan zodat een egale massa ontstaat. Laat die even een poosje garen. Doe dan de 150 milliliter Guinness erbij en roer met de garde zodat het meelmengsel in zijn geheel door het bier wordt opgenomen. Giet het dan in de pan met het vlees.
  • Doe de bouillon bij het vlees en roer goed door. Het vlees/ui/aardappelmengsel moet onderstaan. Schenk als dat nodig is, nog wat Guinness in de pan (als je hebt, neem anders nog wat bouillon). Voeg de in blokjes gesneden selderijknol erbij, de laurierblaadjes en een flinke snuf tijm. Deksel op de pan en stoven maar, op een heel laag pitje. Je kunt de stoofpot rustig een paar uur zo laten staan, zodat alle smaken zich goed ontwikkelen en vermengen. Vergeet niet af en toe te roeren.
  • Schil de winterwortel en de pastinaken. Snijd ze in blokjes van ongeveer gelijke grootte. Snijd de prei in ringetjes en spoel af onder de kraan. Doe de wortel en de pastinaak anderhalf tot twee uur voordat je wilt dat de stew klaar is, in de pan bij het vlees. De prei volgt drie kwartier tot een uur van tevoren.
  • Als het vlees lekker mals is en de groenten mooi zacht zijn, roer je de overgebleven 150 milliliter Guinness door het gerecht. Breng hem op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Garneer de borden die je vervolgens opschept door over elke dampende dis fijngehakte peterselie te strooien.

Eet Irish stew met brood of heel Iers met colcannon (gestampte aardappelen met groene kool), of gewoon met aardappelen erbij. En wat drinken we erbij? Houd het bij stout, of schenk een ander traditioneel Iers bier zoals Irish red.


Leestips

Op zoek naar een ander stoofrecept naar bier? Probeer dit gerecht met pompoen, wortel en Tripel Karmeliet

Lekker om mee te koken, maar ook verrukkelijk om te drinken: Belgisch trappistenbier. Lees het verhaal van een unieke biertraditie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *