Assepoester van het Nederlandse bier

Hertog Jan Grand Prestige

Buiging voor de Assepoester van het Nederlandse bier

Is onderscheidend bier per definitie duur? Er is een bier dat bewijst dat internationaal vermaarde kwaliteit niet veel geld hoeft te kosten. Het is van Nederlandse makelij en werd op internationale bierkeuringen herhaaldelijk met goud bekroond. Je vindt het in vrijwel iedere supermarkt in Nederland. En wat het kost? Iets meer dan een euro. Het is de Assepoester van het Nederlandse bierschap: Hertog Jan Grand Prestige

Een terloops genoemd nieuwsfeit in een artikel van de hand van Bierista, over de uitslag van een wereldwijde bierverkiezing in Duitsland. Waar er een gouden medaille was voor Hertog Jan Grand Prestige. Het maakte me er eens te meer van bewust hoe ondergewaardeerd dit bier eigenlijk is. Een bier waar internationaal hoog over wordt opgegeven, maar dat je kunt kopen in vrijwel iedere supermarkt. Wat het kost? Iets meer dan een euro per flesje. Zo gezien is Grand Prestige de Assepoester van het bierschap in iedere Nederlandse supermarkt. Internationaal gewaardeerd, in eigen land miskend.

Graalhoeders van het bovengistende bier

De brouwers in Arcen produceren dit bovengistende bier al sinds 1983. Het heette eerst Magnus Grand Prestige en later Arcener Grand Prestige. Sinds 1998 is het op de markt onder zijn huidige naam. Dit bier is een van de eerste speciaalbieren van Nederlandse makelij waarmee ik indertijd kennis maakte. Want laten we niet vergeten dat wat nu de Hertog Jan Brouwerij heet, een van de graalhoeders is van het bovengistende bier in Nederland. Aan brouwers zoals die in Arcen en ook die van Koningshoeve (La Trappe) is het te danken dat bovengistend bier in Nederland heeft overleefd. Daar verdienen ze credits voor, dat mag naar mijn mening weleens gezegd worden.

Dit najaar viel Hertog Jan Grand Prestige de eer te beurt om met goud gelauwerd te worden tijdens de European Beer Star in de categorie Belgian Style Strong Ale. Deze biercompetitie georganiseerd door onafhankelijke brouwers in Duitsland met een internationale jury werd gehouden in Neurenberg. Het was niet de eerste keer dat Grand Prestige van zich liet spreken. Dat gebeurde namelijk ook tijdens de World Beer Cup in 2014, de officieuze Olympische spelen voor bierbrouwers die tweejaarlijks plaatsvinden.

Proefnotitie

Hertog Jan Grand Prestige vloeit in het glas met een mooie, kastanjebruine kleur. Het schuim is een beetje bruinig, aanvankelijk rijk maar het slaat ook vrij vlot weer neer, wat waarschijnlijk komt door het hoge alcoholpercentage. Het aroma herinnert aan gist, gedroogde vruchten en heel in de verte aan rum. De smaak is rijk en fruitig (rijpe pruimen, druiven, rozijnen), maar er zijn ook tonen van geroosterde mout, gebrande suiker en zelfs een beetje chocolade.

Het mondgevoel van Grand Prestige is fluwelig, maar niet zwaar en plakkerig wat sommige donkere bieren hoog in alcohol wel hebben. Het bier bevat een fijn koolzuur. Het hoge alcoholpercentage zorgt voor een rijke smaak en een verwarmend effect. Een mooie combinatie van zoet en bitter. Het bier langer bewaren zorgt waarschijnlijk dat de portachtige noten in de smaak beter tot uiting komen.

2 gedachten over “Assepoester van het Nederlandse bier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *